Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018

Alexandra Belinda, Άγρια Λεβάντα

                                             Άγρια Γαρδένια, Belinda Alexandra
                                                Είδος: Εποχής
                                                 Βαθμολογία:10/10 
Αποτέλεσμα εικόνας για αγρια λεβαντα διοπτρα
                    
Εkδόσεις Διόπτρα
Σελίδες 728
Μεταφραστής Αύγουστος Κορτώ
Τίτλός Πρωτοτύπου Wild Lavender
Ημ Έκδοσης 07/06/2017

Το αναγνωστικό κοινό αγάπησε τη συγγραφέα Alexandra Bellinda μεσα από το "Ρόδο της Τοσκάνης" και τη "Λευκή Γαρδένια" !
Τώρα η λογοτεχνική της ανθοδέσμη εμπλουτίζεται με...μια γαλλική λεβάντα:
Ειναι φανερό ότι η δημοφιλής συγγραφέας,BELINDA ALEXANDRA, είχε... κάποιο απωθημένο να γίνει ανθοπώλιδα!!

Δεν εξηγούνται αλλιώς οι "ανθόσπαρτοι" τίτλοι των βιβλίων της ,που -τω όντι ευωδιάζουν- έρωτα κοριτσίστικα όνειρα,Ιστορία!!
     Στο ίδιο μοτίβο κινείται λοιπόν και το πιο πρόσφατο βιβλίο της "Άγρια Λεβάντα"!
             Με πεδίο δράσης πάλι την πολυτάραχη 25ετία Μεσοπολέμου κ ΒΠΠ, η Alexandra Belinda μάς ταξιδεύει στη Γαλλία των καφέ σαντάν κ του θεάτρου, συστήνοντάς μας, αυτή τη φορά, μια ηρωίδα ανυπότακτη και γλυκύτατη-σαν "Άγρια Λεβάντα"- στο πιο συμπαγές και όμορφο μυθιστόρημά της!

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Στα βουνά της Προβηγκίας μεγαλώνει ξέγνοιαστα η μικρή Σιμόν Φλεριέ ,απολαμβάνοντας μια ανέμελη ζωή στο οικογενειακό αγρόκτημα με τις φυτείες λεβάντας, κάτω από το βλέμμα του τραυματία πολέμου πατέρα της!
         Πλάι της, η στοργική μητέρα της με την τσιγγάνικη καταγωγή κι η γλυκιά θεία Υβέτ-ενώ σύντροφος στα παιχνίδια της είναι ο ξάδελφος Μπερνάρ!
      Ο θάνατος του πατέρα της φέρνει τη Σιμόν στο έλεος του άσπλαγχνου θείου Ζερόμ ο οποίος υφαρπάζει την περιουσία της και τη στέλνει υπηρέτρια στη Μασσαλία!
             Στο πολύβουο αυτό λιμάνι η Σιμόν θα ανακαλύψει την αγωνία της επιβίωσης και θα έρθει, πρώτη φορά σε επαφη με έναν πρωτόγνωρο κόσμο-αυτόν του θεάτρου!
        Έμπνευση της η σαγηνευτική ηθοποιός, Κάμιλ Καζάν, με τα μυστήρια της και την αμφιλεγόμενη φιλία της!
           Από ράφτρα των παρασκηνίων και φίλη της Ρωσίδας ενδυματολόγου, μια νύχτα,η νεαρή Σιμόν καλείται να ανέβει στη σκηνή για να περισώσει μια παράσταση!
Αυτό θα σημάνει την απαρχή μιας λαμπρής καριέρας!

Από τη Μασσαλία τα βήματα της ταπεινής Σιμόν θα την οδηγήσουν στο Παρίσι όπου ,λιθαράκι λιθαράκι,με σκληρή δουλειά και ταλέντο, θα εκκωλαφθεί μια πρωταγωνίστρια -για να λάμψει σε ολόκληρη τη Γαλλία και κατόπιν στο Βερολίνο του Χίτλερ και τη Νέα Υόρκη της ευημερίας!
        Ο μαγικός κόσμος του Θεάτρου παρελαύνει με όλα του τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα φώτα!
             Πάνω απ' όλα όμως, θα αναδυθεί μια φλογερή γυναίκα που παλεύει για τον έρωτά της:Ο Αντρέ θα σημαδέψει τη ζωή και την καριέρα της Σιμόν με τρόπο σαρωτικό-απογειωτικό μαζί και οδυνηρό.
       Σύντομα όμως θα ξεσπάσει ο καταστροφικός πόλεμος της Ιστορίας κι οι χιτλερικές ορδές θα μπουν στη Γαλλία
Η γερμανική κατοχή αποσυναρμολογεί πλήρως τους αρμούς της γαλλικής κοινωνίας φέρνοντας τοτς ανθρώπους στα όρια της συνείδησής τους!!!
Η Σιμόν θα επιλέξει τη σκληρή οδό της Αντίστασης
στον κατακτητή λαμβάνοντας το προσωνύμι "Άγρια Λεβάντα" κι αυτό θα σηματοδοτήσει μια σειρά τεκτονικών αλλαγών στη ζωή και την ψυχή της, αφήνοντας στο τέλος το μύρο της λεβάντας !ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Η "Άγρια Λεβάντα" αποτελεί ένα ιδανικό και άκρως χορταστικό μυθιστόρημα εποχής με αίσθημα, λάμψη, αγωνία και όμορφα ιδανικά- από εκείνα που μας έχει συνηθίσει η Alexandra Bellinda!
          Το στίγμα της Bellinda είναι σαφές και στην "Άγρια Λεβάντα"- με όλα τα οικεία γνωρίσματα των άλλων βιβλίων της' "Ρόδο της Τοσκάνης" και της "Λευκής Γαρδένιας".
        Πέραν του τίτλου από τον κόσμο των λουλουδιών, συναντάμε και εδώ εκτενείς περιγραφές τοπίων, καταστάσεων και ανθρώπων ,καθώς και την πολυτάραχη αρχή του 20ου αιώνα που κορυφώθηκε τα χρόνια του Β Παγκοσμίου Πολέμου!
            Είναι σαφής ο γυναικοκεντρικός χαρακτήρας κι αυτού του βιβλίου με ηρωίδα του άλλη μια κοπέλα, που πασχίζει να επιβιώσει στις δυσκολίες της ζωής και τις μπόρες της Ιστορίας!
       Ιστορικές εξελίξεις ,πολιτική κατάσταση και κοινωνικές συνθήκες διαθλώνται μέσα από τη γυναικεία ματιά που προσδίδει ανθρωπιά!
           Στην "Άγρια Λεβάντα" προβάλλονται όμορφες αξίες,όπως οι οικογενειακοί δεσμοί ,η αξιοπρέπεια, η φιλοζωία.
                Η Σιμόν Φλεριέ είναι η πιο γλυκιά από όλες τις ηρωίδες της Bellinda!
Η"Άγρια Λεβάντα" συνιστά το πιο καλοδουμένο βιβλίο της, με χειροπιαστούς ήρωες &πλήρη συνοχή στην πλοκή του, την ίδια στιγμή που το ξεχωριστό "Ρόδο της Τοσκάνης" πλατειαζε λίγο,εντάσσοντας στοιχεία μαγικού ρεαλισμού -ενώ από τη "Λευκή Γαρδένια" έλειπε η συγκινησιακή πνοή που θα την απογείωνε!
Η "Άγρια Λεβάντα" διαθέτει όλες τις αρετές ενός συναρπαστικού μυθιστορήματος με αγωνία, όμορφες εικόνες και δυνατά συναισθήματα, ούσα πιο προσγειωμένη και αληθοφανέστερη από τα άλλα δυο!
          Η Σιμόν Φλεριέ δίνει μαθήματα ήθους με την ακεραιότητά της,τη μαχητικότητά της και τον αλτρουισμό της προς κάθε πλάσμα σε ανάγκη-άνθρωπο ή ζώο!
          Οι χαρακτήρες που την πλαισιώνουν έχουν πιο χαμηλόφωνη γοητεία πλην της Καμίλ Καζάν, που συνιστά ηχηρό και ισάξιο αντίβαρο ως ο  πιο πολύπλοκους και απρόσμενος χαρακτήρας!
Σχετική εικόνα
       Παράλληλα, η Σιμόν Φλεριέ μάς οδηγεί στο σύμπαν του θεάτρου- από τη λαμπερή του σκηνή στα ζοφερά του παρασκήνια!
Η Bellinda κατορθώνει να ιχνηλατίσει βήμα βήμα τη δημιουργία μιας σπουδαίας πρωταγωνίστριας!
        Η συγγραφέας διεισδύει στην ψυχή του θεατρίνου- και αφουγκράζεται το πρώτο σκίρτημα πάνω στη σκηνή, το καρδιοχτύπι του ενόψει της πρεμιέρας, τον ίλιγγο της δόξας ,την ευτυχία της αποδοχής από το κοινό!
            Στα μάτια του αναγνώστη παρελαύνουν φαντασμαγορικά χρώματα, σκηνικά, ονειρικές εικόνες ενώ στα αυτιά του αντηχούν μελωδίες από τα καταγώγια ,τη τζαζ το τσάρλεστον, την όπερα, ενόσο η ψυχή του φλέγεται σε ένα παράφορο,αργεντίνικο τάγκο!
         Κάνουμε κι ένα ταξίδι σύντομο για να δούμε το μεταπολεμικό Βερολίνο να αναζητά νέα ταυτότητα ανάμεσα στην οικονομική εξαθλίωση,την ελευθεριότητα και τον μιλιταρισμό!Επίσης, ανακαλύπτουμε την υλιστική ανεμελιά κ το ανερχόμενο σταρ σύστεμ της Αμερικής! (Άυτό μου έφερε στο νου τα "Μαύρα Ρόδα" όπου κι εκεί μας συστήθηκε το Βερολίνο του Μεσοπολέμου μέσα από τα μάτια μιας καλλιτέχνιδας!)Θεωρώ όμως ότι η Bellinda δεν κατορθώνει να σκιαγραφήσει τη Νέα Υόρκη κ το Βερολίνο όσο το Παρίσι!
          Στην Άγρια Λεβάντα" παρών κι ένας δυνατός έρωτας που συγκινεί,δημιουργεί ψυχική ευφορία και ανοίγει το βάραθρο της θλίψης...
Είναι θετικό ότι απουσιάζουν οι εξιδανικεύσεις!

Μέσα σε όλα το κοινωνιόγραμμα της Γαλλίας του Μεσοπολέμου-μιας κοινωνίας ευημερούσας ηδονοθηρικής και κατά βάθος διεφθαρμένης!
            Η δεύτερη ενότητα αυτή του πολέμου είναι ίσως λίγο πιο συμπυκνωμένη ωστόσο αποδίδει την κραυγή αγωνίας μιας χώρας σε αποσύνθεση!!
Η συγγραφέας δίνει συγκλονιστικές εικόνες από τη μεγάλη Έξοδο που τόσο ανάγλυφα είχε περιγράψει η Νεμιρόφσκι στη " Γαλλική Σουίτα" και η Χάνα στο "Αηδόνι"!
Μέσα από αντιπροσωπευτικά στιγμιότυπα ζόφου κι αγωνίες περιγράφονται οι μέρες της Κατοχής και ο δωσιλoγισμός (που δίχασε τη Γαλλία και κατακρύμησε τον άλλοτε ήρωα του Α Παγκισμίου Πεταίν).
Μετά το αρχικό μούδιασμα έρχεται,λοιπόν, η Αντίσταση.

Παραμυθία κι έμπνευση η εμβληματική και μυστηριώδης προσωπικότητα του Σαρλ Ντε Γκολ- ή μυστική φωνή που παρηγορεί και πυρπολεί ψυχές πίσω από ένα ραδιοφωνάκι όπως ο αόρατος Ερίκ ενέπνευσε την Κριστίν Νταέ ως η άπιαστη ανεξιχνίαστη "Φωνή"!!
          Η φυγάδευση Βρετανών από τα Πυρηναία ήταν μια από τις συνηθέστερες δράσεις της Γαλλικής Αντίστασης, που σαν περιστέρι ηταν στις Συμπληγάδες της γερμανικής εξουσίας και της φασιστικής Ισπανίας!
Σε κάτι τέτοιο παρακολουθούμε την ηρωίδα μας Σιμόν όπως την Ιζαμπέλ στο "Αηδόνι".Στα μάτια μας αναδύεται μια ηρωίδα που ισορροπεί ανάμεσα στο καθήκον προς την πατρίδα και μια ερωτευμένη καρδιά!
Η εξέλιξη κόβει την ανάσα και κλιμακώνει τα συναισθήματα ως το όμορφο και ταιριαστό φινάλε, που συντηρεί το άρωμα της νοσταλγίας στον μοβ φόντο της σαγηνευτικής λεβάντας!
!
         Η "Άγρια Λεβάντα" είναι ένα υπέροχο μυθιστόρημα που θα σας συγκινήσει και θα διαβαστεί σίγουρα απνευστί, αφήνοντας πίσω με πολλαπλά συναισθήματα αιφνιδιασμού, πικρίας κι ελπίδας!1 σχόλιο: