Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Αναστασία Καλλιοντζή, ΠΑΡΑΝΟΙΑ

                                  ΠΑΡΑΝΟΙΑ, Αναστασία Καλλιοντζή
                                          ΕίδοςKoινωνικό Θρίλερ
                                          Βαθμολογία: 9/10

                                              
                    Το 2011, η Αναστασία Καλλιοντζή εγκαινίασε μια συνεργασία με τις Εκδόσεις Διόπτρα, μέσα από ένα ξεχωριστό κοινωνικό μυθιστόρημα, οδυνηρά προφητικό, που σκιαγράφησε την "Παράνοια" της μνημονιακής Ελλάδας ήδη από τις απαρχές της Κρίσης.
Ένα μυθιστόρημα πάντα επίκαιρο, που από τα αδιέξοδα της πολιτικής μας, οδηγεί τον αναγνώστη στα άδυτα της ψυχής και της αρετής...

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ο Σπύρος Παπασπύρος είναι ένας μεγαλοεπιχειρηματίας που βλέπει την ψευδεπίγραφη ευμάρειά του να καταρρέει με πάταγο από τις πολιτικές εξελίξεις του Μνημονίου.
Η θύελλα της Κρίσης ήρθε να γκρεμίσει τα "χάρτινα" κάστρα που έστηνε στην άμμο της αλαζονείας και να ανατρέψει τον τρυφηλό κόσμο του.
Χωρίς το πρόσχημα του πλούτου και το ένδυμα της κοινωνικής του επιτυχίας, ο Σπύρος θα αναμετρηθεί με τη γύμνια της ψυχής του.
Την ίδια περίοδο, ο Αφρικάνος Ροτίμι ακολουθεί τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, αποδρώντας από έναν φονικό εμφύλιο με όμορη φυλή, που του στέρησε  όσα αγάπησε.
   Με την καρδιά πλημμυρισμένη πόνο κι ανεπίστρεπτα ηλιοβασιλέματα της σαβάνας, ο νεαρός Αφρικανός θα ατενίσει έναν νέο αφιλόξενο κόσμο, που στον ζόφο του θα κυοφορήσει για 'κείνον μια νέα ηλιαχτίδα χαράς κι αγάπης: Την "Ωραία Εικόνα" του... "ξανθού Κυρίου"- "με την παρηγορητική πραότητα -και το χρυσό φως -γύρω -από τα μαλλιά".
Η λαχτάρα του Ροτίμι να ανακαλύψει "Ποιος" κρύβεται πίσω από την άγνωστη Φιγούρα θα νοηματοδοτήσει από την αρχή ολόκληρη την ύπαρξή του, στολίζοντας τις προυπάρχουσες αρετές του με μια πρωτόγνωρη δυναμική...
         Ο ξεπεσμένος επιχειρηματίας Σπύρος και ο μετανάστης Ροτίμι θα διασταυρωθούν σε μια νύχτα ολέθρου με τρόπο μοιραίο, που θα ανατρέψει τα πάντα και για τους δυο τους...


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Η Αναστασία Καλλιοντζή επανήλθε στο λογοτεχνικό μας προσκήνιο με ένα πολύ ιδιαίτερο και συγκλονιστικό βιβλίο, που ταρακούνησε τις καρδιές μας...
          Ξεφεύγοντας από τον αισθηματικό προσανατολισμό που κατακλύζει τη σύγχρονη μυθιστοριογραφία, η Καλλιοντζή συνθέτει με περισσή τόλμη και με απρόσμενη ευλαβικότητα, μια σύγχρονη κοινωνική παραβολή με βάθος...
Προφητεία, θρίλερ, συναξάρι:
H Παράνοια συνιστά ένα πολυεπίπεδο βιβλίο με διαρκείς "μεταμορφώσεις" σαν χάρτινος Πρωτέας, προσφέροντας τόσα ετερόκλητα συναισθήματα κai διδάγματα!
           Βιβλίο τόσο αληθινό που θα "ενοχλήσει" πολλούς- σε πιο ρεαλιστική βάση  από τους "Έσχατους Καιρούς" και πιο άμεσα από το δαιδαλώδες "Χαμένο Χθες", φέροντας αντίστοιχη παραφορά- στο τόσο προσφιλές "φλερτ" της Καλλιοντζή με το ακραίο.
Σε αυτό το βιβλίο υποβάλλεται επίσης και το θρησκευτικό στοιχείο, προσδίδοντάς του την κατανυκτικότητα ενός "προσκυνήματος"...
Η ΠΑΡΑΝΟΙΑ της Αναστασίας Καλλιοντζή είναι ένα βιβλίο καίρια πολιτικό, που προκαλεί την κοινωνία μας να αναμετρηθεί με τα απώτατα τοπία της διαβρωμένης της συνείδησής.
Είναι και βιβλίο όμως υπαρξιακό.
Σα σάλπιγγα της Αποκάλυψης έρχεται να σημάνει το "Τέλος Των Ψευδαισθήσεων"- την ώρα της Πληρωμής.
         Η Καλλιοντζή στην "Παράνοια" αναμεταδίδει ακριβώς τη στιγμή που ο ..."Ντόριαν Γκρέυ ανακαλύπτει το Πορτρέτο του και συνειδητοποιεί τη χαραμισμένη του ύπαρξη"!
      Σε αυτό ακριβώς το "σημείο μηδέν" καταγράφει η Ιστορία την Ελλάδα εν έτει 2011- κι έτσι την παραλαμβάνει το έργο της Καλλιοντζή. 
           Γλώσσα σκληρή, άκομψη, ενίοτε και απροσχημάτιστη - με στιγμές απροσδόκητα τρυφερές- ματώνει την ψυχή σαν λεπίδα κι άλλοτε την απαλύνει σαν χάδι...
Η Καλλιοντζή ακολουθεί περίπλοκες διαδρομές επιτακτικών πολιτικών και υπαρξιακών προβληματισμών, που στη φαινομενική υπερβολή τους, ξεμπροστιάζουν σε όλη της τη διάσταση την αληθινή φρίκη της ελληνικής κοινωνίας. 
Το πετυχαίνει στηριζόμενη σε δύο άξονες:
          Τον Έλληνα Σπύρο και τον Αφρικάνο μετανάστη Ροτίμι, που αντιπροσωπεύουν τα δύο δομικά στοιχεία της Κρίσης: 
Την οικονομική καταστροφή, ως απόρροια της ηθικής εξαχρείωσης, 
και τις πληθυσμιακές ανακατατάξεις....
  Ο υλιστής Σπύρος - παρότι σε ανώτατα κοινωνικά κλιμάκια - συμβολίζει την ηθική του μέσου Έλληνα που είχε απορροφηθεί από τη φρενίτιδα του καταναλωτισμού, του πλαστικού χρήματος και του φαίνεσθαι έχοντας εξοβελίσει πλήρως την ανθρωπιά.Ο Σπύρος είναι η αποθέωση του νιτσεικού ατομικισμού.
Όταν, όμως, η υλική ευμάρεια εξαλείφεται "ο Βασιλιάς" συνειδητοποιεί τη "γύμνια του"...
Κι ερχόμαστε στον Ροτίμι, έναν από τους πιο ολoκληρωμένους και γοητευτικούς χαρακτήρες της σύγχρονης λογοτεχνίας μας.
Ο "νεαρός Αφρικάνος" της Καλλιοντζή είναι ένα εύρημα μοναδικό και γίνεται κήρυκας ιδανικών- χωρίς ίχνος διδακτισμού.
Κανένας άλλος ήρωας σε πρόσφατο ελληνικό βιβλίο  δεν καταγγέλλει την ματαιόπονία του "Άφρονα Πλουσίου" όσο ο Ροτίμι. 
Και κανένας άλλος δε διατρανώνει το μήνυμα του αντιρατσισμού και της χριστιανικής αγάπης με τόση εγκαρτέριση, όσο ο Ροτίμι της Καλλιοντζη- βγαλμένος θαρρείς από τις σελίδες ενός Ευαγγελίου..
       Ένα ανθρώπινο πλάσμα σε πλήρη αρμονία με τη φύση, σε εξαίσια περιχώρηση με τα υπόλοιπα πλάσματα του περιβάλλοντός του, που βρίσκουν θέση στην ευσεβή καρδιά του. Πλάσμα ξέγνοιαστο, βαθιά ερωτικό κι ερωτευμένο...
Σαν πρωτόπλαστος ανυποψίαστος, ο Ροτίμι αντιμετωπίζει όμως μια βίαιη έξωση από τον παράδεισο του μικρόκοσμού του, που θα συγκλονίσει τον αναγνώστη, μεταφέροντάς του εικόνες από έναν κόσμο άγρια σαγηνευτικό, μα κι αμόλυντο.
             Κι ύστερα ο Ροτίμι ξεριζώνεται και γίνεται ο Ξένος.
Ξένος -όχι μόνο λόγω καταγωγής, αλλά γιατί δεν αφομοιώθηκε στην κερδοσκοπία και την κακία της κοινωνίας μας - παρ'όλες τις δοκιμασίες ενός αφιλόξενου κόσμου και την Ανάγκη, που εύκολα μπορούσαν να διαφθείρουν 'έναν πιο αδύναμο χαρακτήρα....
        Η συγγραφέας ιχνηλατεί πολύ διεισδυτικά τις ψυχικές διαδρομές του νεαρού μετανάστη και το ξάφνιασμα του από τα νέα δεδομένα.
Η αγαθότητα του Ροτίμι προβάλλει απόλυτα πειστική και τεκμηριωμένη- μέσα από εικόνες αναγνωρίσιμες στον μέσο Αθηναίο.
Ο αγνός Ροτίμι στην πυρετώδη εποχή μας είναι ένα "πρόβατο ανάμεσα σε λύκους", όπως προειδοποίησε ο Ιησούς τους εκλεκτούς Του μαθητές...Πράγματι, με την "καθαρότητα" του παιδιού κι αυτός κατάφερε, όπως προδιαγράφεται στην "Επί του Όρους Ομιλία" να "δει" τον Θεό της Αγάπης από την πρώτη στιγμή που το βλέμμα του αντίκρισε την Εικόνα...
Ήρωας ποιητικός θυμίζει τη ρήση του Ελύτη στη Μαρία Νεφέλη:."Τέτοιαν εύστοχη δείξε αδεξιότητα και να!-ο Θεός!
          Ένας μικρούλης ,σύγχρονος "Φραγκίσκος", ο Ροτίμι διασχίζει γεμάτος ανυποψίαστη αγάπη προς όλους, τους θορυβώδεις δρόμους της Αθήνας, παρέα με τον καρτερικό του σκύλο και μόνη σύντροφο την Άγια Πενία!          
Είναι ο "Φτωχούλης Του Θεού", που όπως όριζε ο Καζαντζάκης στην "Αναφορά Στον Γκρέκο" κι από τον Παράδεισο του εκείνος θα αγωνιά για τους κολασμένους!
Ο νεαρός Ροτίμι, λοιπόν, χωρίς γνώσεις και περγαμηνές κατανοεί "τη μωρία του Σταυρού", που χλευάζουν οι σοφοί.
       Η Αναστασία Καλλιοντζή πλέκει, λοιπόν, το οδοιπορικό ενός μικρού αγίου- από τη μια άκρη του κόσμου και την περιπέτεια της μετανάστευσης ως την ανώτατη κλίμακα του Ουρανού...
Ο Ροτίμι σηματοδοτεί μια "Επιστροφή" στις "Κατ' Εικόνα" καταβολές του ανθρώπου.
Έτσι, στην ανυποψίαστη αθωότητα του ο Ροτίμι έρχεται σε τέλεια αντιδιαστολή προς τον συμφεροντολόγο, υψιπετή Σπύρο, δηλαδή όλους εμάς που μετράμε την αξία μας στο εισόδημα ή στα πτυχία μας...
 Ο αθώος, αδαής -ενίοτε και "αφελέστατος" για την εποχή μας- Ροτίμι, κατέχει την Αλήθεια και ξεμπροστιάζει τον ναρκισσισμό και την "καπατσοσύνη" όλων μας, όπως το σημειώνει ο Απόστολος Παύλος στην Α Προς Κορινθίους Επιστολή:... " ἀλλὰ τὰ μωρὰ τοῦ κόσμου ἐξελέξατο ὁ Θεὸς ἵνα τοὺς σοφοὺς καταισχύνῃ, καὶ τὰ ἀσθενῆ τοῦ κόσμου ἐξελέξατο ὁ Θεὸς ἵνα καταισχύνῃ τὰ ἰσχυρά.
       Ο ηρωας της Καλλιοντζή αποδεικνύει πως η καταστροφή , που βιώνουμε όλοι εδράζεται τελικά στην ηθική κι όχι την υλική μας ανεπάρκεια,όπως το αναφωνεί με πικρία ο Κώστας Χατζής στο Διεθνές Το Μαγαζί:
"Θεέ μου, να'τανε 'χαζοί'
όλοι οι άνθρωποι στη Γη...
Θα βλέπαμε άσπρη μέρα..."

Η συνάντηση Σπύρου και Ροτίμι θα επιφέρει την κορύφωση αυτού του μηνύματος κομίζοντας μια ιδιότυπη νέμεση, που συνιστά προειδοποίηση για όλους μας...
Aυτή είναι η "Παράνοια" της Καλλιοντζή.
Βιβλίο από αυτά που έχει ανάγκη μια κοινωνία!
Ένα χρονογράφημα με διαχρονική αξία- ένα πολυδιάστατο ντοκουμέντο- μπαρουτοκαπνισμένο από πυρπολημένα οράματα- που θα κληροδοτήσει στον αναγνώστη των επόμενων δεκαετιών μια ολοζώντανη μνήμη από τους καιρούς της πιο σκληρής διάψευσης.
Πάνω από όλα συνιστά μια πρόκληση στον εγωισμό μας, ένα κάλεσμα ευλογημένο να αναμορφώσουμε την ψυχή μας γιατί η Κρίση συνιστά ζήτημα ηθικό.
Γνωρίστε αυτό το ξεχωριστό βιβλίο που αποτελεί μια πολύτμη φωνή αφύπνισης και θα βγείτε συγκινημένοι και πολλαπλά κερδισμένοι.Ίσως και λίγο πιο "Άνθρωποι"...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου