Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Τα Γαλάζια Φτερα του Ερωτα, Θάνος Κονδύλης

                                            Τα Γαλάζια Φτερά Του Έρωτα, Θάνος Κονδύλης

                              Είδος :Σύγχρονο Koινωνικό Μυθιστόρημα
                                Βαθμολογία: 8,5/10
     
ISBN139786180104332
ΕκδότηςΨΥΧΟΓΙΟΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2013
Αριθμός σελίδων464
Διαστάσεις21x14
ΕπιμέλειαΔΟΥΡΙΔΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
                            
Το 2013, ο Θάνος Κονδύλης, που τόσο μας έχει γοητεύσει με τα μεσαιωνικά αλλά και τα κοινωνικοιστορικά του μυθιστορήματα, χάρισε στο αναγνωστικό κοινό ένα πραγματικά πολύ ξεχωριστό βιβλίο,που αποτέλεσε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, ΤΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ, που αποτελεί επανέκδοση του παλιού του μυθιστορήματος Ρωμιός Εγώ, Τούρκος Εσύ....

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Τέλη του 1950: Ο Λευτέρης, γιος ενός ψαρά μεγαλώνει σε ένα νησί της ελληνοτουρκικής μεθορίου.
Μοναδικός του κοντινός φίλος είναι ο γιος ενός επίσης ψαρά από την «αντίπερα όχθη».
Η ιδιαιτερότητα του είναι πως ο φίλος του Λευτέρη, ο Οκάν, είναι Τούρκος γεγονός που φέρνει στην οικογένεια του Λευτέρη μεγάλα προβλήματα και συγκρουσιακές σχέσεις με την τοπική κοινωνία του νησιού του. Ο φίλος του όμως θα είναι πάντα στο πλευρό του με μια φιλία που υπερβαίνει τα εμπόδια.
     Παράλληλα στη ζωή του Λευτέρη μπαίνει η λιγομίλητη Κατερίνα, ένα κορίτσι από την Αθήνα που μετά από μια οικογενειακή τραγωδία εγκαταστάθηκε στο νησί. Μαζί της θα μοιραστεί το πρώτο ερωτικό του σκίρτημα και με αυτές τις φωτεινές μνήμες στις αποσκευές του ο νεαρός πλέον Λευτέρης θα αναζητήσει την τύχη του στην Αθήνα.

Ο δρόμος του θα τον βγάλει στη Σχολή Πολέμου και στην Πολεμική Αεροπορία ως έναν διαπρεπή πιλότο. Όμως η σκληρότητα της πόλης κι η αδυσώπητη στρατιωτική εκπαίδευσή του θα διαβρώσουν ηθικά το Λευτέρη με αποκορύφωμα μια αερομαχία, όπου ο Λευτέρης θα αναχαιτίσει ένα τούρκικο μαχητικό ενάντια στις εντολές της Υπηρεσίας του.

Κι ενώ ο Λευτέρης βρίσκεται σε παύση, μια τυχαία συνάντηση με την ενήλικη πια Κατερίνα, θα ξυπνήσει μνήμες της παλιάς του ζωής, όμως θα δείξει ξεκάθαρα πόσο το σαρωτικό πέρασμα του χρόνου σπιλώνει κάθε παιδικό όνειρο.
Η Κατερίνα βιώνει τον προσωπικό της αποπροσανατολισμό κι η σχέση της με το Λευτέρη-σε πλήρη αντιδιαστολή με τα παιδικά τους χρόνια - αποκτάει πλέον έναν εξαχρειωμένο και καθαρά ηδονοθηρικό χαρακτήρα.

Ένα τηλεφώνημα από το νησί όμως θα εξαναγκάσει το Λευτέρη να επιστρέψει στο πατρικό του και να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα συνταρακτικό μυστικό ζωής και θανάτου που θα ανακινήσει παιδικές μνήμες από την ξεχασμένη αθωότητα και θα ανατρέψει την τωρινή ζωή του, οδηγώντας τον Λευτέρη σε μια κρίσιμη αυτογνωσία!




ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Επιτέλους ένα διαφορετικό βιβλίο!!!

Ανάμεσα σε πλήθος βιβλίων με κεντρικό τους άξονα αποκλειστικά τον έρωτα, που διασχίζει το χωροχρόνο σε κάθε έκφανσή του, ο Θάνος Κονδύλης εγκαταλείπει την πεπατημένη και επιχειρεί να διασχίσει τα μονοπάτια ενός τολμηρού και πολύ γόνιμου προβληματισμού- τόσο διαφορετικού από τα συνηθισμένα!

Τα "Γαλάζια Φτερά Του Έρωτα" είναι ένα βιβλίο που κινείται σε ένα διττό επίπεδο:
Από τη μια, σε κεντρικό πλάνο προβάλλει η αληθινή φιλία κι από την άλλη εγείρεται ξεκάθαρο το αίτημα για εξάλειψη των στερεοτυπικών διαχωρισμών, που διχάζουν τους ανθρώπους και καλλιεργούν το μίσος...   

Κεντρικός ήρωας είναι ένας άντρας μεγαλωμένος στην παραμεθόριο του 1960.
Ο Κονδύλης καταφέρνει να περιγράψει επαρκώς τη ζωή του νησιού, διαποτισμένη από την αύρα της θάλασσας, που είναι κινητήριος δύναμη της ζωής των Ελλήνων νησιωτών, αλλά και των Τούρκων στα αντικρυστά παράλια.
Η θάλασσα στο μυθιστόρημα του Κονδύλη γίνεται σύνορο και συνάμα γέφυρα ανάμεσά στους δύο λαούς, θυμίζοντας το "Ποτάμι" του Σαμαράκη.
Η συνύπαρξη των ψαράδων κι η αθωότητα δύο αγοριών που ανακαλύπτουν μαζί τον κόσμο μέσα από το αιγαιοπελαγίτικο τοπίο, αναδεικνύουν με ιδανικό τρόπο όσα ενώνουν τους απλούς ανθρώπους μακρυά από τις σκοπιμότητες της πολιτικής!
Ο Κονδύλης όμως δεν αποτυπώνει άριστα μονάχα αυτήν την εξαίσια συμφιλίωση μέσα από τον καθημερινό μόχθο της επιβίωσης, αλλά και τον τρόπο που αυτή αντιβαίνει τις παγιωμένες αντιλήψεις ενός στενόμυαλου επαρχιώτικου κοινωνικού περίγυρου, που δε διστάζει να απεμπολήσει κάθε έννοια ανθρωπιάς, προκειμένου να μην ανατραπεί το εθνικιστικό του στερεότυπο, όπως το έχει θρέψει δεκαετίες το συλλογικό ασυνείδητο...
Από τα κορυφαία σημεία αυτού του υπέροχου βιβλίου είναι σίγουρα αυτή η πάλη ανάμεσα στην προκατάληψη και τη σκληρότητα με την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη στην κοινή γλώσσα της αγάπης, που νοηματοδοτεί τη ζωή και τις σχέσεις των ανθρώπων.Είναι το σημείο όπου η αφήγηση θα μπορούσε να έχει λίγο μεγαλύτερες δόσεις λυρισμού,χωρίς ωστόσο και πάλι να στερείται αβίαστης συγκίνησης κι ευρηματικότητας.

Η προσέγγιση της πολυτάραχης σχέσης δυο εθνοτήτων που η Ιστορία θέλησε εχθρούς, στα Γαλάζια Φτερά, συνεχίζεται από το επίπεδο των προκαταλήψεων της καθημερινότητας στο χώρο του στρατού!
Ο Κονδύλης μας χαρίζει μια πολύ δυνατή σκηνή περιγράφοντας με περίσσια παραστατικότητα τις αγωνιώδεις στιγμές της αερομαχίας.
Επιπλέον μας μεταφέρει αρκετά διεισδυτικά  την ψυχολογία του φανατισμένου στρατιωτικού, όταν η εκπαίδευση υποκαθιστά έναν ανασφαλή ψυχισμό χωρίς ταυτότητα, αποστεγνώνοντας κάθε προσωπικό συναίσθημα στο όνομα ενός καθήκοντος που δε ρωτάει τη συνείδηση.
           Κάπως έτσι παρουσιάζει ο συγγραφέας το βασικό του ήρωα να μετατρέπεται σε τυφλό εκτελεστή του "αποπροσωποποιημένου" αντιπάλου χωρίς μνήμες,χωρίς ιδία βούληση,χωρίς ηθικές αναστολές!!!

Ο Κονδύλης δε μένει εκεί. Παρακολουθεί τον ήρωα ύστερα από το έγκλημα ενάντια στον "εχθρό της πατρίδας", να μην αντέχει "την αλήθεια του εαυτού του, χωρίς την πανοπλία της στολής", και να οδεύει σε μιαν απόλυτη έκπτωση.
Ο συγγραφέας κατορθώνει να εγείρει τη θλίψη του αναγνώστη όσο ο Λευτέρης "του" παραιτείται από τη ζωή του ακριβώς πάνω στην ακμή του με τον παγετό ενός ιδεολογικού μίσους να αποδιοργανώνει και να καταστρέφει σταδιακά όλη την ψυχική του ομορφιά!

Σε αυτό το σημείο επανέρχεται στην πλοκή η κεντρική γυναικεία φιγούρα του έργου, η Κατερίνα, που την αφήσαμε παιδούλα.
Σε μια ζοφερή παραλληλία προς το Λευτέρη, έχει ακολουθήσει κι εκείνη έναν προσωπικό κατήφορο,έχοντας χάσει το αθώο κορίτσι που γνωρίσαμε τις φωτεινές μέρες του νησιού στο αγνό εφηβικό τους σκίρτημα- το αρωματισμένο θυμάρι, νόστιμες πίτες, αλμύρα και ...Ελλάδα!
Η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένα μικρό αφηγηματικό κενό στην ηθική πτώση της Κατερίνας, που δεν την κατανοούμε όπως αυτή του Λευτέρη.
Πάντως είναι αξιοσημείωτο πως και η Κατερίνα ακολουθεί μια ροπή του Θάνου Κονδύλη να πλαισιώνει με μια ιδιαίτερη τραγικότητα όλες τις γυναίκες-ηρωίδες του στα κοινωνικοαισθηματικά του τουλάχιστον μυθιστορήματα!
Αυτό ισχύει για την Ηλέκτρα Μπακιρτζή στην "Αρχόντισσα", τη Λένα Βρανά στο "Ένας Παράδεισος Τα Μάτια Σου" (αλλά και στο επόμενο έργο του "Ένα Φιλί Μια Ζωή"!).
Η Κατερίνα είναι ίσως η πιο ρεαλιστική και κοντινή στα πρότυπα της μέσης γυναίκας
Πάντως όλες ανεξαιρέτως οι ηρωίδες του Κονδύλη έρχονται αντιμέτωπες με τα άκρα κι αγγίζουν την εξαθλίωση με τη φύση τους κατακερματισμένη...
Άλλες δικαιώνονται στο τέλος, άλλες κατακτούν τη γαλήνη αλλά όχι τη χαρά.
Το τι θα συμβεί με την αξιαγάπητη Κατερίνα, θα το ανακαλύψετε στις σελίδες του βιβλίου!

Ωστόσο το διακύβευμα του βιβλίου δεν είναι το ερωτικό ζευγάρι, αλλά το αν η ιερή φιλία ανάμεσα σε δυο ανθρώπους ετερόκλητους θα απαλλαγεί από τη σκιά του μίσους Ελλάδας -Τουρκίας.
Αξιοσημείωτο είναι πως τα δυο "στελέχη" της φιλίας αυτής, ο Έλληνας κι ο Τούρκος κινούνται σε μια συμμετρική αντιστοιχία μοτίβου.
Μέσα από αυτό όμως ο χαρακτήρας του Τούρκου Οκάν, όσο τον παρακολουθήσαμε, προβάλλει πιο ακέραιος και πιο ισορροπημένος από του Λευτέρη, τουλάχιστον κατά τις σκοτεινές του μέρες.
Ο Οκάν είναι ένας από τους πιο ωραίους μυθιστορηματικούς ήρωες- γεμάτος αντρίκειες αρετές, που τις είχε αφήσει να φανούν από τα εφηβικά του κιόλας χρόνια.
Δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς ,γιατί αν ο Έλληνας υπερτερούσε, θα κατέληγε σαν ένας ναρκισσιστικός εξωραϊσμός του "πάντα καλού,ανώτερου Έλληνα" και ο προβληματισμός του συγγραφέα θα έχανε τη δυναμική του.
Ωστόσο κι η "ελληνική πλευρά" διατηρεί το δικό της σιωπηλό μεγαλείο σε αυτή τη φιλία και σηματοδοτεί την επιστροφή του Λευτέρη στις ρίζες του, όχι μόνο από γεωγραφικής απόψεως αλλά και από ηθικής!

Το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη διάρκεια του 20ου αιώνα απασχολεί τον Κονδύλη σε αρκετά έργα του.
Έτσι, στην "Αρχόντισσα της Σμύρνης" παρακολουθήσαμε την καταστροφή της Σμύρνης του 22 και τη σχέση μιας Σμυρνιάς με τον πρώην χαμάλη της που αναδείχθηκε σε αξιωματικό του κεμαλικού στρατού.
Στο επόμενο μυθιστόρημα,"Ένας Παράδεισος Τα Μάτια Σου" ο Κονδύλης μας ταξιδεύει στο πογκρόμ των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, το 1955 και σε ένα ολέθριο οικογενειακό σκηνικό.
Και τα δύο μυθιστορήματα χαρακτηρίζονται από ένα έντονο ερωτικό στοιχείο.
Τα "Γαλάζια Φτερά Του Έρωτα" τώρα πραγματεύονται τα χρόνια της κυπριακής κρίσης και κλείνουν ακριβώς τη μέρα της εισβολής του Αττίλα.

Αυτά τα τρία μυθιστορήματα, λοιπόν, συναποτελούν μια άτυπη τριλογία, με ευρύτερο θέμα τις σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων.
Στα δυο πρώτα μυθιστορήματα είναι ο αταίριαστος έρωτας κι οι οικογενειακές σχέσεις που κυριαρχούν ως προσπάθειες γεφύρωσης του χάσματος.
Στα "Γαλάζια Φτερά του Έρωτα" πάμε ένα βήμα παραπέρα.Παρά τον ελαφρώς παραπλανητικό τίτλο, είναι η γνήσια φιλία μεταξύ δυο ανδρών- ενός Έλληνα κι ενός Τούρκου- κι όχι ο έρωτας, που έρχεται να προτάξει τον Άνθρωπο κόντρα στην Πολιτική.
Η κορύφωση της ιστορίας μας και το φιλειρηνικό μήνυμα θα αναδειχθούν μέσα από ένα αφοπλιστικό μυστικό το οποίο θα σας συγκινήσει και θα φέρει την απαραίτητη κάθαρση.

Τα "Γαλάζια Φτερά" είναι ένα βιβλίο που θα σας μείνει αξέχαστο και θέλω να συγχαρώ το Θάνο Κονδύλη γι αυτή τη μοναδική...ευρηματική "πτήση" ανθρωπιάς!

Αφήστε λοιπόν την ψυχή σας να πετάξει με τα Γαλάζια Φτερά του Έρωτα, κάτω από τον αιγαιοπελαγίτικο ουρανό που ζητάει να ενώσει με το φως του όλους τους ανθρώπους! 

Η τιμή του βιβλίου κυμαίνεται από 15,93 αλλά μπορείτε να το βρείτε και με 12,93.




                     ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ


                                         



Ο Θάνος Κονδύλης γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία στην Ελλάδα και την Ιταλία και το 2006 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιστορίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλά κυρίως αγγλικά, ιταλικά και γαλλικά, ενώ κέρδισε και διάφορες υποτροφίες για την πραγματοποίηση σπουδών του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνέγραψε επιστημονικές μελέτες, έλαβε μέρος σε επιστημονικά συνέδρια, ενώ τιμήθηκε δυο φορές (1996, 2002) από τη Βουλή των Ελλήνων για το ιστορικό μου έργο σχετικά με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το οποίο και εκδόθηκε πρόσφατα. Στο παρελθόν διετέλεσε συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Υπουργείου Πολιτισμού. Τον τελευταίο καιρό μοιράζει το χρόνο μου ανάμεσα στο Λονδίνο και στην Αθήνα, ενώ πλέον ασχολείται κυρίως με τη δημιουργική γραφή και τη συγγραφή ιστορικών έργων. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν σχεδόν όλα τα μυθιστορήματά μου. 
Ειδικά το "Έγκλημα στην αρχαία Ολυμπία" κυκλοφορεί και στην Ιταλία με μεγάλη επιτυχία. 

Εργογραφία: 1. Μυθιστορήματα - Διηγήματα - 2010, "Η Κυρά της Σμύρνης", (Μυθιστόρημα), Αθήνα, εκδόσεις Ψυχογιός. - 2009, "Έρωτας δολοφόνος", (Μυθιστόρημα), Αθήνα, εκδόσεις Ψυχογιός. - 2008, "Τα μάτια του δράκοντα", (Μυθιστόρημα), Αθήνα, εκδόσεις Ψυχογιός. - 2007, "Έγκλημα στην Αρχαία Ολυμπία", (Μυθιστόρημα), Αθήνα, εκδόσεις Ψυχογιός. - 2006, "Ο Πέμπτος Ιππότης", (Μυθιστόρημα), Αθήνα, εκδόσεις Ψυχογιός. - 2005, "Ρωμιός εγώ, Τούρκος εσύ" (Μυθιστόρημα), Θεσσαλονίκη, εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες. - 2004, "Ένα ατέλειωτο λεπτό", (Διήγημα), Ανθολογία Διηγήματος, Β΄ Λογοτεχνικός Διαγωνισμός "Αντώνης Σαμαράκης", Αθήνα, εκδ. Καστανιώτης. - 2001, "Ασφάλεια ζωής", (Διήγημα), Ανθολογία Διηγήματος, Α΄ Λογοτεχνικός Διαγωνισμός "Αντώνης Σαμαράκης", Αθήνα, εκδ. Καστανιώτης. 2. Ιστορικά δημοσιεύματα - 2009, Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η Ελλάδα (1928-1932), Αθήνα, εκδόσεις Ίαμβος. - 2008, Η Τέταρτη Σταυροφορία και ο ελληνικός κόσμος (συλλογικό). Συμμετοχή στον τόμο με ανακοίνωση υπό τον τίτλο "Χρονολόγιο της Δ΄ Σταυροφορίας", σσ. 401-414, Αθήνα , εκδ. Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών / Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών. - 2007, Σιγισμόνδος Μαλατέστα, Ο πρώτος απελευθερωτής της τουρκοκρατούμενης Πελοποννήσου (1464-1465), Ιστορικά Θέματα, 62 (2007), σσ. 36-49. - 2006, Οι πειρατές της Μεσογείου. Η μάστιγα της αναγεννησιακής Ευρώπης, Αθήνα, εκδόσεις Περισκόπιο. - 2004, Χριστόφορος Κολόμβος, Αθήνα, εκδόσεις Περισκόπιο. - 2004, Η αγγλοκρατία στην Κύπρο, Ιστορικά Θέματα, 29 (2004), σσ. 36-49. - 2004, Ιωάννης Αργυρόπουλος, Τα Ιστορικά, (Ελευθεροτυπία), 221 (2004), σσ. 20-23. - 2004, Μάρκος Μουσούρος, Τα Ιστορικά, (Ελευθεροτυπία), 221 (2004), σσ. 42-48. - 2003, Μια άγνωστη υπόθεση κατασκοπίας. Συνομωσία Βενετών ευγενών υπέρ των Οθωμανών (1542), Ιστορικά Θέματα, 20 (2003), σσ. 106-119. - 2002, Το Αργυρόκαστρο Μαγουλιάνων - Αρκαδίας, Ιστορικά Θέματα, 12 (2002), σσ. 57-63. - 2002, Ο λοιμός (πανώλη) του Ναυπλίου (άνοιξη 1538-καλοκαίρι 1539) κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλεως από τους Τούρκους (1537-1538), Πελοποννησιακά, Πρακτικά του ΣΤ΄ Διεθνούς Συνεδρίου Πελοποννησιακών Σπουδών, Τρίπολη 24-29 Σεπτεμβρίου 2000, Αθήνα 2002, σσ. 209-222. 1998, Τα Χανιά κατά τον 16ο αιώνα, Διαχρονία, τ. 3 - 4 (Δεκέμβριος 1998). - 1998, Βιβλιοκρισία στο έργο: Donald M. Nicol, Byzantium and Venice, A study in Diplomatic and cultural relations, Mesogeios, 5 (1999), εκδ. Herodotos / Kadmos, Paris, France. 3. Μεταφράσεις - 2006 Μετάφραση του έργου, Michael Angold, "The Fourth Crusade, Event and Context, Pearson Longman, Edinburgh", 2003, Αθήνα, εκδ. Δ. Παπαδήμας. - 2006, Επανέκδοση επαυξημένη και συμπληρωμένη της μετάφρασης του έργου : Alexios G. C. Savvides - Benjamin Hendrickx, Introducing Byzantine History (A manual for beginners), Herodotos, Paris 2001, Αθήνα, εκδ. Ηρόδοτος - Δημ. Σταμούλης. - 2003 Μετάφραση του έργου, Alexios G. C. Savvides, Benjamin Hendrickx, Introducing Byzantine History (A manual for beginners), Herodotos, Paris 2001 (ελλ. μετάφρ. στις εκδ. Αντ. Σταμούλης, Θεσσαλονίκη).







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου