Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Κορίτσι Στον Πάγο (Erica Foster 1), Robert Brydza

Κορίτσι Στον Πάγο (Φοστερ 1), Robert Brydza 
                                         Eίδος: Αστυνομικό
                                      Βαθμολογία: 8,5/10

Γλώσσα Αγγλικά
Πρωτότυπος Τίτλος Girl In Ice
Εκδόσεις Κλέιδάριθμος
Έτος Έκδοσης 2018
Τιμή στην Αγορά 14,94 ευρώ

Οι "εκδόσεις Κλειδάριθμος" έχουν καιρό κάνει αισθητή την παρουσία τους στον χώρο του αστυνομικού μυθιστορήματος, με επιτυχημένες επιλογές σε καλαίσθητες εκδόσεις.
           Ένα από τα πιο ξεχωριστά αστυνομικά που εκδόθηκαν τη φετινή χρονιά είναι το βιβλίο του ιδιαιτερου συγγραφέα  Ρόμπερτ Μπρίντζα "Κορίτσι στον Πάγο"- το πρωτο της σειράς με την ηρωίδα Έρικα Φοστερ, που ήρθε για να μείνει στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ένας νεαρός βρίσκει το πτώμα μιας όμορφης κοπέλας στα νερά μιας λίμνης, σκεπασμένο από το παγερό αγκάλιασμα του χιονισμένου Γενάρη...
Η κοπέλα, ανήκει σε μια επιφανή οικογένεια της αγγλικής ελίτ κ όλα δείχνουν πως έχει στραγγαλιστεί.
Η Έρικα Φόρστερ, κουβαλώντας την προσωπική της ενοχή πασχίζει να λύσει έναν γρίφο που με την πάροδο του χρόνου γίνεται ολοένα και πιο πολύπλοκος.
Η ίδια η οικογένεια παρεμποδίζει το έργο της- έχοντας βρόμικα μυστικά που τρέμει μη βγουν στο φως.
όταν η έρευνα, όμως αποκαλύπτει θαμμένες στον πάγο άλλες τρεις γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη, στραγγαλισμένες με τον ίδιο τρόπο, οι ασκοί του Αιόλου ανοίγουν, ενώ η Έρικα ανακαλύπτει ότι έχει μπει κι η ίδια στο στόχαστρο του αθέατου μανιακού... 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Το "Κορίτσι Στον Πάγο" αποτελεί ένα καθαρόαιμο θρίλερ με όλα τα συστατικά του είδους σε σωστή δοσολογία για ένα σύνολο αγωνιώδες από την αρχή ως το φινάλε.
Συγκρούσεις, ανατροπές , αποκαλύψεις και δράση, λοιπόν περιμενουν τον αναγνώστη ανεβάζοντας κλιμακωτά την αδρεναλίνη του καθώς η ένταση κορυφώνεται.
Το βιβλίο αυτό συνιστά μια μεγαλεπήβολη αρχή για μια σειρά μυστηρίου με πρωταγωνίστρια την Έρικα Φόστερ κι ήδη προδιαγράφει τις..."άγριες διαθέσεις του Brydza, καθώς διατηρέι αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
           "Το Κορίτσι στον Πάγο" ακολουθεί την πρόσφατη τάση που θέλει στο προσκήνιο Γυναίκες επιθεωρήτριες γεμάτες γοητεία και επώδυνα μυστικά (Έλεν Γκρέις, Κιμ Στόουν κλπ).
Η Έρικα Φόστερ, λοιπόν, είναι κι εκείνη μια όμορφη και δυναμική φιγούρα λαβωμένη από ένα δραματικό χθες:
Οι δικές της πληγές δε δείχνουν  να πηγάζουν όμως από κάποιο τοξικό οικογενειακό περιβάλλον, όπως σε αρκετούς; άλλους, αλλά από ένα ολέθριο σφάλμα που οδήγησε στον θάνατο 5 συναδέλφους της μαζί και τον άντρα που αγάπησε.
Είναι μια υπόθεση που τη στοιχειώνει, με τρόπο που συγγραφέας σκιαγραφέι πειστικά, αν και ομολογώ πως θα ήθελα να μάθω περισσότερα για τη μοιραία νύχτα της Έρρικα, η οποία θα μπορούσε ακόμη και να αποτελέσει βιβλίο από μόνη της.(ίσως να ταίριαζε για 1ο μέρος αυτής της φιλόδοξης σειράς)
Η Έρρικα Φοστερ, λοιπόν, παλέυοντας να ανακτήσει την αξιοπρέπεια και την επαγγελματική της ταυτότητα αναπτύσσει έναν χαρακτήρα αψύ και παρορμητικό που την οδηγεί σε σημαντικά λάθη αποτρέποντας την εξιδανίκευσή της μορφής της.Είναι όμως γεγονός ότι ο συγγραφέας προσέδωσε στην ηρωίδα του μιαν αυτονομια που δεν ξέρω πόσο ευφικτή θα ήταν σε επιπεδο πραγματικότητας...Ωστόσο οι αντιδράσεις του περιγύρου της συνθέτουν ένα καλοδομημένο πλαίσιο αναφοράς προσδίδοντας αληθοφάνεια στις καταστάσεις.
          Πέραν της κεντρικής ηρωίδας, η καθεαυτή υπόθεση ξεκινά με έναν τρόπο αρκετά τυπικό για βιβλία του είδους, επιβεβαιώνοντας πως συχνά "Οι Νεκροί Μιλούν Περισσότερο από τους Ζωντανούς"...
Η συνέχεια ωστόσο ακολουθεί μια πορεία δύσβατη, γεμάτη ματαιώσεις και απρόσμενς εξελίξεις...
Σε αυτή γίνεται εμφανής η σημασία που η νέα ζωή στη Σλοβακία διαδραμάτισε για τον ίδιο τον Ρόμπερτ Μπρίτζα, που εκεί αναζήτησε τον το δρόμο της προσωπικής του ολοκλήρωσης.
Η Σλοβακία δεν κάνει την εμφάνισή της μόνο στην καταγωγή της κεντρικής ηρωίδας, αλλά και σε πρόσωπα εμπλεκόμενα στην υπόθεση- με τρόπο δραματικό και σχεδόν καταγγελτικό...Είναι ενας φόρος τιμής στη χώρα, που ο Βρετανός συγγραφέας λάτρεψε
Σε όλη την έρευνα αυτής της πολύπλοκης υπόθεσης αναδεικνύεται επίσης ξεκάθαρα η διαφθορά της εξουσίας κι η χειραγώγηση των θεσμών από τα υψηλά κοινωνικά κλιμάκια.
Η πάλη της ηρωίδας λοιπόν λαμβάνει χώρα σε τριπλό επίπεδο:
Πέρα από την αυτονόητη αναζήτηση του Ενόχου,
είναι μάχη με τον ίδιο της τον εαυτό, 
μα κι αντιπαράθεση με συμφέροντα που υπερβαίνουν την ίδια απειλώντας αθώους.
Η Φόστερ είναι ένας Δον Κιχώτης μέσα στον κόσμο του εγκλήματος που κρύβει πλοκάμια πέρα από την προφανή αιματοβαμμένη εικόνα.
           Αυτή η διάσταση προσδίδει μια τολμηρή πολιτική χροιά, που απουσιάζει από άλλα πρόσφατα αστυνομικά έργα κι αποτελεί το στίγμα του βιβλίου που το καθιστά αναγνωρίσιμο, διαχωρίζοντάς το από άλλα της κατηργορίας του.Είναι η σφραγίδα της ματιάς του Μπρίτζα.
          Όσο κυλούν οι σελίδες, τα πράγματα περιπλέκονται κι ο κλοιός γύρω από την Έρρικα γίνεται ασφυκτικός σε μεταφορικό αλλά και κυριολεκτικό επίπεδο με την κατάσταση να αναγεται σε ατομικό αγώνα και προσωπική βεντέτα-σαν εξιλέωση για το χθες....
        Η λύση στην πλοκή έχει σκηνοθετηθεί επιδέξια κι ο ένοχος προβάλλει απρόσμενος και συνάμα πειστικός!
Η αποκάλυψη στο τέλος αιφνιδιάζει με τον συγγραφέα να συνδυάζει έναν δραστη που δύσκολα προβλέπεις με μια εξήγηση πειστική όσο και θλιβερή.
         Η αρχή, λοιπόν, του κύκλου με την Ερικα Φόστερ ανεβάζει τον πήχυ αυξάνοντας τις απαιτήσεις για μια θεαματική συνέχεια που αναμένουμε με αγωνια...

1 σχόλιο:

  1. ΠΩΠΩ και αυτο φενετε πολυ καλο με αρκετο μυστηριο ποια να ειναι ομως αυτα τα μυστικα που κρυβει η οικογενεια της κοπελας? τι συμβανει αραγε πισω απ ολο αυτο? πιστευω οτι θα κρατρησει το ενδιαφερον του καθε αναγνωστη (ΖΕΤΑ.Κ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή