ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΤΙΤΛΩΝ

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Η ΠΡΙΓΚΙΠΕΣΑ ΤΗΣ ΛΗΣΜΟΝΙΑΣ ,Γεωργία Χιόνη

                              Η Πριγκιπέσα της Λησμονιάς

                                     Είδος : Iστορικό Μυθιστόρημα
                                     Βαθμολογία : 8.5/10
                                                           

      
Ένα από τα βιβλία που δικαίως έκαναν αίσθηση φέτος είναι η «Πριγκιπέσσα της Λησμονιάς» της Θάσιας Γεωργίας Χιόνη.


Πρόκειται για την εξαιρετικά καλαίσθητη επανέκδοση της παλιότερης «διλογίας των εκδόσεων ΑΛΔΕ «Η Πριγκιπέσσα της Θάσου» -«Τα Δάκρυα της Πριγκιπέσσας» σε μια νέα βελτιωμένη εκδοχή από τις εκδόσεις ΕΞΗ.




ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Βρισκόμαστε στα χρόνια της επέλασης του φοβερού – μόλις 21 ετών-Μωάμεθ του Πορθητή, που με τα φανατισμένα στίφη του ήρθε να σκορπίσει φωτιά κι αίμα στο χριστιανικό κόσμο της Ασίας και κατόπιν του Αιγαίου- με αποκορύφωμα την Άλωση της Πόλης το 1453.
Τρόμος βασιλεύει στις αιγαιοπελαγίτικες θάλασσες από την παρουσία των Οθωμανών, αλλά και των απρόβλεπτων πειρατών, ενώ τα νησιά γίνονται θέατρο συγκρουόμενων συμφερόντων ανάμεσα σε Γενοβέζους, Βενετούς , Οθωμανούς.
Αυτά τα χρόνια, κυβερνήτης της Θάσου είναι ο Γενοβέζος Τζιάκομο Γκατελούζο με τις δυο κόρες του, Φαίδρα και Ισαβέλλα. Κι ενώ η παραδοσιακή Φaίδρα σαν τυπική αρχοντοπούλα ετοιμάζει το ρομαντικό της γάμο, η Ισαβέλλα , πνεύμα ανήσυχο , αρνείται να συμβιβαστεί με τις επιταγές και τα στενά πλαίσια του γυναικείου ρόλου.
               Μια μέρα η ζωή της θα διασταυρωθεί με κείνη του παράξενου πειρατή Αγγελή, που έχει ιδανικό του το μίσος ενάντια στους Τούρκους δυνάστες της πατρίδας του και την προάσπιση των αδυνάτων.
                 Μεταξύ τους θα ανθίσει μια αγάπη που θα αναμετρηθεί με όλες τις προκλήσεις του καιρού και της Ιστορίας.
Σύντροφος –κι άλλοτε εχθρός – η θάλασσα, με βάθη ανομολόγητα , σαν του έρωτα.


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Πράγματι, έχουμε να κάνουμε με ένα ιστορικό μυθιστόρημα γοητευτικότατο, όπως προδιαγράφει και το ελκυστικό εξώφυλλο που μας μεταφέρει κάτι από τα αιγαιοπελαγίτικα δειλινά, βαρυσήμαντα μυστικά και το βαθύ μπλε του πελάγους. 
«Θάλασσα» εξελίξεων και σελίδες σαν κύματα που πάνω τους ταξιδεύουν στόλοι, κουρσάροι, πάθη, έρωτες, μάχες ηρωικές, αδιάσπαστοι φιλικοί δεσμοί, πολιτικές αντιζηλίες αλλά και κοινωνική αδικία!
            Πρόκειται για ένα πληθωρικό έργο, όπου η συγγραφέας πλέκει στον καμβά ενός πολύ ενημερωμένου ιστορικού υπόβαθρου μια δυνατή ιστορία αγάπης, που θα σας ταξιδέψει! Ετοιμαστείτε για μια πολυδιάστατη εμπειρία Ιστορίας κι έρωτα!
Η συγγραφέας Γεωργία Χιόνη –με αφορμή την Ισαβέλλα Γκατελούζο και την περιπετειώδη διαδρομή της από το αρχοντικό στον ξεριζωμό- συνθέτει την τοιχογραφία μιας πολυτάραχης εποχής :
Είναι η περίοδος της Άλωσης (Τρίτη, 29 Μαΐου 1453) που στη συνείδηση των Ελλήνων επεσκίασε έναν πλούτο άλλων γεγονότων και πολιτικών ζυμώσεων στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο μεταξύ των δυνάμεων της περιόδου.
             Γενοβέζοι, Βένετοι, Οθωμανοί αλλά κι η «υστεροβυζαντινή» άρχουσα τάξη διεκδικούν μερίδα και προνόμια από τη στρατηγικής σημασίας ελληνική γη.

Η συγγραφέας με παραστατική γλώσσα και ζωηρή εικονοπλασία καταφέρνει να φωτίσει αυτές ακριβώς τις σχετικά άγνωστες πτυχές του ζοφερού 15ου αιώνα, εντάσσοντας εκεί αρμονικά τους ήρωές της .
Στιγμή δεν παύει η ιστορία των δύο ερωτευμένων νέων να είναι στο προσκήνιο και να προχωράει σε παράλληλο βηματισμό με τις ιστορικές εξελίξεις. Πολυποίκιλη και δραματική όπως αυτές, η ιστορία της Ισαβέλλας και του Αγγελή διατηρεί την αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα σε ένα χορταστικό γαϊτανάκι ανατροπών και πλούτο χαρακτήρων , ήχων, χρωμάτων.

Μέσα από τις περιπέτειες του Αγγελή και της Ισαβέλλας ανακαλύπτουμε την καταπράσινη Θάσο με τα γενοβέζικα αρχοντικά και το πολύβουο λιμάνι.

Σεργιανάμε έπειτα το Κάστρο των Ιπποτών με τα πανάρχαια μυστικά.

 Έκπληκτοι πληροφορούμαστε την παρασκηνιακή ανάμιξη της Εκκλησίας στα πολιτικά πράγματα –όχι με γνώμονα το ποίμνιο της αλλά στεγνά οικονομικά συμφέροντα.

Περιπλανιόμαστε στην πάντα σαγηνευτική Κωνσταντινούπολη που μέσα από τις πληγές της Άλωσης αναζητά να επανακάμψει σε μια νέα ταυτότητα ανάμεσα στην πρότερη αίγλη της και την οθωμανική αδηφαγία.

Γνωρίζουμε άρχοντες, αλλά κι ενοίκους των φτωχοσόκακων και των χαμαιτυπείων, συναντώντας αναπάντεχα την ανθρωπιά

Εισχωρούμε ως τα φανταχτερά άδυτα του Σουλτάνου, που οι φήμες των ήθελαν να κυκλοφορεί κρυφά στους δρόμους ντυμένος φτωχικά για να εποπτεύει τους υπηκόους της αυτοκρατορίας του κι ανακαλύπτουμε μιαν άλλη πλευρά του πέραν του αιμοσταγούς στρατηλάτη.

Βιώνουμε την αντρική φιλία με όλους τους κώδικες τιμής της.

Φτάνουμε ως τις τρομερές γαλέρες και τα σκλαβοπάζαρα και γευόμαστε τον καταπραϋντικό ρόλο της Τέχνης στα πάθη των ανθρώπων.

Πάνω απ’ όλα αφουγκραζόμαστε το τραγούδι της θάλασσας που φωλιάζει στην ψυχή κάθε Ναυτικού ασύμβατο προς τις χαρές της στεριανής ζωής…

Το απώτερο διακύβευμα στο μυθιστόρημα της Χιόνη όμως, είναι εν τέλει ο αγώνας του πνεύματος να διατηρήσει το φως του μέσα στα σκότη της βαρβαρότητας και της απώλειας. 

Απέναντι στο ζόφο της ύπαρξης ο άνθρωπος έχει να αντιτάξει μονάχα τον Πολιτισμό, την αξιοπρέπεια και τον έρωτα ως επίπονη στροφή στα Υψηλά , που αντέχει να αντικρύζει κατάματα το Θάνατο και τα αναπάντητα ερωτήματα της ζωής μας...

      Γιατί μονάχα η αγάπη έχει την Απάντηση. Ανακαλύψτε την μαζί με την «Πριγκιπέσσα της Λησμονιάς σε ένα ταξίδι μυαλού και καρδιάς που μένει αλησμόνητο!

                                                      


                                           ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

 

Γεωργία Χιόνη γεννήθηκε  στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε στην Καβάλα και ζει στην Αθήνα.Τελείωσε Νομική Σχολή. Έκανε δύο μεταπτυχιακά στη Γερμανία και διδακτορικό (PhD) στην Ιταλία. Έχουν δημοσιευτεί επιστημονικές μελέτες της. .,Έχει εκδώσει 6 βιβλία, 4 μυθιστορήματα και 2 νουβέλες. Το τηλεσκόπιο του Χρόνου (2008) βραβεύτηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ, ενώ η Πριγκιπέσα της Θάσου πήρε το βραβείο ιστορικού μυθιστορήματος στο διαγωνισμό Σικελιανά το 2010. 
Έχει γράψει πολλά θεατρικά έργα, που έχουν ανεβεί σε διάφορες σκηνές στην Ελλάδα και σενάρια τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Αγγλία και την Αμερική.΄Έχει ασχοληθεί με την επιστημονική έρευνα και έχει λάβει 
διακρίσεις σε πολλούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούςΓια επικοινωνία με τη συγγραφέα: gchioni@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου