ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ-Διευκρινίσεις


Καλωσήρθατε στον "Αστερισμό του Βιβλίου" !
Λέγομαι Ελισσάβετ-Μαρία  και μου αρέσει να συστήνομαι ως μια βιβλιοφάγος. 
Το παρόν ιστολόγιο είναι χώρος προσωπικής έκφρασης που έμφαση δίνει στο Βιβλίο.
Ωστόσο θα υπάρχει ο τομέας των συνεντεύξεων οι οποίες αφορούν και σε πρόσωπα έξω από τον χώρο του βιβλίου.

Η αγάπη μου για το βιβλίο πηγάζει από βαθιά αγάπη πρωτίστως στον Άνθρωπο!

Το βιβλίο είναι ο ιερός ναός της Γνώσης .
Συνομιλία με ολόκληρη την ανθρωπότητα,
Συνάντηση με ανθρώπους που δε θα συναντούσες ποτέ διαφορετικά.
Το βιβλίο είναι το μοναδικό όχημα που με ασφάλεια διατρέχει ή και ανατρέπει το χωροχρόνο.
Είναι η πιο διεισδυτική ματιά στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου και όπως έχουν σημειώσει μεγάλοι διανοητές είναι η αποθησαύριση του Πολιτισμού και της ανθρώπινης νόησης.

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

«Άριστο βιβλίο είναι εκείνο που ανοίγουμε με λαχτάρα και κλείνουμε με κέρδος.»
                   Άμος Άλκοτ

«Όπου καίνε βιβλία, στο τέλος θα κάψουν και ανθρώπους.»
            Κρίστιαν Χάινριχ Χάινε

«Τα βιβλία δίνουν φωνή στους πεθαμένους, που έχουν σιγήσει.»

         Χένρι Γουόντσγουρθ Λονγκφέλοου
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr

 θάνατος ενός παιδιού δεν θα είχε μεγαλύτερη σημασία από τον θάνατο ενός ζώου σε ένα σφαγείο αν δεν υπήρχε η λογοτεχνία".
Ζαν Ρικαρντού 


...Και πράγματι αυτός είναι ο στόχος κάθε "Αληθινού Βιβλίου".
Ένα βιβλίο είναι μια απερίφραστη πρόκληση εξανθρωπισμού ,γι αυτό η ευσυνείδητη συγγραφή συνιστά μια βαθιά επαναστατική πράξη και τρόμο κάθε τυραννικού καθεστώτος.
           Στο ιστολόγιο αυτό,λοιπόν,από αυτές τις σκέψεις ορμώμενοι, θα περιπλανηθούμε μαζί στο "γαλαξία των βιβλίων"!
Θα ξεχωρίσουμε μερικά από τα "αστέρια" του "λογοτεχνικού στερεώματος" και θα μπούμε για λίγο στην "τροχιά" τους, αγναντεύοντας από "εκεί"τον κόσμο" μας.
Θα προσπαθήσουμε παρέα να ανακαλύψουμε την ουσία κάθε έργου και να αφουγκραστούμε τον ιδιαίτερο παλμό του, αποκωδικοποιώντας τα βαθύτερα νοήματά του- πέρα από το προφανές.
Μαζί θα καταδυθούμε στην ψυχή των λογοτεχνικών ηρώων,θα συμπονέσουμε τα πάθη τους , θα θρηνήσουμε μαζί τους 
και θα αναζητήσουμε αριστοτελικά την κάθαρση, ανακαλύπτοντας μέσα από αυτούς το πολυδιάστατο της ανθρώπινης φύσης.
          Άλλωστε, όπως τραγουδά κι ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στη ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ του Θ.Μικρούτσικου:"Όσες Ψυχές Κατάλαβες, τόσες ζωές θα ζήσεις..."
Στο "διαγαλαξιακό μας ταξίδι θα βρουν θέση βιβλία κάθε είδους με έμφαση στα λογοτεχνικά.

Θα κάνουμε στάση σε βιβλία πρόσφατα που κέρδισαν τις καρδιές του αναγνωστικού κοινού!

Θα ταξιδέψουμε ανέμελα με βιβλία αισθηματικά!

Θα συγκινηθούμε με βιβλία τρυφερά!

Θα προβληματιστούμε με βιβλία κοινωνικά!

Θα αφυπνιστούμε με βιβλία πολιτικοποιημένα!

Θα εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας με αξιόλογα ιστορικά συγγράμματα- κυρίως της πιο πρόσφατης Ιστορίας.

Θα αποδώσουμε φόρο τιμής σε βιβλία μεγάλων κλασσικών- σταθμούς του ανθρώπινου πνεύματος.

Θα ανακαλύψουμε βιβλία ιδιαίτερα,βιβλία "ανένταχτα","παράξενα"- κρυμμενα "άστρα"με τη δική τους ιδιότυπη ακτινοβολία!

Σας περιμένω λοιπόν να συζητήσουμε για τα...ΒΙΒΛΙΑ!
           Επιβιβαστείτε λοιπόν,συνταξιδιώτες μου, σε ένα διαστημικό σεργιάνι στον...ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ,όπου όλες οι προβλέψεις οδηγούν σε ανάταση ψυχής και νου!!!!!!!!!!

Με αγάπη, η βιβλιοφίλη σας
Ελισσάβετ Μαρία Δέδε
Να θυμηθούμε κι ένα τραγουδάκι:
"Καλωσορίσατε κι απόψε στο ταξίδι μας,
καλόν αέρα στα όνειρά σας"...

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
1) Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ

Κατά βάση, αυτό που προσφέρει κάθε βιβλίο δεν είναι μετρήσιμο κι ο τρόπος που συνδιαλέγεται με την ψυχή του αναγνώστη ξεχωριστός για κάθε άτομο.
Είναι από εκείνα τα...ανεκτίμητα της ζωής ,που σημείωνε κι εκείνη η παλιά διαφήμιση!
   Παρ'όλαυτα, επέλεξα να υπάρχει βαθμολόγηση, διότι εμπεριέχει μιαν αμεσότητα ,που τη ζητά ο αναγνώστης.
Επέλεξα την κλίμακα του 10 και τους δεκαδικούς για περισσότερη ευελιξία και αντικειμενικότερη βαθμολόγηση.

ΚΑΘΕ ΒΙΒΛΙΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ, γιατι απευθύνεται σε διαφορετικές αναγνωστικές ανάγκες!

Αλλα κριτήρια ακολουθεί π.χ. το 10αρι για το Αισθηματικό , διαφορετικά κριτήρια για το Ιστορικό Μυθιστόρημα!
Κάθε βιβλίο έχει άλλο ρόλο και σκοπό.

Πχ ένα Αισθηματικό που έχει 10/10 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟ απο ενα Κοινωνικό που θα πάρει 9/10, διότι το Κοινωνικό ή το Ιστορικό είδος ειναι εξ ορισμού ΠΙΟ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΑ ΕΙΔΗ, άρα ένα βιβλίο από αυτά συγκρίνεται με βιβλία παρόμοιων προδιαγραφών!Καλύπτπυν όμως και διαφορετικές αναγνωστικές ανάγκες.
         Καλώς ή κακώς υπάρχει η έννοια της διαβάθμισης και βιβλία που ξεχωρίζουν ανάμεσα στα ομοειδή τους ή που κατακτούν πληρέστερα τις προδιαγραφές της "κατηγορίας "τους, χωρίς να σημαίνει ότι καθένα δε διατηρεί τη μοναδικότητα του.
      Πρεσβεύω την άποψη ότι υπάρχουν "κακά βιβλία"-γραμμένα αβασάνιστα ή χωρίς σεβασμό στον άνθρωπο,με σκοτεινές σκοπιμότητες,λογικές χειραγώγησης ,προπαγάνδας,προτροπής σε πράξεις μίσους κ.λ.π..
            Η ομπρέλα "βιβλίο" δεν μπορεί να είναι "Κολυμβήθρα του Σιλωάμ"για κάθε είδους έμπνευση, γιατί υπάρχουν κριτήρια χρήσης του λόγου και ήθους της γραφής για να προαχθεί ένα "έντυπο"σε "βιβλίο"!
          Στο blog αυτό τέτοια "άσχημα,κατ' έυφημισμόν βιβλία" δεν πρόκειται να υπάρξουν-με τη λογική της κριτικής παρουσίασης!
 Όσα βιβλία παρουσιαστούν εδώ,για κάποιο λόγο έχουν κερδίσει χώρο στην καρδιά μου ή στο μυαλό μου κι αξίζουν σίγουρα την προσοχή του αναγνώστη.
              Άπό 'κει και πέρα, υπεισέρχεται πάντα ο παράγοντας της υποκειμενικότητας,τον οποίο αντισταθμίζει μόνο η τεκμηριωμένη περιγραφική αξιολόγηση .
          Προτρέπω,λοιπόν,τους αναγνώστες να μη μένουν στη Βαθμολογία ,αλλά να διαβάζουν την περιγραφή κάθε βιβλίου και να συζητάμε πανω σε αυτην.

ΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
Οι αναφορές σε στοιχεία της πλοκής δεν υπερβαίνουν όσα ήδη έχουν γνωστοποιηθεί από τις περιλήψεις στα οπισθόφυλλα των βιβλίων καθώς και στις επίσημες παρουσιάσεις τους στις ιστοσελίδες των Οίκων.
             Θα ήθελα αυτή η λογική να ακολουθηθεί και σε τυχόν σχολιασμούς για να μη χάσουμε τη γοητεία των "μυστικών" που κρύβει κάθε έργο.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ό τίτλος και όλα τα κείμενα-πέραν των παραπομπών και των βιογραφικών σημειωμάτων- είναι προιόν πνευματικής ιδιοκτησίας της γράφουσας, Δέδε Ελισσάβετ, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο και το Ν.2121/1993 όπως αυτός έχει αναπροσαρμοστεί από τις διεθνείς Συμβάσεις περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση κ αναπαραγωγή του όλου ή μέρους των κειμένων χωρίς αναφορά στο όνομα της γράφουσας (Δέδε Ελισσάβετ) ή του παρόντος ιστολογίου (ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ).
Κάποιες από τις παρουσιάσεις έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο www.bookia.gr- συντάκτρια Δέδε Έλλη και στη Λέσχη Του Βιβλίου-με το ψευδώνυμο Φαντίνα, που είναι ένα και το αυτό πρόσωπο.)
           Το φωτογραφικό υλικό αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία των οίκων ή των αναγραφόμενων πηγών και μόνο.To ιστολόγιο αποποιείται κάθε δικαιώματος επ'αυτών.

ΝΟΜΙΚΑ

Κάθε συνεντευξιαζόμενος φέρει την ευθύνη των λόγων του και ουδεμία νομική ευθύνη βαρύνει το ιστολόγιο. Οι απόψεις των συνεντευξιαζόμενων προσώπων και οι οιεσδήποτε επώνυμες αναφορές τους δεν υιοθετούνται απαραίτητα από τη διαχειρίστρια του ιστολογίου.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ (Ε.Δ.) δε φέρουν ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ για οποιαδήποτε άποψη εκφραστεί ή αναρτηθεί στα πλαίσιά του από οποιονδήποτε πρόσωπο-πέραν της Δέδε Ελισσάβετ του Π. (Στον Αστερισμό του Βιβλίου)

Οποιοδήποτε υβριστικό και συκοφαντικό σχόλιο ή όποιαδήποτε αναφορά αντίκειται στη νομοθεσία και τη δημόσια αιδώ, απαγορεύονται στο παρόν blog και θα διαγράφονται μόλις γίνουν αντιληπτά, πάραυτα.

Παρακαλώ ας σεβαστούμε τον παρόντα χώρο, τους υπόλοιπους αναγνώστες και πάνω από όλα το ΒΙΒΛΙΟ!

Ευχαριστώ πολύ.
Καλή Περιήγηση
Δέδε Ελισσάβετ

Σημείωση:Ιδιαίτερη μνεία οφείλω στην συγγραφέα και φίλη ,Τέσυ Μπάιλα, χωρίς τη γενναιόδωρη βοήθεια της οποίας δε θα μπορούσα να πραγματοποίησω το όνειρο του παρόντος διαδικτυακού χώρου για το βιβλίο!


Πηγή κεντρικής φώτο :www.naftemporiki.gr

1 σχόλιο:

  1. Ονομάζομαι Μαργαρίτα Αρβανίτη. Έχω εκδόσει τρεις ποιητικές συλλογές και το βιβλίο επίσης "Ξεπέρνα τον φόβο ζήσε το θαύμα" με κεντρικό άξονα την αξία της προληπτικής ιατρικής που σώζει ζωές με στόχο την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των γυναικάων απένατι στους προληπτικούς ελέγχους μαστού στην απουσία των οποίων χανονται εκατομμύρια ψυχές που θα μπορούσαν επίσης εκατομμύρια ανάμεσά τους να έχουν σωθεί με τον έγκαιρο εντοπισμό του πρώιμου σταδίου καρκίνου μαστού και την άμεση αντιμετώπισή του. Κάθε μάχη έχει νικητές και θύματα. Με τη δική μου γραφή επιθυμώ να προσθέτω το δικό μου λιθαράκι μέσα στη γενικότερη κοινωνική προσπάθεια για όλο και λιγότερα θύματα Ca μαστού καθώς η ζωή προχωράει μέσα από τη συλλογική προσπάθεια και την συν-γραφική. Παράλληλα εστιάζω στην φιλοσοφία της ζωής για ψυχική στήριξη και συνειδητοποίηση της προσωπικής ευθύνης, όπως προκύπτει μπροστά στη συνειδητοποίηση της προσωρινότητας της ζωής, για εστίαση στην αξία της κάθε στιγμή για ζωή με ουσία δροντίδα και πληρότητα καθώς στην απουσία τους όσα χρόνια και αν δοθούν πάλι λίγα θα είναι....και το ζητούμενο είναι παρά τα δύσκολα να αξιωθούμε με τη δική μας προσπάθεια να ζήσουμε τον προορισμό μας σε αυτή τη ζωή όπως μας αξίζει και μας αναλογεί! Να μην αφήσουμε να γίνει η ζωή μας χαμένη ευκαιρία! Τέσσερα χρόνια με απασχόλησε η γραφή του προκειμένου να στηρίζει στη πράξη και μέσα στη καθημερινή ζωή το ξεπέρασμα του φόβου που γενάνε τα δύσκολα που αντιμετωπίζει το θαύμα της ζωής στη προσπάθειά μας να το κάνουμε πράξη! Παρατήρησα ότι το blog σας το χαρακτηρίζει ευαισθητοποίηση απέναντι στα κοινωνικά θέματα, αν νομίζεται ότι θα άξιζε να επικοινωνήσουμε και στο δικό σας αναγνωστικό κοινό το θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο μου, θα ήταν χαρά μου να το προσπαθήσουμε και μέσα από το δικό σας blog. Προσωπικά επιλέγω με την γραφή μου να ασχολούμαι με θέματα που αφορούν τη σύγχρονη κοινωνική μας πραγματικότητα με στόχο μια καλύτερη ζωή όσο πιο κοντά στα επιθυμητά της καρδιάς. Aν θελήσετε μπορείτε να μιλήσουμε .. fb Margarita Arvaniti η σελίδα μου "Ξεπέρνα τον φόβο ζήσε το θαύμα" είναι https://www.facebook.com/ksepernatonfovozisetothavma/ Η σελίδα μου ΑΝΑ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ https://www.facebook.com/arvanitimargarita/?modal=admin_todo_tour και στο e mail arvaniti_margarita@hotmail.com Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας,
    Μαργαριτα Αρβανίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή