Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΧΑΡΗ,Darcey Bell

                             Μια Μικρή Χάρη, Darcey Bell
                         Είδος: Ψυχολογικό Θρίλερ                                      Βαθμολογία: 8,5/10


                                                           
Η Darcey Bell έκανε το ντεμπούτο της με ένα δυναμικό μυστήριο που μετατρέπει μια όμορφη πτυχή της οικογενειακής καθημερινότητας, σε εφιάλτη.
Η νεοεμφανιζόμενη συγγραφέας φωτίζει την πιο σκοτεινή πλευρά της γυναικείας φιλίας,αλλά κ της ίδιας της κοινωνίας μας σε ένα βιβλίο που αποδείχθηκε εκδοτικό φαινόμενο παγκοσμίως...Ας δουμε μαζί το γιατί...

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Στέφανι είναι μια μητέρα ενός αγοριού σε ένα προάστιο του Κονέκτικακτ, που μοιράζει τον χρόνο της στο νοικοκυριό και στο ιστολόγιό της.
Τη ζωή της γεμίζει η φιλία της με την Εμιλυ που ο γιος της είναι συμμαθητής του αγοριού της.
Ένα μεσημέρι η Έμιλυ ζητά από τη Στέφανι "Μια Μικρή Χάρη":
"Nα παραλάβει και τον δικό της γιο από το σχολείο , εκείνο το μεσημέρι."
Έκτοτε τα ίχνη της Έμιλυ εξαφανίζονται...
Τι έχει συμβεί;
Τι επιδράσεις θα έχει αυτή η εξαφάνιση στον γιο της;
Γιατί ο σύζυγος της Έμιλυ, ο Σον παραμένει τόσο ψύχραιμος;
Ποιο μυστικό κρύβει η εξαφάνιση αυτή;
Πώς θα αντιμετωπίσει η Στεφανί τον έρωτα που γεννιέται ανάμεσα σε κείνη και κάποιον που δεν πρέπει;

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
"Η Μικρή Χάρη" αποτελεί ένα επιδέξιο βιβλίο που αμέσως ξεχωρίζει.
Εκκινεί από μια φωτεινή καθημερινότητα για να καταδυθεί στα λημέρια ενός καθαρόαιμου ψυχολογικού θρίλερ που εγκλωβίζει στον ιστό του τους ήρωες- ανυποψίαστους και μη.
           Μια από τις πιο αναμενόμενες σχέσεις- η φιλία ανάμεσα σε δυο μητέρες που τα παιδιά τους συνδέονται με αγνή φιλία από το σχολείο τους ανάγεται σε ένα απειλητικό τοπίο .
           Μια συνηθισμένη εξυπηρέτηση ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, ρίχνοντας τους ήρωες σε έναν κυκεώνα εξελίξεων, που σαν κινούμενη άμμος απειλεί να τους αφανίσει ηθικά κι όχι μόνο.
Άνθρωποι της διπλανής πόρτας  σε έναν χορό θανάσιμων μυστικών.
Η αφελής Στέφανι, η αινιγματική Έμιλυ κι ο στιβαρός πραγματιστής Σον όλοι συνθέτουν ένα πορτρέτο μεσοαστικής πραγματικότητας που κομματιάζεται από την πιο ζοφερή πλευρά του σύγχρονου ανθρώπου.  
Η γλώσσα στη Μικρή Χάρη είναι απλή και σύγχρονη και κυλά με ευελιξία, ενώ η αφήγηση εκτυλίσσεται με εναλλασσόμενους τρόπους.
         Από τη μια κεντρική αφηγήτρια είναι η ευαίσθητη, θετική  Στεφανί, ενώ τη σκυτάλη παίρνει ο λόγος της μεσα απο την αρθρογραφία στο blog της, όπου η Στέφανι κοινοποιεί σκέψεις και αγωνίες στο Διαδίκτυο.
          Η αφελής οπτική της Στεφανί παρουσιάζει μια εξωραϊσμένη εκδοχή των γεγονότων και των καταστάσεων λειτουργώντας ως παραμορφωτικός καθρέφτης όσων  περιμένουν αυτήν κι εμάς στη συνέχεια.
                   Στο δεύτερο μέρος, έρχεται η ανατροπή όπου οι αρχικές εντυπώσεις εμπλουτίζονται και αναστρέφονται, με την προσθήκη ενός ακόμη προσώπου που δίνει τη δική του εκδοχή.
Οι δε αναρτήσεις στο ιστολόγιο επισπεύδουν τα γεγονότα.
Ακολουθεί ένα παιχνίδι εντυπώσεων, όπου διαρκώς παραμονεύει η διάψευση, ενώ ο έρωτας περιπλέκει τα πράγματα.
Ένας διάχυτος τρόμος απλώνεται σταδιακά υποβάλλοντας  ένα γαϊτανάκι συναισθηματων, που παγιδεύει τον ίδιο τον αναγνώστη.
Κλιμακωτά, εκτυλίσσεται μια ιστορία προδοσίας κι εκδίκησης μέχρις εσχάτων
            Στο τρίτο μέρος έχουμε την αποκάλυψη όλων, καθώς ο καθένας απεκδύεται το προσωπείο του και η αλήθεια βγαίνει στο φως.Αλήθεια οδυνηρή για όλους, που φέρνει τον καθένα αντιμέτωπο με τις συνέπειες των επιλογών του.
Η ώρα της πληρωμής είναι αμείλικτη για όλους ανεξαιρέτως!
                Το γοητευτικό στοιχείο σε αυτό το βιβλίο που αποδεικνύει τη μαεστρία της συγγραφέως είναι πως με συστατικά καθημερινά- σχεδόν απλοϊκά- κατορθώνει να πλέξει ένα υποβλητικότατο παιχνίδι ψυχολογίας, που διεισδύει ως τα τρίσβαθα παρασέρνοντας τον αναγνώστη σε μια δίνη αναπόδραστη.
Δικαίως,"Η Μικρή Χάρη" διεκδικεί τον τίτλο του κοινωνικού θρίλερ, καθώς ο προβληματισμός που αναδύεται μέσα απο την ανατρεπτική του πλοκή αφορά στο σημερινό κοινωνικό γίγνεσθαι.
Μέσα από τη "Μικρή Χάρη" πρωτίστως αναδεικνύεται το ηθικό κενό που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες σχέσεις και η μοναξιά που διακρίνει τη σημερινή αστική ζωή.
           Ο σύγχρονος Άνθρωπος είναι εγκλωβισμένος στον ατομισμό του προτάσσοντας τις υλιστικές επιδιώξεις έναντι υψιστων αξιών όπως η Φιλί, η Οικογένεια, η Αγάπη.
Οι σχέσεις χτίζονται σε σαθρά θεμέλια, παραχαράσσονται, διασύρονται, και χρησιμέυουν ως σκαλοπάτι απώτατων σκοπιμοτήτων, από όπου η ψυχή κατακρυμνίζεται τελικά στο έρεβος, έχοντας απωλέσει τον ίδιο της τον εαυτό.
            Διότι η Νέμεση ευτυχώς ή δυστυχώς είναι μια παρουσία διαχρονική κ κοινός παρονομαστής σε όλες τις εποχές -είτε μιλάμε για την επική αρχαιότητα είτε για τη σημερινή παραζαλισμένη εποχή της μηχανής και του Χρήματος...   

                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου