Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Μαρία Κωνσταντούρου, Η Άγνωστη Δίπλα Μου

                                        Η Άγνωστη Δίπλα Μου, Μαρία Κωνσταντούρου
                                               Είδος Αισθηματικό/Θρίλερ
                                               Βαθμολογία: 10/10(Κάθε βιβλίο βαθμολογείται στην κατηγορία του)
                                                                                           
                                    

Η αγαπημένη συγγραφέας Μαρία Κωνσταντούρου,που ξεχωρίζει για τη γεμάτη ευαισθησία και κοινωνικούς προβληματισμούς πένα της, φέτος επανέρχεται με ένα αξέχαστο μυθιστόρημα,που αποδεικνύει πως δε μένει στάσιμη, αλλά συνεχώς ανεβάζει τον πήχυ ολοένα και ψηλότερα!
Η Άγνωστη Δίπλα Μου των εκδόσεις Λιβάνη είναι ένα βιβλίο που αποδεικνύει την ευρηματικότητα ενός νου ανήσυχου και κοινωνικά αφυπνισμένου.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η γλυκιά κτηνίατρος Μελίνα σε μια κρίσιμη καμπή της ζωής της,με την απώλεια να έχει ανατρέψει τα ως τώρα δεδομένα της, αποφασίζει να εγκαταλείψει τη ζωή στην Αθήνα και αναζητά μια νέα αρχή στο γραφικό χωριό Αιθερικό.
          Παρέα με τα σκυλιά της Πάντσο και Μελίνα, κρατά βαθιά τον πόνο της καρδιάς της και προτάσσει το χαμόγελο και το φως στη νέα της ζωή.
Στο χωριό θα την υποδεχθούν πρόσωπα απλά και καλοπροαίρετα, ο νεαρός προύχοντας του χωριού, μα και μια σειρά παράξενων γεγονότων που υποδηλώνουν μια μυστηριώδη παρουσία κι έναν αδιόρατο κίνδυνο.
                Κάτω από τη σκιά ενός άδικου θανάτου, μιας κατεστραμμένης φιλίας και του τρομακτικού αντικοινωνικού γείτονά της, η Μελίνα θα παλέψει να ξαναχτίσει μια νέα ζωή, φωτίζοντας με την καλοσύνη τα σκοτάδια στις ψυχές των γύρω της
Παράλληλα, θα αναζητήσει τη λύση στο μεγάλο μυστήριο, που θα οδηγήσει τελικά σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη, ασύλληπτη στον κοινό νου.
Ένας χορός τρόμου, έρωτα κι απρόσμενης ανθρωπιάς θα οδηγήσει τη Μελίνα στην αυτογνωσία και θα αποδείξει πως Ιθάκη κάθε αναζήτησης  του ανθρώπου είναι η αγάπη...  

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Η Μαρία Κωνσταντούρου αυτή τη φορά κατέπληξε το κοινό με μια ιστορία σαγηνευτικά "παράξενη", που έρχεται να μας ταξιδέψει σε τοπία γραφικά κι εφιαλτικά συνάμα, "τόπους" ψυχής γνώριμους κι ανοίκειους μαζί.
           Πρόκειται για μια πλούσια αναγνωστική εμπειρία τόσο πολυδιάστατη που είναι δύσκολο να την κατατάξεις κάπου κι αυτό προσδίδει στο βιβλίο αυτό μια ιδιότυπη, δυσεύρετη γοητεία, που είχα πολύν καιρό να συναντήσω σε βιβλίο της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας... 
          Η Άγνωστη Δίπλα Μου λοιπόν συνιστά ένα τρυφερό κοινωνικό μυθιστόρημα, με αισθηματικό προσανατολισμό ,πασπαλισμένο με στοιχεία μυστηρίου που παραπέμπουν ευθέως στη γοτθική ατμόσφαιρα έργων τρόμου, (χωρίς να είναι τέτοιο)!Ένα βιβλίο υποβλητικό μέχρι την τελευταία του στιγμή.
Κι όμως...  
          Όλα αυτά τα ετερόκλητα χαρακτηριστικά είναι τόσο αρμονικά συνδυασμένα μεταξύ τους που το αποτέλεσμα αφοπλίζει τον αναγνώστη, δημιουργώντας του αντιφατικά συναισθήματα, που εναλλάσσονται διαρκώς:
           Από τη θαλπωρή, τη ζεστασιά και τον ρομαντισμό,μεταβαίνουμε αιφνιδίως στην αγωνία ,την απορία και τον αυθεντικό "φόβο"- σε διαρκείς εναλλαγές!
               Σε αυτό συμβάλλει η πρωτότυπη πλοκή και οι ξεχωριστοί χαρακτήρες που σκιαγραφούνται ανάγλυφα και πολύ αναλυτικά, διατηρώντας ο καθένας τη μοναδικότητα του και την αυθύπαρκτη γοητεία του:
              Πέρα από τη γλυκιά Μελίνα που είναι φορέας καλοσύνης, συναντάμε τη χειραφετημένη Βαγγελίτσα, τον αγνό ταβερνιάρη Κώστα
νιώθουμε ένα μικρό δέος μπροστά στον αρχοντικό Νότη με τον ακέραιο χαρακτήρα και το ανεπούλωτο πένθος, συγκινούμαστε από τη φιλία του Λεωνίδα
γοητευόμαστε από την Ερατώ, 
συμπονούμε την ανασφαλή Αναστασία, 
ενώ νιώθουμε την περιέργειά μας να εξιτάρεται με τον απροσπέλαστο κι απομονωμένο Μάνο...
         Μαζί τους, "οι τετράποδοι φίλοι" γίνονται όχημα εξελίξεων και αφορμή να αναδειχθούν οι δεσμοί του ανθρώπουμε τα ζώα:
Η συγγραφέας κηρύττει την πραγματική φιλοζωία που εκκινεί από την αγνότητα της ψυχής και την αυθεντική αγάπη στον άνθρωπο, σε μια οπτική που μου θύμισε έντονα τον Αλβέρτο Σβάιτσερ ,τον ιεραπόστολο που θεωρούσε πως "η Αγάπη πηγάζει από τον Θεό, περνα στον άνθρωπο αλλά διαχέεται σε όλα τα πλάσμα τα της Πλάσης".
             Παράλληλα, η συγγραφέας στα ψυχογραφήματά της, αναπτύσσει σαφείς στοχασμούς γύρω από τις σχέσεις ,την απώλεια και το δίλημμα του συμβιβασμού, περισσότερο σαν σε γλυκιά νουθεσία προς τον αναγνώστη.
              
Όλοι αυτοί οι χαρακτήρες,λοιπόν και τα πάθη τους, συνθέτουν ένα παραστατικό κοινωνιόγραμμα μιας περιορισμένης κοινωνίας όπως είναι ένα ορεινό χωριό, το οποίο ξεπροβάλλει άλλοτε φιλόξενο κι άλλοτε άβατο απόρθητων μυστηρίων:          
         Η σκηνογραφική πανδαισία που στήνει η συγγραφέας με μια ζωηρή εικονοπλασία επιτείνει την ποικιλομορφία των συναισθημάτων:
          Πρόκειται για ένα τοπίο άλλοτε ονειρικό, άλλοτε τρομακτικό:
Eιδυλλιακές εικόνες από μια ανόθευτη ομορφιά,την ξεγνοιασιά και τους ήπιους ρυθμούς της επαρχίας, συνυπάρχουν με μια ζοφερή ατμόσφαιρα που παραπέμπει στη διαποτισμένη θάνατο εργογραφία του Πόε.
Εικόνες από τους πιο χθόνιους φόβους του ανθρώπου, που κυοφορούν αρχέγονες απειλές...

Ένα άρτια σκηνοθετημένο μυστήριο, που μας υποβάλλεται από τις πρώτες σελίδεςμε τη λύση του να έρχεται σταδιακά ,"βασανιστικά", για να κορυφωθεί σε μια αποκάλυψη που θα αιφνιδιάσει και θα συνταράξει την ψυχή του αναγνώστη...
           Μια τραγωδία ασύλληπτη και μια φιγούρα που κομίζει μεγαλείο απρόσμενο κι ανεκτίμητα μαθήματα ζωής...
         Μια αλληγορική ιστορία βγαλμένη θαρρείς από την αποθησαυρισμένη σοφία των λαϊκών θρύλων, (σαν εκείνον π.χ. που τροφοδότησε την έμπνευση της Μαρίας Κωνσταντούρου στο άλλο έργο της, "Αγεφύρωτες Σιωπές").

Μια παρουσία που σαν τις Ευμενίδες ζητά τη δικαίωση μέσα στον άνομο κόσμο των ανθρώπων...
Μια φιγούρα κληρωτός της πιο σκοτεινής πλευράς του ανθρώπου που ατένισε και κατέκτησε το φως...
            Αυτό το μοναδικό κι απρόβλεπτο συγγραφικό εύρημα,συνδιαλέγεται με κλασσικά έργα του Λερού, της Σέλλευ και με τα αερικά της δημοτικής παράδοσης,  πυροδοτώντας τελικά ένα μακρύ ταξίδι αυτογνωσίας για τους ήρωες και τους αναγνώστες.

Αυτή είναι η Άγνωστη Δίπλα Μου...΄"Ενα Παραμύθι Εφιαλτικό"(όπως λεεί κι ο στίχος του Άλκη Αλκαίου), που αναδεικνύει τις πιο πολύτιμες αλήθειες και μας καλεί να ενδώσουμε σε μια "ζωή αληθινή"!
            Ανακαλύψτε το και αποδράστε στην αιθέρια φύση του Αιθερικού με τα μαγευτικά μυστήρια και τους υπέροχους ανθρώπους!





           


                                                                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου