Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

ΑΞΕΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, Γιάννης και Μαρίνα Αλεξάνδρου

                                                                    Άξενος Πόντος, Γιάννης &Μαρίνα Αλεξάνδρου
                            Είδος: Mυθιστόρημα Εποχής
                          Βαθμολογία: 8,5/10(κάθε βιβλίο αξιολογείται με βάση την κατηγορία του)
                                     
ΙΟΥΛΙΟΣ 229
Σελίδες 448


H Mαρίνα και ο Γιάννης Αλεξάνδρου αυτή τη φορά μας σεργιανούν στη σαγηνευτική Ρωσία, αποδίδοντας έναν φόρο τιμής στον χαρισματικό, ελληνόφωνο πληθυσμό της Μαύρης Θάλασσας -με ένα υπέροχο ιστορικό μυθιστόρημα που έρχεται να φωτίσει τις τελευταίες μέρες των Ελληνοποντίων στην επαναστατημένη Ρωσία.
Πρόκειται για το άκρως γοητευτικό μυθιστόρημα  "Άξενος Πόντος" των εκδόσεων Λιβάνη, που τόσο αγαπήθηκε απο το αναγνωστικό κοινό! 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Κάτια είναι μια γοητευτική επιχειρηματίας που σχεδιάζει να επεκτείνει την επιχείρηση της με ρουχισμό υψηλής ραπτικής στη γενέτειρα της γιαγιάς της, στην Αγία Πετρούπολη.
          Παράλληλα, μητέρα δύο παιδιών στη μετεφηβεία, βρίσκεται στο κατώφλι ενός καταρρέοντος γάμου και θα δει τη ζωή της να αλλάζει ριζικά όταν έρθει σε επαφή με τον ιδιοκτήτη της κατασκευαστικής εταιρείας που αναλαμβάνει να ανακαινίσει το χώρο του νέου της καταστήματος στη Ρωσία...
            Ενόσω το όνειρο της πραγματώνεται, το πορτρέτο μιας γυναίκας στο μουσείο Ερμιτάζ είναι αρκετό για να ξυπνήσει μνήμες από ένα συναρπαστικό παρελθόν:

Με όχημα αυτόν τον πίνακα πια ταξιδεύουμε στη Ρωσία του Νικόλαου του Β' για να γνωρίσουμε μια από τις ακολούθους της Αυλής του, την πριγκίπισσα Γιεκατερίνα Σεμιόνοβα-προγιαγιά της ηρωίδας μας.
Κόρη ενός Ελληνοπόντιου εμπόρου από την Οδησσό, η Γιεκατερίνα εγκλωβίζεται σε ένα γάμο συμφέροντος με τον ψυχρό κι αλαζονικό Πρίγκιπα Ιγκόρ Σεμιόνοφ.Ανάμεσα σε ταφτάδες και στραφταλίζοντα κοσμήματα η Κάτια ασφυκτιά σε μια ζωή αποστεγνωμένη από συναισθήματα.
Κι ενώ η ζωή της μοιράζεται σε χορούς, περιπάτους με τη θρησκόληπτη τσαρίνα Αλεξάνδρα κι ένα Πρωτόκολλο απαρέγκλιτο, ο άνεμος της πρώτης επανάστασης έρχεται να σαρώσει τον κίβδηλο κόσμο της Κάτιας Σεμιόνοβα.
              Ο έρωτας-εξίσου ρηξικέλευθος κι ανυπότακτος- δημιουργεί νέα δεδομένα κι αφυπνίζει την πριγκίπισσα Κάτια Σεμιόνοβα, αποκαλύπτοντάς της την αλήθεια έξω από τα χρυσά της τείχη, για ένα λαό που υποφέρει από την αδικία και τη φτώχεια...
      Η ερωτευμένη Κάτια Σεμιόνοβα θα ακολουθήσει  έναν δρόμο κοινωνικής αναμόρφωσης και αγώνων, που διατρέχει ολάκερη τη Ρωσία ως τη Σιβηρία και θα γευθεί πρωτόγνωρες εμπειρίες.
        Η ιστορία της θα κορυφωθεί με μια ασύλληπτη τραγωδία και θα καταλήξει σε μια γλυκιά ανατροπή. 
Και η φιλόδοξη απόγονος της Σεμιόνοβα όμως, η σημερινή μας Κάτια, θα γνωρίσει τις αντιφάσεις της Ρωσίας του σήμερα, που μέσα από τις αντιθέσεις και τις ανισότητες ψάχνει το βηματισμό της.
Παρέα με τον πρόεδρο της κατασκευαστικής εταιρείας,τον Ανδρέα, και ένα ζευγάρι αρχιτεκτόνων, την Ξένια και τον Άλκη, θα έρθει αντιμέτωπη με μια περιπέτεια που κόβει την ανάσα και μας αποδεικνύει πως η Ρωσία στο πέρασμα του χρόνου, παραμένει πάντα η Παγωμένη Βασίλισσα του Βορρά με τα χίλια δυο μυστήρια, που πάντα θα γοητεύουν τον επισκέπτη και θα τον προκαλούν να τα ανακαλύψει...

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ Όπως εύκολα συμπεραίνει ο αναγνώστης έχουμε να κάνουμε με μια πλούσια αναγνωστική εμπειρία που διατρέχει τη Ρωσία μέσα στο χρόνο! 
Ο Άξενος Πόντος είναι ένα υπέροχο ταξίδι στον έρωτα και στην Ιστορία, όπως εξάλλου τα περισσότερα βιβλία του συγγραφικού διδύμου της Μαρίνας και του Γιάννη Αλεξάνδρου.
Περισσότερο από όλα τους τα άλλα βιβλία ο Άξενος Πόντος μας προσφέρει μια ιστορία έντονη και πρωτότυπη.

Οι δύο συγγραφείς χειρίζονται επιδέξια τη χρονική εναλλαγή αφήνοντάς μας να απολαύσουμε τη φυσιογνωμία κάθε εποχής ξεχωριστά.

Ξεκινάμε με το σήμερα κι ένα επαγγελματικό όνειρο παρακολουθώντας παράλληλα τις ψυχολογικές διακυμάνσεις μιας σημερινής γυναίκας γύρω στα 40, που προδόθηκε και παλεύει να ξαναφτιάξει τη ζωή της.
Ταυτόχρονα παρακολουθούμε κι έναν ανέμελο νεανικό έρωτα δυό παιδιών με ανερχόμενη καριέρα στην Αρχιτεκτονική,που αντιπροσωπεύουν τις αγωνίες του μέσου νέου της εποχής μας.Όλα μεταξύ τους δείχνουν να εξελίσσονται με αρκετά μεγάλη ταχύτητα, χωρίς πολλές επεξηγήσεις.
Ο επαγγελματικός δρόμος και των δύο ζευγαριών διασταυρώνεται στην Αγία Πετρούπολη και η αναδρομή στο παρελθόν ξεκινά σε μια άρτια κινηματογραφική "σκηνοθεσία", που παραπέμπει σε ονειρικές anime εικόνες γεμάτες λυρισμό και όνειρο.
Ένα πορτρέτο ζωντανεύει και τα ζωγραφιστά του τριαντάφυλλα ευωδιάζουν ξανά για να μας μεταδώσουν τις εικόνες ενός αλλοτινού κόσμου σε ένα πολύ ενημερωμένο ιστορικό πλαίσιο...


Η Ελληνίδα της Οδησσού, Γιεκατερίνα είναι από τις πιο τραγικές φιγούρες που έχω συναντήσει σε μυθιστόρημα εποχής.
Μέσα στο βιβλίο διαγράφεται ξεκάθαρα η μοναξιά αυτής της γυναίκας που μαραζώνει άτεκνη σε ένα γάμο συμφέροντος πλάι σε έναν σκληρόκαρδο Ρώσο αξιωματούχο,τον Πρίγκιπα Ιγκόρ, έναν άνθρωπο ψυχρό και απογυμνωμένο από κάθε συναίσθημα- απόλυτα πιστό στον Τσάρο και σε μια τυποποιημένη ζωή- χωρίς χαρά!
          Κατόπιν, παρακολουθούμε την απροσδόκητη αγάπη να συνταράσσει την ψυχή της πριγκίπισσας Γιεκατερίνα, εγείροντας τις πιο ευγενικές πλευρές μιας γυναικείας ψυχής-τη στοργή και την συμπόνια. Η συναισθηματική θύελλα που ξεσπά στην διψασμένη καρδιά της πριγκίπισσας θα την οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή της ζωής της, αιφνιδιάζοντας τον αναγνώστη!
        Ακολουθούμε έπειτα ένα σκηνικό διωγμού και σκληρής φτώχειας- νιώθοντας θαρρείς κι οι ίδιοι το αδυσώπητο ψύχος της Σιβηρίας να μας διαπερνά και το φόβο του θανάτου καθημερινό σύντροφο! Παράλληλα με την αγωνία της καθημερινής επιβίωσης παρατηρούμε την αληθινή αγάπη να αντισταθμίζει τις κακουχίες σε αντιδιαστολή με την πρότερη πολυτελή αλλά κίβδηλη ζωή.
Στο πρόσωπο του ιδεαλιστή Άντον, θα εμπνευστούμε από το όνειρο της κοινωνικής αναμόρφωσης υπέρ των Φτωχών του κόσμου τούτου, που θα συμπαρασύρει και την ευαίσθητη αλλά αδαή Κάτια σε πλήρη μεταστροφή.
Μέσα από αυτήν την ερωτευμένη γυναίκα θα αναδυθεί τελικά μια συγκλονιστική Μάνα που θα φτάσει σε μια αδιανόητη θυσία, αποδεικνύοντας πως το μεγαλείο της μητρότητας επισκιάζει ακόμη και το αδιαπραγμάτευτο του αληθινού έρωτα...
Η έκβαση των πραγμάτων, στάθηκε απρόβλεπτη και  με αφόπλισε, αναδεικνύοντας το μαρτυρικό ζευγάρι σε σύμβολο της ελευθερίας και της αυταπάρνησης- είτε αυτή αφορά στη μητρική φιγούρα ,είτε στον κοινωνικό οραματιστή!
Ναι. Η κορύφωση της ιστορίας, αφήνει ηχηρά μηνύματα αφύπνισης κι ανθρωπιάς, κάνοντας την καρδιά του αναγνώστη κομμάτια- χωρίς όμως να προβάλλει μελοδραματική.
Και μέσα σε όλα, ένας άκρως ενδιαφέρων χαρακτήρας,ίσως ο βαθύτερος από όλους: Δεν είναι άλλος από τον παγερό και ανελέητο Πρίγκιπα Ιγκόρ που μπροστά σε αυτήν την τραγωδία, δοκιμάζει πρωτόγνωρα συναισθήματα, όπως η απαθής "Βασίλισσα των Χιονιών" στον "ελβετικό θρύλο του εντελβάις",όταν η πρώτη φορά που ένιωσε τη ζεστασιά του πόνου για ένα άλλο ον την σκότωσε!
Με τον Πρίγκιπα Ιγκόρ δε συνέβη ακριβώς αυτό, αλλά θα ανακαλύψετε στις σελίδες του βιβλίου τι ακριβώς έγινε!Πάντως θα δοκιμάσετε μια έκπληξη που θα σας συγκινήσει. 
Και η σύγχρονη ιστορία με την οποία κλείνει το βιβλίο μας όμως, μας επιφυλάσσει μυστήριο και μια δυναμική περιπέτεια, με απροσδόκητους πρωταγωνιστές!

Λίγα μυθιστορήματα κατάφεραν να μου εμπνεύσουν ατόφια συγκίνηση και βαθιά θλίψη,ταυτόχρονα με αδρεναλίνη και αισιοδοξία, όσο ο "Άξενος Πόντος".

Το μυθιστόρημα αυτό, που τόσο το αγάπησα, ήταν η μεγάλη χαμένη ευκαιρία του ζεύγους Αλεξάνδρου να υπερβούν το όριο του "ικανοποιητικού" ή του "πολύ καλού", όπου σταθερά κινούνται με τα αξιόλογα έργα τους, και να μας χαρίσουν ένα "πραγματικό αριστούργημα".Η σύλληψή τους και στον "Άξενο Πόντο" ήταν τω όντι ευφάνταστη και γεμάτη έντονα συναισθήματα!
   Η βασική αδυναμία όμως είναι ο  τρόπος γραφής, μια γλώσσα πολύ λιτή για λογοτεχνικό βιβλίο
Φτωχές περιγραφές και διεκπεραιωτική παρουσίαση ορισμένων χαρακτήρων & κάποιων καταστάσεων, που μπορούσαν να έχουν αναλυθεί περισσότερο, δεν επιτρέπουν στον αναγνώστη να βιώσει την τόσο δυνατή εμπειρία που προσφέρει το πλούσιο από άποψης ιδεών κι εξελίξεων βιβλίο στο βάθος που τους αναλογέι.
        Πρόκειται για γλώσσα "ψυχρή" για ένα τόσο εμβληματικό έργο, που κρατά τον αναγνώστη σε μια σχετική "απόσταση" από τους ήρωες και τις δοκιμασίες τους- πράγμα που αδικέι πολύ την καθεαυτή πλοκή του Άξενου Πόντου, η οποία είναι πλούσια,τεκμηριωμένη και πρωτότυπη.

Ένα ακόμη μικρό λάθος τεχνικής στον "Άξενο Πόντο", που έχω συναντήσει και σε αρκετά άλλα ιστορικά βιβλία, είναι η εμβόλιμη παράθεση ιστορικών στοιχείων:
Οι ιστορικές πληροφορίες στο ιστορικό μυθιστόρημα πρέπει να εντάσσονται πλήρως στο κάδρο της πλοκής-είτε ως ενότητες , είτε ως εξελίξεις που ακολουθούν οι ζωές των ηρώων ,είτε ως αναφορές σε διαλόγους,σκέψεις των ηρώων, έντυπα που αυτοί διαβάζουν κτλ.
Δεν υπάρχει πιο συναρπαστικό στοιχείο σε (ιστορικό) μυθιστόρημα από ιστορικές εξελίξεις που να περιλαμβάνουν αγαπημένους πρωταγωνιστές ως δρώντα πρόσωπα. 

Στον "Άξενο Πόντο έχουμε παράθεση ολόκληρων αποσπασμάτων από ιστορικούς ιστότοπους-με τη μορφή παρένθεσης.Τα στοιχεία αυτά είναι προϊόντα επίπονης έρευνας κι επιλογής -άκρως ενδιαφέροντα κι απαραίτητα- αλλά αυτός ο τρόπος παρουσιάσής τους ανακόπτει τη ροή και αφαιρεί από τη λογοτεχνικότητα του βιβλίου.


Αυτές οι δυο αδυναμίες απέτρεψαν το 10αρι μου, που αλλιώς θα το έδινα ολόψυχα ,αφού ο Άξενος Πόντος δεν παύει να είναι ένα συγκινητικό ταξίδι στην πιο ενδιαφέρουσα περίοδο της Ρωσικής Ιστορίας και στις πιο μεγαλειώδεις πλευρές του ανθρώπου!

Όπως καταλαβαίνετε -παρά τα μικρά μειονεκτήματα που όφειλα, από τον άχαρο ρόλο του αντικειμενικού παρατηρητή, να επισημάνω- όχι μόνο συστήνω ανεπιφύλακτα τον "Άξενο Πόντο" ,αλλά σας προτρέπω ένθερμα να τον διαβάσετε.
          Ένα βιβλίο που θα θυμάστε για πάντα, χάρη στους τόσο ξεχωριστούς ήρωές του και την τραγικότητά τους!

                                                                Ελισσάβετ Π. Δέδε


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

γιάννης & μαρία αλεξάνδρου


O Γιάννης και η Mαρίνα Aλεξάνδρου γεννήθηκαν στην Aθήνα. Mόλις παντρεύτηκαν, έβαλαν μπροστά την τεχνική εταιρεία που έχουν, στην οποία εργάζονται μαζί μέχρι σήμερα. Oι δυο τους έχουν ένα γιο.
O Γιάννης σπούδασε μηχανολόγος ηλεκτρολόγος στο Πολυτεχνείο του Άαχεν στη Γερμανία και έκανε διδακτορικό στους αυτοματισμούς στο Πολυτεχνείο του Mιλάνου. Mιλάει γερμανικά, ιταλικά, γαλλικά και αγγλικά.
H Mαρίνα σπούδασε διακόσμηση στη Σχολή Bακαλό στην Aθήνα και στην Aνωτάτη Σχολή Kαλών Tεχνών του Mιλάνου. Eργάζεται στον τομέα των δημοσίων σχέσεων της εταιρείας τους. Mιλάει γαλλικά και ιταλικά.
Ήταν υποψήφια για το βραβείο «Γυναίκα της Χρονιάς 2008» του περιοδικού Life & Style. Tο επώνυμο «Aλεξάνδρου» είναι ψευδώνυμο του εδώ και χρόνια συγγραφικού ζευγαριού. 
Tο πρώτο τους μυθιστόρημα, Tο Mυστικό της Eρήμου, κυκλοφόρησε το 1996, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου