Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ ΜΑΝΤΑ και το ΔΙΛΗΜΜΑ

Γράμμα Από Χρυσό, Λένα Μαντά
                                                                                                                Είδος Αισθηματικό
                                                                                                             Βαθμολογία 10/10
                                  Αποτέλεσμα εικόνας για ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟ

Η Λένα Μαντά επιστρέφει με ένα ξεχωριστό βιβλίο και επαναπτρίζεται στα χώματα της γενέτειράς της της Κωνσταντινούπολης.
Το Γράμμα Από Χρυσό είναι μια δυνατή οικογενειακή ιστορία ,με έντονες στιγμές, και  αποτελεί σίγουρα την πιο ώριμη συγγραφική στιγμή της Μαντά .

ΠΕΡΙΛΗΨΗ 
2016:Η Φένια, κομματιασμένη από ένα φριχτό παρελθόν,στην πιο κρίσιμη καμπή της ζωής της, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μυστηριώδη κληρονομιά που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου θαμμένων οικογενειακών μυστικών.
"Μίτος της Αριάδνης" ένα κόσμημα από χρυσό;

Eνας μικροσκοπικός φάκελος με ένα σκαλισμένο "Σ Άγαπώ" κρύβει μέσα του δάκρυα κι ανεκπλήρωτους έρωτες 3 γενεών.
Η απαρχή της ιστορίας βρίσκει τις ρίζες της στην αρχοντική Κωνσταντινούπολη του 1900, με την ακμάζουσα ελληνική παροικία φόντο σε ένα πάθος ατελέσφορο!
Κι οι γενιές διαδέχονται η μια την άλλη, αλλά η ριζωμένη κατάρα ζητά δικαίωση.
Η "Σμαράγδα η πρεσβύτερη" ,η Χρυσαφένια, η Σμαράγδα, η Φένια βαδίζουν στα χνάρια μιας μοίρας,βγαλμενης από αρχαία τραγωδία που χειρίζεται τα περπωμένα τους με όρους τραγικής ειρωνείας !
Θα βρει άραγε τον πολυπόθητο Παραλήπτη του αυτό το Γράμμα Από Χρυσό;

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
 Ύστερα από πλήθος πειραματισμών, η Λενα Μαντά επιστρέφει σε γνώριμα λημέρια ,με ένα βιβλίο που δικαιώνει κατά τη γνώμη μου τη διαχρονική αγάπη του κοινού προς εκείνη, με ένα αισθηματικό βιβλίο διαποτισμένο στιγμές Ιστορίας και κοινωνικά μηνύματα!
Το Γράμμα Από Χρυσό είναι για μένα η καλύτερη συγγραφική στιγμή της, συμπυκνώνοντας αρετές παλαιότερων ,πολυδιαβασμένων βιβλίων της, μέσα από ενα πρίσμα πιο ώριμο και καλοδουλεμένο, που προκαλεί ατόφια συγκίνηση απο την πρώτη σελίδα ως την τελευταία με αμείωτο το ενδιαφέρον.
Με το βιβλιο αυτό η Λένα Μαντά αφουγκράζεται για άλλη μια φορά τη "φωνή της ρίζας" και μας σεργιανά στους μαχαλάδες της Κωνσταντινουπολης μεσα από έναν κύκλο μεγαλοαστικών οικογενειών.
Το επεχείρησε και με τη Θεανώ της αυτό, μεταφέροντας με επιτυχία εικόνες ονειρικές της Βασιλεύουσας καθώς και την εθιμοτυπία των ελληνικών οικογενειών της Πόλης, μέχρι τη μοιραία 6η Σεπτεμβρίου του 1955 όταν ο τούρκικος όχλος εξαπέλυσε πογκρομ εναντίον των φιλήσυχων Ελλήνων...
Η ηρωίδα της έκτοτε όμως ακολούθησε μονοπάτια υπερβολής που αποκόπηκαν από την ατμοσφαιρα του υπλόλοιπου βιβλιου...
Στο "Γραμμά Από Χρυσό" η Λένα Μαντά αποκαθιστά αυτό το κομμάτι, αποδίδοντας στο θέμα τη βαρύτητα που του αρμόζει καθλόλη τη διάρκεια της αφήγησης, διατηρώντας μια αρμονική ακολουθία και ρεαλιστικότητα.
            Πραγματεύεται την ίδια περίπου χρονική περίοδο,με τη Θεανώ παρέχοντας επιπλέον,χωρις να πλατειάζει, ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία, όπως τα άγνωστα μαρτύρια που οι Κωνσταντινουπολίτες δοκίμασαν επί Β Παγκοσμίου Πολέμου (με τον εκτοπισμό των Χριστιανών αρρενων στα κολαστήρια του Ερζερούμ...)
Σπαρακτικές οι στιγμές του πογρόμ,της ελληνικής Kristallnacht-(σε αντιστοιχία με το  πογκρομ εναντίον των Εβραίων του 1938 από τους Ναζί), γεμίζουν αγνάκτηση κάθε πολιτισμένο ον, κάθε φίλειρηνιστη και "πολίτη του Κόσμου"!
Γραμμένο σε γλώσσα εκλυστική, διαποτισμένη εύστοχα με στοιχέια της πιολίτικης ντοπιολαλιάς με απολαυστικό τρόπο
              Τα πρόσωπα του "Γράμματος" όμως -και στην απωλεια και στην επιτυχία και στον ξεριζωμό, εξελίσσονται με απόλυτη φυσικότητα,με μαχητικότητα και πίστη, χωρις δαιμονοποιήσεις ή εξωρα'ι'σμούς .
           Χαρακτήρες πειστικοί σαν το Βαλςωρίς μονοσημία και θέμα όμορφα διδακτικό για τον αναγνώστη....
           Πολυπρόσωπο και γυναικοκεντρικό σαν το Σπίτι Δίπλα Στο Ποτάμι- σαφώς πιο αληθοφανές και πιο προσγειωμένο από εκείνο- το "Γράμμα Από Χρυσό" μας ταξιδεύει σε έρωτες δυνατούς αλλά χειροπιαστούς, με κάθε πρόσωπο να διανύει τον προσωπικό του ανήφορο.
Ανάμεσα σε όλους δεσπόζει σίγουρα η Σμαράγδα με τη γλυκύτητα και τη σοφία της καλοσύνης της..
Επάλληλοι κύκλοι με αυτόνομη δυναμική, αλληλένδετοι, που ολοκληρώνονται συχνα΄στο σημείο τομής τους,χωρίς να παραμένει καμιά εκκρεμότητα...
Τα πισωγυρίσματα στον χρόνο είναι επιδέξια σκηνοθετημένα, χωρίς να διασαλεύουν τον ρυθμό της αφήγησης,  ώστε να επιτείνουν την αγωνία και να αποσαφηνίζουν πτυχές, χωρίς πρόωρες αποκαλύψεις, πλην μιας προοικονομίας λίγο βιαστικής ίσως, στην αρχή.
          Ίσως ο αναγνώστης υποψιαστεί τη σατανική σύπτωση που έχει παγιδέυσει τις δυο οικογένειες ,ωστόσο οι διαδρομές που οδηγούν σε αυτήν και ο τρόπος που σφυρηλατούνται οι χαρακτήρες μέσα από τις ματαίωσεις τους, παρέχει ανεκτίμητα μηνύματα ζωής.
Μέσα στην ενδιαφέρουσα πλοκή και το έντονότατο δραματικό στοιχείο του βιβλίου, παρεισφρέουν δυο επιπλεόν κοινωνικά ζητήματα...
Το πρώτο είναι το Προσφυγικό μέσα από εναν τρυφερό χαρακτήρα που θα σας φέρει δάκρυα στα μάτια υπενθυμίζοντας την ειρήνη ως αίτημα όλων των ανθρώπων όπου γης...
Το άλλο που προβάλλει εφιαλτικά είναι η ενδοοιικογενειακή κακοποίηση- με έμφαση στο παιδί...
Η Λένα Μαντά μέσα από αυτό κατορθώνει, μεταξύ άλλων, να ιχνηλατήσει την ψυχολογία του θύματος που ενοχοποιεί τον ίδιο του τον εαυτό και αυτοπαγιδεύεται σε Σύνδρομο της Στοκχόλμης, με έναν τρόπο που προσωπικά μου θύμισε έντονα το δράμα της Νατάσσα Κάμπους του "3.096 Μέρες",της Αυστριακής πιτσιρίκας που έζησε από τα 9 της ως τα 17 όμηρος του Βολφ Πρικοπλ.
Αποτέλεσμα εικόνας             Πλήθος νοημάτων, καταστάσεων και  συναισθημάτων με απόηχο όμως πάντα την ελπίδα που γεννά μονάχα η ανθρωπιά και η διάθεση να δώσουμε και να μοιραστούμε...
            Ανοίξτε λοιπόν αυτό το Γράμμα Από Χρυσό και θα γίνετε ποαραλήπτες του πιο ακριβού μηνύματος που αξίζει να το έχετε μότο στη ζωή, όπως το παρέδωσε η γιαγια -Σμαράγδα:
"Μη πενθείς χαμένους Παραδείσους:Χτίσε καινούριους!"

Υ.Γ. Έξυπνο το εύρημα με τα δυο εξώφυλλα...
Αν και το μαύρο δείχνει πιο αρχοντικό ,εγώ θα επέλεγα το χρυσό που πραγματικά, είναι πιο καλαίσθητο κι αισθανεσαι σα να λαμπυρίζει στα δάχτυλά σου ένα "φύλλο χρυσού" από το εργαστήρι του "Συμεών"!



ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΧΕ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΔΙΛΗΜΜΑ:
ενοψει του νέου της Βιβλίου(11 Μαίου 2017)



Θέμα του βιβλίου είναι 4 γενιές γυναικών 
από την ονειρική Κωνσταντινούπολη του νοσταλγικού χθες, μέχρι το σήμερα...
Συνδετικός κρίκος των γυναικών αυτών 
και άρρηκτος δεσμός τους ένα μικρό κόσμημα:
Ένα γράμμα από χρυσό.
Τι μυστικά να κρύβει άραγε τούτος ο σκαλιστός, χρυσός φάκελος;;;;

Η γλυκύτατη ,μπρίόζα Λένα Μαντά λατρεύει τα διλήμματα...
Μ' ένα τέτοιο αιχαμλώτισε το κοινό της στην 
"Άλλη Όψη του Νομίσματος", αφήνοντας να επιλέξουμε εμείς αν ο Ανδρέας της θα έμενε με την εκρηκτική Νίκη ή με τη γλυκιά Αρετή...
Πέρασαν 10 χρόνια για να το απαντήσει η ίδια στο ΟΣΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩΣΩ (Παρουσιαση εδώ)...

Ευφυώς αυτή τη φορά, προκάλεσε το κοινό της θέτοντας ένα διασκεδαστικό δίλημμα σχετικά με το νέο εξώφυλλο του βιβλίου...

2 οι επιλογές
Το επιβλητικό ,αριστοκρατικό μαύρο
Ή το αστραφτερό ,ξεχωριστό χρυσό;;;

 https://www.surveymonkey.com/r/gramma-apo-xryso

Ψηφίσαμε ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑΜΕ
ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
και 2 τυχεροί αναγνώστες κέρδισαν ενυπόγραφο αντίτυπο, 
με εξώφυλλο της προτίμησης τους, 
μια ημέρα πριν την επίσημη κυκλοφορία του βιβλίου...



ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ ΜΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΘΕΑΝΩ

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

ΒΑΛΣ με 12 ΘΕΟΥΣ

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΚΛΕΙΔΙΑ


ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

ΟΣΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩΣΩ 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου