Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Σισσυ Θεοφανοπούλου, Το Κέντημα Του Όρκου

                                                                          Το Κέντημα Του Όρκου , Σίσσυ Θεοφανοπούλου
                                                                                                       Είδος Αισθηματικό
                                                                                                       Βαθμολογία 7,5/10(το βιβλιο αξιολογείται αυστηρά στην κατηγορία του)
Αποτέλεσμα εικόνας για TO KENTHMA TOY ORKOY
        «Κέντημα του όρκου» ονομάζεται το παραδοσιακό σκυριανό κέντημα απαιτητικής τεχνικής που οι κοπέλες φιλοτεχνούν μια φορά μονάχα ,στο όνομα του γάμου που προσδοκούν. 
Έτσι, όμως, ονομάζεται και το πολύπλοκο δράμα που κεντά στο νέο της βιβλίο η Σίσσυ Θεοφανοπούλου, χαρίζοντας το δεύτερο βιβλίο της μετά τις εξαιρετικές «Γυναίκες Θάλασσες»
Ένα μυθιστόρημα ποτισμένο από την ίδια αιγαιοπελαγίτικη αρμύρα και με ένα θανάσιμο μυστικό, που πλέκουν «Το Κέντημα Του Όρκου»!

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Αμέρσα και η Μερσίνη είναι δύο εξαδέλφες που γεννιούνται στα αντικρυστά αρχοντικά δυο αγαπημένων αδελφών, στη μεταπολεμική Σκύρο. 

Τόσο ενωμένες και συνάμα τόσο διαφορετικές! 
Η ρομαντική Αμέρισα ανασαίνει για τη συγγραφή ενώ η πραγματίστρια Μερσίνη λαχταρά να φύγει από τα ασφυκτικά πλαίσια του νησιού της, για μια πλούσια ζωή.
Η καθημερινότητά τους να ανατρέπεται όταν διορίζεται στο νησί ο φέρελπις γιατρός Στέφανος Μάχος, αναστρέφοντας την πυξίδα των ονείρων τους. 

Είναι τότε που καταφθάνει στη Σκύρο για την περιοδεία του και ο δημοφιλής ηθοποιός Φαίδωνας Μαρκάζης! Η παρουσία του θα πυροδοτήσει αιματηρούς πόθους που κορυφώνονται μια ανεκδιήγητη βραδιά καρναβαλιού αλλάζοντας τα πάντα, αλλά δε θα ξεγελάσει τη μοίρα που ξέρει να περιμένει μέχρι να βάλει τη σφραγίδα της… 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Ένα μυθιστόρημα στις παρυφές του θρίλερ είναι η νέα ευφάνταστη ιστορία της Σίσσυς Θεοφανοπούλου… 
Το μυστήριο, σκηνοθετημένο άρτια, ξετυλίγεται κλιμακωτά ,εκκινώντας από μια ξέγνοιαστη κοριτσίστικη φιλία μεταπολεμικής ανεμελιάς για να καταλήξει σ’ ένα εφιαλτικό γαϊτανάκι ανατροπών.
         Γρήγορος ρυθμός αφήγησης, χωρίς πλεονασμούς-σε μια όμορφη στρωτή γλώσσα που δε στερείται ευαισθησίας. Όμορφες εικόνες από την οικογενειακή ζωή στην επαρχία και λαογραφικές πληροφορίες εμπλουτίζουν τούτη δυνατή ιστορία των άγριων απωλειών κάθε είδους.
Ίσως όχι καινοτόμα έμπνευση αλλά σίγουρα καλοδομημένη η ιστορία της Θεοφανοπουλου διατηρεί τη γοητεία της και τις συναισθηματικές δονήσεις της ως την τελευταία σελίδα…   
            Πρόσωπα που, αν και δεν είναι σκιαγραφημένα διεξοδικά, διατηρούν μια πειστική ψυχογραφική τεκμηρίωση, εμπνέοντας στον αναγνώστη κατανόηση στα απεγνωσμένα πάθη τους και τη διάχυτη απώλεια!  
Η κοινωνική ευαισθητοποιήση είναι το βασικότερο γνώρισμα του βιβλίου!
Ιδιαίτερη θέση κατέχει ένα κρίσιμο κοινωμικό ζήτημα που η συγγραφέας χειρίζεται με ωριμότητα:
Eίναι η αγωνία για την απόκτηση «παιδιού» και η διαβρωτική της επίδραση στο ζευγάρι, όταν αυτό ζητά να κρύψει πίσω από αυτό το έλλειμμα ψυχικής επαφής.Η Θεοφανοπούλου ανιχνεύει το τραύμα που αυτό αφήνει ιδιαίτερα στη γυναικεία ψυχή αλλά και την οργή που πυροδοτεί στον εγωισμό του άντρα.
        Μέσα από όλα αυτά, οι ήρωες- είτε ένοχοι είτε ακούσιοι θύτες- γίνονται μαριονέτες ενός μίσους πολύ ευρηματικού, αναδεικνύοντας τα απύθμενα βάθη της ανθρώπινης παράνοιας, που αποτελεί δεσπόζον στοιχείο στο βιβλίο: 
         Η συγγραφέας ιχνηλατεί υποδειγματικά τις διαδρομές μιας ψυχής από την πρώιμη ματαίωση που μόνο ο γονέας μπορεί να δώσει, μέχρι την πλήρη παραμόρφωσή της. 
Η «σμίλη» μιας άστοργης κια στρεβλής γονεικής παρουσίας μπορεί να χαράξει στην ψυχή του παιδιού εφιαλτικά «γλυπτά» αυτοαπαξίωσης και θυμού, που συχνά γίνονται η αφετηρία μεγάλων τραγωδιών στην ενήλικη ζωή.Συμβαίνει όταν ο γονέας προβάλλει απωθημένα δικά του στο παιδί του.
Μια οδυνηρή, τολμηρά δοσμένη αλήθεια της ζωής αντάμα με την ανθρώπινη παραφορά και τη συγχώρεση...
                Αυτή η ευθύνη είναι το διδακτικό επιστέγασμα μιας ιστορίας, που στο υπόστρωμά της κρύβει πολλά περισσότερα από τον πλούτο τον εναλλασσόμενων συναισθημάτων και την αδιαμφισβήτητη αναγνωστική τέρψη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου