Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

O Γάτος Που Έσωζε Βιβλία, Sosuke Νatsukawa

                                       O Γάτος Που Έσωζε Βιβλία, Sosuke Νatsukawa
   Είδος: Αλληγορικό παραμύθι
 Βαθμολογία 9/10



Μετάφραση Αύγουστος Κορτώ


Γάτος και Βιβλία.Δύο διαχρονικές αγάπες που ζεσταίνουν την ψυχή ,σε έναν ξεχωριστό συνδυασμό που συνθέτει μια υπέροχη ιαπωνική παραβολή "Ο Γάτος Που Έσωζε τα Βιβλία" του Σοζούκε Νατσουκάουα αποτελεί ένα μοναδικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους... βιβλιόφιλους!

ΠΕΡΙΛΗΨΗ 
Στη σημερινή Ιαπωνία, ο συνεσταλμένος έφηβος Ριντάρο Νατσούκι βρίσκει καταφύγιο στο παλαιοβιβλιοπωλείο του καλόψυχου παππού του με την τρυφερή σοφία του και δεκάδες σπάνια βιβλία.
Ο γλυκός παππούς πεθαίνει γαλήνια στον ύπνο του αφήνοντας μόνο τον μικρό Ριντάρο.Το χειρότερο είναι ότι το παλαιοβιβλιοπωλείο πρέπει να κλείσει και ο θησαυρός "του" κινδυνεύει να χαθεί για πάντα.
Ο Ρίνταρο τότε,νιώθει πως γκρεμίζεται ο κόσμος του. Παρατάει το σχολείο κι απομονώνεται έχοντας χάσει κάθε κίνητρο για ζωή.
Τότε στον απελπισμένο Ριντάρο εμφανίζεται ένας γάτος, ο Τίγρης!Γάτος ξεχωριστός καθώς διαθέτει ανθρώπινη μιλιά και έχει την αποστολή να σώσει τα βιβλία,γι αυτό ζητά τη συνδρομή του Ριντάρο.
Το αγόρι και ο γάτος θα περάσουν μαζί 3 μαγικές δοκιμασίες, όμως η τελευταία είναι μια υπόθεση που ο Ριντάρο πρέπει να αντιμετωπίσει μόνος του, σε μια μάχη με τον ίδιο του τον εαυτό.  

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ 
Ο "Γάτος Που Έσωζε Βιβλία" του Νατσουκάουα είναι ένα αλληγορικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους και διατηρεί μιαν αύρα ιαπωνικής σοφίας.
Η νουβέλα του Νατσουκάουα εξυμνεί τη γοητεία των βιβλίων με ένα κράμα κοινωνικής νουβέλας διαποτισμένης από στοιχεία μαγικού ρεαλισμού που είναι τόσο χαρακτηριστικά για τη Λατιονοαμερικάνικη Λογοτεχνία.
Πρόκειται για ένα βιβλίο ζυμωμένο από υλικά ελκυστικά για ενα νεανικό κοινό που δημιουργούν και μιαν αίσθηση νοσταλγίας στους μεγαλύτερους αλλά προσφέρουν όμορφα μηνύματα γύρω απο τη ζωή, μεταδίδοντας στον αναγνώστη  πληθώρα συναισθηματων με το κοινωνικό στοιχείο και τον ανθρωποκεντρισμό που τόσο ανεπτυγμένος είναι σε πολλά ιαπωνικά anime και manga:
Eνας ορφανός και μοναχικός έφηβος που ζητά καταφύγιο σε κάτι που αγαπά κι αυτό γίνεται πύλη περιπέτειας και αυτογνωσίας.
Το Βιβλίο γίνεται λοιπόν αποκούμπι, σύμμαχος, φίλος πιστός και παράθυρο πρός τη ζωή που ο μικρός έφηβος φοβάται να ζήσει αληθινά.
Εδώ λοιπόν μας σκιαγραφείται το πορτρέτο του Βιβλίου, με διττό τρόπο.
Αφενός, το Βιβλίο εδώ μας γοητεύει ως αντικείμενο με τη μυρωδιά του, το ηχόχρωμα των σελίδων του καθώς γυρίζουν, την υφή του και την αισθητική των συμβόλων της γραφής που το στοιχειοθετούν.Αντικείμενο που δεν πρέπει να χαθεί αλλά να διασωθεί ως ένας "θησαυρός".
Αυτή η πρόθεση φαίνεται κι από την τόσο ξεχωριστή μορφή αυτής της έκδοσης με το σκληρό χρυσίζον εξώφυλλο ξεχωριστής ομορφιάς, που διατηρεί τη σημασία του κα τη συνάφειά του προς το περιεχόμενο της νουβέλας.  
Δεσπόζον όμως στοιχείο φυσικά είναι η καθεαυτή αξία της αναάγνωσης που αναγάγει το βιβλίο σε Ιερό Ναό της Γνώσης και διαυλο επικοινωνίας ανάμεσα σε ανθρώπους και εποχές.Το Βιβλίο γίνεται όχημα ανέφικτων ταξιδιών πέρα από σύνορα χωροχρονικά.
Το μεγαλείο του Βιβλίου έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι το περιεχόμενό του είναι που ανυψώνει την αξία του κι αυτό μπορεί να είναι ανεκτίμητο ακόμη και με την πιο ταπεινή και λιγότερο προσεγμένη μορφή.
Δεν είναι τα πλουμπίδια ή ο υλικός πλούτος που προσδιορίζουν την αξία ενός Βιβλίου αλλά η πνευματική διάσταση που αυτό φέρει. Στην περίπτωση του μοναχικού Ριντάρο τα βιβλία γίνονται φίλοι κι αδέλφια και μαζί με τον παππού εξασφαλίζουν το υποκατάστατο της Οικογένειας που του λείπει.
Κι εκεί που η απτή καθημερινότητα φαντάζει ζοφερή υπεισέρχεται το "μαγικό στοιχείο"- ένας ομιλών γάτος.Είναι γνωστή η αγάπη των ανατολικών φιλοσοφιών στη φύση και οι συμβολικές αναγωγές των κανόνων και των εικόνων της σε ηθικά διδάγματα γύρω από την ανθρώπινη ηθική.
Τη φύση εκπροσωπεί μέσα από αυτόν τον παραμυθιακό ανιμισμό ο Γάτος-διασώστης, που οδηγεί τον Ρινταρο σε έναν μαγικό κόσμο, με κεντρικό άξονα το Βιβλίο.
Μέσα στο ταξίδι του θα δουν ανθρώπους με διαφορετικές στάσεις απέναντι στο Βιβλίο οι οποίες αντανακλούν κατ'επέκτασιν διαφορετική στάση απέναντι στους άλλους.
Και ποιος είναι ο απόηχος. Μα ότι "τα Βιβλία μας μαθαίνουν να φροντίζουμε τους άλλους".
Εκείνο που νοηματοδοτεί τελικά τη γνώση των βιβλίων δεν είναι ένας αυτάρεσκος εμπλουτισμός της γνωσιολογικής μας φαρέτρας, ούτε μια ναρκισσιστική κατάκτηση γνώσεων αλλά η ανάπτυξη ενσυναίσθησης-δηλαδή η ικανότητα να δείχνουμε κατανόηση κι αλληλεγγύη στον διπλανό.
Καμία γνωστική κατάκτηση δεν έχει αξία αν δεν συνοδεύεται από συμπόνια, αγάπη κ αρετή-άποψη στην οποία διασταυρώθηκαν ο Αριστοτέλης και ο Ινδός φιλειρηνιστής Μαχάτμα Γκάντι.
Με άλλα λόγια απώτατη σοφία δεν είναι άλλη από την Αγάπη κι σε αυτήν διασταυρώνονται κι εκβάλλουν όλα τα φιλοσοφικά συστήματα του κόσμου από τη μυστηριακή Ανατολή ως τον αρκτικό κύκλο και από την αριστοτέλεια ηθική μέχρι  την "Α προς Κορινθίους Επιστολή" του Αποστόλου Πάυλου.
             Μέσα από όλα αυτά το ιαπωνικό αυτό παραμύθι του Γάτου που έσωζε τα Βιβλία θα συγκινήσει και θα διδάξει μικρούς και μεγάλους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου