Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠ ΚΕΡΡ-Κυκνειο Ασμα για τον Μπέρνι Γκούντερ

Ημέρα πένθους για τους απανταχού βιβλιόφιλους του πλανήτη!
22 Μαρτίου, ο κόσμος του Βιβλίου έμεινε φτωχότερος καθώς εφυγε το 2018 από τη ζωή, στα 62 του χρόνια, ο σπουδαίος συγγραφέας της νουάρ αστυνομικής λογοτεχνίας Φίλιπ Κερρ.
               Γεννημένος το 1956 στο Εδιμβούργο ο Φίλιπ Κερρ, σπούδασε νομικά και συνεργάστηκε ως αρθρογράφος στις σελίδες των "Sunday Times", της "Evening Standard" και του "New Statesman" 
Στη Λογοτεχνία συστήθηκε το 1989 με την σημαντική νουάρ τριλογία του "Η Τριλογία Του Βερολίνου" όπου μας ξενάγησε στα άδυτα του ναζιστικού Βερολίνου, μέσα από μια αστυνομική σκοπιά.Πρώτο μέρος [οι Βιολέτες του Μάρτη.]
Ο κεντρικός του ήρωας , ο δηκτικός Γερμανός ντέτεκτιβ  Μπέρνχαρντ Γκούντερ στάθηκε ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς αντιήρωες , που συναντήσαμε ποτέ σε αστυνομικό έργο!
Η εμπλοκή του με την ελίτ του ναζισμού χωρίς ο ίδιος να χάσει την ανθρωπιά του, τον ανύψωσαν στα μάτια του κοινού ενώ με το χιούμορ του ουσιαστικά ασκούσε οξυδερκή κριτική σε προσωπικότητες κ γεγονότα της Ιστορίας!
Οι περιπέτειες του Μπέρνι Γκούντερ συνεχίστηκαν δυναμικά κι εξακτινώθηκαν γεωγραφικά στα σημαντικότερα πεδία του Β Παγκοσμιου Πολέμου με 8 ακόμη βιβλία!
 Τα Βιβλία της σειράς με τον Μπέρνχαρντ Γκούντερ , κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Κέδρος», και είναι αναλυτικά

Ο τόμος Η Τριλογία του Βερολίνου (που περιλαμβάνει τα μυθιστορήματα «Οι Βιολέτες του Μάρτη», «Ο χλομός εγκληματίας» και «Γερμανικό ρέκβιεμ»),
«Μοιραία Πράγα», (Χάυντριχ) 
«'Ανθρωπος χωρίς ανάσα», (Σφαγή στο κατίν κ Σοβιετική Ένωση)
«Φλόγα που σιγοκαίει», 
«Η γυναίκα από το Ζάγκρεμπ», (Γιασενοβατς- δήθεν ουδέτερη Ελβετία) 
«Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται» (Αργεντινή και φυγόδικοι ναζί)   
Η άλλη πλευρά της σιωπής». (Ο Γκούντερ μετά τον Πόλεμο)
Ο Φίλιπ Κερ έγραψε κι άλλα μυθιστόρημα για μεγάλους και παιδιά, κάποια από τα οποία κυκλοφορούν στα ελληνικά, όπως η σειρά μυστηρίων από τον χώρο του ποδοσφάιρου (προπονητής Σκοτ Μάνσον
και τα έργα «Γκριντάιρον», 
«Στην κορφή του κόσμου», 
«Το ψοφίμι», 
Αποτέλεσμα εικόνας για philip kerr τα αλογα του χειμωνα«Στα χνάρια του Ακενατόν», 
«Το μπλε τζίνι της Βαβυλώνας» και 
«Η βασιλική κόμπρα του Κατμαντού».
Ένα από τα πιο ξεχωριστά του έργα είναι το τρυφερό παιδικό του έργο από τη ναζιστοκρατούμενη Ουκρανία, "Τα Άλογα του Χειμώνα"
              Το 1993 ο Κερρ μπήκε στον κατάλογο του βρετανικού λογοτεχνικού περιοδικού Granta με τους καλύτερους νέους συγγραφείς της χώρας του!
Το 2009 το βιβλίο του «Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται» κέρδισε το μεγαλύτερο (από χρηματικής πλευράς) βραβείο αστυνομικής λογοτεχνίας του κόσμου, το «RBA International Prize for Crime Writing», αξίας 125.000 ευρώ. 
Το ίδιο βιβλίο κέρδισε το βρετανικό «Ellis Peters Historic Crime Award».
              Είχε επισκεφτεί τη χώρα μας τον Μάιο και τον Οκτώβριο του 2016 ως προσκεκλημένος της 13ης Διεθνούς Έκθεσης βιβλίου και των εκδόσεων Κέδρος, αντίστοιχα.
Ο Φίλιπ Κερ ήταν παντρεμένος με την επίσης μυθιστοριογράφο Τζέιν Θυν (Jane Thynne), την οποία ενέπνευσε να συγγράψει παρόμοιας υφής νουάρ ("Μαύρα Ρόδα) με τη σαγηνευτική  Κλάρα Βάιν στον αντίποδα του Γκούντερ. 
Ζούσαν στο Γουίμπλεντον του Λονδίνου και είχαν τρία παιδιά.Δυστυχώς τον τελευταίο χρόνο χτυπήθηκε από μοα σπάνια κι επιθετική μορφή καρκίνου.
             Η παρακαταθήκη που αφήνει σε εμας τους Ελληνες ο Philip Kerr είναι το τελευταίο βιβλίο του που πρόλαβε να το τελειώσει κ θα κυκλοφορήσει στις 3 Απριλίου 2018
Πρόκειται για το  «Greeks bearing gifts» (από την έκφραση "Φοβού τους Δαναούς και Δώρα Φέροντες").
Θα είναι κια περιπέτεια του λατρεμένου Μπέρνχαρντ Γκούντερ στην Αθήνα της Κατοχής, που φτάνει ως την εκρίζωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τον Μέρτεν!
Άλλωστε ο Φίλιπ Κερρ σε πρόσφατα ταξίδια του στην Ελλάδα είχε διεξαγάγει ειδική έρευνα γι αυτό!!
            Εμείς οι Έλληνες τον ευχαριστούμε και περιμένουμε να... υποδεχτούμε τον Μπέρνχαρντ Γκούντερ στα άγια χώματα της πατρίδας μας αναζητώντας δικαιοσύνη με κείνο το φλεγματικό μα βαθιά ανθρώπινο στιλ του!
        Το σίγουρο είναι ότι ο Φίλιπ Κερρ, παρεα μα τον ήρωά του Μπέρνχαρντ Γκούντερ, κέρδισε την αθανασία στις καρδιές των βιβλιοφιλων!!!
Θα μείνει αλησμόνητος και αναντικατάστατος με μια θρυλική σειρά που θα αγαπηθεί από πολλές ακόμη γενιές, διδάσκοντας Ιστορία, ...αλλιώς!


Οι πληρέστερες παρουσιάσεις για όλα τα βιβλία  με τον ΜΠΕΡΝΙ ΓΚΟΥΝΤΕΡ Στον Αστερισμό Του Βιβλίου (Πατώντας στους τίτλους)

                          
Οι τριπλές μεταμορφώσεις του Βερολίνου από τον κοσμοπολίτικο τόπο ανόδου των ναζί ,μεχρι την πρωτεύουσα της  σιδερένιας κυριαρχίας τους και τα ερείπια της ήττας...
                                             
                                                       
Moιραία Πράγα Ο οξυδερκής και βαθιά δημοκρατικός Μπέρνι Γκούντερ στη σκιά του σατανικού Ράινχαρντ Χάυντριχ, να διερευνά μια δολοφονία (μυστήριο δωματίου κλειδωμενου από μέσα), για να ανακαλύψει ότι η διαστροφή όσων τάχθηκαν να μισούν, δεν έχει όρια!
                                               
                                                
Άνθρωπος Χωρίς Ανάσα Ο Μπέρνι Γκούντερ διερευνά τη Σφαγή στο Κατίν σε ένα ακόμη πέρασμα του από την κόλαση του Ανατολικού Μετώπου...
                     
Η Γυναίκα Από Το Ζάγκρεμπ μόνον η οξυδέρκεια του Φίλιπ Κερρ θα μπορούσε να συνδυάσει τον εφιαλτικό "Άουσβιτς των Βαλκανίων ", το Γιασένοβατς των Κροατών Ουστάσι, με την κριτική στον βρόμικο ρόλο των Ελβετών στον ΒΠΠ.

              
H Φλόγα Που Σιγοκαίει Ο Μπέρνι Γκούντερ καταφεύγει στην Αργεντινή του Περόν και γνωρίζει τη σαγηνευτική Εβίτα,σε μια υπόθεση που θα τον φέρει αντιμέτωπο με τον σαδιστή γιατρό του Άουσβιτς τον φυγόδικο Γιόζεφ Μέγκελε, με την εωσφορική ομορφιά!

                                                                 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για αν οι νεκροι δεν ανασταινονται     
                                                                                   
 Αν Οι Νεκροί Δεν Ανασταίνονταν για άλλη μια φορά ο Γκούντερ διαπιστώνει πως τα αυταρχικά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής παρέχουν καταφύγιο στους ναζί...
Εκεί όμως θα ανακαλύψει ένα συγκλονιστικό μυστικό για τη δική του τη ζωή που θα τον αλλάξει για πάντα...

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ
cultur-cafee.com
athensvoice
www.menshouse

1 σχόλιο: