Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Λένα Μαντά, Το Πράσινο Φόρεμα

                                                                      Το Πράσινο Φόρεμα, Λένα Μαντά

                                           Αισθηματικό

                                            10/10


Η Λένα Μαντά στάθηκε πιστή στο πολυαναμενόμενο συγγραφικό της ραντεβού με τους αναγνώστες της και φέτος το Μαϊο προσφερει μια περιπετειώδη ιστορία αγάπης που δε θα απογοητεύσει το κοινο της.

Μετά της κοινωνική ιστορία των 3 φίλων (3 Άσσοι) ,η Λένα Μαντά επανήλθε σε πιο ...γυναικεία λημέρια με ένα  μυθιστόρημα που ο τίτλος προδικάζει τον ρομαντικό του προσανατολισμό.
Ας ενδυθούμε το Πράσινο Φόρεμα για έναν χορό αγωνίας κι έρωτα...

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
«Το πράσινο φόρεμα, μικρό μου, είναι το ρούχο της ευτυχισμένης μας ψυχής… είναι η τρέλα που έρχεται μόνο μία φορά στη ζωή μας… είναι το επίσημο ένδυμα του ασυγκράτητου, παθιασμένου, ανείπωτου έρωτα, που ωστόσο εντός σου αφουγκράζεσαι πως σηματοδοτεί κάτι πολύ παραπάνω: το ίδιο το πεπρωμένο!… Και το φοράς μόνο μία φορά!»
Η γιαγιά Μάγδα οργανώνει το τέλειο σκηνικό, προκειμένου να αποτρέψει τον γάμο της εγγονής της μ’ έναν άντρα που η ίδια δεν εγκρίνει. 
Ξεδιπλώνει όλη την ιστορία αγάπης που κρύβεται πίσω από το πράσινο φόρεμα, με μοναδικό σκοπό να διώξει τον Λίνο από τη ζωή της Κοραλίας. Η προσπάθειά της αυτή θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Παλιές ιστορίες, σκοτεινές και απειλητικές, αναδύονται καθώς το χθες σμίγει εκρηκτικά με το σήμερα. Ο μυστηριώδης Άρης Αλαβάνος και ο γοητευτικός πιλότος Κωνσταντίνος Θαλάσσης έρχονται στο προσκήνιο με
δραματικό τρόπο, με μόνο τους κοινό στόχο να σώσουν τη ζωή της Κοραλίας…
Για ποιον από τους τρεις θα φορέσει εκείνη το πράσινο φόρεμα;

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Το "Πράσινο Φόρεμα" αποτελεί ένα γοητευτικό, αμιγώς αισθηματικό μυθιστόρημα της Λένας Μαντά με ένα άρωμα παλιάς δαντέλας.
Ανήκει στην ίδια κατηγορία με το "Έρωτας Σα Βροχή" και, το "Γράμμα Από Χρυσό" ενώ παρουσιάζει μια "σεναριακή" συνάφεια με το "Ταξίδι στη Βενετία".
Θεωρώ όμως ότι κατάφερε να αγγίξει την ψυχή μου περισσότερο από όλα τα προηγούμενα της κατηγορίας αυτής και γενικά το κατατάσσω ανάμεσα στα δυνατότερά της Λένας Μαντά από το σύνολο του έργου της.
Η ιδέα δεν παρουσιάζει καποια θεαματική καινοτομία:
       Μια ηλικιωμένη αρχόντισσα με ψυχικό σθένος και τη σοφία των πικραμένων της χρόνων, προσφέρει ένα οικογενειακό κειμήλιο στην εγγονή της, αφηγούμενη την προσωπική της διαδρομή προκειμένου να τη νουθετήσει και να την αποτρέψει από έναν δρόμο συνθηκολογημένης ζωής...
Αυτό το μοτίβο της στοργικής γιαγιάς που μοιράζεται την πολυτάραχη ζωή της με μια απόγονο είναι οικείο, όχι μόνο στη Λένα Μαντά, αλλά γενικά στην πρόσφατη πεζογραφία μας , καθώς αντανακλά και τη δομή της ελληνικής οικογένειας με τους άρρηκτους δεσμούς αλλά και τις συνταρακτικές ιστορικές εξελίξεις, που γεύθηκαν οι γενιές των παππούδων μας, και τις αφηγήθηκαν σε παιδιά κι εγγόνια  δίνοντας σπουδαίο υλικό για κάθε μελλοντικό συγγραφέα.
Η ίδια η Λένα Μαντά επικαλέστηκε αυτό το μοτίβο και σε άλλα έργα της, με χαρακτηριστικότερη την ιστορία της αρχόντισσας Βενετίας που προσπάθησε κι εκείνη να εμπνεύσει τις τρείς της προστατευόμενες.
Η βασική διαφοροποίηση στο "Πράσινο Φόρεμα" είναι πως, παρ'όλη τη δυναμική του χθες, η ιστορία της σύγχρονης εποχής δεν είναι... προσχηματική αφορμή "προκειμένου- να ταξιδέψουμε- σε ενα- νοσταλγικό παρελθόν",
, αλλά αποτελεί αυτή το κεντρικό διακύβευμα του βιβλίου και είναι πραγματικά συναρπαστική διατηρώντας την αγωνία μέχρι το τέλος.
Οι περισσότεροι χαρακτήρες εδώ χτίζονται με μεγαλύτερη ωριμότητα και δεν παραμένουν "σχηματικοί". 
Αντιθέτως, ο αναγνώστης μπορεί να συμπάσχει με τις πληγές τους και να κατανοεί τα λάθη τους,  καθως καθένας τους κερδίζει τον χώρο του ενώ κάποιοι μας αιφνιδιαζουν κιόλας με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Σαχίν.
Κανείς δεν μπορεί αν μείνει ασυγκίνητος από τον σκοτεινό Άρη ή να μη χαμογελάσει με τη φωτεινή φυσιογνωμία του Κωνσταντίνου. 
           Η κεντρική ηρωίδα, η Κοραλία είναι αρκετά πειστική καθως διαφοροποιειται από παλαιότερες ..."σιδηρές κυρίες" αλλων βιβλίων της Λένας Μαντά, όπου ο εγωκεντρισμός η οξυδέρκεια αλλά και η έλλειψη ηθικών αναστολών ενίοτε τις καθιστούσαν ενδιαφέρουσες, αλλα ίσως όχι τόσο συμπαθείς (Κλαίλια, Θεανώ, Ντάτα, Λήδα, 3 από τις αδελφές στο Ποτάμι" ) :
Διατηρώντας κάποια στοιχεια υγιούς δυναμισμού και δημιουργικής χειραφέτησης, έρχονται στιγμές που η Κοραλία  προβάλλει απενεχοποιημένα ευάλωτη, δίχως όμως να εκπίπτει στη μιζέρια ή στην αφέλεια άλλων ηρωίδων της συγγραφέως.(Ηρώ ,Μυρσίνη, κλπ).
         Παραλληλα, η Κοραλία είναι πιο πολύπλευρη και καλέιται να αντιμετωπίσει πιο αγωνιώδεις καταστάσεις από τη Σμαράγδα στο "Γραμμα Απο Χρυσό" για παράδειγμα.
Αυτό την καθιστά αξιολάτρευτη και πρόσφορη για τη μέση αναγνώστρια να την "ακολουθήσει" στην αναζήτηση της ως το τέλος και γιατι οχι ;- να εισπραξει κι εκείνη όμορφα μηνύματα ζωής.
Κάτι άλλο που καθιστά το "Πράσινο Φόρεμα" ξεχωριστό είναι η συναισθηματική δύναμη του βιβλίου, η αγωνία και το τέλος που δεν έρχεται με απο μηχανής θεούς ή με την υπερβολή που χαρακτήρισε άλλες "περιπέτειώδεις εμπνευεσεις" της Λενας Μαντα (λχ 5 Κλειδιά)...
Η πένα της Λένας Μαντά γίνεται πιο τρυφερή και ο σπαραγμός του έρωτα ξεδιπλώνεται αβίαστα με τρόπο που αγγιζει την καρδιά αλλά και τη διδάσκει όμορφα με ποικίλα μηνύματα...
Χωρίς να δώσει μεγάλη έκταση, η Λένα Μαντα εντεχνως άγγιξε τον ευθραυστο δεσμό μητέρας- κόρης και τις πληγές που μπορεί αυτός να επιφέρει...
Παράλληλα μέσα από ήρωες περιφερειακούς η συγγραφέας αγγίζει ακροθιγώς και άλλα κοινωνικά ζητήματα όπως ο ρατσισμός, οι θρησκευτικοί διαχωρισμοί και η φενάκη της λαμπερής κοινωνικής βιτρίνας που συχνά επικαλύπτει σοβαρότερα ελλείμματα...
           Νιώθω πως μέσα από τη σχεδόν ανατρεπτική ιστορία της Κοραλίας, αναδύεται πάνω από όλα η αναζήτηση της αλήθειας μας που τόσο υπουλα μερικές φορες σαμποτάρει ο συμβιβασμός με κοινωνικά στερεότυπα και μια "ψυχαναγκαστική αποκατάσταση" που υποβάλλει η κοινωνία και το άγχος του χρόνου στη Γυναίκα. 
          Στο μυθιστορημα αυτό αποδεικνύεται επίσης πώς μια γυναίκα μαραζώνει σε σχέσεις συμβατικές και πόσο την αποστεγνώνει συναισθηματικά ό εγκλωβισμος σε μια ένωση δίχως αγάπη- γεγονός που-  σε βάθος χρόνου , έχει ολέθριο αντίκτυπο σε όλη την οικογένεια -ακόμη και στους πιο αθώους μετουσιώνοντας την οικογενειακή ζωή σε έναν τοξικό παγετό... 
           Στο "Πράσινο Φόρεμα" λοιπόν αντιπαραβάλλονται ποικίλα παραμορφωτικά προσωπεία της ευτυχίας απέναντι στο πρόσωπο της αληθινής αγάπης που δε χρειάζεται φτιασίδια και ποτέ δεν απορρέει από τον "φόβο της μοναξιάς".
Όλο αυτό θέτει έναν γόνιμο προβληματισμό γύρω από το σωστό λόγο για να κάνουμε οικογένεια και τα σαθρά θεμέλια που αυτή έχει όταν κινητρό μας κι έμπνευση δεν είναι η αγάπη...
         Για την καλά δεμένη ιστορία του και τις αλήθειες του το Πράσινο Φόρεμα ικανοποίει τον αναγνώστη σε πολλαπλά επίπεδα, προσφέροντας του τέρψη, συναισθηματική ανάταση αλλά και κάποια τροφή για σκέψη.
Το "Πράσινο Φόρεμα" είναι ένα μυθιστόρημα εν τελει αυτογνωσίας, που συνοψίζει συγγραφικές αρετές της Λένας Μαντά συστήνοντάς μας μερικούς από τους πιο ώριμους χαρακτήρες της.
Είναι ευχαριστό να παρακολουθούμε μια πεζογράφο μας που αγαπήθηκε τόσο να μην επαναπαύεται, αλλά να προσφέρει πάντα ενδιαφέρουσες εμπνεύσεις που μας συντροφεύουν όμορφα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου