Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Γιώτα Παπαδημακοπουλου, Όταν Ξέρεις Να Αγαπάς

                            Όταν Ξέρεις Να Αγαπάς, Γιώτα Παπαδημακοπουλου
                                                    Είδος: Αισθηματικό-Κοινωνικό
                                                     Βαθμολογία: 10/10

             

Εκδόσεις                       ΜΑΤΙ
Αριθμός Σελίδων           532
Επιμέλεια                       Μιαούλη Έλενη , Σάββας Προβατίδης
Χρονολογία Έκδοσης    Μάιος 2015



Η γνωστή διαδικτυακή βιβλιοκριτικός Γιώτα Παπαδημακοπούλου, μέσα από τη συγγραφική της ιδιότητα επανέρχεται με ένα από τα πιο όμορφα- και τολμηρά συνάμα- αισθηματικά βιβλία των τελευταίων χρόνων από τις εκδόσεις Μάτι. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από όλους μας για να ανακαλύψουμε πόσο θαυμαστή γίνεται η ζωή ,"Όταν Ξέρεις Να Αγαπάς"!


ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Ιόλη, κόρη ενός γνωστού μεγαλοδικηγόρου είναι τελειόφοιτη της Νομικής και μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στις σπουδές της και στους αγαπημένους της φίλους...
Μια μέρα,την προσοχή της τραβάει η φιγούρα ενός μοναχικού νεαρού άνδρα που συναντά στη Σχολή της.
Έκτοτε η μελαγχολική μορφή του της γίνεται εμμονή και τελίκά κατορθώνει να τον γνωρίσει.
Ο Στέφανος δε μένει ασυγκίνητος από κείνη , όμως κατατρύχεται από τον δικό του "τρομακτικό δαίμονα".
Η Ιόλη με περίσσιο θάρρος και όπλο την άμετρη αγάπη της θα του ξαναδώσει την ελπίδα και θα πολεμήσει στο πλάι του.
Ενωμένοι θα δουν μια κοινωνία να ορθώνεται εχθρική απέναντί τους, κλείνοντας τις πόρτες και πληγώνοντας τα ευγενικά του όνειρα...
Στη διαδρομή τους ,όμως, θα βρουν απροσδόκητους συμπαραστάτες και θα διαπιστώσουν πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο "Όταν Ξέρεις Να Αγαπάς"!...

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Πόσο ευλογημένη νιώθω ως αναγνώστρια που έζησα αυτήν την αναγνωστική αλλά πρωτίστως συναισθηματική εμπειρία!
Είναι η πρώτη ,ενστικτώδης σκέψη που μού έρχεται στον νου μετά το τέλος αυτού του μυθιστορήματος:
Το "Όταν Ξέρεις Να Αγαπάςείναι κάτι παραπάνω από μια ρομαντική ιστορία-όσο κι αν αυτό από μόνο του θα ήταν αρκετα γοητευτικό.
Το βιβλίο της Γιώτας Παπαδημακοπούλου είναι ένα πρωτοπόρο και "γενναίο" κοινωνικό βιβλίο, που δεν μπορείς- και δεν "πρέπει"- να το ξεχάσεις με τίποτα!
Με αυτό, η συγγραφέας δείχνει ότι έχει διανύσει μια τεράστια, σχεδόν χαώδη απόσταση από τα προηγούμενα λίγο "άγουρα" βιβλία της και αποδεικνύεται μια δημιουργός ευαίσθητη και κοινωνικά αφυπνισμένη!
       Επιτέλους, ένα διαφορετικό αισθηματικό μυθιστόρημα που διεισδύει στην ουσία της Αγάπης και δεν αναλίσκεται σε φτηνούς εντυπωσιασμούς!

Το "Όταν Ξέρεις Να Αγαπάς",λοιπόν, τολμά να αναμετρηθεί με ένα ζήτημα φλέγον που η κοινωνία μας επιμένει εγκληματικά να αντιμετωπίζει ως ταμπού και μια κοινωνική ομάδα που αδίκως παραμερίζεται -αν όχι δαιμονοποιείται άδικα!
Πρόκειται για την ευάλωτη κατηγορία των οροθετικών, που πέρα από τον προσωπικό τους ανήφορο καλούνται να αντιμετωπίσουν την προκατάληψη, τον φόβο και την περιφρόνηση.To θέμα αυτό έρχεται στο προσκήνιο μέσα από έναν συγκλονιστικό έρωτα.

Η ηρωίδα μας, λοιπόν, η Ιόλη, ένα κορίτσι καλόκαρδο και ως τότε ξέγνοιαστο καλείται να αναμετρηθεί με την τρομερή αποκάλυψη ότι ο άντρας που αγαπά είναι φορέας του HIV.
Δίλημμα συντριπτικό και αμετάκλητο, από εκείνα που φέρνουν τον άνθρωπο σε ένα οριακό, υπαρξιακό σταυροδρόμι, ανάμεσα στη διάσωση της βολής του και στην απόλυτη αυτοπροσφορά, που ελευθερώνει!

Από την απαρχή της,μας συγκινεί αυτή ρομαντική  γνωριμία ανάμεσα στην ευαίσθητη Ιόλη και τον μυστηριώδη, θλιμμένο άγνωστο...
Η συνέχεια μας επιφυλάσσει μια συγκλονιστική συναισθηματική δίνη, που μας απορροφά στον μέγιστο βαθμό...
Με γλώσσα απλή, που ρέει, παραστατικούς διαλόγους και στοχευμένη απόδοση κάθε ψυχολογικής διακύμανσης των ηρώων ,η Γιώτα Παπαδημακοπούλου χαρτογραφεί βήμα- βήμα μια σχέση δύσκολη, μαζί και δυνατή από αυτές που ταξιδεύουν την ψυχή και αναμορφώνουν ολόκληρη την στάση ζωής!
Η αληθοφάνεια των χαρακτήρων και των καταστάσεων του δεν αναιρεί το αμείωτο ενδιαφέρον και την απαραίτητη μυθιστορηματική "πινελιά" που επιτείνει τη συγκίνηση!Οι ανατροπές παραμένουν μέχρι το επιδέξια "σκηνοθετημένο" τέλος του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα των οροθετικών θίγεται στη λογοτεχνία.'
Σε αυτόν τον τομέα έχουμε το πρωτοπόριακό για την εποχή του κοινωνικό μυθιστόρημα της Λίτσας Ψαραύτη "Το Αυγό Της Έχιδνας",που κυκλοφόρησε μέσα της δεκαετίας του '90
Ήταν ένα οδοιπορικό ενός νεαρού-συνώνυμου προς της Γιώτας- που από μια επιπολαιότητα κολλάει τον ιό.Εκεί, παρακολουθούμε τη διαδρομή αποδοχής της νέας κατάστασης και την απόφασή του να αντιμετωπίσει τη μεγάλη Μάχη με διακριτική συνοδοιπόρο την εφηβική του αγάπη (Σε αυτό το σημείο αναρωτήθηκα... τι σόι λογοτεχνική κατάρα κατατρέχει τους Στέφανους και τους γράφει τέτοιο δύσβατο ριζικό!)
Αυτό το βιβλίο τότε είχε κάνει αίσθηση στο ανέτοιμο κοινό που δεν ήταν εξοικειωμένο με την πρωτόγνωρη ,"τρομερή ασθένεια", και εστίαζε στην ατομική ψυχολογία του φορέα.
          Ακολούθησε το επίσης ευρείας αποδοχής νεανικό Γεύση Πικραμύγδαλου του Μάνου Κοντολέοντα.

Κανένα τους, όμως δεν άγγιξε τα συναισθηματικά βάθη, που κατάφερε να φτάσει το "Όταν Ξέρεις Να Αγαπάς"!
Έχουμε επίσης να κάνουμε με ένα μυθιστόρημα νεανικής δροσιάς και συνάμα βαθιάς ωριμότητας.
        Με τόλμη κι ευαισθησία εδώ, η νεαρή συγγραφέας προσδιορίζει την ψυχολογία του ήρωά της μέσα από τη συνύπαρξη του με τους γύρω και ανατέμνει την αγάπη σε όλη της τη ματωμένη ομορφιά, σε όλη της την τραγικότητα...
Χωρίς να παράσχει υπερβολικές λεπτομέρειες , η ιστορία αυτή ενημερώνει το κοινό για τις πιο χρήσιμες αλήθειες γύρω από τη συγκεκριμένη ασθένεια , ανατρέποντας στερεότυπα χρόνων, που άδικα κατέστρεψαν τόσες ζωές. 

Η πορεία του Στέφανου και της Ιόλης εξελίσσεται με όλες της τις δυσκολίες, τις κρίσεις και τις άβολες στιγμές.
Τίποτα δεν εξωραΐζεται και καμιά παράμετρος δεν αποσιωπάται, με αποτέλεσμα να ιχνηλατούνται οι περισσότερες πλευρές της σκληρής συνύπαρξης με την ασθένεια και τους περιορισμούς της
Η συγγραφέας χειρίζεται αριστοτεχνικά την αλήθεια-με τόλμη μεν, χωρίς καμιά ωμότητα δε...
        Ώρες αδυναμίας αλλά κι άμετρου μεγαλείου, με την αγάπη μόνο όπλο απέναντι σε πλήθος εμποδίων ενδογενών και εξωγενών...
Και, μέσα σ'όλα, βλέπουμε την Ίόλη να ανάγεται σε προσωποποίηση της ανιδιοτέλειας και της αυταπάρνησης, όπως μόνο ένας γνήσιος ταγός της αγάπης μπορεί να είναι...
          Μια αγάπη που απαρνείται τα όποια προνόμιά της!
Μια αγάπη που σκύβει πάνω από τις πληγές, που δέχεται να γίνει κοινωνός τους,να λεκιαστεί από το "αίμα τους", αφού όπως σημειώνει αφοπλίστικά η Marguerite Yourcenar:"Δέν αγαπάμε αρκετά τους ανθρώπους , όταν δεν αγαπάμε την αθλιότητα , την ταπείνωση και τη δυστυχία τους..." 

Μέσα από αυτήν την υπέροχη αγάπη, αναδεικνύεται ένα ακόμη κρίσιμο κοινωνικό θέμα που είναι επιτακτική ανάγκη η κοινωνία να το επανεξετάσει και να  αναμορφώσει επειγόντως το νομοθετικό της πλαίσιο γύρω από αυτό.Είναι καλύτερο όμως να το ανακαλύψει μόνος του ο αναγνώστης!

Το "Όταν Ξέρεις Να Αγαπάς" είναι ένα χορταστικό βιβλίο που όταν το τελειώσετε θα αισθανθείτε "πλούσιοι" ψυχικά και θα έχετε αποκτήσει κίνητρο να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι!
         Η Γιώτα Παπαδημακοπούλου πρέπει να είναι περήφανη που αυτό το βιβλίο φέρει τη δική της υπογραφή...Με αυτό το υποδειγματικό μυθιστόρημα η Γιώτα αποδεικνύει πως "Όταν Ξέρεις Να Αγαπάς" , γεννάς θαύματα κι αυτό ακριβώς είναι αυτό το βιβλίο -πρόκληση.
Μια ευχάριστη έκπληξη στα λογοτεχνικά δρώμενα της περσινής σεζόν κι ένα πολύτιμος συνοδοιπόρος "καρδιάς".
        Συγχαρητήρια στον εκδότη Σάββα Προβατίδη που είχε την οξυδέρκεια να αγκαλιάσει αυτήν την ιδέα και να προσφέρει μέσα από τον οίκο Μάτι ένα μυθιστόρημα από αυτά που έχει ανάγκη η κοινωνία για να την αφυπνίζουν και να τη στρέφουν σε ανώτερες αξίες χωρίς διδακτισμούς!

Οπωσδήποτε, ανακαλύψτε αυτήν την ιστορία έρωτα ,που μας μαθαίνει να αγαπάμε αληθινά και λυτρωτικά!
                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου