Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Γιώργος Κατσούλας ,Παραδώστε Τους Αντιστασιακούς, εκδ ΛΙΒΑΝΗ

                                                   Παραδώστε Τους Αντιστασιακούς, Γιώργος Κατσούλας
                                           Είδος :Ιστορικό Δράμα
                                             Βαθμολογία : 8,5/10                                    

Εκδόσεις: ΛΙΒΑΝΗ
Αριθμός Σελίδων : 304
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: Νοέμβριος 2017
ISBN: 978-960-14-3213-7


Επιτέλους!Το πολυσυζητημένο ιστορικό και βαθιά πολιτικό θεατρικό έργο του Γιώργου Κατσούλα "Παραδώστε τους Αντιστασιακούς" αναπροσαρμόζεται και παρουσιάζεται σε μια μυθιστορηματική μορφή, που θα το κάνει οικείο σε μεγαλύτερο μέρος του αναγνωστικού κοινού!
             Ένα έργο δυνατό, με στοχασμούς ώριμους και σίγουρα πολύ μπροστά από την ηλικία του δημιουργού του που συνέλαβε την αρχική αυτή ιδέα στα 26 του μόλις χρόνια!

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
1942. Ο Πέτρος ζει απομονωμένος σε ένα χωριό της Κεντρικής Ελλάδας, όπου μέρα τη μέρα θεριεύει η Αντίσταση με έκδηλη την παρουσία του ΕΛ.Α.Σ.
Από τη μια, φροντίζει κι αγαπά με πάθος άσβεστο τη λατρεμένη του γυναίκα, που ένα τραγικό γεγονός έχει φέρει μεταξύ ζωής και θανάτου!
Από την άλλη, συμβάλλει κι αυτός στη μάχη της Λευτεριάς και της συνείδησης.
Γύρω του νέοι άνθρωποι που καθένας διεξάγει την προσωπικό του αγώνα κουβαλώντας το ατομικό του φορτίο.
Ο άτεγκτος Παναγιώτης, η φλογερή Δέσποινα, ο ντροπαλός Γιάννης, ο ορθολογιστής Σταύρος... 
             Στην περιοχή καταφθάνει ο Γερμανός διοικητής Στάινερ μια παρουσία αινιγματικά γοητευτική κι ανεξιχνίαστα αλλιώτικη που ενορχηστρώνει ένα ψυχοφθόρο παιχνίδι ψυχολογίας...Μαζί με τον Πέτρο θα αποτελέσουν ένα ατυπο δίπολο!
Με φόντο μια κρίσιμη στρατιωτική επιχείρηση η αναμέτρηση μεταξύ τους θα κορυφωθεί με απωτερο διακύβευμα τον αγώνα του ανθρώπου να παραμείνει άνθρωπος!

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ 
Το "Παραδώστε τους Αντιστασιακούς" αποτελέι ένα ακόμη έργο παρμένο από τα χρόνια του καταστροφικότερου πολέμου που γνώρισε η πατρίδα μας, καθώς ο ΒΠΠ τη σημάδεψε όχι μόνο σε ανθρώπινες ζωές και υλικοτεχνικές υποδομές, αλλα την πλήγωσε ηθικά,διχάζοντας για πάντα την ίδια την κοινωνία της.
Από θεατρικό έργο τώρα μεταπλάθεται σε ένα σημαντικό μυθιστόρημα.
             Βασικός προβληματισμός του έργου είναι το ζήτημα της Αντίστασης και η επίδραση που εκείνη είχε κυρίως στις περιοχές  όπου ανεπτυξε τη μαζικότερη δράση της παγιώνοντας τους κεντρικούς της θύλακες:
            Aσφαλώς πρόκειται για τα δύσβατα βουνά της πατρίδας μας (κυρίως της Κεντρικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου).
Το έργο εξελίσσεται παράλληλα με τις εσωτερικές συγκρόυσεις των πρωταγωνιστών κι ένα ιδιαίτερο, σαρωτικό ερωτικό "σχήμα" μέσα στη φωτιά του πολέμου. 
              Ο Γιώργος Κατσούλας, δε συνθέτει ένα αμιγώς ιστορικό μυθιστόρημα, από την άποψη ότι εστιάζει στο προσωπικό δράμα των ηρώων του:
            Ζητούμενό του, δηλαδή, δεν είναι η συλλογικότητα ,αλλά οι ατομικότητες πίσω από αυτήν!
Με αλλα λόγια, ο νεαρός συγγραφέας  αποσυναρμολογεί το "ψηφιδωτό" του φαινομένου Εθνική Αντίσταση ανιχνεύοντας την αλήθεια πάνω σε κάθε "χρωματιστή πετρα" του ξεχωριστά...Έτσι επιχειρεί μια ερμηνεία προσεγγίζοντας την ανθρώπινη πλευρά!
Με το "Παραδώστε τους Αντιστασιακούς" ο Γιώργος Κατσούλας φιλοτεχνεί ένα ψυχογραφικό πορτρέτο της Εθνικής Αντιστασης χαρτογραφώντας την ανθρωπογεωγραφία της:
Oi ήρωές του δεν αποτελούν τυχαίες παρουσίες αλλά αντιπροσωπεύουν διάφορους ανθρωπότυπους που ξεπήδησαν από τα σπλάχνα της Αντίστασης του λαού μας κόντρα στο ναζιστικό θεριό...
Από τον ηγέτη μέχρι τον ιδεολόγο , τον υποκινούμενο από την οργή αλλα κι εκέινον που σπάει κ λιποτακτέι όλοι παύουν να είναι χάρτινοι ή καρικατούρες κι ανακτούν την ανθρώπινη υπόστασή τους.
Διότι η Αντίσταση δεν ήταν μύθος ούτε αφορούσε σε υπερφυσικά όντα αλλά απτούς ανθρώπους 
           Κάτω από την οξυδερκή ματιά του νεαρού συγγραφέα συναντάμε λοιπόν, τους αγνούς ιδεολόγους
αλλά και ανθρώπους καθημερινούς, ανυποψίαστους ίσως-  που η απώλεια όπλισε το χέρι τους και άναψε τη σπίθα της ψυχής τους.
Παράλληλα συναντάμε όσους αποστειρώθηκαν τόσο από τον Σκοπό και την κομματική πειθαρχία, που στο τέλος αποστεγνώθηκαν από  κάθε ίχνος ανθρωπισμού.
         Μέσα σε αυτό υπόκειται ασφαλώς έμμεσα όλοκληρη σχεδόν η κομματική ηγεσία που με τις παρωπίδες της οδήγησε το Λαικό Κίνημα στη συντριβή του και τόσους αγωνιστές μάρτυρες στα ξερονήσια στην απομόνωση.
Αυτόν τον προβληματισμό εξέφρασαν εξέχουσες προσωπικότητες της Αντίστασης και ..
            Ο σπουδαίος αγωνιστής και οικολόγος συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος, έχοντας υποφέρει κ μεταπολεμικά στις εξορίες αναζητά τη χαρά της ζωής κ τη σπίθα του έρωτα που θα δώσει νέα κίνητρα στον Αγωνιστή...
Σαν κι αυτόν, ο συγγραφέας Κατσούλας σκιαγραφεί την αντίφαση του νεόυ ανθρώπου που στον αγώνα του για μια όμορφη ζωή απαρνείται την ίδια τη ζωή...
Αυτή η άκαμπτη πειθαρχία αντίκειται, άλλωστε,  προς τον προβληματισμό του πλατωνικού "Φαίδρου", που θεωρεί ότι "ένας στρατός απο ερωτευμένους θα ήταν ανίκητος διότι κανένας δεν θα αφηνε τον αγαπημένο απροστάτευτο στη μάχη ούτε θα λιποτακτούσε για να μην ξεπέσει στα αγαπημένα μάτια..." 
Παράλληλα στο Παραδώστε τους Αντιστασιακούς τον λόγο παίρνουν και οι δοσίλογοι...Όχι δεν είναι τέρατα.
              Ο συγγραφέας παρακολουθεί την ίσως αδύναμη ιδιοσυγκρασία τους που ενέδωσε κάτω από το βάρος της προπαγάνδας, της παραπλάνησης και της απόγνωσης.
        Μπορεί να μη δικαιώνονται σαφώς, αλλά έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθησουμε τη σκοτείνή τους καταβύθιση σε μια προδοσία που δεν ήταν πάντα η απώτατη επιθυμια τους...
              Ο Κατσούλας αναδεικνύει το παιχνίδι ψυχολογίας και χειραγώγησης των πληθυσμών που υπέστησαν οι κατεχόμενες περιοχές!Κακοποίηση ηθική, σωματική βιολογική έγινε η Τέχνη ενός λαού που την πολιτισμική του υπεροχή τη μετουσίωσε σε δύναμη καταστροφής του ίδιου του πολιτισμού! 
          Κορυφαίος χαρακτήρας του έργου είναι ο Γερμανός διοικητής Στάινερ: Eωσφορικά σαγηνευτικός, ωραία ακατανόητος, με κρυφούς άσσους, και μια ψυχή που αμφιταλάντεύεται στη σκηρότητα και την ευαισθησία του μορφωμένου ανθρώπου.
Μια ύπαρξη που μας εκπλήσσει στην ηδυπάθεια και την παράξενη αυταπάρνησή της.Θα ήθελα να τον δω να αναπτύσσεται λίγο περισσότερο...
            Το κεφαλαίο "Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται" αποτελεί μια από τις κορυφαίες κ πιο οδυνηρές στιγμές του έργου καθώς η ιστιορία αποσυμβολοποιείται για να αναδειχθεί ι το καθεαυτό γεγονός που η Ιστορία το έγραψε με το αίμα των πιο αθώων και στιγμές ασύλληπτης κτηνωδίας!
         Όπως κανείς μαντεύει το θέμα είναι βαρύ κι απαιτητικό- πρόκειται για ένα γεννναίο βιβλίο που απαιτεί συγγραφικό θάρρος- αν όχι "θράσος".
Ο Γιώργος Κατσούλας κατορθώνει να σταθεί λοιπόν παλικαρίσια στο συγγραφικό αυτό ρίσκο και να εξαργυρώσει αυτήν την ιστορική επιταγή, με ελάχιστες "απώλειες στη διαδρομή του.
Πρόκειται για μικρές τεχνικές αστοχίες κι ίσως στη γλώσσα που παρουσιάζει μιαν απλοικότητα κάποιες στιγμές με επαναλαμβανόμενες εκφράσεις.
           Ο συγγραφέας- αφηγητής παίρνει ξεκάθαρη θέση κι απέναντι στα γεγονότα αλλά κι απένταντι στους ήρωές του, συμπλέκοντας αξεδιάλυτα τις διαθέσεις του κάθε δρώντος προσώπου με τη δική του γνώμη πάνω στις συγκρούσεις τους.
Στέκεται υπερβολικά επεξηγημάτικός με άκαιρους εσωτερικούς μονολόγους, προκαταβάλλοντας συχνα της διάθεση του αναγνώστη, προτού η πλοκή τον οδηγήσει σε αβίαστα συμπεράσματα.
Αυτό φάνηκε περισσότερο, από το γεγονός ότι  δεν εκμεταλλεύεται στο έπακρο το αίνιγμα Στάινερ, καθώς σε ένα βαθμό, το απομυθοποιεί πολύ νωρίς.
  .Επίσης θεωρώ ότι κλείνει λίγο βιαστικά ανακόπτωντας την πορεία των ενδιαφέροντων προσώπων που μας σύστησε.
               Ευτυχώς όμως οι καίριοι πολιτικοί προβληματισμοί κι η συναρπαστική πλοκή, διατηρούν τη δυναμική του έργου και δικαιώνουν τον τολμηρό, ευγενή του σκοπό:Tη διάσωση της Αλήθειας , δηλαδή!
           Το "Παραδώστε Τους Αντιστασιακούς" του Γιώργου Κατσούλα -και σε αυτήν τη νέα του μυθιστορηματική μορφή- παραμένει σίγουρα ένα έργο που αξίζει να γνωρίσουν όλοι οι Έλληνες, διότι ανήκει στα βιβλία που βοηθούν να αναγνώσουμε "πίσω από τις γραμμές" την Ιστορία και την ανθρώπινη ψυχή...

                                     ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΟΥΛΑ, 
                        ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΡΕΔΩΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ



Ο Γιώργος Κατσούλας αποτελεί μια ιδιαίτερη όσο και εντυπωσιακή περίπτωση στον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών. Διαγνωσμένος με σύνδρομο Άσπεργκερ, 
υψηλής νοημοσύνης 
και όντας τελείως αυτοδίδακτος, 
κατόρθωσε να μας χαρίσει μέχρι στιγμής έργα-διαμάντια, όπως είναι οι νουβέλες και τα θεατρικά του, 
αποσπώντας πλήθος βραβείων και διακρίσεων. 
Γεννήθηκε στις 16-2-1981 στην Αθήνα 
και αποφοίτησε από το τεχνικό λύκειο Νέας Ιωνίας με βαθμό 11 & 13/19. 
Δεν κατόρθωσε ποτέ να ολοκληρώσει τις σπουδές του στη σκηνοθεσία και στην υποκριτική λόγω διαφωνιών και όντας ένας από τους χειρότερους μαθητές στο τεχνικό λύκειο που φοιτούσε, Έχει εργαστεί σε πάνω από τριάντα δουλειές, μεταξύ άλλων λαντζιέρης, πωλητής και σερβιτόρος.
Παράλληλα όμως με τις επίπονες και σκληρές δουλειές που έκανε, διατηρούσε τη φλόγα του για δημιουργία άσβεστη. 
Έτσι, παρ’ όλη την ψυχική και σωματική καταπόνηση 
εξαιτίας των απαιτητικών ωραρίων, πάντα έβρισκε χρόνο να γράψει. 
Έχει καταπιαστεί σχεδόν με όλα τα είδη του γραπτού λόγου -ποίηση, θεατρικά, διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, δοκίμια, φιλοσοφία, μονολόγους, κριτικές ταινιών- και είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες συλλέκτες κινηματογραφικής μουσικής, που αποτελεί και το μεγάλο του πάθος. 
Όνειρό του είναι να δουλέψει για τον αμερικανικό κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Από το 2014, όταν συμμετείχε στον πρώτο του διαγωνισμό, άρχισε να παίρνει το ένα βραβείο μετά το άλλο. 
Το 2014 αποσπά έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για τη νουβέλα του "Το Πιόνι απέναντι στον Βασιλιά". 
Το 2016 παίρνει δύο επαίνους από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για τη νουβέλα του "Σονάτα για Βιολί και Τσέλο" 
και για το θεατρικό του "Παραδώστε τους Αντιστασιακούς", το οποίο κερδίζει και το Α' βραβείο από τον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός". 
Το 2017 κατακτά το Α' βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για το θεατρικό "Ψυχή και ατσάλι" 
και δύο βραβεία από τον Ε.Π.Ο.Κ. (Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων), 
ένα για τη νουβέλα "Σονάτα για βιολί και τσέλο", με τη δεύτερη θέση, 
και ακόμη ένα για το θεατρικό του "Παραδώστε τους Αντιστασιακούς", με την τρίτη θέση.
Ετσι είναι ο νεότερος συγγραφέας που έχει αποσπάσει τόσα βραβεία από τους σημαντικότερους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς 
σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

1 σχόλιο:

  1. Αυτο εχει πολυ ενδιαφερον κ ο τυπος δειχνει πολυ ιδιατερος!Τοσο νεος συγγραφεας να μιλα τοσο διεισδυτικα για την Αντισταση!Θα το αναζητησω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή