Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Άγγελος Προβελέγγιος , ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ, εκδ Paranoia

                                 Άγγελος Προβελέγγιος , ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ, εκδ Paranoia
                                      Eίδος :Σύγχρονη Ποίηση
                                       Βαθμολογία: 10/10


Είδος: Ποιητική Τριλογία
Σελίδες: 217 
Έτος Έκδοσης: 2016


Ίσως πολλοί θυμούνται την  τρυφερά αντισυμβατική κι αιρετικά αισθησιακή φιγούρα από τα 90s - από το κωμικό Εκμέκ Παγωτό μέχρι μια από τις πιο μεστές κι άκρως συγκινητικές ερμηνέιες ever στην θρυλική πλέον Λάμψη (δραπέτης Ιάγος).
Αυτά ήταν όμως μόνο η νεανική αρχή καθώς ο Άγγελος Προβελέγγιος, είναι ένας άνθρωπος μυρωμένος με την αστερόσκονη της Τέχνης (ανήκοντας σε οικογένεια με 5 γενιές καλλιτεχνών):
Σύντομα ξετύλιξε μια πολυσχιδή προσωπικότητα βιώνοντας πολύπλευρα τα Μυστήρια της Τέχνης (ως Ηθοποιός -Σκηνοθέτης, Μουσικός και Λογοτέχνης).



Από ενδιαφέρουσες σκηνοθετικές απόπειρες, που μένουν πιστές στη φρενήρη ρυθμό και τους προβληματισμούς της εποχής ("Άγρια Τριαντάφυλλα", "Έρωτας Στη Σκιά Του Φόβου"κ.α.) σε χαρακτηριστικές συνεργασίες του με ονοματα όπως η Λία Βίσση κι ο Κώστα Μπιγαλης και καλλιτεχνικές προτάσεις όπως η Rock διασκευή στο σαιξπηρικό Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας!) 
Έχοντας αφήσει πίσω εκείνες τις ανυποψίαστες μέρες, πλέον- στην εποχή της Κρίσης, 
ο Άγγελος Προβελέγγιος διασχίζει, ώριμος, το τοπίο της Τέχνης, με... φτερούγες του το Μέλος και τον Λόγο, και μάς συστήνει τον Ποιητή -Συνθέτη, επιζητώντας πάντα να υπηρετήσει πίσω από αυτά, την ιδέα μιας Δικαιότερης Κοινωνίας.
Αυτής που χρόνια έπασχε αλλά τώρα ολοκληρωτικά στερηθήκαμε μέσα από ένα παράλογο πλέγμα πολιτικοινομικών συσχετισμών, που μετέτρεψαν την πατρίδα μας σε πειραματόζωο και τον κόσμο ολάκερο σε φλεγόμενο τοπίο γκρεμισμένων πόλεων και ονείρων σε αποσύνθεση!


Ο Προβελέγγιος, ήταν - προς τιμήν του- από κείνους που δε σιώπησαν και δεν βολευτήκαν αυτιστικά πίσω από τον μικρόκοσμο τους, αλλά ένωσε την κραυγή του με την αγωνία των βιοπαλαιστών, την απόγνωση των φτωχών και την πληγωμένη περηφάνεια μιας χειμαζόμενης πατρίδας, που την χάσαμε σε ένα "σημαδεμένο" χαρτοπαίγνιο.
Παράλληλα όμως δεν έπαυε να αγανακτεί με τη μοιρολατρεία του αμνού, που καθιστά τους Πολλούς πρόσφορα σφάγια στα άνομα συμφερόντα των Ολίγων και Φαύλων.
Αύτη είναι, ακριβώς, η πρώτη ύλη που, διαποτισμένη με μια βαθιά υπαρξιακή αγωνία και ρυθμό, μετουσιώνεται σε ένα ανατρεπτικό έργο, την ποιητική Τριλογία "Αποκάλυψη"!


ΠΕΡΙΛΗΨΗ (ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ)
Μια Αποκάλυψη που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αινιγματική όσο και γεμάτη ασαφείς συμβολισμούς θρησκευτική Αποκάλυψη του Ιωάννη που γνωρίζουμε. 
Εδώ ο ποιητής φτιάχνει μια εξ ολοκλήρου δικιά του Αποκάλυψη. Την Αποκάλυψη του 21ου αιώνα. 
Την Αποκάλυψη της Παγκόσμιας Νέας Τάξης Πραγμάτων.
Μια αριστουργηματική Ποιητική Τριλογία που συγκλονίζει και παράλληλα τρομάζει με την ωμή της πραγματικότητα που φέρνει τον αναγνώστη αντιμέτωπο με την ίδια του την ψυχή. 
Σε μέλλον αβέβαιο 
μια μήτρα μάς πέταξε. 
Κρυφά κάποια κάμερα 
από πίσω μάς κοίταξε. 
" ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ " 
φώναξε. 
Γυρίσαμε… 
κι έριξε στο ψαχνό.


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
"Στο Ψαχνό" λοιπόν σε βρίσκει και το συγκλονιστικό έργο του Άγγελου Προβελέγγιου καθώς χαρτογραφεί τούτη τη νέα- hightech- "Κατάσταση Πολιορκίας" που βιώνει ο σύγχρονος -εκούσιος τε και ακούσιος- Δεσμώτης, ο Άνθρωπος!!Ο Έκπτωτος της Αθωότητας...
Ποίημα- Καταγγελία για τις αλυσίδες της Νέας Τάξης Πραγμάτων.
Ποίημα -Νοσταλγία.Ποίημα Ξεσηκωμού κι Ελπίδας...
Με ευθεία παραπομπή στο Τελευταίο Βιβλίο της Καινής Διαθήκης ,την "Αποκάλυψη του Ιωάννη", ο Άγγελος Προβελέγγιος σε αυτό το εκτεταμένο ποίημα θεολογεί τον Άνθρωπο κι ανατέμνει την Κοινωνία σαν ο στερνός Προφήτης του καιρού του.
              Το έργο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη  και πολλά επίμέρουςε ποιήματα που ωστόσο υπηρετούν μια στοχοπροσηλωμένη πλοκή στο σχήμα Αθωότητα- Απώλεια- Αγώνας
Γλώσσα απλή, χωρίς την επίδειξη των εξεζητημένων λέξεων και χωρίς την υψιπέτεια του πομπώδους λόγου μιας ψευδεπίγραφης τάχα διανόησης...
              Λέξεις καθημερινές- εικόνες οικείες, που συνθέτουν έναν πύρινο χορό από οδυνηρές αλήθειες και στοχεύουν την Καρδιά σου και τη Σκέψη, με την ακρίβεια σκυθικής σαϊτας!
                Ο ποιητής μας καλωσορίζει θεατρικά στο έργο, με την ευθυμία του θεατρώνη σε πρεμιέρα , μα απροσδόκητα απεκδύεται ευθύς τον ρόλο του "ανέξοδου διασκεδαστή"-θαρρείς και λέει: "Εγώ είμαι οίστρος σωκρατικός, που θα σάς ξεβολέψει!"
Έτσι μας προ(σ)καλεί σε ένα ταξίδι επίγνωσης και κάθαρσης, που θες οπωσδήποτε να ακολουθήσεις...
Στην αρχή προβάλλει η λαβωμένη αθωότητα, ένας κόσμος που βεβηλώνει τα Παιδιά!
Το "Τραύμα της Γέννησης" που αντί για ζωή μετατρέπται στο τέλος του Παραδείσου 
κι ο Απεγνωσμένος Εραστής που ξοδεύτηκε σε ανέραστα κρεβάτια, ενώ πολύ ποθούσε να δοθεί...
Η μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου κι η ολοκληρωτική του αλλοτρίωση γίνονται εκούσιες αλυσίδες του τούτον τον αιώνα της Μηχανής!
Προσχήματα ηλεκτρονικά, "επιστημονικώς τεκμηριωμένα" ,τροφοδοτούν την αποξένωσή μας από τη Φύση κ τον άνθρωπο...
Η κατακερματισμένη αυτή ατομικότητα είναι που θα οδηγήσει και στην άλωση της συλλογικότητας:
Είναι αυτή η  συναισθηματική  νέκρωση στις διαπροσωπικές σχέσεις και ο εγωκεντρισμός, που αποκόπτουν τον Άνθρωπο από την έγνοια του Άλλου-άρα μοιραία  και από το ευρύτερο Σύνολο, σηματοδοτώντας εκείνο που ο Αριστοτέλης όρισε ως μονισμό του Θηρίου- τον θάνατο των κοινωνιών!
Όπως θάνατος είναι όταν προσηλωνόμαστε στον αντικατοπτρισμό του Ναρκίσσου κι όχι σε κάποια άλλα Μάτια...
Τους στίχους του Προβελέγγιου,άλλωστε, διατρέχει μια διαρκής αγωνία θανάτου. Είναι αυτός ο προαναγγελθείς θάνατος που κι ο Τάσος Λειβαδίτης εννοούσε λέγοντας
"Αν δεν πεθαίνουμε ο ένας για τον άλλον είμαστε κιόλας νεκροί"...
Ο ατομικισμός μάς παροπλίζει και μας κάνει δειλούς. 
Ζούμε αυτοεξόριστοι από τη μόνη μας πατρίδα που τη σηματοδοτούσαν και τα λόγια του Σοφοκλή
"Συμφιλεῖν ἔφυν»!
Έτσι απροποσανατολισμένοι, καταντήσαμε και την κοινωνία μας "φωτοφοβική"!
Ο Άγγελος Προβελεγγιος, λοιπόν, με θάρρος kai με στίχους μοναδικής παρρησίας ,υπογραμμίζει τούτη την ευθύνη μας για το φως που ακόμη δεν είδαμε...
Για αυτήν την αργυρώνητη ανοιξη, την αλυσοδεμένη από εκείνους που ομνύουν στον Χειμώνα, γιατί Εμείς μόνοι μας τούς την παραδώσαμε...

               Στο τρίτο μέρος επελαύνει τελικά το Κακό, η Νέα Τάξη, που ο Ποιητής συνοψίζει στον όρο Επικυρίαρχοι...
Επανέρχεται η Πανούκλα να σβήσει την επαπειλούμενη Χαρά όπως ακριβώς το φοβόταν ο Camus! 
Το τρίτο αυτό μέρος αποκτά ένταση πρόζας , ενόσο ο Ποιητής αναζητά αντισώματα ανθρωπιάς και αντισταθμίσματα φωτός στο πιο βαθύ, καννιβαλικό έρεβος
Μια ατμόσφαιρα φουτουριστική - στα όρια της οργουελικής δυστοπίας και συνάμα προφητείας...
Η ηθική αποσάθρωση κι ο εκμηδενισμός του ανθρώπου από δυνάμεις ζοφερές κ υπέρτερες!
.Ο λόγος του Ποιητή, όμως, κλιμακωτά, ανάγεται σε Σάλπισμα Αντίστασης, θυμίζοντας Μιχάλη Κατσαρό("Αντισταθείτε!") ,σε έναν αγώνα ίσως πιο προσωποποιημένο από του προκατόχου του στο επίσης βιβλικών αποχρώσεων "Κατά Σαδδουκαίων"...
Ο Ποιητής της δικής μας"Αποκάλυψης" δεν παραμένει έξοθεν σαλπιγκτής:
Tαυτόχρονα ενδύεται ο ίδιος "άρματα πολεμιστή και γίνεται "δρων υποκείμενο": Της μάχης προεξάρχων!
Δίνει πρώτος το παράδειγμα,αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης του όπως το αξίωνε ο Καζαντζάκης 
“Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.” 
Κτίστης της ελπίδας, λοιπόν με τους λίγους που Επιμένουν.Που επιλέγουν το κόστος της Ελευθερίας, εκείνης που τόσο αφόρητη φανταζε στον Ιεροεξεταστή...
         
Δε θα συμπεριλάβω ενδεικτικούς στίχους από τη συλλογή του Προβελέγγιου, διότι θέλω εσείς μόνοι σας να τους διαβάσετε όλους -ανύποπτοι- μες στο βιβλίο 
και να σας βρουν κι εσάς κατάστηθα οι σφαίρες της αλήθειας τους, όπως εμένα...
Θα 'ναι ένας πόνος που θα σας κάνει καλύτερους ανθρώπους- σας το υπόσχομαι!
Αντιστρέφοντας την καβαφική προτροπή, σας καλώ να "ενδώσετε" στις προκλήσεις του Ποιητή και να υψώσετε επιτέλους το βλέμμα σας στο Φως!
Εγώ τον ευχαριστώ, γιατί επιλέγει να παραμένει Υμνητής και Προασπιστής του, όπως οι δραπέτες του πλατωνικού Σπηλαίου που αναμετρώνται με το άλγος της ενατένισης του και συμπονετικά επιστρέφουν να το μοιράσουν στους ζηλόφθονους αλυσοδεμένους...


Προτείνω ανάγνωση του έργου με συνοδεία της επικής σύνθεσης του ίδιου του Άγγελου Προβελέγγιου με τίτλο  
                          PROPHECIES

                                        ΕΠΙΣΗΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΥ 
Ο Άγγελος Προβελέγγιος γεννήθηκε 25 Οκτωβριου 1968 στην Αθήνα και είναι γόνος μεγάλης καλλιτεχνικής οικογένειας.
 Από τα πρώτα παιδικά του χρόνια εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στην Κύπρο.
Στα έξι του χρόνια ξεκινάει τις σπουδές του στη μουσική και μόλις ενηλικιώνεται επιστρέφει στην Ελλάδα συνεχίζοντας με σπουδές θεάτρου και σκηνοθεσίας.
Ταξιδεύει για δύο χρόνια στην Αμερική και τον Καναδά όπου και παρακολουθεί σεμινάρια σεναρίου.
Άλλοτε σαν σκηνοθέτης, άλλοτε σαν ηθοποιός, σεναριογράφος και μουσικός, έχει ανεβάσει ή παίξει ο ίδιος σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις, ταινίες και τηλεοπτικά σήριαλ έχοντας συνεργαστεί με κορυφαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες του θεάτρου και του κινηματογράφου.
Σημαντικό είναι και το έργο του σαν συνθέτης στη δισκογραφία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η τελευταία του δουλειά στο θέατρο ήτανε η διασκευή σε Rock Opera που έκανε στο "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας", το γνωστό έργο του Σαίξπηρ όπου σκηνοθέτησε και έγραψε τη μουσική. 
Το 2013 με το "Χερουβίμ" κάνει την πρώτη του απόπειρα στο χώρο του μυθιστορήματος. 
Η ποιητική τριλογία "ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ" είναι το πρώτο δείγμα γραφής στο χώρο της ποίησης.
Η νέα του σύνθεση PRORHECIES κυκλοφόρησε το 2018 και διατίθεται στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ κ σε άλλα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία

2 σχόλια:

  1. Τι να πω .... ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΓΡΑΨΕΣ φιλεναδα μου, ειναι εκλπηκτικο, τελειο, πανεμορφο, συναρπαστικο! ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ στο τεραστιο ταλεντο σου !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Σε κανει να θες να το διαβασεις γιατι εχει παρα πολλες δοσεις αληθειας και πραγματικα αξιζει να το διαβασουμε ολοι !!!!!!!!!!( ΖΕΤΑ Κ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και δε διαβαζω ποιηση , μου αρεσει ο τροπος που το παρουσιαζεις και μπορω ν πω μου κινησες το ενδιαφερον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή