Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Κωνσταντίνος Τρικουνάκης, ΜΙΣΤΙΚΟ

                                                   Μίστικο, Κωνσταντίνος Τρικουνάκης
                                            Είδος: Iστορικό Μυθιστόρημα
                                            Βαθμολογία : 8,5/10




Σελίδες 448
Εκδ Κλειδάριθμος
Τιμή 15,50-13,50 

Όχι δεν πρόκειται για... ανορθογραφία-ούτε για αμιγώς ξενόγλωσσο όνομα:
"Μίστικο" είναι το όνομα του ξεχωριστού καραβιού που θα μας σεργιανίσει στα κύματα της Βυζαντινής Ιστορίας τον πολυτάραχο 9ο αιώνα, που οι Άραβες κυριαρχούσαν στην Κρήτη-  με "τιμονιέρη" τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Τρικουνάκη και "συνταξιδιώτες" τους πολύ ξεχωριστούς χαρακτήρες του βιβλίου.
           Ένα από τα πιο όμορφα  ιστορικά μυθιστορήματα της χρονιάς-από κείνα που κάνουν τη διαφορά!


ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Κρήτη, 9ος αιώνας.
Στην Κρήτη συνυπάρχουν Χριστιανοί αλλά και οπαδοί της εθνικής θρησκείας-όχι πάντα αρμονικα...
Όλοι τους υποφέρουν όμως κάτω από τη σκληρή φορολογία του Βυζαντινού Αυτοκράτορα...
Όλα αλλάζουν όταν καράβια Σαρακηνών καταφθάνουν κάτω από τον δόλιο άρχοντα, Απόχαψη που αναζητά νέα εδάφη να κυριαρχήσει, μετά τη ρήξη του με το χαλιφάτο της Κόρδοβας.
Δύο αδέλφια ο Λέων και η Άρτεμη καλούνται να δώσουν την ατομική τους μάχη.
Ο σκληροτράχηλος κι αντιδραστικός Λέων υπηρετεί ως μισθοφόρος των Βυζαντινών, ενώ η Άρτεμη ιέρεια της θεάς Άρτεμιδος, συχνά μπαίνει στο στόχαστρο φανατικών χριστιανών, όμως διατηρεί άσβεστη μια φλόγα στην ψυχή.
             Οι Σαρακηνοί αρχίζουν να κατακτούν σταδιακά τα κρητικά εδάφη και τα δυο αδέλφια θα μπουν στο στόχαστρο του πρίγκιπα Αζίζ.
         Όσο οι νέοι κατακτητές- αδίστακτοι κι αιμοσταγείς- εξαπλώνουν την εξουσία τους,ο Λέων θα διαφύγει για να δώσει την προσωπική του μάχη στα ελεύθερα εδάφη και θα γνωρίσει τη γοητεία της θάλσσας που θα τον κρατήσει δέσμιό της για πάντα.
Δε θα ξεχάσει, όμως, το μίσος του για τον μεγάλο του εχθρό, τον Αζίζ...

Η Άρτεμη, όμως, θα αιχμαλωτιστεί από τον Άραβα πρίγκιπα και θα αμφιταλαντευτεί ανάμεσα στην παλιά της πίστη και τα βαθιά του μάτια...
           Τα χρόνια περνούν και στις θάλασσες κάνει την εμφάνισή του ένα μυστηριώδες καράβι μοναδικών τεχνικών προδιαγραφων, φόβητρο και φθόνος Βυζαντινών κι Αράβων, που θα τραβήξει ως και την προσοχή του θρυλικού αυτοκράτορα Θεόφιλου, μεσουσης της Εικονομαχίας...
       Η μοίρα ωστόσο θα ετοιμάσει το πεδίο για τη θανάσιμη μονομαχία των δύο εχθρών, που θα κορυφωθεί με αμφίβολη έκβαση, αναδεικνύοντας έναν "νικητή" γεμάτο πληγές...

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Το Μίστικο του Τρικουνάκη αποτελεί ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που ισορροπεί ανάμεσα στην ιστορική γνώση και στην περιπετειώδη, πολυεπίπεδη πλοκή,με τα αλησμόνητα πρόσωπα! 
Ένα βιβλίο ποτισμένο από αίμα, αλμύρα και την ευωδία του έρωτα...
Το φρόνημα του πολεμιστή αντάμα με τη γυναικεία τρυφερότητα κι η πατρική αγάπη, απέναντι στην λαχτάρα των ταξιδιών και των "μεγάλων πόντων" του ποιητή...
          Χαρακτήρες αποκτούν ειδικό βάρος αν και είναι σαφές πως η έμφαση δίνεται στα τρία κεντρικά πρόσωπα.
Η Άρτεμη, σαν αρχαία θεά κι η ίδια:
Λυγερή , ευφυής και πεφήφανη για να θυμίζει τη θέα που υπηρετεί- με κάτι από τη γλύκα της Αφροδίτης και την αφοσίωση της Εστίας...
Ο Λέων κρύβει ένα ασυμβίβαστο αγρίμι με το ανυποκτακτο πνευμα του ταξιδευτή.
Η έκπληξη είναι ο μοναδικά μεγαλόψυχος Σαρακηνός πρίγκιπας Αζίζ, που πασχίζει να ισορροπήσει στην ισλαμική επιθετικότητα και στην καλη του την καρδιά- κι ας το πληρώνει ακριβά!
        Κι οι τρεις καλούνται να αντιμετωπίσουν προκλησεις πάνω από τον εαυτό τους.
          Ένας συναρπαστικός έρωτας -αντιφατικός , απαγορευμένος και συνάμα από τους πιο ευγενικούς καταφέρνει να σταθεί πάνω από όσα χωρίζουν.
 Και πάνω από ολα μια μονομαχία αμείλικτη, ανάμεσα σε δυό ξεχωριστούς άντρες, δυο αιώνιους εχθρούς, που ακολουθούν τους κώδικες της αντρειοσύνης, σαν σε παρτίδα σκακιού με απροβλέπτη έκβαση.
         Από την άλλη ένα θαυμα της ναυπηγικής, το Μίστικο- σαν άλλη "Αργώ' σμιλεμένο με το μεράκι της Ελευθερίας και την ευλογία της πνευματικής σπίθας, όπως τη συμβολιζε κι η ομιλούσα πλώρη του μυθικού καραβιού..
           Ο συγγραφέας μας σεργιανά στα άγνωστα νερά της ναυτοσύνης παρακολουθώντας την προετοιμασία ενός ταξιδιού που θυμίζει την Αργοναυτική Εκστρατεία.
        Το σκαρί, από τη σύλληψη του τεχνίτη Τέρπανδρου μέχρι την επεισοδιακή ονοματοδοσία του, καταφέρνει να επιβάλλει τον όγκο του στα κύματα των σελίδων.
Ο  συγγραφέας, δια μέσου του ευφυιούς κυβερνητη του, μεταδίδει κάτι από τα μυστικά της πλοήγησης και αποκρυπτογραφεί τις "μυστικές συνομιλίες" του αιώνιου ζεύγους ,της θάλασσας και του ανέμου.
             Το τραγούδι του ανέμου,τα αστέρια, τα πρώτα εργαλεία προσανατολισμού παρουσιάζονται πληρέστερα από άλλο ένα πρόσφατο έργο παρόμοιας θεματολογιας ,τα "Θεριά Της Μεσογείου" της Ζαγοριανάκη .
Αύτη η διεισδυση στη ζωη των ναυτικών την ευρύτερη περίοδο του Μεσαίωνα με παρεπεμψε λίγο στην Κατερινα Καριζώνη με τον "Χάρτη των Ονείρων" προσεγγιζε το θλεμα από τη μοναδική ΄τεχνη της χαρτογραφίας...
             Ο κεντρικός πυρήνας όμως που ειναι η Κρήτη και η εξάπλωση του αραβικού στοιχείου σε αυτήν -επικεντρώνοντας στον Χάνδακα.
 Είναι μοιραία  η άτυπος συσχετισμός ανάμεσα στο "Μίστικο" και τη μεταγενεστερη "Δοξανιώ' της Μαρίας Πόθου, που διαδραματίζεται στον Χάνδακα κάτω από την απειλή των Αράβων ξανά...
Μονάχα που ο Τρικουνάκης ΄φερνει στο προσκήνιο ένα από τα υστερόγραφα εκείνης της περiόδου:
    Ενώ οι ισλαμικές ορδές εξαπλώνονταν με ταχύτητα προς τη Δύση, με πρωτο τους σταθμό τα νησιά του Αιγαίου, βρίσκουν τους αυτόχθονες Έλληνες διχασμένους..
Στις σχέσεις ανάμεσα στους Χριστιανούς και στα κατάλοιπα του δωδεκαθεισμού ιχνηλατείται μια δυσάρεστη αλήθεια:
Όπως φανηκε στην τραγική ιστορία της μαθηματικού Υπατίας και την πυρπόληση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, ένα μέρος των Χριστιανών έγινε δέσμιο του άκρατου φανατισμού, που εκδηλώθηκε σε διωγμούς ανθρώπων και βανδαλίσμούς- όπως συνέβη και στη μικροκοινωνία της Κρήτης του 9ου αιώνα!
          Έτσι από θρησκεία αγάπης που με το φως της νίκησε τη ρωμαική βαρβαρότητα και το αίμα των Κολοσσάιων ,συχνά ο Χριστιανισμός, εκκόλαψε νέους δημίους και απηνείς διώκτες της παλιάς θρησκείας,με πολλόυς να παραχαράσσουν το ειρηνοποιό όραμά του σε διχασμό και μίσος ανάμεσα στους ανθρώπους..
Μαζί με τη λατρεία των αρχαιοελληνικών ειδώλων, όμως επιθέσεις δέχτηκαν κομψοτεχνήματα Αρχιτεκτονικής, γλυπτα απαράμιλλης αισθητικής, έργα βαθιάς σοφίας και γνώσης.
             Η πολιτισμική καταστροφή που συνετελέσθη από αυτή τη μερίδα των φανατικών ειναι πολύ μεγάλη και με σύμμαχο τον φθοροποιό χρόνο, άφησε θραύσματα μονάχα του αρχαιοελληνικόυ κλέους να θυμίζουν ένα Πολιτισμό που -έστω και στη θύμησή του- φώτισε όλους τους επόμενους.
           Αυτή είναι μια πτυχή που μας πικραίνει ,διότι -όσο κι αν δε συνάδει με τις διδαχές του Ευαγγελίου- συνιστά μια πραγματικότητα και είναι αξιέπαινος ιο συγγραφέας που την ξεμπροστιάζει...
Το άλλο ιστορικό γεγονός είναι πως οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες πνιγμένοι στις ίντριγκες και το χρυσάφι συχνά καταντούσαν δυνάστες του λαού τους που υπεφερε από εξοντωτική φορολογία-γεγονός που έκανε πίστη να ατονεί κι έσπρωχνε πολλούς να στηρίξουν ή έστω να δείξουν ανοχή σε νέους εισβολείς...
        Αυτό συνιστα μια από τις αίτίες που ροκάνισαν τη χιλιόχρονη αυτοκρατορία...
              Παράλληλα στο βιβλίο συναντάμε το χαριτωμένο στιγμιότυπο επιλογής συζύγου από τον αυτοκράτορα Θεόφιλο,με την πανώρια Εικασία να αντιτάσσει τη δύναμη του πνεύματος στο αίτημα υποταγής της.Είναι η ιστορία της μεςτέπειτα Κασσιανής που συνέθεσε το γνωστό τροπάριο της Μεγάλης Τρίτης.
Μια γοητευτική σύζευξη συναισθήματος και Ιστορίας, πραγματικών και φανταστικών προσώπων που όλα τοπυς έχουν την πνοή του πάθους και του έρωτα.
            Το Μίστικο είναι ένα βιβλίο συναρπαστικό που θα σας ταξιδέψει σε θάλασσες γνώσεις και εξελιξεων κορυφώνοντας το φινάλε του σε ένα κρεσέντο αγωνίας και ψυχικού μεγαλείου ως τις τελέυτάιες σελίδες...
Σαλπάρετε λοιπόν για ένα μοναδικό ταξίδι στα πολυτάραχα νερά της Μεσογείου
                                                                   

3 σχόλια:

  1. Νομίζω η κριτική που με εκφράζει. ευχαριστώ το συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με χαρά μου ξαναδιάβασα την κριτική σας. Τα ωραία πράγματα μάλλον δεν τα χορταίνει κανείς. Θα ήταν χαρά για μένα να σας αποστείλω το νέο μου βιβλίο από τις εκδόσεις Bell με τίτλο "Αλέξανδρος & Εσπερία". Ίδια εποχή με το "Μίστικο", άλλο στυλ και πλοκή. Προς τούτο θα χρειαστώ ένα τρόπο επικοινωνίας αν το επιθυμείτε κι εσείς βέβαια.
    Ευχαριστώ,
    Τρικουνάκης Κωστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τεράστια τιμή για μένα .Με χαρα θα διαβασω το νεο σας βιβλιο.Θα σας στειλω στο φβ τροπο επικοινωνιας...Καλοταξιδο το νεο σας βιβλιο!

      Διαγραφή