Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

M.J. Arlidge : Α Μπε Μπα Μπλομ!

                                               M. J. Arlidge Α Μπε Μπα Μπλομ!
                                                     Είδος :Aστυνομικό Θρίλερ
                                                  Βαθμολογία 9/10

Αποτέλεσμα εικόνας για Α ΜΠΕ ΜΠΑ ΜΠΛΟΜ



Τίτλος Πρωτοτύπου: Eeny Meeny

Εκδόσεις: Διόπτρα
Μετάφραση : Σοφία Τάπα
Σελίδες: 390 
Έτος Έκδοσης : Απρίλιος 2015
Τιμή:  14- 11,50 ευρώ
(Σε κασετίνα με το "Γύρω Γύρω Όλοι") 13,93 στην Πρωτοπορία

"Θα σκότωνατε τη μάνα την αγαπημένη τον σύντροφο ,το παιδί σας για να επιβιώσετε εσείς ;;
Μη... βιαστείτε να αρνηθείτε ηρωικά, διότι ο συγγραφέας Μ Αρλίτζ "κλείνει όλα τα περάσματα" και στήνει ένα μαρτύριο αδιανόητο στις αντοχές του ανθρώπινου νου...
Ας τα πάρουμε από την αρχή:
Πριν 3 χρόνια μια νέα σειρά ήρθε να ταράξει τα νερά του Αστυνομικού Μυθιστορήματος κ την κυριαρχία του Χάρι Χόλε την τελευταία δεκαετία:
Ο M. Arlidge εισηγείται ένα "δικό του" αιματοβαμμένο σύμπαν όπου μια γυναίκα Επιθεωρήτρια, η Έλεν Γκρέις, καλείται να διαλευκάνει εγκληματα βγαλμένα απευθείας από τα μαρτύρια του Δάντη!
Το πρώτο βιβλίο με την Γκρεις,το "Α ΜΠΕ ΜΠΑ ΜΠΛΟΜ" αποτελεί την πιο θεαματική αρχή για τη μεγαλεπήβολη αυτή σειρά:

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
"Να σκοτώσεις ή να σκοτωθείς;"
Ιδού η -σαιξπηρικού τύπου- απορία!
Σάουθάμπτον,Αγγλία
Ένας serial killer δολοφονεί τα θύματά του με τον χειρότερο τρόπο:
Τα απάγει σε δυάδες ατόμων που σχετίζονται μεταξύ τους, αφήνοντάς τα κλειδωμένα μαζί, με την απειλή της ασιτίας και με ένα όπλο, που θέτει το δίλημμα
"Να σκοτώσεις ή να σκοτωθείς";

          Η Επιθεωρήτρια Έλεν Γκρέις, μέσα από τους προσωπικούς της δαίμονες, παλεύει να λύσει το εφιαλτικό μοτίβο που κρύβεται πίσω από τις συγκλίνουσες μαρτυρίες ενός εξαθλιωμένου κοριτσιού κι ενός απελπισμένου δραπέτη!
        Οι επιζώντες κρύβουν τη λύση του αιματοβαμμένου γρίφου, που η δυναμική Έλεν ο πληγωμένος Μαρκ κι η γλυκιά ,αλλά φιλόδοξη Τσάρλι καλούνται να λύσουν ,προτού το κτήνος ξαναχτυπήσει:
Ο δολοφόνος όμως ειναι αποφασισμένος να φτάσει ως το τέλος κι ο κλοιός σφίγγει γύρω από την Επιθεωρήτρια Γκρέις με απρόβλεπτες συνέπειες...


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Μόνο επιφωνήματα μπορούν να αποδώσουν την αίσθηση που αφήνει αυτό το βιβλίο!
              Το "Αμπε Μπα Μπλομ" του Αrlidge δεν είναι "άλλο ένα προσχηματικό μυστήριο αστυνομικής υφής", αλλά αποτελεί ένα καθαρόαιμο αστυνομικό θρίλερ ,που σε σημαδεύει για πάντα!!
Για την ακρίβεια σε κυριεύει -σωματοποιώντας στον ίδιο τον αναγνώστη τις στιγμές της απελπισίας και της σωματικής κατάπτωσης που περιγράφει, σε ένα επιδέξιο κράμα Μυστηρίου ,Φρίκης και κοινωνικού Δράματος, που δε σε αφήνει να το ξεχάσεις ποτέ!

             Δεν είναι για όλους όμως το "Α μπε μπα μπλομ"!!
Μακρυά από ρομαντικούς κι όσους σε σκληρές σκηνές κλείνουν τα μάτια τους!! :)
Με τις τρομακτικές ενίοτε σκηνές του,τον σαδισμό και το εφιαλτικό παρελθόν πολλών πρωταγωνιστών του, το 
"Α Μπε Μπα Μπλομ" μπορεί να γίνει βίωμα σχεδόν τραυματικό για πιο ευαλωτους αναγνώστες!
Θα συναρπάσει όμως τους λάτρεις των θρίλερς και της αστυνομικής λογοτεχνίας!
Μια έμπνευση αποτρόπαιη, που αγγίζει τα απώτατα άκρα της ανθρώπινης οδύνης και κτηνωδίας, όπως τη γνωρίσαμε σε τρομακτικές κινηματογραφικές εκδοχές σαν το Saw!
Η δε κακοποίηση-ενδοοικογενειακή αλλά και ψυχολογική- φτάνει στο ζενίθ!
             Οι ..."άγριες" προθέσεις του συγγραφέα για ολόκληρη τη σειρά με την Έπιθεωρήτρια Γκρέις σηματοδοτούνται ήδη από τους τίτλους και την σκανδαλώδη επιλογή του να δωσει ονομασίες αγαπημένων παιχνιδιών από τα χρόνια της αθωότητας στις υποθέσεις των βιβλίων του: "Αμπε μπα μπλομ", "Φτου κ Βγαινω," "Γυρω Γυρω Όλοι" κλπ
Αγαπημένες παιδικές φρασεις, γνωστές από παιδικές φωνούλες τώρα μετουσιώνονται σε αντίστοιχης λογικής εγκλήματα κ διεστραμμένες συλλήψεις απερίγραπτης φρίκης:
(Βέβαια, η ελληνική μετάφραση έχει κάνει παραλλαγές των αγγλόφωνων τίτλων στα αντίστοιχα ελληνικά παιχνίδια, ώστε να εναρμονιστούν μ'αυτή τη λογική.)
"Α μπε μπα μπλομ", λοιπόν (Εeny Meeny), σε ένα αρχετυπικό δίλημμα σαδισμού που θα ζήλευαν και τα Ες Ες και που κανείς μας δε θα τολμούσε να διανοηθεί:
Μια δοκιμασια της ύπαρξης και του Εγωισμού που αναδεικνύει διαφορετικούς ψυχισμούς, περιπλέκοντας πυρετικά τις έννοιες Θύτης -Θύμα, με ανθρώπους να φτάνουν στις εσχατιές της συνείδησής τους, προτάσσοντας τη διαφορετική τους ιδιοσυκρασία.Άλλοτε γενναίοι, άλλοτε με πνεύμα αυτοθυσίας, άλλοτε λιποτάκτες- πειραματόζωα μιας απαίσιας σύλληψης.
            Κ εδώ αναδεικνύεται μια φιγούρα που ανατρέπει παγιωμένα στερεότυπα καθώς , ανάμεσα σε ονόματα όπως Σέρλοκ Χολμς ,Ηρακλής Πουαρό, Μπέρνι Γκούντερ, Χάρι Χόλε κλπ , τώρα έχουμε μια όμορφη γυναίκα επιθεωρήτρια ,την Έλεν Γκρέις!!!
Πρόκειται για μια ηρωίδα εσωστρεφή, βλοσυρή,δυσπρόσιτη με αθέατες πλευρές όπως κάθε πρωταγωνιστής αστυνομικής σειράς που σέβεται τον εαυτό του!

Μια ηρωίδα σχεδόν ακατάληπτη κι απροσπέλαστη ιδίως από το αντρικό φύλο χωρίς όμως να προτάσσει άτσαλο φεμινισμό αλλά μάλλον τη μοναχικότητα ενός λαβωμένου ζώου.
Μια γυναίκα με παρεκκλίσεις σεξουαλικής συμπεριφοράς, που πηγάζουν από τα παλιά της τραύματα.
            Εντούτοις από την Γκρέις ξεπηδούν και όμορφες γυναικείες πλευρές καθώς κ μια λαβωμένη θηλυκότητα που ο Αρλιτζ χειρίζεται επιδέξια!!
         Γενικά ο συγγραφέας κατορθώνει να διατηρήσει τη θηλυκότητα και ιδιαίτερες ευαισθησίες στους γυναικείους χαρακτήρες του σε ένα άδυσώπητο περιβάλλον αν και προτιμά γυναίκες με σαφείς τάσεις χειραφέτησης!
       Ταυτόχρονα έχουμε κι αλλους ήρωες που συγκινούν με το αθόρυβο μεγαλείο της ψυχής τους..
          Έτσι τα πρόσωπα είναι πειστικά σκιαγραφημένα.
Πλάι στην Έλενα γνωρίζουμε τον δυσεύρετο Μαρκ,

τη γοητευτική Αστυνόμο Τσάρλι, ενώ ακόμη κ η επίμονη ρεπόρτερ Εμίλια Γκαρανίτα κουβαλά τη δική της συγκλονιστική ιστορία...Συμπληρωματικά στα πορτρέτα αυτά , ο συγγραφέας ιχνηλατεί τις σχέσεις τους στο γραφείο κ στις διαδικασίες επίλυσης του μυστηρίου -στο στιλ σειρών όπως το NCIS!
Στο "Α μπε μπα μπλομ" με άγγιξε η ευαισθητοποιημένη κοινωνική υφή του κι η πολύπλευρη ανάδειξη της Οικογένειας -είτε ως καταφύγιο κ συντροφικότητα,είτε ως αναμεκπλήρωτο όνειρο είτε ως απουσία ή αιτια καταστροφής.
           Άλλο στοιχείο διάχυτο στο βιβλίο είναι ο απροσχημάτιστος ερωτισμός που συχνά αγγίζει τα όρια της νοσηρής σεξουαλικότητας...
          Ο συγγραφέας ενορχηστρώνει έναν αρμονικό ρυθμό στην εξέλιξη, με σύντομα κεφάλαια- σκηνοθετώντας διαρκείς εναλλαγές στα σκηνικά και τα πρόσωπα αφήγησης με αποτέλεσμα να μην πλατειάζει κ να διατηρεί αμείωτη την αδρεναλίνη κ τη συναισθηματική φόρτιση του αναγνώστη!
Επιπλέον, ο Arlidge συντηρεί το μυστήριο ,"παραπλανώντας"εύστοχα τον αναγνώστη σχετικά με την ταυτότητα του δράστη.

Ίσως ο συγγραφέας θα μπορούσε να σταθεί πιο αναλυτικός με τις ψυχικές συγκρούσεις των αιχμαλώτων ως την τελική τους επιλογή ,ωστόσο κι έτσι καλύπτει επαρκώς τις ανατριχιαστικές ώρες τους που σίγουρα είναι το πιο δυνατό κομμάτι του βιβλίου!
            Η υπόθεση κορυφώνεται με τον πλέον απροσδόκητο και δραματικό τρόπο, σε στιγμές που κόβουν την ανάσα!!
Πάνω που κανείς περίμενε τη λύση έρχεται η πιο ζοφρερή αναττοπή που τα αναποδογυρίζει όλα, σαρώνοντας τις ζωές των ηρώων μας!
Εντούτοις η κατακλείδα είναι κάπως βεβιασμένη κ απότομη- θαρρείς κι ο συγγραφέας ανακουφίστηκε που έφτασε στο τέλος κ ήθελε να απαλλαγεί!
Έρχεται όμως το δεύτερο βιβλίο της σειράς "Γυρω Γύρω Όλοι" όπου συμπληρώνεται το τελευταίο κομμάτι του ημιτελούς παζλ καθώς παρουσιάζεται πληρέστερα ο ψυχολογικός απόηχος του συνταρακτικού φινάλε στο "Αμπε μπα μπλομ"!
Η μυστική δύναμη αυτών των βιβλίων -και η πιο αποτρόπαιη αλήθεια τους- δεν εναπόκειται μονάχα στην καθεαυτή πλοκή αλλά έγκειται στην επίγνωση πως δεν αποτελούν μονάχα τυχαίες συλλήψεις στο χαρτί, αλλά αποτύπωση της ανθρώπινης διαστροφής σε έναν κόσμο όπου όλα είναι πιθανά κ που έχουν συμβεί χειρότερα!
         Για όποιον ,λοιπόν, ζητά ένα καταιγιστικό αστυνομικό βιβλίο
το" Α Μπε Μπα Μπλομ" είναι μια ιδανική περίπτωση,όπως και τα επόμενα της σειράς με την Γκρέις!

Ανακαλύψτε λοιπόν τη σκοτεινη σειρά με την Επιθεωρήτρια Έλεν Γκρέις καθώς έρχεται αντιμέτωπη με τα απώτατα ερέβη του ανθρώπινου μυαλού!


Ανακαλύψτε τη συγκλονιστική σειρά του Arlidge ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

M. J. Arlidge Α Μπε Μπα Μπλομ!(1)

M.J. Arlidge, Γύρω- Γύρω Όλοι (2)

M. J. Arlidge Tο Σπίτι με Τις Κούκλες (3)

M. J. Arlidge Aν Σε Πιάσω Καίγεσαι (4)


M. J. Arlidge, Στο Στόμα Του Λύκου (5)


M. J. Arlidge, Φτου Και Βγαίνω (6)


M J Arlidge, Μ' Αγαπά Δε Μ'Αγαπά (7)



Αποτέλεσμα εικόνας για ARLIDGE SERIES GRACE

Σχετική εικόνα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου