Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Chevy Stevens Εξαφάνιση

                                                 Η  Εξαφάνιση , Chevy Stevens
                                                      Είδος Κοινωνικό Θρίλερ
                                                      Βαθμολογία 10/10


Η Chevy Stevens ανήκει στους συγγραφείς που κέρδισαν τις εντυπώσεις με το πρώτο τους κιόλας βιβλιο και δικαίως αφού δίνει μια άλλη διάσταση σε αυτό που λέμε αστυνομικό είδος.
Η Εξαφάνιση ψηφίστηκε βιβλίο της χρονιάς για το 2011.
Είναι θετικό που οι αστυνομικές σειρές των εκδόσεων Διόπτρα μας επιφυλάσσουν κορυφαία βιβλία του είδους κ η μια είναι καλύτερη από την άλλη.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Ανν ο Σάλιβαν είναι μια 32χρονη μεσίτρια, που απολαμβάνει μια ήσυχη καθημερινότητα μαζί με τον ευγενικό σύντροφο της Λουκ, τη ν πετυχημένη φίλη της, Χριστίνα,και τη σκυλίτσα της την Έμμα.
Εκείνη την Κυριακή , προσπαθώντας να ξεχάσει εναν καυγά με τη μητέρα της θα παραστεί στην επίδειξη ενός σπιτιού, που αγωνιά να το πουλήσει.
Η επίδειξη δυστυχώς δεν έχει μεγάλη επιτυχία όμως την τελευταία στιγμή, καταφθάνει ένας ακόμη υποψήφιος αγοραστής, με γελαστό πρόσωπο και ξανθά δαχτυλίδια να το πλαισιώνουν, που δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον για το σπίτι.
Ενθουσιασμένη η Ανν πιστεύει πως η μέρα της θα έχει επιτυχή έκβαση όμως δεν μπορεί να διανοηθεί τι τη  περιμένει...

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Η Chevy Stevens με την Εξαφάνιση χαρίζει στο κοινό ένα κοινωνικής χροιάς μυθιστόρημα διαποτισμένο με αστυνομικού μυστηρίου.
     Στο πρώτο της αυτό βιβλίο αποτελεί ουσιαστικά στήνει το δραματικό χρονικό μιας απαγωγής με τα συνεπακόλουθα της κι αν αυτό δεν ακούγεται πρωτότυπο, εκείνο που εκπλήσσει είναι ο τρόπος που η συγγραφέαςχειρίζεται αυτό το πάντα ελκυστικά αγωνιώδες, αλλά πολυσυζητημένο θέμα.
Μια απαγωγή που εξελίσσεται με τον πλέον τραγικό τρόπο παρουσιάζεται όπως ποτέ άλλοτε.
      Η πρώτη καινοτομία στο μυθιστόρημα αυτό έγκειται στο γεγονός ότι  είναι δομημένο στο πλαίσιο μιας ψυχιατρικής θεραπείας:
Όλη η πλοκή παρουσιάζεται σε έναν κύκλο συνεδριών της πρωταγωνίστριας με την ψυχολόγο της, και κάθε ενότητα αποτελεί ουσιαστικά κι ένα ραντεβού με την ψυχολόγο, η οποία δεν κατονομάζεται.
     Το εύρημα αυτό δεν είναι....προσχηματικό:Η συγγραφέας επιτυγχάνει απόλυτα να αποδώσει τις υφολογικές διακυμάνσεις στον λόγο ενός ασθενούς, τη φόρτισή του, το θυμό , τη δηκτικότητα προς τον θεραπευτή και τις αναδιπλώσεις του.
Έτσι οι μονόλογοι της ασθενούς Ανν είναι πυρετικοί με εναλλαγές στο σήμερα και στην τραυματική εμπειρία του χθες, κατάλληλα τοποθετημένες όμως ώστε η αφήγηση να ρέει με φυσικότητα κ να ισορροπούν τα συναισθήματα του αναγνώστη.
Αυτή η πρωτότυπη επιλογή δίνει δυο πλεονεκτήματα:
Αφ'ενός μπορούμε να ακολουθήσουμε όλες τις ενδόμυχες σκέψεις της Ανν καθ'όλη τη διάρκεια της εφιαλτικής κι "ανεξήγητης" ( ; ) αιχμαλωσίας της και τις διαθέσεις της απέναντι στον άγνωστο δυνάστη της.
Αφ'ετέρου κατανοούμε την επίπονη διαδικασία επανένταξής της στην πρότερη ζωή της βιώνοντας μαζί της τους φόβους, τις ιδεοληψίες, τα πισωγυρίσματα!
Όλο το μετατραυματικό στρες της Ανν παρελαύνει  μπροστά μας.
Λίγοι συγγραφείς ιστοριών αστυνομικού μυστηρίου οδηγούν τον αναγνώστη σε τέτοια ενσυναίσθηση προς την ηρωίδα τους κ η Stevens το πετυχαίνει δίνοντας ένα υποδειγματικό ψυχογράφημα της ηρωίδας της, φωτίζοντας πτυχές από τους οικογενειακούς της δεσμούς και τα δικά της βιώματα.
Ως προς την καθεαυτή πλοκή σίγουρα το γεγονός οτι η Ανν παρακολουθεί ψυχοθεραπεία μας επιτρεπει να γνωρίζουμε την έκβαση- ότι, δηλαδή, σώθηκε...Αμ, δε!!! Αυτό που μας περιμένει είναι αδιανόητο.
Καταρχήν, είναι τόσο γλαφυρές οι περιγραφές της Stevens που αυτή η επίγνωση δε θα μειώσει τίποτα απο τον αποτροπιασμό μας όσο παρακολουθούμε τον μυστηριώδη άντρα να αρπάζει την Ανν και να την οδηγεί σε ένα καλοστημένο σκηνικού ψυχικού μαρτυρίου απομονώνοντάς τη από τον αστικό πολιτισμό.
Μια αντιφατική προσωπικότητα που εναλλάσσει προσωπεία ανάμεσα στο κτήνος και τον άνθρωπο, στον σαδισμό και τη συντροφικότητα είναι ο δράστης που επιβάλλεται με τον δικό του διεστραμμένο τρόπο στον αναγνώστη...
Ο αναγνώστης συμπορεύεται νοερά στον αγώνα της Ανν να επιβιώσει στα χέρια του και να αντισταθεί ηθικά στον παραλογισμό του...Τέρατος, όπως αποκαλεί τον δυνάστη της, αποστερώντας του την ανθρώπινη υπόσταση του.
Έικόνες σαν πίνακες ζωγραφικής αναδεικνύουν την αντίφαση της ζωής προς το ακατανόητο μίσους πουβιώνει η νεαρή αιχμάλωτη.
Ο αναγνώστης καρδιοχτυπά μαζί με την Ανν και νιώθει την ψυχή του να γίνεται κομμάτια όταν το μαρτύριο της κορυφώνεται σε ένα τραγικό περιστατικό που υπογραμμίζει την απανθρωπιά και επιτείνει την οδύνη.
Η συγγραφέας κατάφερε να μεταδώσει όλη την απόγνωση, κι ολόκληρη τη θλίψη που κατατρώει την ψυχή της Ανν.Θα αποφύγω να φωτογραφίσω την εξέλιξη αυτή γιατί είναι τόσο συγκλονιστική που προσδίδει αλλη φυσιογνωμία σε ολόκληρο το βιβλίο.
Σίγουρα στην "Εξαφάνιση" ενυπάρχουν ψήγματα από το "Δωμάτιο" της Ντόνοχιου, ενώ στοιχεία αυτής της υπόθεσης τα εντόπισα και στην "Κόρη Του Βασιλιά Του Βάλτου" εντούτοις εδώ τονλόγο έχει το πρόσωπο που τον δικαιούται περισσότερο:Η απαχθείσα!Αυτό το στοιχείο μου έλειψε παρα πολύ από άλλα βιβλία παρεμφερούς θεματολογίας κι επιτελους η Stevens έθεσε το ζήτημα σε άμεση βάση...
Το βιβλίο της Stevens πολλαπλασίασε το φορτίο του επειδή ο αναγνώστης συμπορεύτηκε με την πρωταγωνίστρια στον τόπο του μαρτυρίου σε πρώτο πρόσωπο...
Δεν ξέρω, προσωπικά, αν θα καταφέρω να ξεχάσω το "τραύμα" που άφησε αυτό το βιβλίο, χάρη στον παραστατικό τρόπο πυ το βίωσα βήμα- βήμα ,μέρα τη μέρα με την Ανν!
Οι εκπλήξεις στην "Εξαφάνιση" δε σταματούν εδώ ωστόσο, καθώς η συγγραφέας επιφυλάσσει ένα ανατρεπτικό φινάλε, που απαντά σε όλες τις...απορίες ,αφήνοντας μια γλυκόπικρη γεύση.
Η πρώτη λοιπόν επαφή με τη Chevi Stevens με ενθουσίασε, για την πολυπαραμετρική οπτική της γύρω  από  ψυχολογικούς παράγοντες , διότι επιτέλους το θύμα βγήκε στο προσκήνιο και το όποιο μυστήριο περιστρέφεται γύρω από τη δική του οπτική και το ατομικό δράμα.
Η Stevens εισηγείται μια διαφορετική προσέγγιση ενός μυστηρίου αστυνομικής διάθεσης, προκρίνοντας τον ανθρώπινο παράγοντα.
Παρά, λοιπόν, την παρουσία του μυστήρίου η "Εξαφάνιση "παραμερίζει όλες τις λεπτομέρειες της αστυνομικής ερευνας και παρουσίαζει την υπόθεση από το πρίσμα του θύματος και τις επιπτώσεις σε αυτό.
Τούτη η υπερτονισμένη κοινωνική υφή είναι που κάνει τα έργα της Σεβι να ξεχωρίζουν ανάμεσα στη  πληθώρα των αστυνομικών σειρών που μας έχουν χαρίσει στιγμές αγωνίας.Η ανθρωπιά κυριαρχεί έναντι του όποιου αστυνομικού γρίφου κι αυτό είναι το ενδιαφέρον .
        Ανάμεσα στις εξαιρετικές αστυνομικές σειρές των εκδόσεων Διόπτρα σίγουρα ξεχωρίζουν τα βιβλία της Chevy Stevens. Αξίζει να τα ανακαλύψετε για τη μοναδικότητα του ύφους της, τη δραματικότητα και τη διεισδυτική ματιά στα τραύματα που 9ηγάζουν από την οικογένεια.
Το επόμενο βιβλίο της σειράς είναι το ΣΤΙΓΜΑ..

1 σχόλιο:

  1. Καταπληκτικος ο σχολιασμος σου Ελλη μου !!!!Αυτο το βιβλιο θελω τοσο μα τοσο πολυ να το διαβασω.
    Ειχα ακουσει τοσες καλες κριτικες ομως και πριν απ τις κριτικες και διαβαζοντας την περιληψη του πιστεψα οτι θα ηταν φανταστικο και φυσικα δν επεσα εξω.Χαρις και την τοσο κατατοπιστικη και υπεροχη κριτικη σου τωρα θελω ακομα περισσοτερο να το διαβασω γιατι σε εμπιστευομαι.
    Ειλικρινα ανυπομονω να δω τι προκειται να συμβει αναμεσα στην ΑΝΝ και στον βασανιστη της απαγωγεα...
    Θα μας κρατησει εντονα το ενδοαφερον!!!!!! (ΖΕΤΑ.Κ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή