ΠΕΡΙΛΗΨΗΤο δίδυμο Νόρας- Νικόλα απολαμβάνει τις "δάφνες" της προηγούμενης εξιχνίασης όταν μια... μικρή Δάφνη κομματιάζεται από μια αποτρόπαιη παγίδα,
και η πόλη ολόκληρη συνταράσσεται από μια νέα, αιματηρή υπόθεση:
Έφηβοι απάγονται απανωτά και φυλακίζονται σε ένα υπόγειο.
Ο ένοχος τούς αποδίδει κωδικές ονομασίες ζώων σε ένα project που παραπέμπει στην Κιβωτό του Νώε, και στέλνει το μήνυμά του σε πανελλαδική εμβέλεια μέσω social media και τηλεόρασης, που προθυμα φιλοξενούν τις σαδιστικές του εμπνεύσεις.
"Παγόνι, γουρούνι, λύκος, αλεπού και φυσικά ο βιβλικός όφις":
Τι συμβολισμός κρύβεται πίσω από το καθένα;
Ποιος είναι ο "αμνός" ανάμεσά τους;
Τι ζητά ο δράστης;
Πόσο αίμα θα ικανοποιήσει τη δίψα του;
Αυτή τη φορά, η Νόρα Δενδρινού κι ο Νικόλας Παναγιωτίδης καλούνται να συνεργαστούν με την αυθεντία της Δ.Η.Ε. Σαβίνα Μαρνέρη - ενώ η Ελπινίκη Ντόκα παλεύει με τα προσωπικά της μυστικά- γεγονός που θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου.
Όσο οι προσωπικες ισορροπίες των ηρώων μας διαταράσσονται, ο κίνδυνος απλώνεται σκορπώντας τρόμο και θάνατο, και τίποτα δε φαίνεται ικανό να τον σταματήσει πριν θεσει τον θεαματικό του επίλογο...
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Είναι προφανές ότι η συγγραφική σύμπραξη Λένας Μαντά κ Καίρης Θεοδώρου, που ξεκίνησε πετυχημένα με τη #"Γυναικεία Υπόθεση1", ήρθε για να μείνει και τα #"Φίλια Πυρα"2 υπηρετούν με αξιώσεις αυτην τη φιλοδοξία!
Κατά τα πρότυπα ξένων αστυνομικών, οι δυο Ελληνίδες συγγραφείς αποφάσισαν να συνθέσουν μια σειρά αστυνομικών βιβλίων, με τους ίδιους κεντρικούς ήρωες απέναντι σε νέες αιματηρές προκλήσεις.
Νόρα, Ελπινίκη και Νικόλας φαίνεται θα είναι οι μόνιμοι συνοδοιπόροι μας στο μυστήριο.
Το δεύτερο βιβλίο της σειράς των Μαντά- Θεοδώρου, λοιπόν, τα "Φίλια Πυρά", επικυρώνει αυτό που είχε διαφανεί από την αρχή:
Είναι εμφανές ότι ο συνδυασμός των κλίσεων καθεμιάς από τις δυο συγγραφείς μας έχει βοηθήσει το αποτέλεσμα να εμπλουτιστεί από όλες τις πλευρές. Κοινωνική, Αστυνομική και δημιουργική. Όλα τα στοιχεία συνυπάρχουν αρμονικά
Η σειρά αυτή των βιβλίων #Γυναικεία Υπόθεση" ακολουθεί τα μονοπάτια αμερικάνικων θρίλερ που αναφέρονται στη σύγχρονη εποχη- με χαρακτηριστικότερα αυτά του Alridge με την Elen Grayce.
Από τη μια υπάρχει το κομμάτι των προσωπικών στιγμών, με τις ατομικές τραγωδίες και συγκρούσεις, από όπου δεν απουσιάζει ο ενίοτε ακαλαίσθητα άγριος ερωτισμός, πράγμα ως ένα σημείο λογικό, προκειμένου να δεθεί ο αναγνώστης με τους βασικούς χαρακτήρες της "σειράς" και να συμμεριστεί τις αγωνίες τους σε κάθε υπόθεση.
Από την άλλη ξεδιπλώνεται ένα αστυνομικό μυστήριο διαποτισμένο αίμα και με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα...
Τούτο το μοτίβο ακολουθούν όλα τα βιβλία τέτοιων σειρών με ευρηματικές διαφοροποιήσεις σε κάθε μια περιπετεια-έτσι κ στη # Γ.Υ."...
Η κεντρική ηρωίδα στη # "ΓΥ1-2", η Νόρα Δενδρινού, ειναι μια γυναίκα μοντέρνα , ανθεκτική, ανεξάρτητη, με μιαν απώλεια που την έχει κάνει κυνική στις ερωτικές της σχέσεις, θυμίζοντας εν πολλοίς την "Ελεν Γκρεις", όπως εχω αναφερείστο πρώτο βινλίο της σειράς.
Η έντονη συνάφεια όμως με τον συγκεκριμένο συγγραφέα ( Αλριτζ) έγκειται και στη δαιδαλική φύση των υποθέσεων που εξελίσσονται και στη σειρά #"Γυναικεία Υπόθεση" ως "γρίφοι εφιαλτικοί και κλιμακούμενοι, χωρίς καν να αποκρύπτονται οι αποκρουστικές λεπτομέρειες". Η πλοκή έξυπνη και στο δεύτερο αυτό βιβλίο των Μαντά- Θεοδώρου, "αρπάζει" από την πρώτη σελίδα τον αναγνώστη και "τον βουτά", χωρίς έλεος στα σκοτεινά υδατα μιας τρομερής αγωνίας η οποία λήγει στην ύστατη λέξη.
Ορισμένες σκηνές άγριες, (ίσως υπερβαίνουν τη μέση αντοχή), η βία διάχυτη, οπότε ο αναγνώστης πρεπει να ειναι προετοιμασμένος να βιώσει απροσχημάτιστη φρίκη και σε αυτην την ευφάνταστη έμπνευση των "Φίλιων Πυρών".
Πρόκειται για μια ιστορία βασανισμού μετ' εγκλεισμού σαν το Cube, με oρισμένες σκηνές που θαρρείς ξεπήδησαν από torture porn ταινίες, όπως το Hostel και το Saw- όλα ομως "στοιχειοθετημένα" ευφυιώς.
Η εξέλιξη της ιστορίας επιφυλάσσει αντίστοιχo με αυτές plot twist, που πραγματικά εκπλήσσει- αν και κάποιο σημείο στο φινάλε δίνεται λιγάκι απότομα, ανακόπτοντας τη ροή που ως εκείνη τη στιγμή κορυφωνόταν .
Eκείνο όμως που ανυψώνει στα μάτια μου τα "Φίλια Πυρά" ειναι το "βαρυσήμαντο" κοινωνικό πρόσημο πίσω από την αδρεναλίνη:
Ο πυρήνας της υπόθεσης σε αυτό το βιβλίο ειναι η μάστιγα του Εκφοβισμού (bullying) -που ειδικότερα στις τάξεις των εφήβων προσλαμβάνει διαστάσεις επιδημίας, με πραξεις ακραίου σαδισμού, αντανακλώντας όλη τη νοσηρότητα της κοινωνίας μας, σα μια αλυσίδα μίσους κι εξαχρείωσης, που ξεκινάει από το οικογενειακό περιβάλλον-όταν αυτο στερείται στοργής, ουσίας, ορίων- για να υποδαυλιστεί στη συνέχεια από την αγελαία αφομοίωση, που συνήθως απαιτούν οι εφηβικές συντροφιές)
και να λάβει ολοκληρωτική μορφή από και την ασυδοσία των mass media (facebook, instagram τηλεοραση).
Τούτη η ακραία υπόθεση εμπλέκει εντέχνως ομάδες ανθρώπων που στοχοποιούνται ως θύματα τετοιου εκφοβισμού- ομοφυλόφιλοι, αλλοθρησκοι, παχύσαρκοι, γυναίκες ετσι που ανάγεται σε μια καταγγελία για όλες τις συγχρονες πληγές- ρατσισμός, body shaming, σεξουαλική κακοποίηση, περιθωριοποιηση ομοφυλοφίλων-ως και το revenge porn.
Ένα βιβλίο που θα προκαλεσει γονείς- αναγνώστες να αναθεωρήσουν αρκετά ως προς τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους και τη δική τους ευθύνη σε όσα συμβαίνουν.
Μεσα στα "Φίλια Πυρά" προβάλλει ανάγλυφο το τερατώδες πρόσωπο της μισαλλοδοξίας που αποτελεί την ρίζα του εκφασισμού της κοινωνίας πρώτα σε επίπεδο διαπροσωπικό κι έπειτα ευρύτερα πολιτικό...
Η οικογένεια ως "μήτρα" της βιας και το ευρυτερο σχολικο περιβαλλλον με τις εφηβικές παρέες ως "εκκολαπτήριό" της αποδεικνύονται εκείνοι που οπλίζουν το χέρι ψυχοπαθητικών προσωπικοτήτων.
Από την άλλη, ξεμπροστιάζεται με τον ειδεχθέστερο τρόπο ο βρόμικος ρόλος των ΜΜΕ κι η δημοσιογραφική αδηφαγία, που συχνά καταπατά κάθε έννοια δεοντολογίας και ηθικής στο όνομα μιας υψηλής ακροαματικότητας.
Η εμπλοκή τους στην υπόθεση μου θύμισε-τροπον τινά- την περίπτωση Ματέι ή τον τρόπο κάλυψης της 17Ν με όρους σχεδόν showbiz...
Όσα, λοιπόν, μας τρομάζουν στο βιβλίο αυτο δεν ειναι παρα "ενας καθρέφτης της πραγματικότητας που ζούμε και που έχουμε, εν μέρει, συνδιαμορφώσει, είτε με την ανοχή μας, είτε με ένα στρεβλό σύστημα αξιών που εκουσίως ή μη έχουμε μεταδώσει στα παιδιά μας από το μετερίζι μας (ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί ή ως δημόσια πρότυπα της νεολαίας και πρόσωπα με επιρροή στον δημόσιο βίο)!
Αυτή διαπίστωση ειναι ίσως πιο τρομακτική και στοιχειώνει πιο βαθιά από τις καθ'εαυτές εικόνες του Αίματος και του Θανάτου που διαγράφει η πένα των Μαντά- Θεοδώρου σε τούτο το καλοπλεγμένο αστυνομικό τους θρίλερ που δεν έχει να ζηλέψει κάτι από αντίστοιχα βιβλία του εξωτερικού...
Ευελπιστώ η καινούρια τρίτη υπόθεση που προδιαγράφει το επίμετρο των τελευταίων σελίδων, στα "Φίλια Πυρα", να είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα, και με εξίσου τρανταχτά κοινωνικά μηνύματα με τις δυο πρώτες! Την περιμένουμε με ανυπομονησία!