Σάββατο 2 Μαΐου 2015

ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ ,Τα 5 Κλειδια

                                                                                     Τα 5 Κλειδιά ,  Λένα Μαντά
                                                                                      Είδος :Σύγχρονο Αισθηματικό / (Αστυνομικό
                                                                                      Βαθμολογία: 8/10 (κάθε βιβλίο βαθμολογείται στην κατηγορία του)
                                                
                                         
      Το 2014, η Λένα Μαντά αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις της σε ένα είδος που δεν είχε αγγίξει ξανά, το Αστυνομικό Μυθιστόρημα και χάρισε στο κοινό το πιο ιδιαίτερο βιβλίο της , Τα 5 Κλειδιά.
Πάμε να εξερευνήσουμε μαζί αν το εγχείρημά της  εν τέλει πέτυχε.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Κυβέλη είναι παντρεμένη με τον πανίσχυρο επιχειρηματία Ορέστη Δελμούζο. 
           Μια μέρα η 5χρονη κορούλα της πέφτει θύμα απαγωγής.
Οι απαγωγείς την κρατούν δεμένη με 5 λουκέτα.
Κάθε λουκέτο είναι κι ένας όρος που η Κυβέλη, πρέπει να εκτελέσει,για να το ξεκλειδώσει κ να της σταλεί το κλειδί του,ελευθερωνοντας σταδιακά το παιδί.
      Με τον τελευταίο, τον 5ο όρο-κλειδί θα πάρει μαζί και την κορούλα της...
Οι όροι ομως σταδιακά γίνονται πιο απάνθρωποι κι αυτή είναι ολομόναχη στο έλεος των απαγωγέων,χωρίς δυνατότητα ανυπακοής...
 Ποιοι κρύβονται πίσω από την απαγωγή;
      Γιατί δεν μπορεί η Κυβέλη να απευθυνθεί στον πανίσχυρο σύζυγό της για βοήθεια;
Θα φέρει εις πέρας τις δοκιμασίες και των Πέντε Κλειδιών απελευθερώνοντας την κορούλα της;
     Πού αποσκοπούν οι απαγωγείς; Ως πού θα φτάσουν τελικά;

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Αγχωθηκατε ;;
Πράγματι , πρόκειται για ένα δυνατό μυθιστόρημα αστυνομικής χροιάς με εξαιρετικά έντονο το ερωτικό στοιχείο, γραμμένο στο αγαπημένο, τραβηχτικό ύφος της Λένας Μαντά.
 
          Η γοητεία του συγκεκριμενου βιβλίου έγκειται στον αριστοτεχνικό συνδυασμό του βαθιά ερωτικού στοιχείου με το αστυνομικό θρίλερ.(Και τι θριλερ…)
           Τα δυο αυτά στοιχειά εξελίσσονται παράλληλα ,με μια περίτεχνη κλιμάκωση που κόβει την ανάσα!


Μεγάλο συγγραφικό ατού του βιβλίου είναι φυσικά το εύρημα των 5 λουκέτων που συνεπάγονται κλιμακουμενες εντολές-δοκιμασίες, οι οποίες όσο περνά ο καιρός γίνονται πιο παρανοϊκές και απάνθρωπες- συνθέτοντας τον "τέλειο εφιάλτη".
       Υπάρχει μια αίσθηση  μαθηματικής συμμετρίας, αφού στο 3ο κλειδί -δηλαδή στο μέσον- κορυφώνεται η ένταση, ο παραλογισμός και η αγωνία.
    Κατόπιν,για λίγο, το σασπένς φθίνει καθώς δρομολογείται η λύση.
Προβληματίζομαι μήπως η δρομολόγηση ήρθε λίγο νωρίς... 
         Μόλις το αδιέξοδο περνά στην ύφεση, κορυφώνεται, με τη σειρά της, η δίνη των συναισθημάτων και το ερωτικό κομμάτι, σε ένα δράμα οικογενειακό, γεγονός που αμβλύνει τον αμιγή αστυνομικό χαρακτήρα του έργου, προσδίδοντάς του τον αισθηματικό χαρακτήρα που συναντάμε στα βιβλία της Μαντά 
εκτός του "Βαλς με 12 Θεούς".
      Εντούτοις, τον τελευταίο λόγο στα "5 Κλειδιά τον έχει...η αστυνομική υφή του βιβλίου, που δεσπόζει σε έναν περιπετειώδη επίλογο. 
Είναι μια όμορφη εναλλαγή,που αποτρέπει την πλήξη σε κάθε περίπτωση

Υπάρχουν ωστόσο σοβαρές αδυναμίες στα 5 Κλειδιά, αρκετά αισθητές.
Θέλοντας να ειμαι αντικειμενικη, λοιπόν ,θεωρώ οτι οι "παραδοσιακοί" λάτρεις των αστυνομικών έργων, θα βρουν τα 5 Κλειδιά, "πεπερασμένα" και δύσκολα θα εντυπωσιαστόυν ,ενώ μερικοί ίσως ενοχληθούν από το υπερτονισμένο αισθηματικό στοιχείο..
Τα 5 κλειδιά διαφοροποιούνται σαφώς από την ατμόσφαιρα  των ασύγκριτων μετρ του είδους...

Εντούτοις,αυτό μπορεί να αποδεικνύεται και θετικό, αφού έτσι το βιβλίο της Λ. Μαντά θα κερδίσει με τη δυναμική του και αναγνώστες που γενικά δεν είναι συνηθισμένοι σε αστυνομικά αναγνώσματα, εισάγοντάς τους σε μια άλλη, πιο πολύπλευρη λογική- έξω από  μονοδιάστατα  αισθηματικά πλαίσια.
        Παράλληλα τα "5 Κλειδιά" κινούν το ενδιαφέρον ΚΑΙ αναγνωστών, που με τη σειρά τους ζητούν κάτι παραπάνω από αμιγώς αισθηματικές ,ανθρωποκεντρικες ιστορίες.
Είναι μια καλή πρώτη επαφή με αστυνομικής ροπής έργα.Ένα προοίμιο για τους εντελώς αμύητους στο είδος...

Το άλλο αρνητικό στοιχείο είναι ότι οι χαρακτήρες στα "5 Κλειδιά" ανήκουν σε μια εξωπραγματική σφαίρα και δεν είναι χειροπιαστοί
Ο ασύλληπτος πλούτος, η εκθαμβωτική γοητεία κι ο ακραίος τους βίος, θυμίζουν λίγο ήρωες από... σαπουνόπερα και τους αποκόπτουν πλήρως από τα ρεαλιστικά δεδομένα του μέσου αναγνώστη - εμποδίζοντας την πλήρη συναισθηματική ταύτισή του με το δράμα τους.
     Η λύση της ιστορίας θα στηριχτεί εν πολλοίς σε αυτές τις εξωφρενικές ανέσεις που διαθέτουν οι πρωταγωνιστές ,στοιχείο που αποδυναμώνει σίγουρα την ισχύ των τελευταίων σκηνών και αναιρεί την πειστικότητα του φινάλε.
        Δευτερευόντως,μου έλλειψε το ότι δεν ιχνηλατήθηκε ο χαρακτήρας και η ακραία διαστροφή που άγγιξαν με τις πράξεις τους οι υπάιτιοι της απαγωγής... 

Κι όμως, παρά τα αισθητά μειονεκτήματά του- όσο παιρνούν οι σελίδες- το βιβλίο αυτό αναβλύζει τόση συναισθηματική δύναμη, που σύντομα παραμερίζεις κάθε ένσταση και καταδύεσαι στο δράμα των ηρώων:
         Παρότι ξεκινά με κλισέ 
(Πρωταγωνίστρια πανέμορφη,με λυμένο το βιοποριστικό της πρόβλημα και πεισματάρα -Άντρας σκληρός, ωραίος και ισχυρός) 
κινούμενη σε κύκλους μακριά από την πραγματικότητα του μέσου ανθρώπου, η Λένα Μαντά ξετυλίγει αυτή τη φορά, με μεγαλύτερη πλέον ωριμότητα, τους κεντρικούς χαρακτήρες της, σκιαγραφώντας ανάγλυφα τα πάθη της ψυχής τους.
Είναι πάθη αναγνωρίσιμα σε όλους μας
Εξίσου πειστικά η συγγραφέας ανατέμνει τα κίνητρα των σφαλμάτων τους, οδηγώντας τους στην κάθαρση… 
           Δύσκολα θα μείνει κάποιος ασυγκίνητος από τον τρόπο που αναδεικνύεται το μεγαλείο της αγάπης στις πολλαπλές μορφές της- πάντοτε  ως δύναμη αναμόρφωσης και κυρίως θυσίας.. 
Η Μάνα και ο Ερωτευμένος προβάλλονται ως φιγούρες εμβληματικές και διαχρονικές, συντρίβοντας τον εγωισμό, ξεπλένοντας την ανομία και τη ματαιοδοξία- κι αυτό είναι ένα μήνυμα που αφορά όλους, ακόμη και δοσμένο από μια μη ρεαλιστική ιστορία! 

Θεωρώ το εγχείρημα της κυρίας Μαντά σε γενικές γραμμές επιτυχημένο -όχι ακριβώς ως αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά ως μια σίγουρα "εναλλακτική" αισθηματική ιστορία, με άκρως ενδιαφέροντα συγγραφικά ευρήματα, που θα τη θυμάστε για καιρό.
Για το συστηματικό κοινό της Λένας Μαντά  τα "5 Κλειδιά" σηματοδοτούν σίγουρα μια υπέροχη ανατροπή, που θα τους εκπλήξει πολύ- πολύ ευχάριστα!
       Από τα καλά δείγματα της Μαντά τα 5 Κλειδιά- χωρίς αξιώσεις στην αστυνομική λογοτεχνία, ωστόσο, αλλά σίγουρα πολύ ξεχωριστό για τα μέτρα του αισθηματικού της ύφους...

Μια λεπτομέρεια σημαντική είναι πως το βιβλίο γράφτηκε την εποχή που η ίδια η Λένα Μαντά διαγνώστηκε σε πρώιμο στάδιο καρκίνου του στομάχου ,ακολουθώντας επώδυνες χημειοθεραπειες.
Παρολαυτα βρήκε την έμπνευση να δημιουργήσει μια δυνατή ιστορία με εναλλαγές, πίστη στην αγάπη ,τις σχέσεις κι εν τελει στη ζωή.
Είναι αξιέπαινη η κυρία Μαντα που μέσα σε τόσες αντιξοότητες, έπλεξε ένα εξαίσιο μυθιστόρημα των άκρων και δεν ακολούθησε την πεπατημένη!
           Της πάνε τα δύσκολα κι εμείς οι βιβλιόφιλοι τη χειροκροτούμε κ την καμαρώνουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου