Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Γιώργος Παπακωνσταντης, Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

                                                                                          Η Διαδρομή, Γιώργος Παπακωνσταντής
                                                  Είδος Κοινωνικό/Αισθηματικό
                                                  Βαθμολογία 8/10
                                                              

Σαν ψάρια μέσα σε ενυδρείο, σαν πουλιά μέσα στα στεγανά του κλουβιού ζει φυλακισμένος στα κοινωνικά στεγανά και στα όρια που χαράσσει ο εγωισμός του, ο σύγχρονος άνθρωπος κι αυτήν την κοινωνική φυλακή χαρτογραφεί σε ένα μικρό μυθιστόρημα -πρόκληση ο Γιώργος Παπακωνσταντής μέσα από τη Διαδρομή των εκδ Λιβάνη.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ο Άγγελος Δροσινός είναι ο ορισμός του επιτυχημένου μεσοαστού:
Καταξιωμένος επιστήμονας, ευυπόληπτος οικογενειάρχης, ικανοποιημένος πατέρας δύο παιδιών, δείχνει να τα έχει όλα.
Ο κόσμος του ανατρέπεται όταν μαθαίνει ότι του απομένουν 4 με 5 μήνες ζωής.
Η ραγδαία ασθένεια θα του πυροδοτήσει μια επιτακτική ανάγκη για απόδραση.
           Περιπλανώμενους στους αυτοκινητόδρομος της Ευρώπης -από την Ιταλία μέχρι το Παρίσι και τη Γενεύη, ο Άγγελος θα αποδυθεί σε έναν απολογισμό και θα βρεθεί απρόσμενα ανάμεσα στο πάθος και την αγάπη, το θέλω και το πρέπει.
          Αυτή Διαδρομή θα τον οδηγήσει στην Αυτογνωσία και μέσα από τη σκιά του θανάτου θα ξεπροβάλλει το φως της πραγματικής ζωής!

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Η Διαδρομή του Γιώργου Παπακωνσταντή είναι ένα τολμηρό μυθιστόρημα που αναμετράται με την ύστατη υπαρξιακή καμπή στη ζωή του ανθρώπου- όταν αυτός έρχεται αντιμέτωπος με τον φόβο του ίδιου του θανάτου, και κλείνεςι λογιαριασμούς ανοιχτούς με την ίδια του τη συνείδηση....
Η πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ήρωάς στη Διαδρομή είναι ο απόλυτος εφιάλτης μιας ανίατης ασθένειας επιθετικότατης μορφής, που ορίζει μια ζωή με αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης...         
Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ένας συνηθισμένος μεσοαστός οικογενειάρχης, που η ζωή του υποτάσσεται στη μέση αντίληψη της κοινωνίας για την επιτυχία, χωρίς όμως να έχει φτάσει την ψυχική πληρότητα, που οδηγεί στην αυτοπραγμάτωση.
Εκεί ξεσπά η ασθένεια, με τον συγγραφέα να αναδεικνύει το ψυχολογικό υπόβαθρο πίσω απο το βιολογικό γεγονός, ξετυλίγοντας ένα ενδιαφέρον κουβάρι σχέσεων,σκέψεων και διεργασιών-οικείων σε όλους μας...
Το ταξίδι της φυγής όμως αυτό είναι γεμάτο επιστροφές κι ανατροπές κι από τους αυοτκινητόδρομους της Ευρώπης οδηγείται στα έσώτερα μονοπατια της ψυχής. 
Ένα ταξίδι γεμάτο γνωστές μελωδίες που σιγοντάρουν τις αγωνίες της σκέψης και τις πληγές του έρωτα:


Ένα ταξίδι αυτογνωσίας με συντοφιά μεγάλους στιχουργούς, που ακομπανιάρουν την ενδοσκόπηση του ήρωά μας...

Μέσα από την φρενήρη κι αμετάκλητη πορεία των κόκκων μιας κλεψύδρας όμως αναδύεται η ανθρώπινη θέληση που αρνείται να υποκύψει στην ολέθρια γραμμικότητα τούτης της αντίστροφης μέτρησης:
Μέσα από τους αδούλωτους στροβιλισμούς της στον χρόνο η συνείδηση,διαγράφει χορό αδούλωτο στην τριπλή υπόστασή του:Aναμετράται με το χθες,καταδύεται στο μεγαλέιο του έρωτα που προσδίδει θραύσματα αιωνιότητας στο παρόν  και δίνει στην καταδικασμένη ύπαρξη την προοπτική της ολοκλήρωσής της.

Ο συγγραφέας κατορθώνει να χειριστεί ένα "βαρύ" θέμα με τρόπο επιδέξιο, που δεν φορτίζει  αρνητικά τον αναγνώστη.
Σε αυτό συμβάλλει η λιτή γραφή που ρέει χωρίς μελοδραματισμούς και εξάρσεις, ενώ έχουμε αρκετά γρήγορη δράση που δε σκαλώνει σε λεπτομερείς περιγραφές.
Χωρίς αφελείς θετικισμούς ή στρουθοκαμηλισμούς αισιοδοξίας ο συγγραφέας εμφυσεί γνήσια ελπίδα στο έργο του κι αυτό το πετυχαίνει διότι οι ήρωές του δεν είναι υπεράνθρωποι αλλά άνθρωποι καθημερινοί -οικείοι προς καθέναν από εμάς-με ατέλειες, πάθη, αδυναμίες. 
     Η χαμηλών τόνων και βαθιάς ουσίας αντίσταση που προβάλλουν στην απειλή του επερχόμενου θανάτου, είναι αληθοφανής κι αναδεικνύει μοναδικά τον θρίαμβο της αγάπης που σαν το αμόνι σφυρηλατεί την ηθική ωρίμανση τους.
      Βασικό συστατικό της διαδρομής είναι ένας όμορφος αισθησιασμός και το στοιχείο του έρωτα σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις του με κορυφαία φυσικά την άφεση, την τέλεια συντριβή του εγωισμού, δηλαδή...
Σε αυτό το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο αναδεικνύεται η μαγική περιεκτικότητα της στιγμής που χωράει δυό ζωές αρκεί να τη βιώσεις, παραδίδοντας το είναι σου στην αλήθεια της...
       Ο συγγραφέας αποδεικνύει το αν θα ζήσουμε αληθινά δεν είναι ζήτημα σωματικής ευρωστίας ή άπλετου χρόνου.
Διακύβευμα είναι η υπέρβαση του εγωισμού και του φαίνεσθαι που μας εγκλωβίζουν στο αποπροσανατολιστικό ψέμα.
Μέσα από τη διαδρομή του ήρωα και τον ιδιότυπο απολογισμό του που ολοκληρώνεται μαγικά στο παρόν, ξεπηδά σε μια και μόνο ρήση το συγκλονιστικότερο μήνυμα σχετικά με την θνητότητα του ανθρώπου και αυτό που ο Παιδίατρος Ματσανιώτης ονόμαζε "βιολογικό θρίαμβο του ανθρώπου"...

Οφείλω να παραδεχθώ πως ίσως από το βιβλίο απουσιάζει η φιλοσοφική χροιά,που θα μπορούσε να προσλάβει λόγω της ιδιαίτερότητας του θέματος.
Παραμένει λοιπόν ένα πολύ ενδιαφέρον κοινωνικό μυθιστόρημα , χωρίς ίσως να κάνει τη διαφορά...
      Ο ετοιμοθάνατος άντρας στο κατώφλί των 50, είναι ένας καμβάς που αξιοποίηθηκε πρόσφατα στο σινεμά με κεντρικό ετοιμοθάνατο ήρωα τον ταλαντούχο Σπύρο Παπαδόπουλο(ταινία Πεθαίνοντας στην Αθήνα-2009).
Αυτά τα χνάρια ακολούθησε κι ο Γιώργος Παπακωνσταντής , κρατώντας το βιβλίο του προσγειωμένο στην ατομικότητα του μέσου ανθρώπου χωρίς βαθυστόχαστες αναγωγές, που θα καθιστούσαν το βιβλίο αριστούργημα.

 Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ είναι ωστόσο ένα βιβλίο άκρως ωφέλιμο, βαθιά διδακτικό κι εύληπτο με αποτέλεσμα να κομίζει σημαντικά μηνύματα ζωής με τρόπο που θα ξεκουράσει και θα ταξιδέψει τον αναγνώστη σε όμορφα τοπία- από το Παρίσι ως τα στραφταλίζοντα νερά του Λυβικού Πελάγους:

                                                                  

Πάνω από όλα είναι ένα βιβλίο που ανατέμνει το μοναδικό αντίβαρο του ανθρώπου κόντρα στον Θάνατο, που είναι ο έρωτας!!!
Ακολουθήστε λοιπόν τον ξεχωριστό ήρωα του Γιώργου Παπακωνσταντή σε μια ...Διαδρομή με προορισμό την αυτογνωσία και κρατήστε βαθιά μέσα σας την ελπίδα!!!

ΥΓ Το βιβλίο μέσα από την πλοκή του παρέχει ενημερωμένες ταξιδιωτικές πληροφορίες, συντροφιά και παρότρυνση για ωραίες εξόρμησεις...




                                                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου