Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

M. J. Arlidge, Αν σε Πιάσω Καίγεσαι (4)

                                Αν σε Πιάσω Καίγεσαι (4), Mathew J Arlidge
                                           Είδος Αστυνομικό
                                           Βαθμολογία 9/10
                                                    

Αρχικός τίτλος LIAR LIAR
Σελιδες 432
Μεταφράστρια Σοφία Τσάπα
Ημερομηνία Έκδοσης 2016

Σημείωση...Καθε άρθρο είναι καλό να διαβάζεται στη σειρά του διότι έμπεριέχει αποκαλύψεις από προηγούμενα βιβλία καθώς λειτουργούν σαν κρίκοι μιας ενιαίας ιστορίας.
ΒΙΒΛΙΟ 4
Λίγοι μήνες έχουν περάσει από τη συνταρακτική υπόθεση του διαταραγμένου απαγωγέα των νεαρών κοριτσιών στο "Σπίτι Με Τις Κούκλες" - και οι συνέπειές της είναι εμφανείς στο Αστυνομικό Τμήμα του Σάουθαμπτον.
Νέος Προιστάμενος και μια καυτή υπόθεση περιμένουν την Έλεν Γκρέις και το επιτελείο της καθώς ένας διεστραμμένος εμπρηστής παίζει το κρυφτούλι στο νέο βιβλίο του Arlidge "Αν Σε Πιάσω Καίγεσαι".

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Έλεν έχει επιτέλους βρει την ηρεμία της καθώς η παλιά της ζηλόφθονη προισταμένη, Κέτι Χάργουντ, έχει οριστικά απομακρυνθεί, αφού η εμμονή της με την Έλεν Γκρέις έχει διαλύσει την καριέρα και την οικογενειακή της ζωή.
Τώρα τη θέση της έχει πάρει ο Γκράχαμ που δείχνει πολύ φιλικός απέναντί στην Έλεν Γκρέις, θέτοντας την υπό την προστασία και την εποπτεία του...
Σύντομα νέες προκλήσεις ανακύπτουν.
Τρεις πυρκαγιές που ξεσπούν ταυτόχρονα μέσα στην πόλη του Σάουθαμπτον και προβληματίζουν την Έλεν Γκρέις, καθώς αφήνουν πίσω τους μια ρημαγμένη οικογένεια.
Τα επόμενα 24ωρα δυστυχώς το φαινόμενο επαναλαμβάνεται με μια νέα τριάδα πυρκαγιών και σταδιακά απανωτά ολοκαυτώματα σαρώνουν το Σάουθαμπτον.
Καθώς ο πανικός εξαπλώνεται η Έλεν Γκρέις πασχίζει να ανακαλύψει τον πυρομανή και το αποτρόπαιο σχέδιό του προτού αρχίσει να συσσωρεύει πτώματα και αποκαίδια.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Το τέταρτο βιβλίο της σειράς του Arlidge, επιφυλάσσει μια ακόμη υπόθεση κατά συρροήν δολοφονιών στο μοτίβο ενός παιδικού παιχνιδιού.Πόσες φορες δεν έχουμε αναφωνήσει παιχνιδιάρικα  στο κυνηγητό "Αν Σε Πίασω Καίγεσαι";
Μόνο που εδώ η Έλεν Γκρέις πρέπει να  πιάσει τον άγνωστο πυρομανή για να μην καούν άλλοι...
Μια υπόθεση "που καίει", λοιπόν.(τη μισή πόλη)
Για άλλη μια φορά ο Άρλιτζ κατορθώνει να κόψει την ανάσα των αναγνωστών, πλέκοντας με μοναδική μαεστρία μια ακόμη κατάσταση που κλιμακώνει σταδιακά τα μυστήρια και την αγωνία της.
Κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η Φωτιά, η ευλογημένη αυτή κινητήριος δύναμη του ανθρώπινου πολιτισμού και δώρο θείο που, σε λάθος χέρια, γίνεται αποδομητής του...
Ο Άρλιτζ μέσα από τη νέα υπόθεσή του κάνει μια ανατομία του φαινομένου της Φωτιάς όταν αυτή γίνεται μέσο καταστροφής ακατανίκητο.
Γύρω από τον πύρινο χορό της στροβιλίζονται πρόσωπα , οικογενειακά μυστικά, αθέατος ηρωισμός και δεσμοί που καταρρέουν ή ενδυναμώνονται κάτω από το αποτρόπαιο φως της.
Κτίρια και άνθρωποι απογυμνώνονται, παραμορφώνονται ,αποσυντίθενται πονούν και τελικά αφανίζονται κάτω από τις φλόγες σε έναν εφιάλτη που δείχνει να μην έχει τέλος.
            Σε επίπεδο προσώπων, δεσπόζει φυσικά η εσωστρεφής, απρόσιτη Έλεν Γκρέις.
Μετά το ναυάγιο της σχέσης της με τον ερωτευμένο Κυρίαρχό της, Τζέικ, η Έλεν Γκρέις καταφεύγει στις υπηρεσίες ενός σαδομαζοχιστή επαγγελματία με το προσωνύμι" Μαξ Πόνος".Θα καταφέρει να χτίσει μαζί του έναν δεσμό εμπιστοσύνης που να διασφαλίζει το αμαρτωλό όσο κι επικίνδυνο  μυστικό της ;
Η μηπως οι λεπτές ισορροπίες του νοαηρού σύνδεσμού τους θα διαρραγούν;
       Μια άλλη κατάσταση που προδιαγράφει απροβλεπτες συνέπειες είναι η σχέση της Έλεν Γκρέις με τον νεό της προιστάμενο τον Γκράχαμ.
Φαντάζει διαλλακτικός κι ενθαρρυντικός, όμως η έκβαση της μυστηριώδους σχέσης τους εξελίσσεται με έναν τρόπο, που γεννά ερωτηματικά και αφήνει εκκρεμότητες για το μέλλον.
       Κατά τα άλλα, έχουμε επανοδο της Τσάρλι (Σαρλίν) Μπρουκς που πλέον πέρα από φιλόδοξη αστυνομικίνα είναι και μητέρα ενός τρισχαριτωμένου κοριτσιού της -16μηνων Τζέσικα.Ο συγγραφέας κατορθώνει να εισχωρήσει στην ψυχολογία της εργαζόμενης μητερας με τις γνωστές ενοχές για τον χρόνο που στερεί από το παιδι της λόγω της δουλειάς της,καθώς και στις συνέπειες πουεπιφέρει ανάμεσα στο ζευγάρι-και το πλέον αγαπημένο όπως η Τσάρλι και ο Στηβ.
Παρούσα, μέσα σε όλα, η παράξενα παραμορφωμένη δημοσιογράφος Εμίλια Γκαρανίτα που κυνηγά το Μεγάλο Θέμα που θα την αναδείξει στα κορυφαία ονόματα του χώρου της δίνοντας της τα χρήματα να βοηθήσει την 8μελη της οικογένεια...
Περισσότερο ίσως από κάθε αλλο έργο, το "Αν Σε Πιάσω Καίγεσαι" αναδεικνύει την κρίση της σύγχρονης Οικογένειας με την έλλειψη συναισθηματικής επαφής ανάμεσα σε Γονείς και Παιδιά
Ο συγγραφέας iχνηλατεί την ερήμωση των εφήβων που δοκιμάζονται από την αδιαφορία ή ακόμη χειρότερα την κακοποίηση- ηθική και σωματική- εκ μέρους των γονιών.
Εκεί που το Διαδίκτυο γίνεται καταφυγή και ψευδαίσθηση εκεί που η απόγνωση εξάγεται κ μετουσιώνεται σε τυφλή εκδίκηση προς σύσσωμη την κοινωνία.
Χωρίς ιδιαίτερες αναλύσεις ο Μάθιου Άρλιτζ αφήνει ξεκάθαρο το στίγμα του προβλημαρισμού του γύρω από τα σαθρά θεμέλια της Οικογέμειας.
            Ο κοινωνικός προσανατολισμός των προβληματισμών του Άρλιτζ γι' άλλη μια φορά λοιπόν συνδυάζεται ιδανικά με το αστυνομικό μυστήριο σε ένα σύνολο που συγκλονίζει και μας κάνει να ανυπομονούμε για τη συνέχεια.
Το επόμενο βλίο της σειράς ειναι Στο Στομα Του Λύκου.

M. J. Arlidge Α Μπε Μπα Μπλομ!(1)

M.J. Arlidge, Γύρω- Γύρω Όλοι (2)

M. J. Arlidge Tο Σπίτι με Τις Κούκλες (3)

M. J. Arlidge Aν Σε Πιάσω Καίγεσαι (4)


M. J. Arlidge, Στο Στόμα Του Λύκου (5)


M. J. Arlidge, Φτου Και Βγαίνω (6)


M J Arlidge, Μ' Αγαπά Δε Μ'Αγαπά (7)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου