Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

ARLIDGE, Λύκε Λύκε, Είσαι Εδώ;

                                                      Λύκε, Λύκε, Είσαι Εδώ;Μ. J. Arlidge (#8)
                                                    Είδος: Αστυνομικό Θρίλερ
                                                    Βαθμολογία : 10/10

Σημείωση.Καλό είναι τα άρθρα αυτά και τα βιβλία του ARLIDGE να διαβαστούν με τη σειρά, καθώς σε επόμενα βιβλία υπάρχουν αποκαλύψεις κ αναφορές από τα προηγούμενα της σειράς

"Λύκε, Λύκε , Είσαι Εδώ;" διερωτάται η Ελέν Γκρέις καθώς διασχίζει τα απειλητικά σκοτάδια του αιματοβαμμένου δάσους χωρίς να ξέρει ότι είναι ΄ληδη στο στόχαστρο...
       Η όγδοη περιπέτεια της Έλεν Γκρέις είναι εδ'ω- εξίσου ακραία με τις υπόλοιπες, που προηγήθηκαν, αφήνοντας τον αναγνώστη με την ευχή να διαψευστεί το εξώφυλλο και να μην είναι η τελευταία της...

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η ζωή των κατασκηνωτών στα περίχωρα του Σάουθαμπτον συνταράσσεται από μια σειρά τελέτουργικών φόνων που αμαυρώνων την ειδυλλιακή ομορφιά του δάσους.
Κι όσο ο θάνατος αγκαλιάζει ζώα και ανθρώπους, η Έλεν Γκρέις πασχίζει να λύσει τον γρίφο που θα οδηγήσει ατην ανακάλυψη του ενόχου και την αποτροπή αυτής της αιματηρής ακολουθίας.
Παράλληλα, η μοναχική επιθεωρήτρια δέχεται μια πρωτόγνωρη πρόκληση να σπάσει για πρώτη φορά το απροσπέλαστο τείχος της που τη χώριζε από τους ανθρώπους και δη από τους άντρες και τις φυσιολογικές σχέσεις.
Από την άλλη, η Τσάρλι Μπρουκς πασχίζει να συνδυάσει την απαιτητική της δουλειά με τις ανάγκες της οικογένειάς της και να κατανοήσει τα παράξενα ξεσπάσματα της κόρης της Τζέσικα-ενώ ο νεοφερμένος Αστυνόμος Χάτσον πασχίζει να εδραιωθεί ανάμεσα στους νέους συναδέλφους κ να κερδίσει την εκτίμηση της απρόσιτης προϊσταμένης του.
Εν τω μεταξύ, η δημοσιογραφος, Εμίλια Γκαρανίτα, επιδίδεται κι αυτή στο κυνήγι της μεγάλης είδησης και την άτυπη αντιπαλότητά της με την Έλεν Γκρέις και φαίνεται να φτάνει πρώτη στην άκρη στου νήματος.
Είναι όμως έτσι;...

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Ό Άρλιτζ στο "Λύκε Λύκε Είσαι Εδώ"("Down To The Woods")
 μας χάρισε άλλη μια καταιγιστική περιπέτεια, με όλα τα γνώριμα στοιχεία της γραφής του, που τόσο αγαπήθηκε.
Το παιδικό παιχνίδι που μετουσιώνεται στον αποτρόπαιο συμβολισμό μιας ακόμη διαστροφής.
Μια αλληλουχία φόνων με ανεξήγητα εν πρώτοις, κίνητρα kι απρόβλεπτη έκβαση.
Μια "τράπεζα" υποψηφίων ενόχων, όπου καθένας έχει το δικό του δράμα και σαφώς δικά του κίνητρα, αποπροσανατολίζοντας τον αναγνώστη ανάμεσα σε πολλές εναλλακτικές ώστε ναδιατηρηθεί το μυστήριο.
Την απροσπέλαστη επιθεωρήτρια Έλεν και τους ανθρώπινους δεσμούς της στο γραφείο της Αστυνομίας. 
Την ευαίσθητη Τσάρλι Μπρουκς με τις οικογενειακές της ισορροπίες.
Έναν δολοφόνο με καλά κρυμμένα μυστικά και άρτιο ψυχογράφημα, που ερμηνέυει επαρκώς τις πράξεις του.
Την αδηφαγία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τις 'ίντριγκες στον χώρο του αστυνομικού ρεπορτάζ όπως τα εκπροσωπεί ιδανικά η παμπόνηρη Εμίλια Γκαρανίτα.
           Αυτά είναι τα συστατικά που για μια ακόμη φορά αναμείχθηκαν σε ένα ευφάνταστο σενάριο, συνθέτοντας ένα σύνολο που ισορροπέι ανάμεσα στην ένταση και στην έκπληξη, στην αγωνία και την τρυφερότητα...
Μια ιστορία που εξελίσσεται σε γρήγορο ρυθμό , με διαδοχικά σύντομα κεφάλαια που καθένα , καθώς προσθέτει αθροιστικά εξέλιξη στην πλοκή, εστιάζει σε διαφορετικό πρόσωπο , παραθέτοντας τελικά την οπτική καθενός ξεχωριστά
         Σκηνικό του δράματος αυτή τη φορά το επιβλητικό δάσος- το γαλήνιο, μαζί και μυστηριώδες, όπως ακολουθεί τον δικό του βιορρυθμό που τον διασαλεύει βάναυσα η βέβηλη παρουσία του ανθρώπου...
Τώρα όμως, οι πράσινες φυλλωσιές κι οι κλώνοι- από αγκαλιά ανάπαυσης και περισυλλογής- γίνονται άρπαγες απειλητικοί, ολοπόρφυροι από το αίμα που χύνεται άφθονο στα σπλάχνα του δάσους, ενόσω αυτό θάβει μυστικά και ζωές στις σιωπές του.
Αυτή τη φορά, πίσω από τα μυστικοπαθή φυλλώματα κρύβονται πτώματα , δολοφονημένα τελετουργικά, με όπλα αρχέγονα, και τα ερωτήματα ορθώνονται αμείλικτα κι επιτακτικά
Πρόκειται για μια μυστικιστική παράνοια θυσιών στο ίδιο το Δάσος;
Ανταγωνισμοί με τον ιδιοκτήτη του κάμπινγκ;
Ακραία οικολογική ιδεοληψία;
Ή είναι κάτι άλλο που οπλίζει το χέρι του δολοφόνου με την πριμιτιβίστικη αφοσίωση σε έναν απώτερο σκοπό;
Η Έλεν Γκρέις για αλλη μια φορά εχει να διαχειριστεί μια αθέατη απειλή, με τον χρόνο να την πιέζει.
          Αυτή τη φορά ο Άρλιτζ μας παρουσιάζει μια Έλεν να αποτινάσσει σταδιακά τους δαίμονες που την αλυσόδεναν στο παρελθόν- οδηγώντας την σε μονοπάτια παρεκκλίσεων που τα πλήρωσε πολύ ακριβά("Στο Στόμα Του Λύκου", "Φτου & Βγαίνω")
Στο "Λύκε Λύκε" συναντάμε μια Έλεν Γκρέις πιο ανθρώπινη -με τη θηλυκή της φύση να ανδύεται δειλά- κόντρα στις άμυνες της για να διεκδικήσει μια μερίδα κανονικότητας και ευτυχίας, με αφορμή το φλερτ ενός γοητευτικού συναδέλφου.
          Από την άλλη, υπάρχει το στοιχείο της μόνιμης αντιπαλότητας στο πρόσωπο της φιλόδοξης δημοσιογράφου Εμίλιας Γκαρανίτα, που ωστόσο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ελαφρά τη καρδία "κακιά":
Πρόκειται για έναν χαρακτήρα σκληρό και με απωθημένα αλλά όχι μονοδιάστατο, καθώς κουβαλά κι αυτή το δικό της φορτίο κακοποίησης, μια παραμόρφωση και μιαν αγωνία καθιερωσης που δημιουργεί στον αναγνώστη επιθυμία να συμπάσχει μαζί της ακόμη κι αν διαφωνεί με τις πρακτικές της.Η Γκαρανίτα παλεύει μόνη για μια επιβίωση που δεν τις χαρίζεται.
Σε μια εποχή κυριαρχίας της εικόνας και της άμεσης πληροφορίας, η Εμιλια Γκαρανίτα αναδεικνύει ιδανικά τις παθογένειες και την τρομακτική ισχύ του Τύπου που μπορεί να καταστέψει με δυο αράδες σε μια ημερήσια είδηση, καριέρες και ζωές...
Φυσικά κι εδώ κυρίαρχο ρόλο παίζει η φιγούρα του δολοφόνου που από την αρχή διατρέχει τις σελίδες με την αναεξήγητη ιδεοληψία, και τον μυστηριακό του σαδισμό για να μας εκπλήξει όταν τελικά η ιστορία ξεδιπλώνει την προσωπική του τραγωδία.Ο Άρλιτζ σκιαγραφεί μια ακόμη αινιογματική προσωπικότητα συστήνοντάς μας άλλη μια πρτυχή της ανθρώπινης διαστροφής- πλήρως τεκμηριωμένα
Αυτό που αγαπώ στο Άρλιτζ πέραν τον επιδέξια σκηνοθετημένων του υποθέσεων που ως το τέλος διατηρούν τα μυστικά τους -είναι η πολυσημία των χαρακτήρων του.
Δεν ένιωσα απόστροφή ή μίσος για όλους τους εγκληματίες καυθώς παρά την ανακούφισή μου όταν οι υποθέσεις τους λύνονταν, δεν μπορούσα παρά να συμμεριστώ κάτι από τον πόνο και τα βάσανα που τους οδήγησαν στη νοσηρότητα.
Από την άλλη, ο συγγραφέας δείχνει να αγαπά πραγματικά τους σταθερούς ήρωές του καθώς παράλληλα με την αδρεναλίνη των βασικών εγκλημάτων, δουλεύει καλά πάνω στη δική τους προσωπικότητα (Λχ Τσάρλι, Έλεν, Τζόαν, Εμίλια).Κανένας δεν υπάρχει διεκπεραιωτικά.Καθένας κερδίζει τον δικό του αυθύπαρκτο ρόλο γεγονός , με αποτέλεσμα να δένεται ο αναγνώστης
Μετά από όλα αυτά δεν έχω παρά να ανυπομονώ για την επόμενη περιπέτεια της Έλεν Γκρέις και των επίλεκτων του Σάουθάμπτον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου