Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Γιώτα Φώτου, Το ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ

                           Το Τίμημα Της Προδοσίας, Γιώτα Φώτου
                                                           
                                                        Είδος: Αισθηματικό Εποχής
                              
Βαθμολογία: 8,5/10 (κάθε βιβλίο βαθμολογείται στην κατηγορία του                                                       
                                           
Το 2013 η Γιώτα Φώτου μάς ταξίδεψε στη Θεσσαλία των αρχών του 20ου αιώνα με μια δυνατή αισθηματική ιστορία,που εκκινεί από τη Ρωσία της Ματωμένης Εξέγερσης του 1905 και καταλήγει σε μια μεγάλη τραγωδία που θα εξοφλήσει το.."Τίμημα Της Προδοσίας".

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η όμορφη 17χρονη Βικτώρια Μάλφα ανήκει σε μια φτωχική αγροτική οικογένεια της Θεσσαλίας και -μαζί με τους υπόλοιπους αγρότες δοκιμάζει μια πολύ σκληρή ζωή, όπου οι κολίγοι ζουν εξαθλιωμένοι-σε απόλυτη εξάρτηση από την αυθαίρετη εξουσία του Αφέντη-Τσιφλικά.
               Παρόλαυτα, καταφέρνει να μοιραστεί ένα φλογερό αίσθημα με τον νεαρό Σταύρο Δερματά -επίσης κολίγο.
          Στην Ελλάδα καταφθάνει ο 25χρονος Αλέξης Αλμαντάς, Αξιωματικός του Ρωσικού Στρατού, που αγοράζει, μια μεγάλη έκταση στον Θεσσαλικό Κάμπο, προκειμένου να βρει καταφύγιο μακρυά από θανάσιμα μυστικά ενός ανεπούλωτου παρελθόντος.
Όταν ο Αλμαντάς επιλέγει τη 17χρονη Βικτώρια ως οικιακή υπηρέτρια- όλοι υποθέτουν ότι κι εκείνος θα εκμεταλλευτεί το απόλυτο δικαίωμα του Τσιφλικά στην "Πρώτη Νύχτα" των πιο όμορφων κοριτσιών της επικράτειας του.
Η ανέλπιστη τροπή των πραγμάτων φέρνει τη Βικτώρια σε μια δραματική ανατροπή της ζωής της κι οδηγεί τον παλιό της αγαπημένο, Σταύρο, στα βουνά, σε ομάδες ληστών- πρώιμους θύλακες του αγροτικού ξεσηκωμού εναντίον των τσιφλικάδων.
Ο άνεμος των ιστορικών αλλαγών στη Θεσσαλία θα σαρώσει τις ζωές του Αλέξη , της Βικτωρίας και του Σταύρου.

Πότε θα έρθει η αναμέτρηση του Τσιφλικά Αλμαντά με τον Ληστή Σταύρο και τις συνέπειες θα έχει αυτή για ολους; 
Πώς το χθες απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα;
Miα δίνη που θα κορυφωθεί σε ένα τραγικό κρεσέντο αγωνίας, με τον θάνατο και τον έρωτα σε φρενήρη χορό, μέχρι την τελευταία σελίδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Για άλλη μια φορά, η αγαπημένη συγγραφέας Γιώτα Φώτου μεγαλούργησε και μάς χάρισε μια συγκλονιστική ιστορία πάθους:
       Το "Τίμημα Της Προδοσίας" αποτελεί ένα καλοδομημένο "δυνατό" δράμα, ενσωματωμένο πειστικά στο κάδρο των κοινωνικοπολιτικών αλλαγών που επισυνέβησαν στον Θεσσαλικό Κάμπο την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα.
              Εκείνο που το χαρακτηρίζει είναι η τραγικότητα του έρωτα και μια ιδιαίτερη υποβλητικότητα της αφήγησης που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Αν και σχετικά ολιγοσέλιδο για το είδος του ("Μυθιστόρημα Εποχής") το "Τίμημα Της Προδοσίας" είναι ένα πλήρες έργο με "δεμένη πλοκή, ιστορική εγκυρότητα και άρτια σκιαγράφηση χαρακτήρων.

            H γλώσσα είναι στρωτή κι έχουμε εναλλαγές ύφους, καθώς υπάρχει εκ περιτροπής τριτοπρόσωπη αφήγηση και αφήγηση σε α' Ενικό- από τις ημερολογιακές σημειώσεις του αξιωματικού Αλέξη Αλμαντά.
               Ενώ, λοιπόν, τα κεφάλαια σε τριτοπρόσωπη αφήγηση υπακούν σε μιαν απρόσκοπτα γραμμική εξέλιξη, οι σημειώσεις του αξιωματικού Αλμαντά ξετυλίγουν το "κουβάρι" του χθες, προσδίδοντας στο έργο μια διαρκή, υπόκωφη ένταση μέχρι την κορύφωσή του.
          Η αρχή γίνεται στην αίθουσα του δικαστηρίου,όπου εξιχνιάζεται ένας θάνατος, υπαγορεύοντας μια διαρκή αγωνία για την επερχόμενη απόφαση, που θα καθοριστεί από τις αλήθειες της βασικής ιστορίας όπως θα ξεδιπλωθεί στο βιβλίο. 
   Στο επίκεντρο, βρίσκεται ένα ιδιότυπο ερωτικό τρίγωνο με όλα τα συστατικά της τραγωδίας:
  Παραφορά, ύβρι, κρυμμένα μυστικά, ερωτική απελπισία και αβυσσαλέο μίσος μέσα από το 
δίπτυχο "αφέντης- υποτακτικός"!
          Οι οξύτατες ανισότητες στην θεσσαλική κοινωνία, σε συνδυασμό με το πάθος της ψυχής, προσδίδουν ολοκληρωτικό χαρακτήρα στην τροπή των πραγμάτων, που θα μας συγκλονίσουν όλους...
Ο τρόπος που εξελίσσεται η σχέση του Αλμαντά και της Βικτώριας, παραπέμπει αμυδρά στη γνωστή ταινία η "Κόρη του Ήλιου", όμως στο βιβλίο της Φώτου συναντάμε ευρύτερους κοινωνικοιστορικούς προβληματισμούς και πολύ πιο πολυεπίπεδους χαρακτήρες.
       Είναι γεγονός ότι οι χαρακτήρες στο "Τίμημα" προβάλλουν αληθοφανείς ,με αναγνωρίσιμες αδυναμίες -και με ένα ηθικό διαμέτρημα απτό στον μέσο άνθρωπο.
Δεν υπάρχουν υπερήρωες, ούτε εξιδανικεύσεις- μόνο το ερωτικό μαρτύριο που οδηγεί στα άκρα ανθρώπους που κινούνται στο μέτριο.
.
Είναι γοητευτικός ο τρόπος που όλη αυτή η ερωτική ένταση συνδυάζεται με την Ιστορία...
Στο "Τίμημα" έχουμε μια όμορφη σύζευξη ετερόκλητων ιστορικών περιόδων που τέμνονται στο πρόσωπο του Αλέξη Αλμαντά.
Παρακολουθούμε στιγμιότυπα από τη σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό "Ματωμένη Κυριακή"στη Ρωσία του 1905, όταν ο στρατός του Τσάρου άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών έξω από τα Χειμερινά Ανάκτορα.Eίναι ο προάγγελος της Οκτωβριανής Επανάστασης
     
Έπειτα, μέσα από την πορεία του Αλμαντά, μεταφερόμαστε στο Θεσσαλικό Κάμπο που βράζει από την αγανάκτηση των κολίγων, όπως κορυφώθηκε σε αιματηρές κινητοποιήσεις σαν του Κιλελέρ...
     
Το μόνο έλλειμμα που εντοπίζω είναι πως η Γιώτα Φώτου, δεν ανέπτυξε αρκετά την κυρίαρχη προσωπικότητα του Μαρίνου Αντύπα, που δεσπόζει στα δρώμενα του Θεσσαλικού Κάμπου την εποχή που εκτυλίσσεται η ιστορία της Βικτώριας. 
Η ιστορία της Φώτου κι η  ανάπτυξη της ανθρωπογεωγραφίας του Θεσσαλικού Κάμπου,που επιχείρησε,ξεκινώντας δυτναμικά  η Φώτου, δυστυχώς μένουν ελλειπή, γιατί σχεδόν  απουσιάζει ο "Προμηθέας της Αγροτιάς", ο Αντύπας- ένας άνθρωπος από την κάστα των τσιφλικάδων που με αυταπάρνηση και ανθρωπισμό αγωνίστηκε για τους ακτήμονες και δολοφονήθηκε, γιατί αφύπνισε τους ρακένδυτους κολίγους και ζήτησε κοινωνική  δικαιοσύνη για λογαριασμό τους...
Δυστυχώς γίνεται μια δυσανάλογα βιαστική αναφορά.
             Η Γιώτα Φώτου έχασε την ευκαιρία παράλληλα με το ερωτικό της τρίγωνο "να αναπτύξει την σπουδαία αυτή προσωπικότητα" με τη γοητευτική της πένα και να συνθέσει ένα ιστορικό αριστούργημα για το Αγροτικό Ζήτημα, που δεν έχει αναπτυχθεί πολύ στη μυθιστοριογραφία. 

Έτσι το μυθιστόρημά της παραμένει στα μέτρα του "πολύ καλού", χωρίς να κάνει τη διαφορά, χωρίς να φτάσει τον πήχυ του τέλειου που στην αρχή έθεσε...

Παρόλα αυτά το "Τίμημα Της Προδοσίας" παραμένει μια από τις πιο δυνατές ερωτικές ιστορίες, που συναντήσαμε τελευταία στα εκδοτικά δρώμενα και αξίζει να την απολαύσετε και να καταδυθείτε στα μύχια του ανθρώπινου πάθους.
             

                                                   Ελισσάβετ Μ.

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ


ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ
Η ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ γεννήθηκε στο Δροσάτο Καρδίτσας και μεγάλωσε στη Λάρισα, όπου σπούδασε αρχικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές της στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εργάστηκε ως Σχολική Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της ΤΑ ΒΙΟΛΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΔΡΑΣ, ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΚΡΙΝΟΥ, ΣΒΗΣΜΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ, ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ, ΤΟ ΔΙΩΡΟΦΟ ΤΗΣ ΤΣΙΜΙΣΚΗ, καθώς και δώδεκα βιβλία της για παιδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 
ΣΤΗΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΤΟΝ ΙΣΚΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου