Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Μαρία Τζιρίτα, Το Ταξίδι της Ελπίδας

                                                                              Το Ταξίδι Της Ελπίδας, Μαρία Τζιρίτα  
                                            Είδος: Aισθηματικό
                                               Βαθμολογία: 8,5/10 (καθε βιβλιο αξιολογειται αυστηρα με βαση την κατηγορια του και μονο)                          

                                                                                        

Φέτος η Μαρία Τζιρίτα επανήλθε πιο ώριμη από ποτέ με ένα όμορφο μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει στη δεκαετία του 60 φέρνοντας στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα της αθρόας μετανάστευσης των Ελλήνων μέσα από ένα γλυκό, αισθηματικό πρίσμα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Ελπίδα ,αναζητώντας να αποδράσει από ενα εφιαλτικό οικογενειακό αδιέξοδο, επιβιβάζεται στο ομώνυμο πλοίο με προορισμό τη μακρινή Αυστραλία...
         Στο υπερωκεάνειο αυτό πλοίο ταξιδεύουν πλήθος ετερόκλητων προσώπων με γεμάτα ματαιώσεις του χθες και όνειρα για το αύριο ...
        Στη μικροκοινωνία του καραβιού η Ελπίδα θα ανακαλύψει την αξία της φιλίας,θα γνωρίσει απροσδόκητη ανθρωπιά και θα ανακαλύψει την επικίνδυνη ομορφιά του έρωτα.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Το Ταξίδι Της Ελπίδας είναι ένα δροσερό και πολύ τρυφερό μυθιστόρημα που  προσφέρει στον αναγνώστη μια υπέροχη απόδραση σε έναν γοητευτικό μικρόκοσμο,αυτόν του καραβιού!
Η ιστορία είναι προσδεδεμένη στις κοινωνικές συνθήκες του '60 με τους οπισθοδρομικούς οικογενειακούς δεσμούς και αναδεικνύει την ολόπλευρη  καταπίεση της γυναίκας.
             Αν και αφορμή για όλα, στέκεται μια φριχτή οικογενειακή τραγωδία κι ένοχα μυστικά η ατμόσφαιρα του βιβλίου δεν αποκτά έντονα το δραματικό στοιχείο- αντίθετα ισορροπεί σε καλοσταθμισμένες δόσεις ξεγνοιασιάς, τρυφερότητας και αγωνίας, χωρίς να φορτίζει τον αναγνώστη.
           Η πρωταγωνίστριά του βιβλίου , η Ελπίδα είναι ένα κράμα δωρικότητας και καλοσύνης, που ανταποκρίνεται σε στην αρχετυπική φιγούρα ενός αγνού κοριτσιού της επαρχίας που από νωρίς αναμετρήθηκε με τη φτώχεια και ωρίμασε πρόωρα ίσως προβλήματα που υπερέβαιναν την ηλικία της.
         Την Ελπίδα πλαισιώνουν μια σειρά από εξίσου ενδιαφέροντες χαρακτήρες που  διατηρούν αυθύπαρκτη τη γοητεία τους και τις ιδιαιτερότητες τους.
     Καθένα διατηρεί το δικό του ατομικό δράμα και το προσωπικό του συμπάν, που συμπορεύεται με των υπολοίπων
Τα πρόσωπα του βιβλίου παρουσιάζουν αληθοφάνεια και οι διακυμάνσεις τους καθώς ξετυλίγονται οι σχέσεις τους είναι πειστικές.
Οι επιμέρους δοκιμασίες ή δυσκολίες δεν εδράζονται μόνο στην παρουσία της Ελπίδας, αλλά αφορούν και την υποπερίπτωση του καθενός, καθώς διασταυρώνονται μαζί της...
          Είναι όμως σαφές στο μυθιστόρημα ότι δεν αναδεικνύεται έντονα η εξακτίνωση του ελληνικού στοιχείου και η απελπισία που συνόδευει τη μετανάστευση-ειδικότερα των εργατών- καθώς το κοινωνικό πλαίσιο υποτάσσεται στην ατομικότητα των συγκεκριμένων ηρώων.
        Το Ταξίδι της Ελπίδας όμως είναι μια πολύ όμορφη ανατομία των σχέσεων σε ένα περιορισμένο πλαίσιο, όπως ένα καράβι κι αναδεικνύει φωτεινές αξίες της ζωής , όπως η φιλία, η οικογενειακοί δεσμοί και φυσικά ο ζωοδότης έρωτας! Ένας έρωτας που άλλοτε πληγώνει κι άλλοτε λυτρώνει , όμως είναι παντού κυρίαρχος.
          Το βιβλίο αυτό της Μαρίας Τζιρίτα, παρέχει, επιπλεόν, μέσα από ευφυείς διαλόγους και συγκυρίες εξαίσιο πληροφοριακό υλικό για μακρινά μέρη κι εξωτικά- με τρόπο πολύ ευχάριστο στον αναγνώστη!
         Ζωηρή εικονοπλασία χαρακτηρίζει τις στάσεις λοιπόν σε διάφορες νέες ανοίκειες "πολιτείες "ενώ είναι εμφανές ότι η συγγραφέας έχει μελετήσει εμβριθώς τις συνθήκες αντίστοιχων, υπερπόντιων ταξιδιών, καθώς και τις δυνατότητες της πολύμηνης ζωής σε ένα πλοίο.
          Το ταξίδι στις θάλασσες, αλλά και την ψυχή των πρωταγωνιστών μας αναπαρίσταται ανάγλυφα κι ο αναγνώστης αισθάνεται συνεπιβάτης και συνοδοιπόρος στις δοκιμασίες των ηρώων.
Επιβιβαστείτε λοιπόν σε ένα αξέχαστο ταξίδι στις θάλασσες της πολυκύμαντης αγάπης που είναι ο απώτερος προορισμός κάθε αναζήτησης!















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου