Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Βασιλική Μακρή, Το Αίνιγμα του Ερωτόκριτου

                                                                       Bασιλική Μακρή, Το Αίνιγμα του Ερωτόκριτου

                                        Είδος: Κοινωνικό  Μυστήριο

                                        Βαθμολογία 9/10

Τιμη 18 ευρώ
Διατίθεται στα βιβλιοπωλεία του Ψυχογιού και του Ιανού
Ημ. Έκδοσης: 18-09-2020
Σελίδες: 312
Ηλικία: ΕΝΗΛΙΚΕΣ
ISBN: 978-618-00-2182-0
Σχήμα: 14x21
Βιβλιοδεσία: Κολλητή

Είναι μεγάλη η χαρά για εναν ένθερμο βιβλιόφιλο όταν στα ωκεάνεια βάθη των αυτοεκδόσεων εξορύσσει θησαυρούς κρυμμένους, που αξίζει να έρθουν στο φως και να τους γνωρίσουν όλοι οι αναγνώστες!
Μια τέτοια ευχάριστη αναγνωστική έκπληξη σηματοδοτεί το σαγηνευτικό μυστήριο που συνέθεσε η νεοεμφανιζόμενη συγγραφέας Βασιλική Μακρή με το πρώτο της μυθιστόρημα , "Το Αίνιγμα Του Ερωτόκριτου".

ΠΕΡΙΛΗΨΗ 
Η Ναυσικά είναι μια νεαρή, φιλόδοξη αρχαιολόγος που εργάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου παρέα με τον παιδικό της φίλο, τον Ματθαίο, και οραματίζεται τη μεγάλη ανακάλυψη.
 Τη μονοτονη καθημερινότητα στο μουσείο διασαλεύει ένα μυστικό που εκείνη βρίσκει στο παλιό ημερολόγιο ενός Γερμανού Πρόκειται για ένα αγαλματίδιο και μια πινακίδα σε Γραμμική Β' που αναδύθηκαν τα χρόνια του πολέμου από τον βυθό του Κρητικού Πελάγους.
Πού βρίσκονται κρυμμένα τα ευρήματα; Ποια τραγική αγάπη θάφτηκε μαζί τους; Πώς συνδέεται η φιγούρα της Αρετούσας με την τραγωδία του ανθρώπινου μίσους  
Η αρχαιολογική έρευνα της Ναυσικάς θα εξελιχθεί σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας.Θα αντέξουν όλοι την αναμέτρηση με την αλήθεια;

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
"Το Αίνιγμα του Ερωτόκριτου" ανήκει σε 'κείνα τα μυθιστορήματα που αφήνουν πολλαπλό στίγμα στην καρδιά του αναγνώστη
Ένα αρμονικό σύνολο, όπου τίποτα δε λείπει και τίποτα δεν περισσεύει. Κάθετι έχει νόημα και σκοπό ως ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της αξιόλογης πλοκής, που δίνεται σε γλώσσα που ρέει με άνεση. Ο αφηγηματικός ρυθμός παρουσιάζει εξάρσεις κ υφέσεις στα σωστά σημεία , διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον
Τα πισωγυρίσματα στον χρόνο κι εναλλαγές στην εστιαση αφήγησης συμβάλλουν ώστε να ξεδιπλωθούν όλα τα κομμάτια της πλοκής κλιμακωτά με τη μέθοδο ενός παζλ...
             Η αφετηρία του βιβλίου δεν είναι καινοτόμος - είναι ξεχωριστή όμως η διαχείριση κι η στοχοθεσία που αυτή τελικά προσλαμβάνει.
Η Κρήτη πρωταγωνίστησε σε πολλές ιστορικές περιόδους ενώ έγινε πόλος έλξης και πεδίο ανασκαφών τέλη 19ου με αρχές του 20ου αιώνα, ενώ από το 1941 πολλα στελέχη των γερμανικών δυνάμεων κατοχής, μετά τη θρυλική Μάχη της Κρήτης, εμφορούμενα από διαστρεβλωμένη αρχαιολατρεία ως πτυχή της άρειας υπεροχής τους, επιδόθηκαν σε μια ελληνομάθεια αλλα και υφαρπαγή αρχαιοτήτων ανυπολογιστης αξίας.Μαρτυρικά ολοκαυτώματα και συμμαχικές, καταδρομικές αποστολές( λχ Απαγωγή του Κραίπε) έλαβαν χώρα εκεί. Γι' αυτό, η "νεότερη κ σύγχρονη" Κρήτη αξιοποιήθηκε αρκετά στη μυθοπλασία αοό τη "Δοξανιώ" της Πόθου ως βιβλία του Γ. Πολυράκη.
Η αρχαιοκαπηλεία ενέπνευσε πολλά έργα όπως ο Δρόμος Με τις Πικροδάφνες, Ο λυγμός της Μεσογείου, το Κορίτισι κι η Ελιά,  ακόμη και το Φοβού τους Δαναούς του Κερρ .Πουθενά όμως δεν υπήρξε τόσο συγκινητική και πολυδιάστατη έκβαση όσο στη Βασιλική. 
          Η κεντρική ιδέα ενός αρχαιολογικού γρίφου εξακτινώνεται τώρα σε παραμέτρους ιστορικές, ψυχογραφικές, και κοινωνικές , αγγίζοντας πληθώρα ζητημάτων με βατό τρόπο για κάθε αναγνώστη.
Ενα αρχαιολογικό αίνιγμα λοιπόν που μετεξελίσσεται σε ένα σκοτεινό ερωτικό ποίημα και ένα δράμα εν τέλει υπαρξιακό με τη συγγραφέα να αποδύεται παράλληλα και σε ένα ευφυέστατο παιχνίδι εύστοχων συμβολισμών....
Αρχικά πρόκειται για ένα πανόραμα Ιστορίας-από την αχλύ του μυθικού κόσμου μέχρι το μινωικό κλέος και την ποίηση του Κρητικού Θεάτρου με τον Κορνάρο προεξάρχοντα.
Η φιλόπονη έρευνα της συγγραφέως κι η βαθιά της κατάρτιση φαίνονται από την πειστικότητα με την οποία αναπαριστά τα στάδια της αξιολόγησης ενός αρχαιολογικού ευρήματος, αλλά και στα μικρά τεκμήρια ιστορικής γνώσης που παρέχει.Χαρακτηριστική είναι η περιήγηση του αναγνώστη στα δαιδαλικά περάσματα της Γραμμικής Β μέσα από ένα απολαυστικό παιχνίδι του μυαλού και πληθώρτα αναφορών σε ιστορικά στοιχεία τηε αρτχαίας μάλιστα γραμματείας.
            "Στο Αίνιγμα του Ερωτόκριτου" η Βασιλική Μακρή επιχειρεί μια γοητευτική αναδρομή στην πολιτισμική πορεία της Κρήτης διαμέσου των Αιώνων από τη μινωική εποχή, μέχρι την Ενετοκρατία, της Κατοχής και τη σύγχρονη εποχή (Μεταπολίτευση) -μέσα από τις ψηφίδες ενός καλοστημένου μυστηρίου. 
              "ΣΤο Αίνιγμα του Ερωτόκριτου" η Β. Μακρή αποτολμά επίσης μια κατάβαση στα ψυχογραφικά και ιδεολογικά βάθη που μπορεί να εμπεριέχει η μαγεία της Τέχνης - Τέχνη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και του χρόνου. Η Ζωγραφική που επιχειρεί μια δική της κοσμογονία κι η ποίηση που μετουσιώνει το δάκρυ σε λόγο και μέλος.
Εκείνο που με συγκινεί στο "Αίνιγμα του Ερωτόκριτου" είναι ότι παρότι ξεκινά ως μια περιπέτεια ανακάλυψης, σταδιακά μεταπηδά σε πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση, αναδεικνύοντας τελικά το πάθος της ανθρώπινης ψυχής ώστε το αληθινό "εύρημα"  να είναι η ίδια η αλήθεια του ανθρώπου.
Οι βασικοί χαρακτήρες του έργου είναι σκιαγραφημένοι επαρκώς και ικανοποιητικά "τεκμηριωμένοι".
        Η συγγραφέας δε διστάζει να περιδινηθεί στα ερέβη της ανθρώπινης παράνοιας - και κάνει ένα καίριο και συγκινητικό "πέρασμα" κι από την ελληνική "Povelia", τη Λέρο- κάτι που μόνο άλλη μια Ελληνίδα συγγραφέας το αποτόλμησε -η υπέροχη Κλαίρη Θεοδώρου στην "Αποικία της Λήθης".
Από την άλλη η Βασιλική Μακρή επιτυγχάνει να ιχνηλατήσει τη διάβρωση που μπορεί να επιφέρει μια ολοκληρωτική ιδεολογία σε μια εύθραυστη ψυχή- όχι απαραιτήτως φαύλη.
Πάνω από όλα όμως, ο έρωτας , ο ενορχηστρωτής των πιο ιερών μυστηρίων της ψυχής.
Ο ερωτικός σπαραγμός στο "Αίνιγμα του Ερωτόκριτου" δεσπόζει σε μια αλληγορική συνομιλία με τον θρυλικό Ερωτόκριτο, ενώ παρεισφρύουν εντέχνως ψήγματα της γερμανικής κουλτούρας, όπως οι νορδικοί κόσμοι του Βάγκνερ προσδίδοντας στο κειμενο μια διάσταση παραμυθιακή.
Το μυθιστόρημα βρίθει μεταφορών που εκπορεύονται από ετερόκλητα ερεθίσματα Πολιτισμού, γεγονός που κανει την αφήγηση πιο υποβλητική, φορτίζοντάς την.
 Ένας λυρισμός σκοτεινός διαπνέει το έργο, μεθυστικός σαν το άρωμα ενος νυχτολούλουδου παρασέρνοντας την ψυχή του αναγνώστη.
Είναι σκηνές όπου συμπλέκεται -σε κράμα ιδιόρρυθμο- η γκροτέσκα πλευρά της μυθολογίας μας, η αρχαιοελληνική τραγωδία και ο γοτθικός ρομαντισμός-σαν σε ονειροφαντασία-σαν σε πίνακα αποτρόπαιο μαζί κι ονειρικό. 
        Η κάθαρση επέρχεται τοποθετώντας σχδόν όλους στη θέση τους.
Η εκτονωση του  φινάλε φτάνει  λίγο ίσως απότομα.
Εντούτοις,  το "Αίνιγμα του Ερωτόκριτου" αφήνει ως απόηχο μια επιγευση αποδοχής κι ελπίδας, διότι "η σημαντικότερη ανακάλυψη που καθένας μας καλείται να κάνει, είναι η αλήθεια του κι η συμφιλίωσή του με αυτήν".
 Το "Αίνιγμα του Ερωτόκριτου" από τη Βασιλική Μακρή είναι από εκεινα τα βιβλία που δυσκολα ξεχνάς και όποιος αναγνώστης το ανακαλύψει, θα το αφήσει γοητευμένος , κουβαλώντας - καιρό μετά- τους δυνατούς χαρακτήρες του και το πλήθος των συναισθημάτων του- αντάμα με ενδιαφέρουσες, γοητευτικές γνώσεις



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου