Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Αγγελος Προβελεγγιος ,PROPHECIES

                                  PROPHECIES (CD+DVD+ένθετο), Αγγελος Προβελεγγιος 
                                                   Είδος :Μουσική Σύνθεση
                                               Θεμα: Κοινωνικό 

Ο καλλιτέχνης Άγγελος Προβελέγγιος έκανε αισθητή την παρουσία του στον χώρο της ροκ μουσικής τη δεκαετία του 90, με συνεργασίες όπως αυτή με τη Λία Βίσση κι άλλους καλλιτέχνες.Αξιοπρόσεκτη υπήρξε κι η παρουσία του στα κινηματογραφικά δρώμενα με κάποιες κοινωνικές ταινίες που αφουγκράζονταν τον παλμό της εποχής του.
Σταδιακά, τον κέρδισε η Λογοτεχνία πάντοτε ως όχημα προβληματισμού γύρω από τον άνθρωπο.
            Γι άλλη μια φορά όμως, ο Άγγελος Προβελέγγιος έκανε την έκπληξη, καθώς το 2017 παρουσίασε ένα έργο, εμβληματικό, πολυεπίπεδο και άκρως πρωτότυπο από αυτά που σπάνια πια συναντούμε στην Ελλάδα:
Το PROPHECIES του Αγγελου Προβελέγγιου aποτελεί ένα κράμα Μουσικής και δραματοποιημένης εικόνας που αρθρώνει λόγο βαθιά πολιτικό, με μιαν οπτική κινηματογραφική.
Σε αυτήν την κασετίνα, ο Αγγελος Προβελέγγιος συνοψίζει όλες τις πτυχές της καλλιτεχνικής του υπόστασης και προσωπικότητας.
Συνενώνει τη Μουσική και τη Γνώση, το Όνειρο και την Καταγγελία, και συνδυάζει την εγκυρότητα ενός ντοκιμαντέρ με τα χωροχρονικά άλματα και τις ακαριαίες εικόνες που συναντούμε σε ένα φαντασμαγορικό βιντεοκλίπ του εξωτερικού.
      Το έργο "Prophecies" αποτελεί, καταρχήν, μια πολύπλευρη σύνθεση που απαίτησε τη σύμπραξη ετερόκλητων ειδών Μουσικής, σε ένα σύνολο επικό, που φέρνει στο νου υποβλητικά soundtracks χολιγουντιανών παραγωγών.
Η Συμφωνική Μουσική τώρα προσεγγίζεται με μια σύγχρονη ματιά, κι εμπλουτίζεται από στοιχεία ροκ και το λαικό τραγούδι που ξεπηδά από τα βάθη της λαικής μας παράδοσης!
Στην κασετίνα συναντούμε λοιπόν έναν από τους κορυφαίους δεξιοτεχνες του μπουζουκιού στην Ελλάδα , τον Μανώλη Καραντίνη ,και τον σπεσιαλίστα του κλαρίνου, Θανάση Βασιλόπουλο, να στολίζουν με λαικότροπες πινελιές το χορωδιακό τραγούδι και τους ήχους από  μια ολοκληρωμένη συμφωνική ορχήστρα.
Έκπληξη αποτελεί η παρουσία του μεγάλου ερμηνευτή Ηλία Κλωναρίδη που έχει διακριθεί στον χώρο του δημοτικού μας τραγουδιού ενώ σπαρακτική ήταν η παρουσία του στη σύνθεση του Γιάννη Μαρκόπουλου πάνω στο έργο του Δ. Σολωμού "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι"!
Ο Άγγελος Προβελέγγιος τον εντάσσει εύστοχα στο έργο Prophecies  προσφέροντας του έναν ρόλο θρηνητικό.
Η δε λυρική παρουσία της νεαρής ερμηνεύτριας- γνωστής ως "Vasiliki"- είναι άρτια, κι αποπνέει μια αύρα αέρινη, ονειρική, σαν να ακούς το παραπλανητικό τραγούδι μιας μυθικής σειρήνας ή ενός νυχτερινού αερικού σε μια κρυσταλλοπηγή του δάσους - ειδικότερα στην ενότητα της Κύπρου...Η οπτικοποίηση αυτού του μέρους εκ μέρους του συνθέτη αποτελέι εικαστικό αριστούργημα.
          Η  καινοτομία στο έργο Prophecies είναι ,γενικά, πως η ιστορία που αφηγoύνται οι μουσικές ενότητες, έχει συγκεκριμένη στοχοθεσία, και παρουσιάζεται οπτικοποιημένη σε ένα ωριαίο dvd, που εκτοξεύει το αποτέλεσμα, νοηματοδοτώντας μοναδικά κι οδυνηρά κάθε νότα, κάθε μουσικό μέρος.
Μέ αφορμή τις θρυλικές φιγούρες των Προφητών και όχημα την Τέχνη ο Άγγελος Προβελέγγιος, ιδιοφυώς ανατέμνει το φαινόμενο του Πολέμου ανά την Ιστορία!
Έξω από θρησκευτικές αγκυλώσεις ή δεισιδαιμονίες , ο Άγγελος Προβελέγγιος προσεγγίζει τον Λόγο διορατικών ανθρώπων που στάθηκαν μπροστά από την εποχή τους και με την πνευματικότητά τους αποκωδικοποίησαν την εξέλιξη του Ανθρώπου διαβλέποντας την καταστροφή του.
.Από την Πυθία,  ως τον διαβόητο Νοστράδαμο και τον Κοσμά τον Αιτωλό, και από τον Άγιο Ταράσσιο μέχρι την Αποκάλυψη του Ιωάννου, ο συνθέτης μας κάνει μια περιήγηση στον βίο και τη σοφία όσων παρέδωσαν προίκα στο ανθρώπινο Γένος Προφητείες που η Ιστορία επιβεβαίωσε δραματικά.
Ο Άγγελος υποστηρίζει ότι αυτη η επιβεβαίωση δεν είναι αποτελεσμα μεταφυσικών συσχετισμών αλλά του γεγονότος πως η ανθρώπινη φύση δεν αλλάζει.
Αυτό πρώτος το έλαβε υπόψη ο Αθηναίος ιστορικός Θουκυδίδης, στηρίζοντας σε αυτήν την άποψη την πεποίθησή του ότι η ιστοριογραφία είναι χρήσιμη και μπορεί να διδάσκει τις επόμενες γενεες, ως κτήμα ες αεί.
          Το έργο "Prophecies" εκτείνει τον προβληματισμό του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, συμπεριλαμβάνοντας ενδεικτικά στιγμιότυπα από την ανθρώπινη πορεία για να αναδειχθεί η μια και τραγική αλήθεια:
Όποιο πολιτισμικό φορτίο κι αν κουβαλά μια χώρα ή μια εποχή, όποιον ηγέτη η θεό έχει ως οδηγό της, το μόνο που δεν αλλάζει είναι η αδηφαγία του ανθρώπου και η τάση του να εξολοθρεύει τον οιονδήποτε τα συμφέροντα κ οι προκαταλήψεις του χρίζουν ως  Άλλον.
Σε όλες τις αναζητήσεις της Επιστήμης ή της τεχνολογικής εξέλιξης, μέσα σε όλες του τις Ανακαλύψεις ή τις Επινοήσεις, το Γένος των Aνθρώπων ολοκληρωτικά κατέκτησε μονάχα τη Γνώση να σκοτώνει , πιο αποτελεσματικά, πιο μαζικά, πιο σαδιστικά...
Αυτό καταδεικνύεται ποικιλοτρόπως:
     Κάθε εικόνα προσεκτικά επιλεγμένη και ράπισμα στην απάθειά μας.Απροσχημάτιστη φρίκη σε ένα  αμείλικτο κατηγορώ προς την ανθρώπινη κτηνωδία, μιας κοινωνίας που θέτει υπό διωγμόν την Ομορφιά και την Αθωότητα.
Γροθιά στο στομάχι τα στιγμιότυπα που ενέταξε ο συνθέτης στο οπτικό μέρος της δημιουργίας του και δεν πρέπει να αγανακτούμε όταν αντικρίζουμε τις εικόνες της ασχήμιας, αλλά επειδή υπάρχουν εξαιτίας των επιλογών μας.
            Εκείνο που καθιστά το "Prophecies" μοναδικό, πέραν της αδιαμφισβήτης καλλιτεχνικής του αξίας, είναι η ηθική του κι η κοινωνική αγωνία που το διαπνέει ,σε μια ιδεολογική συνοδοιπορία με το "Αν Θέλεις να Λέγεσαι Ανθρωπος" του Λειβαδίτη.
Αυτή η κοινωνική ευαισθησία, φέρνει το Prophecies του Προβελέγγιου στον αντίποδα της ρήσης του Γκωτιέ "L 'art pour l 'art"!, προσδίδοντάς του μιαν εξαίσια Στράτευση στο ιδανικό του Ανθρώπου:Τούτη η ηχητική αναπαράσταση της ανθρώπινης τραγωδίας δε στέκεται στο ωραιοπαθές βάθρο μιας ψυχρής αισθητικής ανωτερότητας:
Τριγυρίζει μες σε ισοπεδωμένες πολιτείες , σκονισμένη από ερείπια γκερμισμένων σπιτιών και πενθεί κομματιασμένα νιάτα κι εκριζωμένους μίσχους από λιβάδια που ποτέ δεν άνθισαν, γιατί τα σάρωσαν οι οβίδες κι οι ερπύστριες των τανκς!
Η Τέχνη στο "Prophecies" χρίζεται προσκυνητής του Ανθρωπινου Πάθους.
Σε αυτη το έργο ο συνθέτης γίνεται στρατηγός του πενταγράμμου, παρατάσσοντας τις νότες του στρατιώτες στη μάχη ενάντια στο Μίσος και στον Εφησυχασμό!
Η μπαγκέτα του σπαθί οργής έναντι όσους λαβώνουν την Ιστορία.
Κάθε χτύπος τυμπάνου ένας κεραυνός οργής στα κεφάλια των πολεμοκάπηλων, των στρατιωτικών επιτελείων και των γραβατωμένων.
Κάθε δοξαριά, κλάμα των ορφανεμένων θυμάτων του Τερεζίν, των ακρωτηριασμένων χεριών στη Βαγδάτη, των παλουκωμένων κεφαλιών στη Σμύρνη, των ματωμένων μανιταριών στο Ναγκασάκι.
Κάθε τρίλια θρήνος μιας μαυροφορεμένης Χιώτισσας του Ντελακρουά και μιας άδειας φωτογραφίας απ την Κερύνεια ...Όλα μας τα λέει, τίποτα δεν αποκρύπτεται, τίποτα δεν παρουσιάζεται ωραιοποιημένο.
Σε κάθε συγχορδία ο "υιός της Τέχνης" αναμετράται με το βάρος της Ιστορίας.
Ωστόσο, ο δημιουργός δεν ενδίδει στη μοιρολατρία της απόγνωσης ή της ειμαρμένης:Αυτό θα ήταν η εύκολη λύση.
Τουναντίον, η Σύνθεση Prophecies δεν μένει ούτε σε μια οδυνηρή ,αλλά στατική αναδρομή ούτε σε μια πεσσιμιστική Εσχατολογία.
Επιλέγει να προτάξει μιαν Ελπίδα που προβάλλει ως ευθύνη αναπόδραστη και δεν αφήνει σε κανέναν περιθώρια για βολική ουδετερότητα:
Οι ρήσεις των Προφητών στο έργο αυτό, δεν είναι κάποιο "πεπρωμένο", είναι Προειδοποίηση για τις συνέπειες των ως τώρα επιλογών μας.
Είναι η Επίγνωση ότι ο Άνθρωπος μπορεί να καθορίσει την τύχη του, και με ιδία βούληση να ανατρέψει τη Φρίκη που ο ίδιος έχει χτίσει σαν καβαφικό τείχος, κρατώντας την Αλήθεια και το Φως απέξω.
Ουσιαστικά το έργο ζητά να απογαλακτιστούμε από άνωθεν προσδοκίες και να μη ζητούμε όπως ο Ευρυπίδης από μηχανής Θεούς στο θέατρο του παραλόγου που ζούμε.
Ο συνθέτης απευθύνει ένα ηχηρό κάλεσμα στα έθνη να συμφιλιωθούν κάτω από το όραμα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, και να υπερασπιστούν τα "άνθη της ειρήνης", αποτινάσσοντας, μια και καλή, τους δυνάστες που μακελεύουν τους "κήπους " τους!
Η επίγνωση αυτή μάς καθιστά υπόλογους στους Ανίσχυρους ,στη Μνήμη και στο Μέλλον που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενέες Αθώων!
Για όλα αυτά, η κασετίνα Prophecies του Άγγελου Προβελέγγιου είναι από κάθε άποψη ένα αριστουργηματικό έργο που αξίζει να το ανακαλύψουμε όλοι...
Διατίθεται από την αλυσίδα ΙΑΝΟΣ, στον περιορισμένο αριθμό των χιλίων αντιτύπων.
Κάθε αντίτυπο είναι αυστηρά αριθμημένο.
    
ΧΙΡΟΣΙΜΑ, Αύγουστος του 1945: Ενα από τα εκατομμύρια των αθώων που άλεσε ο Πόλεμος, στους οποίους ο καλλιτέχνης Αγγελος Προβελέγγιος αφιερωνει τη δημιουργία Prophecies, θρηνώντας για το αέναο Πάθος τους...

Η ΚΑΣΣΕΤΙΝΑ PROPHECIES ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πυθία, Ιωάννης, Νοστράδαμος, Ησαΐας, Παΐσιος, Ταράσιος, Κοσμάς ο Αιτωλός, Θερμοπύλες, Αλεξανδρινοί Πόλεμοι, 1453 Άλωση Κωνσταντινούπολης, Επανάσταση 1821, Σμύρνη 1922, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, Χιροσίμα, Κύπρος 74, Ιράκ, 9/11 δίδυμοι πύργοι, Συρία, 666 η έλευση του Αντίχριστου. 
Οι καταστροφικότεροι πόλεμοι και η αιματηρή ιστορία της ανθρωπότητας ως τις μέρες μας και πέρα από αυτές, μέσα από τους χρησμούς και τις προφητείες των μεγαλύτερων προφητών όλων των εποχών. Προφητείες; Γνώση για τη βιαιότητα του ανθρώπου; Όπως θέλετε πείτε το. Άραγε εμείς οι ίδιοι κρατάμε τη μοίρα μας στα χέρια μας; μπορούμε να την αλλάξουμε ή θα περιμένουμε άπραγοι το βέβαιο τέλος μας; «Η Μαντική μπορεί να γίνει απόκτημα κάθε ανθρώπου μέσω της αυτογνωσίας». Σωκράτης (470 – 399 π.χ.). 
Μια συγκλονιστική, μαγευτική, πρωτόγνωρη μουσική και οπτική περιπλάνηση με ξεναγό έναν σπουδαίο Έλληνα συνθέτη που, μαζί με μια πλειάδα κορυφαίων μουσικών, μας ταξιδεύει σε ένα μουσικό έπος του 21ου αιώνα. Αφιερωμένο σε όλα τα αθώα θύματα της βίαιης ιστορίας του πλανήτη, που πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν, δίχως να φταίνε, την παράνοια κάποιων άρρωστων μυαλών
 Η ΣΠΑΝΙΑ, ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ, ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ) ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΑΡΙΘΜΟ 1.000 ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΤΥΠΩΝ ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΘΕΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΚΔΟΘΕΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ. ΤΟ CD ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ DVD ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 78’ ΛΕΠΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 2017 ΕΠΕΝΔΥΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΠΕΣΙΑ ΑΥΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟ ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΟ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΕΓΧΡΩΜΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΣΟ ΤΗΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΦΗΤΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΗΚΑΝ Ή ΘΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου