Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Ο "ΘΡΥΛΟΣ" του ΜΠΑΣΚΕΤ που ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ

Ο ΛΙΘΟΥΑΝΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ
Στις Ευρωεκλογές του 2019 εξελέγη πανηγυρικά εξασφαλίζοντας με την παράταξη των Οικολόγων Πράσινων, μια από τις προνομιακές θέσεις της Ευρωβουλής με 32.500 ψήφους στην 2.793.986 κατοίκων Λιθουανία!Για την ακρίβεια δεύτερος πίσω από τον Μπρόνις Ρόουπ Κι όμως ο Λιθουανός Σαρούνας Μαρτσουλιόνις την αρνήθηκε την έδρα του, διότι ήταν άλλες αγάπες του που προηγούνταν της πολιτικής.
Ασφαλώς και το όνομα κατι σας θυμίζει αφού πρόκειται για τον θρυλικό super star του λιθουανικού μπάσκετ, τον γκαρντ Σαρούνας Μαρτσιουλιόνις,που μεσουράνησε την εποχή περίπου του Γκάλη για λογαριασμό της ΕΣΣΔ και μετέπειτα της Λιθουανίας. 
Γεννημένος 13 Ιουνίου 1964 στο Κάουνας ο Raimondas Šarūnas Marčiulionis έγραψε τη δική του ιστορία στον χώρο του παγκοσμιου μπάσκετ.
Γιος ενός μηχανικού Juozas Marciulionis
και μιας καθηγήτριας Γεωγραφίας, ο Μαρτσουλιόνις μαζί με τη αδελφή του Ζita Μarčiulionytė, μεγάλωσαν ως τυπικοί πολίτες της ΕΣΣΔ.

Ο Σαρούνας μοιραία ανδρώθηκε στη σοβιετική σχολή και συγκεκριμένα στο Βίλνιους όπου πήγε να σπουδάσει δημοσιογραφία, με μοναδικό εφόδιο από τους γονείς του "έναν σάκκο με λιγοστά μήλα".... 
Εκεί εντάχθηκε στη νεανική ομάδα Καλαθοσφαίρισης, ξεχωρίζοντας ως μια κορυφαίων προδιαγραφών παρουσία, τόσο με το ευφυιές του παιχνίδι όσο και με τη δεινότητά του στο σουτ...
Με τη Σοβιετική Ένωση ο Μαρτσιουλιόνις πέτυχε πολλές διακρίσεις,ξεκινώντας από το Παγκόσμιο στα U19 το 1983 με κορυφαία την Ολυμπιάδα της Σεούλ το 1988 όταν η ΕΣΣΔ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.
Υπήρξε μέλος της ΕΣΣΔ που ηττήθηκε τη μαγική βραδιά της 4ης Ιουνίου του 1987 όταν ανέτειλλε το άστρο της Ελλάδας στο μπασκετικό στερέωμα
Ο Μαρτσιουλίονις μιλησε στον Β Σκουντή με πολύ θερμά λόγια, γι αυτήν τη χαρμολύπη, λέγοντας πως "εκείνη τη βραδιά- παρά την ήττα της πατρίδας μου- ένιωσα πως ήμουν παρόν σε έναν συγκινητικό τοκετό καθώς τότε γεννήθηκε το Ελληνικό Μπάσκετ!" μεγαλοψυχία που ανέτρεψε 3 δεκαετίες αργότερα...
Εν τω μεταξύ μοιραία στάθηκε η συνάντησή του με τον Donnie Nelsons που βλεποντας τα προσόντα του προώθησε τον νεαρό Σαρούνας στους Warriors σε μια εποχή που οι πόρτες του ΝΒΑ δύσκολα ανοιγαν για τους Ευρωπαίους. 
Ακολούθησαν οι Seatl Super Sonics, οι Kings ,οι Denver Νuggets.
Σε εθνικό επίπεδο, ο Μαρτσιουλιόνις ,μαζί με τον ταλαντούχο κι επιβλητικό γίγαντα Άρβιντας Σαμπόνις, υπήρξαν οι στυλοβάτες του λιθουανικού μπάσκετ, όταν η Λιθουανία σαφέστατα προσδεδεμένη στο δυτικό άρμα αξίωσε κ πέτυχε την ανεξαρτησία της το 1990.
Ο ίδιος ο Μαρτσιουλιόνις έχει περιγράψει στον Βασίλη Σκουντή με μελανά χρώματα το σοβιετικό καθεστώς και το γεγονός ότι "το Μπάσκετ ύπήρξε μοναδική διέξοδος για τη γενιά του να ταξιδέψει και να γνωρίσει έναν πιο ελεύθερο τρόπο ζωής".(Ο Β Σκουντής έχει αφηγηθεί απίθανες ιστορίες και από τον νεαρό Σαμπόνις να του ζητά 'ενα κασόνι Coca Cola ως αντάλλαγμα μιας συνέντευξης το 1984)Αυτή λοιπόν η νεοσύστατη εθνική ομάδα υπήρξε όνειρο ζωής για όλους τους Λιθουανούς ως αποκοπή από την ΕΣΣΔ kai  συμβολισμός μιας αυτόνομης εθνικής ταυτότητας.
Είναι αξιοσημείωτη η κινητοποίηση του Μαρτσουλιόνις να βρει χορηγούς για τη νεοσύσαστη τότε Εθνική Λιθουανίας,καθώς επέλεξε τις εμφανίσεις ,διαπραγματεύτηκε για τα παπούτσια των παικτών κι εξασφάλισε χορηγούς.H προσωπικότητα του Μαρτσιουλιόνις πρσέλκυσε και αμερικάνικη στήριξη όπως με χορηγ΄λια της American Bank ή το ροκ συγκρότημα Grateful Dead και τον εικαστικο Greg Speirs που εμπνεύστηκε αυτά τα χαρακτηριστικά πλουμιστά μπλουζάκια που συνοδευουν τη Λιθουανία τεχνικής του tie dyed του 60.Ο δε Αμερικάνος καλλιτέχνης διέθεσε όλα τα κέρδη του για την ίδρυση Λιυθουανικής Ομάδας και σε φιλανθρωπικές δράσεις για παιδιά στη Λιθουανία ύψους 450χιλιάδων λιρών.
Αποτέλεσμα, λοιπόν, της εμβληματικής παρουσίας του Μαρτσιουλιόνις και της ταλαντούχας γενιάς του ήταν η συγκομιδή δυο Χάλκινων ολυμπιακών Μεταλλίων:
Στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης το 1992 και στην Ατλάντα το 1996 πίσω από Dream Team και τη Γιουγκοσλαβία.
Το ελληνικό κοινό θα θυμάται το χαμογελαστό πρόσωπο του Μαρτσιουλιόνις το οποίο με πάθος χειροκρότησε με την ιαχή Lietuva-Lietuva!στο επεισοδιακό Ευρωμπάσκετ του 1995, όταν σύσσωμη η κερκίδα του ΟΑΚΑ συντασσόταν με τη φιναλίστ Λιθυουανία εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, εξοργισμένη για την διαιτητική μεροληψία υπέρ των πλάβι ,ελέω Στάνκοβιτς.

Σε αυτό το Ευρωμπάσκετ της Αθήνας ο μικροκαμωμένος εκρηκτικός shooting guard της Λιθουανίας, με το αργυρό μετάλλιο στο στήθος, ανακηρύχθηκε MVP, αφήνοντας πίσω από θρυλικές παρουσίες (ως επί το πλείστον ΝΒΑers) εκείνου του Πρωταθλήματος, όπως ο Σαμπόνις, ο Βλάντε Ντίβατς, ο Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, ο Τόνι Κούκοτς κι ο διαστημικός Σάσα Τζόρτζεβιτς των 41 πόντων του Τελικού. 
Πέραν της αθλητικής του παρουσίας έντονη είναι κι η κοινωνική του αφύπνιση του Μαρτσιουλιόνις, οπως στην περίπτωση καποιου συμπατριώτη του, που ο μικρός του γιος χρειάστηκε επέμβαση στην καρδιά, και με δική του μεσολάβηση χειρουργήθηκε στις Η.Π.Α.Έγινε δε γνωστό ότι κινητοποιήθηκε αυτοπροσώπως στον σεισμό του Σαν Φραντσίσκο για να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό επιβατών ενός τρένου.
Σήμερα είναι ένας πετυχημένος επιχειρηματίας με ξενοδοχείο στο Βίλνιους όπου έχει ιδρύσει και Ακαδημία Μπάσκετ, καθώς το μπάσκετ συνιστά γιορτή κι εξαγωγιμο προιόν της Λιθουανίας παγκοσμίως.
Το 2015 ο Μαρτσιουλιόνις συμπεριελήφθη τιμής ένεκεν στο Hall Of Fame.
Το παζλ της ζωής του συμπληρώνουν 2 γάμοι και 3 παιδιά η Κρίστα, η νικόλ ο Augustαs-  ελπίδα σήμερα του μπάσκετ στη γενιά U16 επιδεικνύοντας αθλητικές αρετές που θυμίζουν τον πατέρα του.
Σε ανταπόδοση, λοιπόν, όλης της προσφοράς του ο τρις Ολυμπιονίκης Σαρούνας Μαρτσουλιόνις εξελέγη πανηγυρικά από τους συμπατριώτες του για να τους εκπροσωπήσει στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.
Προκάλεσε παγκόσμια έκπληξη όμως όταν αρνήθηκε τη θέση του αυτή, όσο τιμητική και προνομιακή αν ήταν.
Οι λόγοι ήταν δύο.
Καταρχάς, η ήδη πλούσια επιχειρηματική του δραστηριότητα κι η επιθυμία του να ενισχύσει τη Νεολαία στην πατρίδα του εκκολάπτοντας το μπασκετικό της μέλλον,τον κρατούν στη Λιθουανία
Ο δεύτερος λόγος είναι ενδεικτικός του ήθους και της σεμνότητάς του:
O Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, αν και ζωντανός θρύλος, ισχυρίστηκε ότι ενίσχυσε με το όνομά του το ψηφοδέλτιο του Αγροτικού Πράσινου Κόμματος αλλά "δεν επιθυμεί αξιώματα, καυθώς θεωρεί μάλιστα ότι δε διαθέτει τις γνώσεις και τα προσόντα για να υπηρετήσει μια τέτοια υψηλή θέση".
Αρκέστηκε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του με την παρακάτω αυτούσια δήλωση:
"Η ψήφος του κοινού δείχνει την εμπιστοσύνη τους σε μένα και τις ιδέες μου, για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων".
Η μετριοφροσύνη είναι ίδιον του Μαρτσιουλιόνις που δε διστάζει να αρνηθεί τον τίτλο του ταλεντου ή του σταρ,
 και να εκθειάσει χωρίς φθόνο ή υπερβολή τα σπάνια χαρίσματα του συμπάικτη κ φίλου του του Άρβιντας Σαμπόνις, όταν η συζήτηση έρχεται στις αναμνήσεις

Μόνο θαυμασμό μπορεί να γεννήσει αυτή η στάση, ανάγοντας τον Σαρούνας Μαρτσιουλιόνις σε σημαντική προσωπικότητα του Αθλητισμού κι ένα γνήσιο πρότυπο για τους νέους- όχι μόνο για τις επιδόσεις στο παρκέ -αλλά κυρίως- εξω από αυτό...
Ας παραδείγματίζονται από αυτόν κάτι δικοί μας κίβδηλοι super star που σπεύδουν, γεμάτοι ναρκισσισμό, να εξαγοράσουν ευκαιριακά αθλητικά κατορθώματα, εξασφαλίζοντας μια ακριβοπληρωμένη θεσούλα, χωρίς κανένα όραμα για τη χώρα μας και τον πολύπαθο λαό της.
EDIT Μάης 2021 
Είναι απορίας άξιον πώς αυτος ο ωραιος ανθρωπος έρχεται 34 χρόνια μετα τον ελληνικό θρίαμβο στο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ να κατηγορήσει την ΕΛΛΑΔΑ ,λεγοντας σε Ισπανό δημοσιογράφο πως υπηρξε απόπειρα δωροδοκίας ώστε οι Σοβιετικοί να "πουλήσουν" το ματς.
Η στάση του προκάλεσε τη μάνητα πολλώ  παραγόντων του θριαμβου με τον Νίκο Φιλίππου να δηλώνει πως "Ασχοληθηκαμε τότε μαζί του γιατί ήταν μεγαλος παίκτης και τελικά τον νικήσαμε...Αν ασχοληθούμε τωρα όμως μαζί του θα του δώσουμε αξια σε έναν ηλίθιο!Μια μεγαλη παρουσία δεν εξασφαλίζει πλάντα πνευματική ισορροπία."
Ο Παναγιώτης Φασούλας ζήτησε δημόσια να κινητοποιηθεί νομικά η Ομοσπονδία ενώ ο Παναγιώτης Γιαννάκης γελώντας σχολίασε δηκτικα
"Ποτε ακριβως αποπειράθηκαν να δωροδοκήσουν τον Μαρτσουλιόνις;Στα καταστήματα με σουβενίρ στην Πλάκα ή στην ντισκοτεκ "Ακρωτήρι" όπου ξημεροβραδιαζόταν τότε;;"
Είναι θλιβερό τοσο μεγάλοι αθλητές θρυλικών χρόνων να πεφτουν τοσο χαμηλά στα μάτια μας διότι ίοταν έχουν πεταξει τοσο ψηλά η πτωση τους γινεται με οδυνηρό παταγο...
Κρίμα για μια μεγαλη προσωπικότητα του αθλητισμόυ να αδικεί έτσι τον εαυτό της σπιλώνοντας μια χώρα που αν μη τι άλλο σε κεινο τον καυτό τελικό του 1995 απεναντι στη Γιουγκοσλαβία τραγούδησε σύσσωμη για την πατριδα του"Lietuva Lietuva!"
Σαρας ,μη λησμονεις οτι τα Στερνα τιμούν τα πρωτα...Κρίμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου