Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Ο Βασιλιάς Αρθούρος κι οι Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης, Εκδ ΣΑΒΒΑΛΑ

                                                                          Ο Βασιλιάς Αρθούρος κι οι Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης, SEVERINO BARALDI, Εκδ ΣΑΒΒΑΛΑ                                Είδος: Παγκόσμιοι Θρύλοι (Εικονογραφημένο)

                                    Βαθμολογία 10/10
                                    Ηλικίες από 8χρ- 88χρ

Περιπέτεια,, ευγενή ιδανικά, έρωτας, γνώση& εκφραστικές εικόνες σε 94 χορταστικες πολυτελείς σελίδες!Τι καλύτερο για ένα βιβλίο που φιλοδοξεί να συνεπάρει κυρίως μικρούς αλλά και...μεγαλύτερους αναγνώστες!;
       Ένα βιβλίο που ενστικτωδώς θα το πρότεινα σε κάθε αγόρι σχολικής ηλικίας, με την πεποίθηση ότι θα το κερδίσει!
          Η Ελληνική Μυθολογία έχει σημαδέψει την παιδική μας ηλικία, όμως πολλές συναρπαστικες στιγμές επιφυλάσσει κι η παράδοση των δυτικοευρωπαικών χωρών, με θρύλους επίσης χαρακτηριστικούς.
        Γνωστότερη είναι η ανθολογία θρύλων της Βρετανίας- παραδοση που κρατά από τον 11ο μΧ αιώνα, και διαχέεται και στις υπόλοιπες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Αυτός ο κύκλος θρύλων  αποτελεί ένα κράμα της κέλτικης παράδοσης, φεουδαρχικής διάρθρωσης της κοινωνίας και χριστιανικών αξιών, που χαρακτήριζε τις μεσαιωνικές κοινωνίες:

Ονόματα όπως Αρθούρος, Λανσελοτ, Τριστανος, Μάγος Μέριλιν και Λάνσελοτ είναι και στην Ελλάδα αόριστα οικεία.² 
Κάποια από αυτά απαντώνται σε έργα τέχνης και σε όπερες όλους του Βάγκνερ.
       Το απολαυστικό αυτό βιβλίο των εκδόσεων Σαββάλα με τις επιβλητικές διαστάσεις, συστήνει όλους αυτούς τους ήρωες, μέσα από μια σειρά απολαυστικών ιστοριών και εκφραστικών εικόνων.
Η αφήγηση ξεκινά από τη γέννηση του Αρθούρου και τη συνάντηση του με τον τρανότερο Μάγο, τον Μέρλιν και συνεχίζει τον μύθο του Εξκάλιμπερ που αναδεικνύει τον Αρθούρο σε Βασιλιά και αρχηγό της Στρογγυλής Τραπέζης, δηλαδή του Συμβουλίου των πιο αξιών Ιπποτών της επικράτειας.
Ακολουθούν οι επί μέρους ιστορίες κάποιων από τους εκλεκτότερους, που διεκδικούν μέσα από ανδραγαθήματα μια θέση στη Στρογγυλή Τράπεζα, που όλες συνθέτουν τον Βρετονικό Κύκλο!
       Περσιβαλ, Τριστάνος, Αρθούρος, Γκάλαχαν, Λάνσελοτ και άλλοι, σε κατορθώματα γύρω από επιβλητικά κάστρα κ υπερφυσικά όντα, που θα συναρπάσουν τους μικρούς αναγνώστες. Ανακαλύπτουμε το Εξκαλιμπερ αλλά και την ιερά παράδοση του Γκρααλ ("Αναζήτηση του Αγίου Δισκοπότηρου").
Παράλληλα αναπτύσσονται ανταγωνισμοί αλλά και ερωτικά πάθη όλα διαποτισμένα όμως από έναν ιδιαίτερο ηθικό κώδικα πλέγμα ιδανικών, που εμπλουτίζουν τις ιστορίες.
Γυναικείες φιγούρες όπως η δαιμόνια Μόργκανα, η άθελά της μοιραία Γκουίνεβιρ, η σεμνή Ιζόλδη με την παραξενη σύμπτωση, δίνουν έναν συναισθηματικό τόνο στο επικό κλίμα.
 Κάτι επίσης υπέροχο είναι διάσπαρτα παραθέματα με πληροφορίες για το ιστορικό υπόβαθρο αυτών των θρύλων, όπου μαθαίνουμε για την Ιπποσύνη που αποτέλεσε τη βάση των Σταυροφοριών.       
Ο Ιταλός εικαστικός ΣΕΒΕΡΙΝΟ ΜΠΑΡΑΛΝΤΙ ( γνωστός από τις Μυθολογίες των εκδόσεων Στρατικη κ τη σειρα τους για το 1821) εικονογραφεί κι εδώ ιδανικά, με ζωηρά χρώματα κι αληθοφανείς φιγούρες τη μαγεία τούτων των θρύλων.
         Θεωρώ τον "Αρθούρο" των εκδόσεων Σαββάλα ιδανικό δώρο για νεαρούς αναγνώστες, γιατί συνδυάζει όσα μπορούν να γοητεύουν ένα παιδί και να του χαρίσουν παράλληλα νέες γνώσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου