Σέρβικη Λογοτεχνία/ Σχετικα με τη ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

ΤΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΙ Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 
ΓΙΑΤΙ ΣΕΡΒΙΑ;

Χώρα πολύπαθη, βασανισμένη με μια πολιτισμική φυσιογνωμία όμορη της νεότερης ελληνικής, η Σερβία κατέχει ξεχωριστή θέση στην ψυχή μου, για την εξαίσια νοοτροπία του υπεροχου λεβέντικου λαού της.
Από μικρή με συγκινεί η μαρτυρική πορεία των Σέρβων στους αιωνες κι η πίστη τους σε αξίες τόσο κοντά σε αυτές που διέπουν και τον ελληνικό λαό: Την αποστροφή για τον πόλεμο, την πολιτισμική ανθιση , την αγάπη στη Μουσική και την προσήλωση στην ιδέα της Ελευθερίας...
Μετά τον εκχριστιανισμό των Σλάβων κατά τους βυζαντινούς χρόνους Σέρβοι και Έλληνες ακολούθησαν δρόμους παράλληλους:
Έλληνες και Σέρβοι γεύθηκαν την πιο σκοτεινή πλευρά της Τουρκοκρατίας για 4 περίπου αιώνες, πληρώνοντας την άρνηση τους να εξισλαμιστουν .Επέλεξαν αμφότεροι να διατηρήσουν τη χριστιανική πίστη, υπομενοντας πλήθος σφαγών και ταπεινώσεων. Η Τουρκοκρατία όμως μας κληροδότησε παθογένειες κοινές στα Βαλκανια...
        Στη Νεότερη Ιστορία είναι γνωστή η σύνταξη Ελλήνων και Σέρβων με την Αντάντ κατά τον Α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ καθώς και η βοήθεια των Ελλήνων στον εξαθλιωμένο σέρβικο στρατό, που κάτω από το βάρος της γερμανικής επίθεσης με τη στήριξη των Αλβανών το 1917  κατέφυγε προσωρινά συνοδεία του βασιλιά του Πέτρου, στην Κέρκυρα.
Κατά τον ΒΠΠ οι Σέρβοι κατακτήθηκαν από τους Γερμανούς κι υπέφεραν κάτω από τα ιταλικά συμφέροντα αλλά και από το απύθμενο μίσος των αιμοσταγών Κροατών που έστησαν στο Γιασένοβατς ένα στρατόπεδο κολαστήριο στα πρότυπα του Άουσβιτς. Εναντίον τους κ Μουσουλμάνοι Βόσνιοι, που συμμετείχαν σε εθελοντικά τάγματα των Ες Ες .
Πάνω από ολα οι Σέρβοι ανέπτυξαν ένα ένδοξο κίνημα ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ( ΠΑΡΤΙΖΑΝΟΙ) όπως οι Έλληνες το ΕΑΜ ενώ είχαν πηγή προστριβών και τους βασιλόφρονες ΤΣΕΤΝΙΚ  όπως η Ελλάδα είχε την αντιπαράθεση μεταξύ ι ΕΑΜ και φιλοβασιλικού ΕΔΕΣ...
Όντας στη σοβιετική σφαίρα επιρροής οι Σέρβοι κι άλλες εθνότητες , μετά τον ΒΠΠ, εξεδίωξαν το βασιλικό καθεστώς κι ενώθηκαν κατω από τον Τίτο  σε ένα κράτος, τη Γιουγκοσλαβία που παρά τις παθογενειες του καιμτα μελανά σημεία  κατάφερε να οδηγηθεί σε ευημερία και πρόοδο για αρκετές δεκαετίες.
Μετά την πτώση του Υπαρκτού, οι αποσχιστικές τάσεις και παθη εθνοτικά υποκινήθηκαν από τν δυτικό ιμπεριαλισμό κι οδήγησαν σε διάλυση τη Γουγκοσλαβία.
Αμερική κι Ευρώπη στοχοποίησαν ανανδρα τον σέρβικο πόλο που ήταν ο πιο προηγμένος πολιτισμικά , οικονομικά και προσκείμενος στην ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ που διαχρονικά την εχθρεύεται με πάθος η Δύση ίσως θεωρώντας τη πεδίο επιρροής της Ρωσίας.
Οι Σέρβοι για 8 χρονια, (Εμφύλιος, εμπάργκο- Επίθεση ΝΑΤΟ,) υπέφεραν τα πάνδεινα-  με τους Έλληνες συμπαραστατες κ ετσι σφυρηλατήθηκαν ακόμη ισχυρότεροι οι ελληνοσερβικοί δεσμοί.
Ανεπτυγμένοι πολιτισμικά σε όλα τα πεδία.(λχ, Εμίρ Κοστουρίτσα, Γκόραν Μπρέκοβιτς σταθηκαν ιδανικοί πρεσβευτές της σερβικής κουλτουρας σε Μουσική- - σινεμά παγκόσμιας αποδοχής)
Επιπλέον, ο  αθλητισμός των Σέρβων επίσης ανέδειξε τη χώρα στην παγκόσμια σκηνή τους( Σχολή των Πλάβι στο μπάσκετ δεκαετίες 70- 00, Τζόκοβιτς στο τέννις, Σερβικό Πόλο).
Οι Σέρβοι όμως σημείωσαν και μιαν εκπληκτική λογοτεχνική παραγωγή , που εχει αναδείξει κι έναν Νομπελίστα, τον Ιβο Αντριτς και αξιους συμπαραστάτες διεθνούς ακτινοβολίας όπως ο ΝΤΑΝΙΛΟ ΚΙΣ , Ο ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΓΚΑΤΑΛΙΤΣΑ, Ο ΣΛΟΜΠΟΝΤΑΝ ΣΕΛΕΝΙΤΣ , Ο ΝΤΟΜΠΡΙΣΑ ΤΣΟΣΙΤΣ.
Αυτή τη λογοτεχνία θα αναδείξουμε παρέα έχοντας υπόψη το παραπανω ιστορικό υπόβαθρο ώστε να την κατανοήσουμε.
  Ας  περιηγηθούμε στην ψυχή και τη  Ιστορία του σέρβικου λαού μέσα από τη Λογοτεχνία!!!!!
Σας προσκαλώ να τον...ξεφυλλίσουμε, με μια λίστα υπέροχων αναγνωσμάτων, που θα ανανεώνεται συνεχώς.

1. ΣΕΡΒΙΚΗ/( Γιουγκοσλαβική) ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

  Edna O' Brien, Μικρές Κόκκινες Καρέκλες ( για εγκληματιες πολεμου της Σρεμπρενιτσα)
                                               

           3. ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΘΡΑ- Συνεντεύξεις σχετικά με Σερβία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου