Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Ρένα Ρώσση Ζαίρη," Αγαπώ Θα Πει Χάνομαι"

                                                                                  Αγαπώ Θα Πει Χάνομαι, Ρένα Ρώσση Ζαίρη
                                              ΕίδοςΑισθηματικό
                                                                                                    Βαθμολογία: 10/10
                                                                                        
         Ένα από τα βιβλία που έκαναν αίσθηση από την πρώτη στιγμή της έκδοσής τους είναι το "Αγαπώ Θα Πει Χάνομαι", της Ρένας Ρώσση Ζαίρη, που θα κάνει κάθε αναγνώστη να "χαθεί" κυριολεκτικά στη δίνη των συναισθημάτων του.
               Έλκει τον τίτλο του απευθείας από μια ρήση του Νίκου Καζαντζάκη, που παρατίθεται στην εισαγωγή, και τη δικαιώνει με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο:

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Αλεξάνδρα, η Μαρίνα κι η Ελίνα είναι τρεις κόρες του μεγαλοβιομήχανου Διονύση Λέκκα
                Δυναμική η Αλεξάνδρα στα χνάρια του σκληρού πατέρα της- θα αναζητήσει στη Φλωρεντία το μυστικό της ευτυχίας.
             Η ωραιοπαθής Μαρίνα, λάτρις της επιφάνειας αποτελεί μοναδικό στήριγμα της μητέρας της, κι ύστερα από μια οδυνηρή απώλεια, θα βρει στο μακρινό Ντουμπάι, αυτό που θα ζεστάνει την ψυχή της.
             Η ξεχωριστή Ελίνα με τα παράξενα μάτια και μια ψυχή ευωδιαστή, σαν τα λουλούδια που φροντίζει, θα βάψει τη ζωή της με τα χρώματα ενός ηλιοβασιλέματος στην Καλντέρα- κόκκινου σαν το Αίμα, χρυσού σαν τον ήλιο της , που αντιμάχονται αέναα...

Η μοίρα θα φέρει στον δρόμο τους τον όμορφο αστυνομικό , Δημήτρη, που κουβαλά μια οδυνηρή οικογενειακή ιστορία κι ένα πένθος ανεπούλωτο...
Αυτή η συνάντηση θα πυροδοτήσει μια σειρά θανάσιμων αποκαλύψεων, αναδεικνύοντας την τραγική ιστορία ενός ακραίου πάθους...

5 παράλληλες ιστορίες που αποδεικνύουν ότι η αλήθεια είναι πάντα πολύπλευρη και πως δεν υπάρχουν "κακοί" ,αλλά "αποστερημένοι από αγάπη".
Πάντα όμως η σπαρακτική ομορφιά του απόλυτου έρωτα θα είναι τελικά κι η αναντίρρητη εξιλέωσή του!

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Σίγουρα "θα... χαθείτε" στις σελίδες του "αγαπώντας" το βαθιά
  Το "Αγαπώ θα Πει Χάνομαι" είναι ένα δυνατό αισθηματικό μυθιστόρημα, με ενδιαφέροντα διδάγματα κοινωνικής υφής, που θα σας αγγίξει ως τα τρίσβαθα της ψυχής σας!.
             Με κεντρικό άξονα μια μεγαλοαστική οικογένεια, το έργο ακολουθεί σπονδυλωτή δομή, έχοντας το πλεονέκτημα της εναλλαγής προσώπων και καταστάσεων.
             Αυτό διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον, παρέχοντας πλούτο εντυπώσεων,εικόνων, διαθέσεων και τη δυνατότητα να ταυτιστούμε κάποιον από τους χαρακτήρες..
        Η πλοκή ξετυλίγεται σε εναλλασσόμενους μονολόγους...
            Έχουμε, δηλαδή, μια εισαγωγή σε τριτοπρόσωπη αφήγηση που προετοιμάζει ένα σκηνικό αναπάντητων ερωτηματικών κι ύστερα εξακτινώνεται σε 4 ξεχωριστούς μονολόγους- έναν για κάθε κεντρικό πρόσωπο, με τις απαραίτητες υφολογικές διακυμάνσεις.
           Πρώτα γνωρίζουμε την πρωτότοκη Αλεξάνδρα,σε μια γλώσσα δυναμική κι αποφασιστική, απογυμνωμένη από συναισθήματα.
                Κατόπιν έρχεται η Μαρίνα σε λόγο γεμάτο θηλυκή ματαιοδοξία, να συμπληρώσει ή και να ανατρέψει τις αρχικές εντυπώσεις που δημιουργεί η Αλεξάνδρα. Η συμπληρωματικότητα των δύό τους θυμίζει τη διπλή όψη της αλήθειας και την υποκειμενικότητα της κάθε οπτικής όπως τα όρισε ο Λουίτζι Πιραντέλλο:"Έτσι είναι,αν έτσι νομίζετε!"
            Αυτό το "πρώτο" μέρος του βιβλίου είναι ξέχειλο σύγχρονες παραστάσεις, πολυτέλεια και στοιχεία αισθησιασμού.
       Και τότε έρχεται ο τρίτος μονόλογος της ξεχωριστής Ελίνας, αρωματισμένος δυόσμο και μυρτιά, να μας πλημμυρίσει χρώματα κι ευωδιές από το "περιβόλι" μιας ψυχής που επιζητεί το φως μακρυά από τη λάμψη του χρυσού, όπου μεγάλωσε.
Μας τυλίγει η μαγική αύρα της Σαντορίνης και η φωτιά ενός έρωτα- προστάτη, στέρεου όσο και το επιβλητικό ηφαίστειο που βγαίνει πάντα "νικητής" στη μάχη του με τους άπληστους αιώνες... 
H συνέχεια μας μεταφέρει σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο με έναν θλιμμένο νεαρό άντρα να παίρνει τη σκυτάλη της αφήγησης. 
Ο Δημήτρης θα μας οδηγήσει στους υπόγειους δρόμους μιας διαταραγμένης οικογενειακής ιστορίας κι από το ζενίθ της ευτυχίας στο ναδίρ της μοναξιάς...
       Η στιγμή της συνάντησης των τεσσάρων αυτών ετερόκλητων ατόμων-σε μια συγκυρία δυσάρεστη κι ανεξιχνίαστη- θα επιφυλάξει την αποκάλυψη μιας συνταρακτικής ιστορίας γεμάτης παραφορά, απόγνωση ύβρι- από τις πλέον απροσδόκητες και τραγικές!
2 χαρακτήρες αξέχαστοι κι ένα δράμα που απογειώνει το βιβλίο βάζοντας όλα τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους.         Με γραφή τρυφερή, ποιοτική και όμορφη, το "Αγαπώ Θα Πει Χάνομαι" είναι ένα βιβλίο που αγκαλιάζει με αγάπη τον άνθρωπο , καταφάσκοντας τη μοναδικότητά του αλλά και την άμετρη την τραγικότητά του:
        Οι σελίδες του "Αγαπώ Θα Πει Χάνομαι" αναβλύζουν κατανόηση για τα ανθρώπινα πάθη, καθώς αυτό επιχειρεί -με την ευσπλαχνία και τη διεισδυτικότητα ενός καλού γιατρού- να ανιχνεύσει πάντα την πληγή που τα πυροδοτεί.
            Κι αν το... "μαχαίρι" μιας "Μήδειας" μας προξενεί αποτροπιασμό, το έργο αυτό έχει χώρο να συμπονέσει και το "μητρικό αίμα", που σίγουρα το "λέκιασε", πριν φτάσει στο μεγάλο αμάρτημα, στην ύστατη θηριωδία, στη βαθύτερη οδύνη... 
      Μέσα σε όλη τη δίνη των συναισθημάτων ωστόσο μπορεί και αναφύεται μια αθωότητα, που απαλύνει τη σκληρότητα που συναντάμε στην  ακραία αυτή ιστορία.
            Φορέας της αθωότητας είναι η κρυμμένη φωνή, που ακούγεται τις ώρες της περισυλλογής σα νοσταλγία και έλλειψη αγάπης, πίσω από το προσωπείο του ενήλικου κυνισμού.
           Εντούτοις αυτή η γλυκιά αίσθηση συμπυκνώνεται στο πρόσωπο της Ελίνας, καθώς και στον τρόπο που η πένα της Ρένας Ρώση Ζαίρη μας παρουσιάζει ένα ξεχωριστό άτομο με το σύνδρομο αυτισμού Aspenger, που τα συναντήσαμε σε έργα εξειδικευμένα, όπως το γνωστό best seller "Το Αγόρι που Μιλούσε Με τους Πλανήτες"...
                 Χωρίς να κατονομάζει ή να εκθέτει λεπτομερείς αναφορές, η συγγραφέας εντάσσει εύστοχα και με εγκυρότητα επιστημονική, στοιχεία συμπεριφοράς, που προσιδιάζουν στο φάσμα του αυτισμού υψηλής λειτουργικότητας.
          Η Ρένα Ρώσση Ζαίρη, με περισσή ευαισθησία και όμορφες εικόνες, κατορθώνει να καταδείξει πώς ένα πρόσωπο με αυτισμό μπορεί να ενταχθεί,να είναι μια ύπαρξη γοητευτική και να ξεχωρίζει θετικά, δημιουργώντας ένα φωτεινό πλαίσιο ζωής- προσδοκία απόλυτα ρεαλιστική.
             Με αυτόν τον ανώδυνο τρόπο, η συγγραφέας εξηγεί κι αμβλύνει ένα "φόβο" απέναντι σε μια κατάσταση ιδιαίτερη και ανοίκεια  στον μέσο πολίτη- και σε αυτό συμβάλλει η ευσυνειδησία της καλής παιδαγωγού που πρωτίστως είναι η Ζαίρη.
Ίσως γι αυτό, όσο λίγοι, εντοπίζει το φοβισμένο παιδί πίσω από τα ατοπήματα των ενηλίκων κι αυτό ζητά να περιθάλψει στα τρυφερά της βιβλία...

Γνωρίστε το μυθιστόρημα ΄"Αγαπώ Θα Πει Χάνομαι"- αυτό το μοναδικό κράμα ερωτισμού και αγάπης στον άνθρωπο κι ανακαλύψτε, γιατί κανείς '''χάνεται' όταν αγαπά"!    





                                                  ΒΙΟΓΡΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
Η ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ-ΖΑΪΡΗ γεννήθηκε στην Αθήνα, μέσα στα βιβλία.
Είναι κόρη του Νικόλαου Ρώσση, των ομώνυμων εκδόσεων, ενώ παππούς της ήταν ο επιφανής φιλόλογος και συγγραφέας Ιωάννης Θ. Ρώσσης. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων Αγίας Παρασκευής, τη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών και το Lοndon Montessori Centre. Εργάστηκε ως νηπιαγωγός για δεκαέξι χρόνια, αλλά και ως υπεύθυνη έκδοσης σε πολλούς εκδοτικούς οίκους.
Έχει γράψει 10 μυθιστορήματα για ενηλίκους, πάνω από 150 παιδικά βιβλία, δικά της και διασκευές, και έχει μεταφράσει 1500 βιβλία παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας.
Για την προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία και το μεταφραστικό της έργο, έχει τιμηθεί δύο φορές με τον Έπαινο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και με το Bραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας. Το 2002 το όνομά της ανεγράφη στον Τιμητικό Πίνακα της IBBY (INTERNATIONAL BOARD ON BOOKS FOR YOUNG PEOPLE). To 2015 της απενεμήθη το Βραβείο Λογοτεχνίας από τον Όμιλο Γυναικών Πειραιά «Εξάλειπτρον» για το συγγραφικό της έργο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη απήχησή του και τη διαδραστική της σχέση με τους αναγνώστες της.
Έχει εμφανιστεί σε πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Όλα τα βιβλία της, ενηλίκων και παιδικά, κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.




1 σχόλιο:

  1. Από τα αγαπημένα μου βιβλία!!!!και εξαιτίας της πλοκής αλλά και για το πανέμορφο εξώφυλλο του...Φλωρεντία μια υπέροχη πόλη ,μια πόλη που λατρεύω! !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή