Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

14 ΦΛΕΒΑΡΗ---ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΓΑΠΗΣ

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΙΚΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ!!! ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΓΟΥΣΤΑ.

Η Ορθοδοξία ως μέρα των Ζευγαριών θεωρεί της 
13η Φεβρουαρίου οταν και τιμώνται οι Άγιοι,
 Ακύλλας και Πρίσκιλα, που υπήρξαν ενα αγαπημένο ανδρόγυνο
και φιλοξένησαν τον Απόστολο Πάυλο στην Κόρινθο
για να ασπαστούν με θέρμη τον χριστιανισμό και μαρτυρήσουν τελικά στο Όνομα του Χριστού.
Η εμπορευματοποιημένη εκδοχή της Γιορτής των Ερωτευμένων σε μια σκοπιά καθαρά κοσμική κι εμπορική φυσικά ειναι η 14η Φεβρουαρίου η Ημέρα Του Αγίου Βαλεντίνου (Άγιος Ουαλεντίνος, ιερωμένος στη Ρώμη, που μαρτύρησε το 269 πΧ πριν το Σχίσμα )
Για κάποιους είναι μια ρομαντική γιορτή.
Μια υπόμνηση όρκων αγάπης.
Για άλλους εμπορευματοποίηση κατ' επίφασην συναισθημάτων.
Όλοι όμως ομολογούν την παντοδυναμία του έρωτα!
Ο  κόσμος της Λογοτεχνίας, δε θα μπορούσε να μην τής...  υποκλιθεί ταπεινά.
Ξεχωρίσαμε μερικές από τις ομορφότερες ιστορίες αγάπης στη Λογοτεχνία και τις κάνουμε σπονδή των απανταχού βιβλιόφιλων στον Έρωτα.


ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΤΑ William Sheakspear)
Τι να πει κανείς για το ανυπερβλητο σαιξπηρικό αυτό δράμα;
Αποτελει την απόλυτη ιστορία αγάπης που ζητά να γεφυρώσει τις αντιθέσεις και τους κοινωνικούς φραγμούς!
Σύλληψη ...θεόπνευστη που σημάδεψε όλη τη δυτική σκέψη και έγινε συνώνυμο του πιο αγνού, ολοκληρωτικού έρωτα...
Δυο νεαρά παιδιά στη Βερόνα γνωρίζονται σε έναν χορό μεταμφιεσμένων κι ερωτεύονται , αλλά ανήκουν σε δυο εχθρικές οικογένειες τους Καπουλέτους και τους Μοντέγους...
Μια σειρά προσώπων και καταστάσεων, όπως η εμβληματική Παραμάνα, ο ξάδελφος Μερκούτιος και ο γλυκύς πατήρ Λαυρέντιος, γύρω από τα δυο ερωτευμένα παιδιά.
Το επικίνδυνο μυστικό τους, θα οδηγήσει σε ένα χαριτωμένο 
τέχνασμα, που όμως θα πάρει απροσδόκητη τροπή για να οδηγήσει στην πιο τραγική κορύφωση κι ένα τέλος άδικο.
             Μια Αγαπη που αναμετράται με την κοινωνική κατακραυγή και το μίσος για να αποδείξει πως ο Κόσμος αυτός είναι πολύ μικρός για να χωρέσει το Μεγαλείο της.
Ένας νεανικός έρωτας που αναμετρήθηκε με τον θάνατο και πέρασε έτσι στην Αθανασία, μέσα από το αίμα των αθώων, ως Σύμβολο Αιώνιας Αγάπης και Πίστης.
               Στο σινεμά ξεχώρισε η εκδοχή του Φρανκο Τζεφιρελλι με την γλυκύτατη Ολίβια Χάσεϊ ως ιδανική Ιουλιέττα.(η οποια αργοτερα θα συνεργαστει μες τον Ιταλο σκηνοθετη στον "Ιησου απο τη Ναζαρετ ενσαρκωνοντας τον ρολο της Παναγίας)
Aκούστε το εμβληματικό σάουντρακ (που το ανακαλύψαμε στην αλησμόνητη στιγμή του σίριαλ "Δύο Ξένοι" , 'οπου η ξανθιά Μαρίνα Κουντουράτου θρηνεί τον μαχαιρωμένο καθηγητή Μαρκορά...)


ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ (Έμιλυ Μπροντέ)
Ήταν μόλις 27 ετών όταν ολοκήρωσε ένα από τα εμβληματικότερα πλέον κλασσικά βιβλία, η Αγγλίδα συγγραφέας Έμιλύ Μπροντέ- πριν κοπεί πρόωρα το νήμα της ζωής της.
          Πρόκειται για τα "Ανεμοδαρμένα ύψη (Wathering Heights")- την ανατομία ενός πάθους που μετέτρεψε έναν ορφανό άντρα σε δαίμονα.
Είναι ο αντίποδας του Ρωμαίου κ της Ιουλιέττας καθώς από αυτήν την αγάπη αναφύονται οι πιο χθόνιες παρορμήσεις που εδράζονται μέσα στις στοές της ανθρώπινης ψυχής
Η σκοτεινή γοητεία του κεντρικού ήρωα, του Χήθκλιφ, κι η τρομακτική εκδίκηση του προς την αδικοχαμένη Κάθριν του, που παντρεύτηκε άλλον, σάρωσε τις ζωές των γύρω του και τις καρδιές των αναγνωστών.
          Γραμμένα με "αίμα" και με μια μοναδική αφηγηματική τεχνική των τρίτων παρατηρητών, που συνθέτουν σαν παζλ την ιστορία μας- τα "Ανεμοδαρμένα Ύψη" υπήρξαν πρωτοπόρα για την εποχή της Μπροντέ και την αποστείρωση της βιτκωριανής Αγγλίας:
O εμμονικός κι αδιαπραγμάτευτος έρωτας του Χήθκλιφ για τη Κάθρην, έγινε σημείο αναφοράς και πρόδρομος του γοτθικού ρομαντισμόυ, που σκεπάζει τον έρωτα με τη σαγήνη του θανάτου- του μοναδικού του ομολόγου στην απολυτότητα...


ΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ Μαργκαρετ Μιτσελ
Σχετική εικόναΠοια γυναίκα έμεινε άραγε ασυγκίνητη από την εκρηκτική αρρενωπότητα του τυχοδιώκτη με τη "χρυσή καρδιά", Ρετ Μπάτλερ;
Η Μάργκαρετ Μίτσελ πάνω στον καμβά του Αμερικάνικου Εμφυλίου συνθέτει ένα έπος με επίκεντρό του τη θανάσιμα γοητευτική, πεισματάρα Σκάρλετ, που γίνεται σύμβολο ατσάλινης θέλησης, γυναικείας χειραφέτησης κι επιβίωσης -μέσα στη θεομηνία του πολέμου.
Η ανεκπλήρωτη εμμονή της για τον άντρα της ξαδέλφης της τον Άσλευ Γουικς, δηλητηριάζει το θυελλώδες πάθος που μοιράστηκε με τον Ρετ, καταστρέφοντας την οικογενειακή της ευτυχία.
Ο Ρετ Μπάτλερ είναι το πρότυπο του αρχοντα με την αυθεντικότητα ενός αλήτη, ένα ηθικό διαμάντι μέσα στο ακατέργαστο ακόμη πέτρωμα της τραχύτητας.O άντρας που θα κατασίγαζε τους φόβους κάθε γυναίκας, δίνοντας πνοή εκ ν.εου στα κοριτσίστικα όνειρά της.Μια αγάπη που εκτιμήθηκε όταν αποχωρούσε λαβωμένη. 
Με τίτλο  παρμένο από ένα ποίημα του  Έρνετ Ντόουσον το Οσα Παίρνει ο Άνεμος χάρισε βραβείο PULITZER στη συγγραφέα του...
Η τελευταία φράση της κινηματογραφικής του μεταφοράς που η Σκάρλετ αναφωνεί μέσα στα συντρίμμια της ζωής της είναι ίσως ο,τι πιο ελπιδοφόρο ακούστηκε σε κλασσικό έργο.
Σημερα κυκλοφορει σε δίτομο εκδοχή από τις εκδόσεις Κάκτος.After all tomorrow, it is another day..."


ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ, Τζέην Οστειν
Η προεξάρχουσα του αισθηματικού μυθιστορήματος εποχής,Τζέιν Όστειν, συνέθεσε μια αρχετυπική ιστορία αγάπης με φόντο τη βικτωριανή Αγγλία.
Ο βλοσυρός και πληγωμένος κύριος Ντάρσευ και η ατεγκτη, εύθικτη Ελιζαμπεθ Μπένετ αποτελούν ένα αρχετυπκό ζευγάρι που διανύει τα προσκόμματα που ο εγωισμός φέρνει στον έρωτα...
Με φόντο την αγγλική αριστοκρατία κ εφαλτήρο την αγωνία μιας οικογένειας να παντρέψει τις 5 κόρες της ξετυλίγεται αυτός ο έρωτας...
Προτιμήστε το από τις εκδόσεις Σμίλη.


Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ (Victor Hugo)

Οι "Άθλιοι" , το πέμπτο Ευαγγέλιο που έγραψε ο Ουγκό κήρυξαν το μήνυμα της χριστιανικής συμπόνιας και το μεγαλείο της συγχ'ώρεσης, περιλαμβλάνοντας περιφερειακά έναν όμορφο έρωτα (Τιτίκα -Μάριος).
Ωστόσο η "Παναγία των Παρισίων" είναι το βιβλίο που με φόντο την Ιερά Εξέταση και τον Μεσαίωνα, κατ εξοχήν ανεδειξε όλη την τραγικότητα του έρωτα.
Μια ελεγεία των απόκληρων αλλά πάνω απ΄όλα μια Ωδή -μαζί κ θρήνος για τον Έρωτα είναι το σπουδαίο αυτό δείγμα της ρομαντικής Λογοτεχνίας από τον κορυφαίο αντιπρόσωπό του τον Βίκτορα Ουγκό.
Προσωπα μοναδικά, φιγούρες τραγικές ,μαριονέττες στα νήματά του...
Άλλοι ηττήθηκαν κι άλλοι μέσα από τον έρωτα βρήκαν τη λύτρωση.
Η Εσμεράλντα, η αέρινη Τσιγγάνα που χορεύει στον περίβολο της Εκκλησίας λαβωμένη από τη γοητεία του ματαιοδοξου λοχαγού Φεμπύς.
Ο Κουασιμόδος, ο παραμορφωμένος καμπόυρης που ο καρδινάλιος του Παρισιού περιμάζεψε, στήνει το αναχωρητήριο του στο εκκωφαντικό κωδωνοστάσιο μακρυά από τα περιφρονητικά βλέμματα των ανθρώπων, όταν τα ξεραμένα χείλη του κι η ματιά του ξεδιψούν από τα πονετικά χέρια της εκθαμβωτικής νεαρής Τσιγγάνας, κόντρα στο πλήθος...
Αυτη ήταν μια από τις πιο τρυφερές στιγμές κοινωνικής ευαισθησίας κ έρωτα...
       Από την άλλη , παντεπόπτης ο ιερωμένος Κλωντ Φρολό πιστός νομομαθής θεικών επιταγών, θα δει την αρετή του να λαβώνεται από το πιο παράλογο, αδάμαστο πάθος του για τη δαιμονική ομορφιά της Εσμεράλντας, που ξαφνικά συναντά στα σκαλιά του επιβλητικού Ναού...
Και τότε ξεκινά το μαρτυριο που μεταρτρέπει έναν αποστείρωμενο νομομαθή σε έναν λυσσαλέο διώκτη των αθώων μεσα απο την εξουσία της Ιεράς Εξέτασης.
Σε καμιά άλλη λογοτεχνική φιγούρα δεν αποτυπώθηκε τόσο ανάγλυφα η ερωτική παραφορά και η παράνοια όσο στον παράξενο ιερωμένο Κλωντ Φρολό- που εξομολογείται το ανόσιο πάθος του στη μικρή Τσιγγάνα, με έναν από τους κορυφαίους ερωτικούς μονολόγους όλων των εποχών...Ανακαλύψτε τον!
Το ερωτικό αντίβαρο στους Αθλιους η Παναγία των Παρισίων αναδεικνύει την τραγικότητα του ανθρώπου και τη συγγραφική μεγαλοσύνη του κορυφαίου ρομαντικόυ Βικτορ Ουγκό


ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ (Gaston Leroux)
Κανένας ήρωας της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας δεν προβάλλει τόσο σαγηνευτικά τραγικός, όσο ο Έρικ από το Φάντασμα της Όπερας του Γκαστόν Λερού.
Γεννημένος με φριχτή παραμόρφωση στο πρόσωπο, ο αριστοκρατικός Έρικ, κρύβει τη μουσική του ιδιοφυία στα υπόγεια της Όπερας του Παρισιού, στήνοντας ένα φονικό Άβατο , καλλιεργώντας με αίμα τον μύθο ενός φάντασματος...
Το Άβατο σπάει όταν στην όπερα καταφθάνει η αφελής και όμορφη μαθητευόμενη τραγουδίστρια, Κριστίν Νταέ, την οποία ο ίδιος αναλαμβάνει ως διδάσκαλος να μυήσει στα Άδυτα της Τέχνης...
Ο Έρικ παρασύρει την αθώα Κριστίν του σε μια δίνη ονειροφαντασίας, από την οποία προσπαθεί να την γλυτώσει ο Κόμης Ραούλ.Η επιρροή του Έρικ καταλυτική στους γύρω του όσο παλεύουν μέσα του ο Άγγελος κι ο Δαίμονας.
Η πινελιά μιας ιδιότυπης θυσίας θα βάλει τη σφραγίδα του έρωτα πάνω στον τρόμο του θανάτου.
Ένα βιβλίο Ύμνος στο μεγαλείο της Μουσικής και της Αγάπης.


ΤΑ ΔΑΙΜΟΝΙΑ (Gargoyle- Andrew Davidson)
Μια σύγχρονη Χαλιμά το βιβλίο αυτό εκκινεί από τη σημερινή εποχή όταν ένας καλλονός του αισθησιακού κινηματογράφου παθαίνει ολική παραμόρφωση σε ένα τροχαίο...
Τις μέρες της νοσηλείας του στυναντά τη μυστηριώδη γλύπτρια Μαριάνε Έγκελε η οποία του κρατά στοργική συντροφιά...
Σαν μια Σεχραζάτ των ημερών μας η Μαριάννε σεργιανά τον ηρώα μας στις διαδρομές του έρωτα δια μέσου των αιώνων
Από την Ιαπωνία των χρυσανθέμων και τη Φλωρεντία της πανούκλας, μέχρι των Μεσαίωνα, τους Βίκινγκς και την κόλαση του Δάντη αναβαπτιζόμαστε στο πυρ του έρωτα και της ανθρωπιάς...
Aλησμόνητο, από τα πιο παράξενα και ατμοσφαιρικά βιβλία που διαβάσατε ποτέ.


Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ (Καρλ Βαλγκρέν)
Μια βροχερή νύχτα του 1813, σε μια πόλη της βόρειας Ευρώπης, ένας γιατρός καλείται να βοηθήσει δύο πόρνες να γεννήσουν. 
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ
Η μία αποκτά ένα υγιές κοριτσάκι, την Ενριέτε, και η άλλη ένα… τέρας, ένα αγόρι, τον Ερκίλ, κωφάλαλο και τραγικά παραμορφωμένο, αλλά με ένα ξεχωριστό χάρισμα: να μπαίνει στο μυαλό των άλλων και να διαβάζει τις σκέψεις τους. 
Η Ενριέτε και ο Ερκίλ μεγαλώνουν μαζί γεμάτοι αγάπη ο ένας για τον άλλο μέχρι τη στιγμή που θα αναγκαστούν να χωρίσουν στα δώδεκά τους χρόνια. 
Τον Ερκίλ τον περιμένει μια ζωή γεμάτη βάσανα: από το Βατικανό ως το τσίρκο και από την Τερατολογική Ιατρική Εταιρεία του Λονδίνου ως την Κοπεγχάγη, το "τέρας" θα πορευτεί μόνο του, χωρίς τη συμπόνια κανενός, ψάχνοντας να βρει την αγαπημένη του Ενριέτε, τον δικό του "άγγελο". 
Σαν κράμα από τον Νάνο του Περ Λάνγκεβιστ και τον Κουασιμόδο από την Παναγία των Παρισίων το βιβλίο αυτό δεν ακούστηκε όσο του άξιζει!
Ένα βιβλίο-ύμνος στην αγάπη και την ανθρωπιά που περνάει ένα μοναδικό μήνυμα: Όλα μπορούμε να τ'αντέξουμε και να τα ξεπεράσουμε, αρκεί να πιστεύουμε στη ζωή και στον άνθρωπο!


Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ(Η Αληθινή ιστορία!)
Το γνωστό παραμυθι του Τέρατος που κρατα αιχμαλωτη την Πενταμορφη- κορη ενός εμποράκου, αποδεικνυει πως η αληθινη ομορφια βρισκεται βαθια μεσα μας...
         Το ΠΑΡΑΜΥΘΙ ειναι εμπνευσμενο απο την πραγματικη αγαπη  Pietrus Gonsalvus (ή Pedro Gonzalez) με την Catherine....
           Ο Πιετρ ηταν γεννημενος το 1573 κι επασχε από υπερτριχωση που του προσεδωσε το προσωνύμι "Ανθρωπος του Δάσους λογω της ζωωδους οψης του.
Κινησε την περιεργεια του Βασιλια Ερρικου κι η Αικατερίνη των Μεδδίκων ανελαβε να του βρει σύζυγο.
Petrus Gonsalvus και CatherineΗ Κατρίν φάνηκε ιδανική επλογη στη Βασσίλισσα λογω της ομορφιας κ του πράου χαρακτήρα της κι εξέπληξε τους πάντες καθώς γρήγορα αγάπησε τον παράξενο άντρα της κι απέκτησε μαζί του 7 παιδια!
Τα 4 επασχαν από την πάθηση του πατερα τουςε κ δόθηκαν για υιοθεσια από το κρατός, πικραινοντας το ζευγάρι...
Οι δυο τους αποσύρθηκαν στην Ιταλία. Το 1618 ο Gonsalvus πέθανε και η Catherine έμεινε μόνη. 
Η ίδια έφυγε από τη ζωή το 1623!
Αυτό το φαινομενικά αταίριαστο ζευγάρι έζησε ευτυχισμένο για πολλά χρόνια κι ενεπνευσε την 
Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve τον 18ο αιώνα...

να συγγράψει το γνωστό σε όλους μας παραμύθι που αναδεικνύει οτι η ομορφια δεν εδράζεται στη συμμετρία της όψης αλλά στην ικανότητα της καρδιάς να αγαπά..
Η ιστορια αποτέλεσε αρχετυπο για πλήθος ιστορίες, ανάμεσά τους και τρία από τα βιβλία του παρόντος άρθρου... 
Πηγη Μηχανη του Χρονου



Η ΑΓΑΠΗ ΑΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ (Λιλη Ζωγράφου)
Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΑΓΑΠΗ ΑΡΓΗΣΕΤο συνώνυμο του ανεκπλήρωτου έρωτα που γίνεται παίγνιο της μοίρας και των άγριων καιρών το βιβλιο της Λιλύς Ζωγράφου που σημάδεψε τη μεταπολεμική μας πεζογραφία.
Μια παλιομοδίτικη ιστορία που ξετυλίγεται σαν μαγευτικό παραμύθι, χάρη στην ομορφιά και τη λαχτάρα των νεαρών ηρωίδων που αντιστέκονται στον αμείλικτο χρόνο, περιμένοντας καρτερικά την προσγείωση του μεγάλου έρωτα.
Γιατί υπήρχε μια εποχή που η αγάπη αργούσε να 'ρθει.
Αντίθετα με τη νεαρή ηρωίδα που, έρμαιο του παρορμητικού της ενστίκτου, παραδίδεται σ' έναν άγγελο που την περιμένει στο υπόγειο του σπιτιού της.

Και τολμά να ζήσει συναρπαστικές περιπέτειες για να εξελιχθεί εν αγνοία της σε κατακτήτρια της πιο ουσιαστικής ελευθερίας.
              Γιατί η ελευθερία και τότε, πριν πενήντα χρόνια, και πάντοτε προκύπτει, όχι από συλλόγους και κραυγαλέα μανιφέστα, αλλά από την ατομική συνειδητοποίηση, που διαλέγει τελικά το προσωπικό ήθος, αγνοώντας τους περιορισμούς των έξωθεν απαγορεύσεων. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)


Ο ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ (Κωνσταντίνος Θεοτόκης)
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΗΣΑν και σαφώς κοινωνικών και υπαρξιακών ίσως προεκτάσεων , ο "Κατάδικος" του πρώιμα σοσιαλιστή, Κωνσταντινου Θεοτόκη, είναι μια τραγική ιστορία που τη διατρέχει ο έρωτας -στη διττή του μάλιστα διάσταση:
Από τη μια έχουμε το άγριο , άνομο πάθος ανάμεσα στην παντρεμένη Μαργαρίτα- γυναίκα του κτηματία Αράθυμου- και τον ορμητικό, εντυπωσιακό Πέτρο Πέπονα.
Πάθος βγαλμένο από την κόλαση που θα τυλίξει τις ζωές των πρωταγωνιστών...
Από την άλλη, παρακολουθούμε τη βουβή, ανομολόγητη αγάπη του υποτακτικού Τουρκόγιαννου για τη Μαργαρίτα.
Αγάπη εν πρωτοις επίσης , απαγορευμένη, που όμως παραμένει άσπιλη κι ενδύεται τις αρετές που αναγνωρίζει ο Απόστολος Παύλος για να φτάσει στο ύστατο σκαλί της αυτοπροσφοράς, με σωκρατική μακροθυμία...
            Μέσα από τον "ωραίο μάρτυρα" Τουρκόγιαννο, ο Θεοτόκης "θεολογεί τον έρωτα και τον ανυψώνει ως την αγιοσύνη.
Από τις συγκλονιστικότερες ιστορίες έρωτα που διάβασα ποτέ μου, κι ένα από τα πιο σημαντικά δείγματα νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Λέγεται ότι απηχεί την προσωπική διαδρομή του ίδιου του ευπατρίδη συγγραφέα Κωνσταντίνου Θεοτόκη που, παντρεμένος ων, βασανιζόταν από ανεκπλήρωτο πάθος για μια ομότεχνή του στην Κέρκυρα, την Ειρήνη Δενδρινού, η οπόια του έδειχνε υπαινικτικά μια "αδυναμία", χωρίς ποτέ τους να ξεπεράσουν τα όρια της ηθικής...
Αυτή η διαρκής πικρία , κι ο χαμός της κόρης του Ερνεστίνας οδήγησαν σε μαρασμό και θάνατο τον ευαίσθητο και ιδιοφυή άρχοντα -συγγραφέα, που ακόμη κι άρρωστος από καρκίνο του στομάχου αποζητούσε την Ειρήνη του.
Εκείνη που ποτέ δεν πήγε να τον δει κι ο ΘΥεοτοκης "εφυγε μ΄'ονος και πικρταμένος απο τη ζωη που με τοση γνωση κ ευγενη οράματα εξύμνησε...
         Αναζητήστε τον "Κατάδικο" του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, από τις Εκδόσεις Δωδώνη κι όχι από την Εστία διότι  εκεί περιλαμβάνεται ένας υποδειγματικος και απολαυστικός πρόλογος από τον Στάθη Πρωταίο, που δίνει άλλη διάσταση στο αριστούργημα αυτό...Θα νιώσετε σε βάθο;ς τις ψυχολογικές συγκρούσεις όλων των ηρώων.
Ένα βιβλίο που όσο κανένα άλλο ελληνικό μυθιστόρημα της εποχής του, μάλιστα, εξύμνησε τη θυσιαστική φύση του Έρωτα.
      Επίσης αναζητήστε τη μικρή βιογραφία του συγγραφέα Κωνσταντίνο Θεοτόκη (Φίλιππος Φιλίππου, "Κ.Θ. Σκλάβος του Πάθους",εκδ Ηλέκτρα) που θα σας συγκινήσει σίγουρα με την ευαισθητη ψυχή του, το πάθος του και την αφυπνισμένη του κοινωνική συνείδηση...
Διατίθεται σε πολλά Bazaar βιβλίου όπως το πρόσφατο στην Πλατεία Κοντζιά!


Ο ΜΠΡΟΥΤΖΙΝΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ (Πωλλίνα Σίμονς)
Τατιάνα και Αλεξάντερ...
Δυο ήρωες που ταυτιστηκαν με τον απόλυτο , τον υπερβατικό έρωτα μέσα από την ταλαντούχα πέννα της Πωλίνας Σίμονς!Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέττα του Β' Παγκοσμίου Πολεμου!
Η Τριλογία του Μπρουτζινου Καβαλάρη συνιστά ένα έπος έρωτα και θανάτου...
Μεσα στην κόλαση του πολιορημένου Λένινγκραντ, με τος ναζί και την πείνα να έχουν ζώσει απειλητικά τους ηρωικους υπερασπιστές , η νεαρή Τατιάνα βρίσκει αντίβαρο πίστης στη ζωή πάνω στη μορφή του αινιγματικού Αλεξάντερ...
Μαζί του θα γνωρίσει τη φρίκη του πολέμου και θα γευθεί την απώλεια αλλά και το μεγαλειώδες φως του έρωτα που ξέρει να διαπερνά τα ανθρώπινα σκοτάδια.
Ενας έρωτας που θα αντέξει τα πυρά, την πείνα ,αλλά και τη καχυποψία των πονηρών εποχών του Ψυχρού Πολέμου και θα ξετυλιχθεί σε 3 βιβλία (Ο Μπρούτζινος Καβαλάρης- Τατιάνα και Αλεξάντερ -Οι Κήποι Της Τατιάνας, όπου έρχεται η απομυθοποίηση του έρωτα μέσα από την καθημερινότητα και τη σκληρή πραγματικότητα της Αμερικής... 


ΑΝ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ ΡΩΤΗΣΕΙΣ (Ευαγγελία Ευσταθίου)
Η ελληνική εκδοχή της φιγούρας του Χηθκλιφ ακούει στο όνομα Άλεξ Ρωμανός, και κατοικεί σε έναν Πύργο που επίσης γνώρισε Καταιγίδες από κείνες που στιγματίζουν την ψυχή του αναγνώστη...
Ένα "τέρας" αρρενωπό, που συνομιλεί με γοτθικά αρχέτυπα, ένας σκοτεινός άγγελος που αναδύεται από τα ερέβη ως το φως του έρωτα:
Η υπέροχη αγάπη της ευάλωτης Σάνιας και του σκληροτράχηλου μισθοφόρου Άλεξ Γκρέι, κατέκτησε το ελληνικό κοινό κι ανέδειξε το ταλέντο της Ευγγελίας Ευσταθού αποδεικνύοντας πως και τα ελληνικά μυθθστορήματα μπορούν να έχουν χαρακτηριστικά διεθνών best seller.


ΔΡΑΚΟΣ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ (Καιτη Οικονομου).
Από τα πιο συγκινητικά ρομαντικά μυθιστορήματα των τελευταίων ετών γεμάτο συναίσθημα και κοινωνική ευαισθησία!
Ένας χαρακτήρας βγαλμένος από τον γιαννιώτικο θρύλο του απρόσιτου μα δίκαιου δράκου-λαβωμένος μα περήφανος- περιθάλπτει μια νύχτα στο Πάπιγκο μια γυναίκα που χάθηκε στη χιονοθύελλα...
Η κοπέλα εξημερώνει τον "Δράκο" με τον τρόπο που η Αλεπού είχε διδάξει στον Μικρό Πρίγκιπα: Με την αγάπη...
Κι εκείνος, γαληνεμένος, αναδεικνύεται σε προστάτη όλων των αδύναμων πλασμάτων γύρω του...
Ο Χρηστος κι η Δημητρα μας ταξιδευουν στο χιονισμενο τοπιο των θρυλων μακρυα απο τη βουη και των κυνισμο της αδυσωπητης πολης και μας οδηγουν σε ενα καταφυγιο αγαπης που θα απαλυνει και τις δικες μας πληγες. 
Καίτη Οικονόμου αλησμόνητη στην καλύτερη στιγμή της , με ένα γλυκό έργο που ευωδιάζει θηλυκότητα και ανθρωπιά...


Το Άγαλμα στη Σοφίτα /Τα Ρόδα Της Σιωπής
Κι όμως ένα, εν πρωτοις, σκληρό βιβλίο με το Ολοκαύτωμα των Εβράιων στο επίκεντρο μπορεί να ευωδιάσει αληθινό, σπαρακτικό έρωτα:
Τa Ρόδα Της Σιωπής από την Πασχαλία Τραυλού, που επανεκδόθηκαν με τον νέο τίτλο, "Το Άγαλμα Στη Σοφίτα")
αναδεικνύουν τον αγώνα ενός ανθρώπου να μην κονιορτοποιήσουν την ψυχή του τα γρανάζια του πολέμου...
Από τη Βέρμαχτ και το Άουσβιτς ως τη Θεσσαλονίκη, ο Γερμανός ήρωας μας, ερωτικός και ακέραιος, παραδίδεται σαν αμνός στον βωμό του έρωτα τον οποιο εξιλεώνει μέσα από το πάθος της Τέχνης...
Μια από τις συγκλονιστικότερες ερωτικές ιστορίες και παράλληλα μια αναμέτρηση με τη Συνείδηση και τον Πόλεμο!
Διαβαστε ολοκληρη την παρουσιαση για τα  Ρόδα Της Σιωπής, Πασχαλία Τραυλού



ΣΤΑ ΟΡΙΑ , ΚΑΙΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ
Ετοιμαστείτε για μια αξέχαστη εμπειρία που θα σας φτάσει «…Στα Όρια» της συναισθηματικής έξαρσης!Με φτωχη γλωσσα και χωρις λογοτεχνικες αρετες η ερασιτεχνικη αφηγηση της Θαλασσινου καταφερνει να αιφνιδιασει και να συγκινησει τον αναγνωστη.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΤΑ ΟΡΙΑΤο μυθιστόρημα της Θαλασσινου είναι μια ιστορία αγαπης ανάμεσα σε μια κοπελα της αθηναικής ελίτ και τον ευγενή Γερμανό αξιωματικό που επέταξε το σπιτι της. Τιποτα το πρωτοτυπο ως εδω -τουναντιον...
Η αληθινή τραγωδία ξεκινά όταν τους χωρίζει η μετάθεση εκεινου στο Μέτωπο και μια κακή είδηση...
Αργα μα σταθερά ξετυλίγεται ένα σπαρακτικό μυστικό, που αναδεικνύει το μέγεθος μιας αγάπης πέρα από τα όρια!Ενα μυστικο που αξιζε να ειπωθει και θα του αξιζε ισως μια καλυτερη λογοτεχνικη "μεταχειριση" ,ωστοσο ακομη κ ετσι συνθετει μια ενδιαφερουσα συναισθηματικη κατασταση που αφηνει το αποτυπωμα της στην αναγνωστικη μας μνημη.
Από τις πιο σπαρακτικές ανατροπές που έχω συναντήσει σε αισθηματικό βιβλίο κι απογειώνει ενα αποτέλεσμα που στην αρχή δεν έδειχνε να υπόσχεται όσα επιφυλάσσει...


ΟΓΚΡΕΣΑ , Κωστας Κρομμυδας
Στο πιο αισθησιακο του βιβλιο ο Κωστας Κρομμύδας αναδεικνύει την ενστικτώδη φύση του ερωτικού πάθους και προσφέρει μια ιστορία που οι ήρωες της παραπέμπουν σε αρχαία τραγωδία.
Η Ογκρέσα είναι ένα μαγευτικό ταξίδι στη σαγήνη, που αποκρυπτογραφέι τη γλώσσα των σωμάτων όταν αυτή ανάγεται σε ένωση ψυχών...
Ένα ερωτικό κι αστυνομικό θρίλερ λοιπόν, παρά τον κυρίαρχο ερωτισμό του δεν εγκλωβίζεται στη μονοσημία της αισθηματικής ιστορίας αλλά αποκτά κοινωνικές προεκτάσεις...   



                ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ (Χρυσηίδα Δημουλίδου)
Σχετική εικόναΟ έρωτας στην πιο οδυνηρη εκδοχή του, πασπαλισμενος με στοιχεια μεταφυσικής αποδεικνύει ότι υπερβαινει τον χρόνο.
Κωνσταντίνος και Ειρήνη, δυο φιγούρες που ανεξίτηλα έπλεξε η Μοίρα στον καμβά του Έρωτα για να τον διδάσκουν στις επόμενες γενιές.. 
Μια φλογερή αγάπη λαβωμενη απο τις κοινωνικες συμβασεις και την ανθρώπινη κακία, αποζητά δικαιωση στο σημερα μεσα από τα θαμμένα μυστικά μιας ξεχασμενης έπαυλης...Ενα βιβλιο που συνομιλει χαμηλοφωνα με τη μεταφυσικη αναδεικνυοντας την παντοδυναμια του ερωτα περα απο τους φυσικους νομους 
Γιατί η αληθινή αγάπη αποδεικνύεται πως ,σε αντίθεση με την εφήμερη ζωή μας, δεν είναι αναλώσιμη...


ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΙΔΕΕΣ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ , ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ!!!!


4 σχόλια:

  1. η περιγραφη σου ελλη μου για αλλη μια φορα ειναι μοναδικη ολα μα ολα ειναι υπεροχα!!!!!!!!! αν και δυο τρια δν τα εχω διαβασει αλλα θα τα παραω ωποσδηποτε να τα διαβασω !!!!!!!!!!!!!!!!!! (ΖΕΤΑ.Κ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αρεσει που δεν αναφερεις τα τυπικα ρονμαντικα μυθιστορηματα αλλα πολυ ιδιαιτερα βιβλια-ακομη και θριλερ...Ειδικα αυτα τα ΔΑΙΜΟΝΙΑ δειχνουν πολυ ξεχωριστη προταση...
    Πολυ ενδιαφερουσα κι η αληθινη ιστορια πισω απο το γνωστο παραμυθι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μ αρέσει που η επιλογή σου είναι αντικείμενικη, κοντεύεις να με πείσεις για μερικα.... Δυσταζωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επελεξα μερικα για ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ...ΔΕΝΜ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΙΣΑΞΙΑ...ΚΑΤΑΔΙΚΟ- ΔΑΙΜΟΝΙΑ- "Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ" -καθως και το λατρεμενο ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ...ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!Απο την Αισθηματικη Λογοτεχνια ψηφιζω ΚΑιτη Oikonomoy, ΔΡΑΚΟΣ ΣTO XIONI" kai Ευσταθιου.

      Διαγραφή