Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018

Πότης Στρατίκης, Μακεδονία

                                Μακεδονία, Πότης Στρατίκης
                                     Είδος: Παιδικό-Ιστορικό
                                     Βαθμολογία: 10/10
                                                          
Αυτές τις μέρες γίνονται έντονη συζήτηση σχετικά με την επίσημη ονοματοδοσία της άλλοτε F.Y.R.O.M.
και την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ επικυρώθηκε Γενάρη του 2018 από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.]
Ο νομπελίστας ποιητής Ελύτης σημείωνε "Το όνομά μας είναι η ψυχή μας" κι ο δημοσιογράφος Καραίσκος ελεγε τη θρυλικη ατακα ¨Το μόνο όνομα με τον όρο Μακεδονία που είναι αποδεκτό για τα Σκόπια είναι: Ψευδομακεδονία».
         Σε μια περίοδο ζυμώσεων κ ανακατάξεων, ευκαιρία είναι να στρέψουμε τους μαθητές μας σε γόνιμες βιβλιοπροτάσεις  που θα τους προβληματίσουν με ψυχραιμία κι εντιμότητα, γύρω από ένα τοσο ιδιαίτερο ζήτημα, όπως η ευάλωτη θέση της Μακεδονίας στη σκακιέρα των συμφερόντων.Η ιστορική γνώση είναι το καλύτερο εφόδιο κάθε πολίτη κ αποκτάται κυρίως μέσα από βιβλία 
που προσφέρουν αντικειμενική γνώση και αισθητική!
H πρώτη βιβλιοπρόταση που μου έρχεται στο νου είναι το "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ -Πάντα και για Πάντα Ελλάδα"- ένα σπουδαίο παιδικό βιβλίο από τον χαρισματικό εκδότη -συγγραφέα Πότη Στρατίκη.
Ο οίκος Στρατίκη και η χαρακτηριστική του σειρά με βιβλία γύρω από την ελληνική μυθολογία και την Αρχαιότητα σημάδεψαν τα παιδικά μας χρόνια όλων εμάς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε ανάμεσα στο 1980 και το 1990,.
                  Αντιστασιακός και εκδότης ο Πότης Στρατίκης κράτα την -πρωτοκαθεδρία σε βιβλία γύρω από την ελληνική μυθολογία με άφθαστες εκδόσεις...
Ήταν στα 1992 όταν το νεοσύστατο κρατίδιο των Σκοπίων (απότοκο από τη διάλυση της Γουγκοσλαβίας) ενέτεινε την απαίτησή του να ονομαστεί Μακεδονία, υποκινούμενο κι από τις ΗΠΑ που πάντα επιδιώκουν εντάσεις στα Βαλκάνια και συντήρηση των εθνικών αντιπαλοτητων για να πουλούν έπειτα κηδεμονία και διαιτησία σε κράτη μαριονέττες...
Αυτή η αξίωση των Σκοπίων άφηνε εντέχνως περιθώρια αλυτρωτισμού κ αμφισβήτησης συνόρων στο μέλλον.
Το 1992 το Μακεδονικό Ζήτημα που έφερε τριγμούς στην τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη με Υπουργό Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά, ήταν στο αποκορύφωμά του με την Ελλάδα να συνταράσσεται από ηχηρά συλλαλητήρια...
Ο ευφυής εκδότης Στρατίκης τότε, με γρήγορα αντανακλαστικά, εξέδωσε ένα ιδιαίτερο βιβλίο για το θέμα αυτό, γιατί γνώριζε καλά  πως η Παιδεία είναι εκείνη που γαλουχεί παιδιά με υγιή πατριωτισμό και εξοπλίζει τη φαρέτρα τους με γνώση και επιχειρήματα ακλόνητα εναντι σε εχθρικές βλέψεις και τους καιρούς.
Έτσι επιστράτευσε το ανίκητο υπερόπλο.Το Καλό Βιβλίο!
Η "Μακεδονία",λοιπόν, αποτελεί ένα βιβλίο που ξεφεύγει από τεριμμένα και ποολυσυζητημένα θέματα.
                Μέσα σε αυτό, ο Πότης Στρατίκης  συγκέντρωσε στοιχεία από την ένδοξη ιστορία των Μακεδόνων ως τον Μεγαλέξανδρο και τη θανάτωση της δαιμόνιας ,σαγηνευτικής Ολυμπιαδας και αξιοποίησε τις σπουδαίες και πρόσφατες τότε ανακαλύψεις του Μανόλη Ανδρόνικου στους μακεδονικούς τάφους.όλα αυτά με πολύ παραστατική γλώσσα τα παρουσίασε στα παιδιά- μικρά και...μεγαλύτερα-δηλαδή σε όλους μας!!!
 Συνοδεύοντας ένα εκφραστικό και κατατοπιστικό κείμενο με τις αληθοφανείς και σπάνιας αισθητικής εικόνες του ζωγράφου SEVERINO BARALDI ο Πότης Στρατίκης εμπλούτισε την παιδική μας βιβλιοθήκη με ένα άκρως χρήσιμο βιβλίο που περιλαμβάνει μια επισκόπηση της ιστορίας των Μακεδόνων και μια επιχειρηματολογία για την αυτονόητη αλλά αμφισβητούμενη από συμφέροντα ελληνικότητα της Μακεδονίας!
Ε'ιναι γεγονός ότι το κράτος της Μακεδονίας τότε απλωνόταν  σε μια μεγάλη εδαφική έκταση που περιλάμβανε και περιοχές που σήμερα υπάγονται συνοριακά στα Σκόπια...
Εκείνο λοιπόν που κάνει ο Πότης Στρατίκης είναι να προσκομίσει πολύπλευρα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι αδύνατον να αποσυνδεθεί η έννοια Μακεδονία από την ίδια την Ελλάδα!
Ιστορικά στοιχεία , ονοματολογία , θρησκεία καθώς και πλήθος ευτράπελα ή υστερόγραφα της Ιστορίας όπως θα έλεγε κι ένας Καβάφης αποδεικνύουν του λόγου το ασφαλές!
Το βιβλίο Μακεδονία μας ταξιδεύει στον χρόνο...Εκκινεί από μια ετυμολογική ερμηνεια του δωρικής προέλευσης ονόματος των Μακεδόνων (Μάκος=Μήκος ) κι έπειτα μας συστήνει τις δυναστείες που σημάδεψαν την ιστορία της περιοχής...
Ο Πότης Στρατίκης με οξυδέρκεια αποκαλ'ύπτει τους άμεσους δεσμούς μεγάλων προσωπικοτήτων της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα...
Πώς ο Ευρυπίδης σημάδεψε την ιστορία της Μακεδονίας;
Τι σήμαινε για τους Μακεδόνες η ιδέα ότι είναι Έλληνες;
Πώς ο έρωτας Ολυμπιάδας και Φίλιππου άλλαξε την παγκόσμια Ιστορία και πώς η πορεία της σαγηνευτικής και "μάγισσας" Ολυμπιάδας σημάδεψε για 4 δεκαετίες τη μοίρα της Μακεδονίας και της Ελλάδας;
Από πού πήρε το όνομά της η Θεσσαλονίκη;
Από πού προήλθε ο όρος "φιλιππικοί λόγοι";
Ποια τα ενδεχόμενα θανατου του τριμέγιστου των Ελλήνων Βασιλέων του Μεγάλου Αλεξάνδρου;
Σε αυτά και πλήθος άλλων ερωτημάτων απαντά ο Πότης Στρατίκης σε αυτό το υπέροχο ιστορικό βιβλίο που διατρέχει τους αιώνες,  για να καταλήξει περιγράφοντας τελικά,  καρέ καρέ τη στιγμή της μοναδικής στα χρονικά ανακάλυψης των μακεδονικών τάφων και της Λάρνακας με το 16ακτινο αστέρι και την τέφρα του Φιλίππου!
Ένα βιβλίο ιστοριογραφικό τεκμηριωμένο και σχετικά πρωτότυπο που θα αγγίξει τα παιδιά!
Ένα από τα βιβλία που ανάμεσα σε μοντέρνα αναγνώσματα , αξίζει να γνωρίσουν τα παιδιά μας για να έρθουν από νωρίς σε επαφή με μια Ιστορία μεγαλειώδη , της οποίας καλούνται να γίνουν συνεχιστές και προασπιστές, διατηρώντας το ήθος και την αγάπη στα γράμματα που δόξασαν την πατρίδα μας...
Σε καιρούς χαλεπούς το Βιβλίο είναι to aσφαλέστερο μέσον να γαλουχήσουμε καλούς καγαθούς πολίτες που θα απέχουν από εθνικιστικά πάθη αλλα και από έναν μοιρολατρικό μηδενισμό που παθητικοποιεί κι υποκύπτει στην ιερόσυλη λήθη.
Ας αντισταθούμε λοιπόν στους δρόμους αλλά και σε χώρους μελέτης επιστρατεύοντας πάθος γνώση, ήθος με μια υγιή οπτική που συνοψίζεται στο εξής:
ΑΓΑΠΩ την ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ,
ετσι που να μην καταντα επαρση,
ΣΕΒΟΜΑΙ ολους τους ΑΛΛΟΥΣ(λαους)
χωρις ενδοτισμο&αυτοαπαξιωση.


                                               


Διαβάστε ακόμη σχετικά
Μέγας Αλέξανδρος Η κορυφαία παιδική βιογραφία του Μεγάλου Στρατηλάτη

Ανακαλύψτε το σπουδαίο καλλιτέχνη, τον SEVERINO BARALDI, πίσω από αυτήν τη συγκλονιστική εικονογράφηση και δείτε το έργο του

http://www.severinobaraldi.it/buy.html

                        ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΟΤΗ ΣΤΡΑΤΙΚΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για ποτης στρατικησ

Η πορεία του Αριστερού Αντιστασιακού Πότη Στρατίκη είναι ένα ράπισμα σε όσους  εκχωρούν τη Μακεδονία και συνδέουν κάθε έννοια υγιούς πατριωτισμού με τις φιλοπόλεμες διαθέσεις,  τη μισαλλοδοξία και την Ακροδεξιά!
Ο Παναγιώτης (Πότης) Στρατίκης (Κοπανάκι Μεσσηνίας, 1926) είναι Έλληνας αντιστασιακός, εκδότης, συγγραφέας και σεναριογράφος. Στο περιοδικό Μικρός Σερίφης υπέγραφε ως Κώστας Φωτεινός..Γεννήθηκε το 1926 και μεγάλωσε στο Κοπανάκι Μεσσηνίας. Παρόλο που η οικογένειά του ήταν φτωχή, ο ίδιος ήταν άριστος μαθητής. Ενώ φοιτούσε στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας, ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο νέος, χωρίς να διστάσει προσχώρησε στην Ε.Π.Ο.Ν., λαμβάνοντας έτσι ενεργό ρόλο στην Εθνική Αντίσταση. Όταν ο πόλεμος τελείωσε και άρχισαν οι εμφύλιες διαμάχες, ο Πότης Στρατίκης έφυγε, από την γενέτειρα του και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπως χιλιάδες άλλοι αριστεροί αναζητώντας ασφάλεια στο ανώνυμο πλήθος της πρωτεύουσας.

Το 1946, πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις της Παντείου Σχολής, αλλά διέκοψε τα μαθήματα λίγους μήνες μετά επειδή δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις των σπουδών. Ανήσυχο πνεύμα, ξεκίνησε να μαθαίνει μόνος του ξένες γλώσσες. Παράλληλα, άρχισε να χτυπά την πόρτα στα περιοδικά της εποχής. Με την επιμονή του, κατάφερε να γνωριστεί με σημαντικούς ανθρώπους του Τύπου, όπως ο Στέλιος Ανεμοδουράς, ο Θέμος Ανδρεόπουλος, ο Απόστολος Μαγγανάρης, ο Νίκος Θεοφανίδης, ο Γιάννης Μαρής, ο Ηλίας Μπακόπουλος κ.α. και ξεκίνησε να εργάζεται στον εκδοτικό χώρο, τον οποίο λάτρευε από παιδί.

Η αρχή έγινε με τις μεταφράσεις που έκανε για τα περιοδικά Χτυποκάρδι και Τραστ του γέλιου, ενώ δούλεψε και στην παραγωγή του Μικρού Ήρωα. Ακολούθησε η Μάσκα, του Απόστολου Μαγγανάρη στην οποία εργάστηκε αρχικά σαν διορθωτής κειμένων, όμως αργότερα μετέφραζε αστυνομικά και γουέστερν διηγήματα. Η οξυδέρκειά του τον οδήγησε στο να γράφει και ο ίδιος κείμενα με πρωταγωνιστές τους γνωστούς ήρωες του περιοδικού, όπως ο Ζορρό και το Τσακάλι. Ακολούθησαν οι συνεργασίες του με διάφορα μεγάλα περιοδικά της εποχής όπως τα Ρομάντσο, Πρώτο, Θεατής, Γυναίκα, Φαντασία, Ελληνίδα, Πάνθεον, Βεντέττα, πότε σαν συντάκτης, πότε σαν μεταφραστής και πότε σαν μόνιμος συνεργάτης στα κείμενα. Παράλληλα ασχολήθηκε πολύ και με τη μετάφραση λογοτεχνικών κειμένων.

Το 1962 αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να προχωρήσει ο ίδιος στην έκδοση ενός παιδικού περιοδικού. Είχε έτοιμη την ιδέα, απλώς έπρεπε να βρει και τον κατάλληλο συνεργάτη. Όταν συζήτησε το θέμα με τον φίλο του και σχεδιαστή, Θέμο Ανδρεόπουλο, εκείνος του ζήτησε να κάνουν μαζί αυτό το εγχείρημα. Έτσι την Τρίτη 13 Νοεμβρίου του 1962 σε όλα τα περίπτερα της Αθήνας εμφανίστηκε το νέο περιοδικό: ο Μικρός Σερίφης. Η επιτυχία του περιοδικού αυτού, του οποίου τα κείμενα υπέγραφε σαν «Κώστας Φωτεινός», ήταν μεγάλη και αυτό ανάγκασε τους δύο συνεταίρους να προχωρήσουν στην έκδοση και ενός δεύτερου περιοδικού με τους ίδιους ήρωες. Έτσι γεννήθηκε ο Μικρός Καουμπόυ.

Ταυτόχρονα κατάφερε να αποκτήσει τα δικαιώματα για την ελληνική έκδοση ενός επιτυχημένου ξένου κόμικ: του Λούκυ Λουκ. Λίγα χρόνια αργότερα θα ιδρύσει τον Εκδοτικό Οίκο Αδελφοί Στρατίκη, σε συνεργασία με τα αδέλφια του Πέτρο και Χρήστο. Από τότε μέχρι σήμερα, ο Πότης Στρατίκης δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με τα εκδοτικά πράγματα. Έχει γράψει περισσότερα από είκοσι βιβλία με θέμα την Αρχαία ελληνική ιστορία, ενώ καλείται συχνά σε συζητήσεις φιλολογικού περιεχομένου.

Τον Ιούνιο του 2006 τιμήθηκε από την Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου για την προσφορά του, ενώ ένα χρόνο αργότερα (Ιούνιος 2007), το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Β. Μπότση τον τίμησε για την επιτυχημένη διαδρομή του στον Περιοδικό Τύπο, αλλά και για το συγγραφικό και μεταφραστικό του έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου