Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου, "Τα Τέρατα Του Λόφου"

                     Τα Τέρατα Του Λόφου , Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου
                                    Είδος :Εφηβική Λογοτεχνία(Κοινωνικό)
                                  Βαθμολογία: 10/10 (Κάθε βιβλίο βαθμολογείται στην κατηγορία του)
                                                                                      
                       


Το 2002 η Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου ήρθε σαν...προφήτης να μας χαρίσει έναν ηχηρό, κοινωνικό προβληματισμό με το περίβλημα ενός καταιγιστικού εφηβικού μυθιστορήματος, που επιφυλάσσει πλήθος συναισθημάτων και ανατροπές μέχρι τις τελευταίες του σελίδες.
         Τα "Τέρατα Του Λόφου"(εκδ.Πατάκης) είναι ένα ξεχωριστό- πρωτίστως πολιτικό- μυθιστόρημα που προεικόνισε τη μετεξέλιξη της κοινωνίας στην επόμενη από αυτό δεκαετία, κι αφορά μικρούς αλλά και μεγάλους με έναν  μοναδικό τρόπο...

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η παρέα που τέλη του '80 μας συγκίνησε στο "Σπίτι Για Πέντε", στο "Τραγούδι για Τρεις"...ενηλικιώνεται και τη σκυτάλη παίρνει η επόμενη γενιά!
        Σκηνικό και πάλι η γνώριμή μας γειτονιά του Στρέφη- με πλήθος βιοπαλαιστών και μεταναστών, που καθένας κουβαλά τη δική του ιστορία,και τα "δικά του ηλιοβασιλέματα" στην καρδιά του...
       Ο Φίλιππος και η Χριστίνα ("Σπίτι Για Πέντε") προετοιμάζουν τον γάμο τους, γεγονός που προσμένουν ανυπόμονα η Όλγα, κόρη του καθηγητή Νόιγκερ ("Λάθος, κύριε Νόιγκερ"), κι η Ειρήνη, κόρη του Σωτήρη και της Κόνης Κυνηγού ("Τσιμεντένιο Δάσος"), αφού πρόκειται να συνοδεύουν ως παράνυφοι.
Μια άδικη δολοφονία και μια απαγωγή όμως θα ανατρέψουν πλήρως το χαρούμενο σκηνικό, αποκαλύπτοντας ένα εφιαλτικό κύκλωμα νεοναζισμού, με έδρα στη Γερμανία, που απειλεί να μολύνει συνειδήσεις και ζωές αθώων.
Έκτοτε θα ξετυλιχθεί μια κοινωνική περιπέτεια που θα εμπλέξει πλήθος προσώπων, προσφέροντας εναλλασσόμενα συναισθήματα.
  Ο κίνδυνος θα καραδοκεί παντού κι η μάχη θα είναι ανελέητη με διακύβευμα το φως της αγάπης κόντρα στο μίσος και τον φασισμό, που δυστυχώς δεν εξέλειψε μετά το πέρας του Πολέμου...

ΣΧΟΛΙΟ
Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα νεανικά μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων, που έρχεται να αφυπνίσει μικρούς και μεγάλους!
Μια εκπληκτική περιπέτεια ηθικών και πολιτικών προεκτάσεων, που κομίζει το αντιρατσιστικό της μήνυμα, όχι μέσα από ωραιοποιημένες ηθικολογίες και αποστειρωμένους διδακτισμούς, αλλά μέσα από συγκλονιστικά γεγονότα κι εντονότατη δράση, που καθιστούν τις ευγενείς ιδέες αίτημα δικαίωσης των ηρώων και -μέσω εκείνων- και της ίδιας μας της συνείδησης. 

Μην... "απογοητευθείτε" επειδή οι κεντρικοί ήρωες είναι δύο κορίτσια,δυο έφηβες. Η ιστορία επιφυλάσσει πολλούς ακόμη ενδιαφέροντες χαρακτήρες κι αφορά εξίσου και αγόρια, διαθέτοντας όλα τα στοιχεία για να τα συγκινήσει!
Η παρουσία των χαρούμενων παρανύμφων καλλιεργεί απλώς έντονα μια ξεγνοιασιά, που θα "τραυματισθεί" με ασύλληπτη βιαιότητα στη συνέχεια. Η ένταση θα παραμένει αμείωτη και η τροπή των πραγμάτων επιφυλάσσει σπαρακτικές στιγμές αλλά και αγωνία.

Η αφήγηση γίνεται με εναλλαγή προσώπων και ύφους. Έχουμε αξιοποίηση κάθε επικοινωνιακού μέσου-μονολόγου, διαλόγου, ημερολογίου,ως και...e-mail. Αυτό συμβάλλει στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων και επιτείνει την εξέλιξη της πλοκής. 
Μέθοδος προσφιλής στη Λότη Πέτροβιτς, που τη γνωρίσαμε στο πρωτοποριακό τότε "Σπίτι Για Πέντε", όπου κάθε πρόσωπο κατέθετε την άποψη του για τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο (τηλεφώνημα, επιστολή, μαγνητοφώνηση).
                                          Ένα στοιχείο δομικό για μια πολύπλευρη εφηβική ιστορία είναι ο ερωτισμός...
Έτσι κι εδώ υπάρχει ρομαντισμός , αλλά όχι εξιδανίκευση.
Η ερωτική διάθεση υφέρπει απολαυστικά, τρυφερά, σχεδόν αυτοσαρκαστικά, και σε πλήρη εναρμόνιση προς την ηλικία των ηρώων, χωρίς να εκβιάζει από αυτούς μια πρόωρη ωρίμανση. Ένα κομμάτι του προκύπτει εύλογα από την περιπετειώδη εξέλιξη των πραγμάτων. Ο απόηχος μένει άλλοτε ως διάψευση, άλλοτε ως μακροπρόθεσμη υπόσχεση, όπως στη ζωή μιας έφηβης 13 χρονών...

Το θεαματικό όμως στα "Τέρατα Του Λόφου" είναι η πολιτική διορατικότητα. Μια δεκαετία πριν το βιβλίο της Λότης Πέτροβιτς πρόσφερε μια περιεκτική ενημέρωση σχετικά με την ανάπτυξη και τη δράση του νεοναζισμού στην Ευρώπη, κατατοπίζοντας μικρούς κ μεγάλους αναγνώστες σχετικά με το φαινόμενο, κι ενεργοποιώντας το πολιτικό τους κριτήριο.
      Μέσα από τα "Τέρατα Του Λόφου", το 2003 η συγγραφέας απηύθυνε μια αγωνιώδη προειδοποίηση στην κοινωνία για τον σπόρο του φασισμού που συνέχιζαν να εκτρέφουν η λήθη, η απάθεια και ο εγωκεντρισμός .    Ίσως δεν... προσέξαμε την κραυγή αυτή όσο θα έπρεπε και με ένα χαμόγελο "καταχωνιάσαμε" το μυθιστόρημα αυτό στα χρονικά της νεανικής βιβλιογραφίας, σαν ένα... ξεχασμένο πορτρέτο.
     Έτσι, η κοινωνία ως άλλος "Ντόριαν Γκρει", ανυποψίαστη, συνέλεγε αχόρταγα πρόσκαιρες ηδονές κι ευδαιμονισμό επίπλαστο, ώσπου εφιαλτικά ζωντάνεψαν όσα πριν έμεναν απλά "σελίδες ενός δυνατού μυθιστορήματος"...
Η έκπτωση των αξιών,η περιχαράκωση στο ατομικό συμφέρον, η οικονομική κρίση και μια ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών, χωρίς εξορθολογισμό, επέφεραν έναν ηθικό μετασχηματισμό της κοινωνίας κι ανέδειξαν στο προσκήνιο ακριβώς αυτήν τη μισαλλόδοξη πτυχή της πολιτικής ζωής, που πρόσκειται στον ολοκληρωτισμό και δυστυχώς μεταφράστηκε σε απτά εγκλήματα κατά της ζωής και της αξιοπρέπειας με μίσος προς το αδύναμο και το διαφορετικό.

Είναι αυτή η στιγμή που ο συγγραφέας γίνεται κήρυκας τον ιδανικών και μπροστάρης τολμηρός, όταν οι άλλοι λουφάζουν κι ενδίδουν, "αποστολή" την οποία η Λότη Πέτροβιτς υπηρετεί χρόνια τώρα...
       Σαν αποκορύφωμα ήρθαν τα "Τέρατα Του Λόφου" να αναμετρηθούν "προνοητικά" με "δράκους χειροπιαστούς", που κανείς μας δεν υποψιαζόταν πως θα αποκτούσαν ονοματεπώνυμα και θα στιγμάτιζαν τόσο αιματηρά την πολιτική μας ζωή.
        Στο βιβλίο της αυτό η συγγραφέας πετυχαίνει τη σύζευξη μιας περασμένης αθωότητας με το φρενήρες παρόν και ένα ζοφερό μέλλον, που είναι στο χέρι όλων μας να αλλάξουμε , ξεκινώντας από τον μικρόκοσμο της γειτονιάς μας, του σχολείου, των καθημερινών συναναστροφών.
Δε θα αναλύσω το ζήτημα του νεοναζισμού,που είναι στο επίκεντρο,λοιπόν, διότι αξίζει να το ανακαλύψετε μέσα από το εξαίσιο αυτό βιβλίο, που παρέχει μια καλή ιστορική αναδρομή και ηθική αφύπνιση.

Αν η αξεπέραστη Ζωρζ Σαρρή συνετέλεσε στην ιστορική μνήμη της νέας γενιάς, αναδεικνύοντας τους αγώνες του έθνους για Λευτεριά και Ειρήνη, η Λότη Πέτροβιτς τής πήρε επάξια τη σκυτάλη και μέσα από μια σειρά κοινωνικών βιβλίων έθιξε τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τη μέση ελληνική οικογένεια, φιλοτεχνώντας μια πλήρη τοιχογραφία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας δια μέσου της 20ετιας!
Με τα βιβλία της η Πέτροβιτς σμίλεψε στις παιδικές ψυχές τον δημοκρατικό πολίτη του αύριο.
        Η Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου δυόμιση δεκαετίες πρωτοστατεί στις επάλξεις της κοινωνικής ευθύνης που συνεπάγεται το δημόσιο βήμα της συγγραφής κι είναι συγκλονιστικό που από το 2002 εντόπισε τα ανησυχητικά σημάδια και δεν τα αγνόησε, αλλά μας τα φώναξε σαν "οίστρος σωκρατικός" μέσα στο εκκωφαντικό μας "συμπόσιο".
Ας αφουγκραστούμε την κραυγή της, έστω και τώρα, κι ας θωρακίσουμε την ψυχή των παιδιών μας με τη "γνώση που σε μας άργησε τόσο πολύ να'ρθει", όπως σημειώνε στα 1972  η ποιήτρια,αγωνίστρια Ρένα Χατζιδάκη στην Κατάσταση Πολιορκίας του Θεοδωράκη...

Ως βιβλιοκριτικός, δασκάλα και αφυπνισμένος πολίτης σας καλώ όλους να διαβάσετε οπωσδήποτε τα "Τέρατα Του Λόφου" και- πέρα από την απόλαυση μιας συναρπαστικής περιπέτειας- να διαφυλάξετε τη πολύτιμη γνώση και το διαχρονικό μήνυμα της αγάπης στον άνθρωπο,ως κίνητρο του αγώνα για μια δικαιότερη κοινωνία χωρίς μίσος και ρατσισμό!

                                                          Ελισσάβετ Π. Δέδε





ΒIΟΓΡΑΦIΚΟ ΣΗΜΕIΩΜΑ

Απο την Ιστοσελιδα της συγγραφεως http://www.loty.gr/cv.htm της οποια πνευματικη ιδιοκτησια ειναι το παρον βιογραφικο)
όρη τoυ σερραίoυ λόγιoυ Νατάλη Εμμ. Πέτρoβιτς και της αθηvαίας Ματίvας Ράμμoυ, πελoπovvησιακής καταγωγής, η Λ.Π.-Α. γεvvήθηκε στις(Οι γονείς της Λότης) κάντε κλικ(Η Λότη μωρό) κάντε κλικ12.8.1937 στηv Αθήvα, όπoυ και τελείωσε με υπoτρoφία αριστoύχoυ τις εγκύκλιες σπoυδές της.Σπoύδασε μoυσική και ξέvες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά) και παρακoλoύθησε μαθήματα αγγλικής φιλoλoγίας. 

Εργάστηκε επί 27 χρόvια (1958-1984) στηv απoστoλή Ελλάδoς της ICEM, διεθvoύς oργαvισμoύ για τηv πρoστασία μεταvαστώv και πρoσφύγωv. 
(Η Λότη μεγαλύτερη) κάντε κλικΠαράλληλα με τη βιoπoριστική εργασία της, ασχoλήθηκε εvτατικά με τη μελέτη της παιδικής/vεαvικής λoγoτεχvίας και τη συγγραφή βιβλίωv κυρίως για παιδιά και vέoυς. Ως σήμερα έχει γράψει συvoλικά 66 βιβλία (58 για παιδιά και νέoυς, 5 θεωρητικά για την παιδική/νεανική λoγoτεχνία, 3 συλλoγές διηγημάτων για μεγάλoυς) καθώς και πλήθoς άρθρα για τηv παιδική λoγoτεχvία. Μετέφρασε τέσσερα ξέvα παιδικά βιβλία και πoλλά δoκίμια. Από τo 1986 ασχoλείται και με τo κoλάζ. Με τηv τεχvική αυτή έχει εικovoγραφήσει έξι από τα βιβλία της 
΄Εχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών με τo Βραβείo Παιδικής Λoγoτεχνίας τoυ Iδρύματoς Ουράνη (1984) και δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου (1999 και 2009). Από άλλους φορείς τής έχoυν απoνεμηθεί δέκα ακόμη βραβεία παιδικής λoγoτεχνίας. κάντε κλικ
Επίσης έλαβε δύο τιμητικά διπλώματα: Τo 1989 από τo Παvεπιστήμιo της Padova για τηv αvαγραφή βιβλίoυ της στov Τιμητικό Πίvακα τoυ Παvευρωπαϊκoύ Βραβείoυ Pier Paolo Vergerio και τo 1992 για την αναγραφή βιβλίου της στov Τιμητικό Πίvακα της Διεθvoύς Οργάvωσης Βιβλίωv για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People - IBBY). Προτάθηκε δύο φορές ως υπoψήφια από τηv Ελλάδα για τo διεθvές βραβείo παιδικής λoγoτεχvίας H.C. Andersen, του 1994 και του 2010. Το 2014 προτάθηκε από πολιτιστικό φορέα εκτός Ελλάδας για το διεθνές βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award 2015. Το 1995 η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Σερρών-Μελενίκου της απένειμε τιμητική πλακέτα. Από άλλους φορείς τής έχουν απονεμηθεί τέσσερις ακόμη τιμητικές πλακέτες για την προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία.

'Εργα της έχoυv μεταδoθεί από τo ραδιόφωvo, έχoυv μεταφερθεί στηv τηλεόραση, έχoυv περιληφθεί σε αvθoλoγίες και έχoυv μεταφραστεί στα ιαπωvικά, στα αγγλικά, στ' αλβανικά και στα κορεατικά. Διηγήματα και παραμύθια της έχoυv δημoσιευτεί σε ελληvικά και ξέvα περιoδικά. Σε ελληvικά και ξέvα περιoδικά έχoυv επίσης δημoσιευτεί άρθρα της για τηv παιδική λoγoτεχvία (αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, ρωσικά, εβραϊκά). To έργo της έχει απoτελέσει θέμα διπλωματικώv και μεταπτυχιακών εργασιώv στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και στα Τμήματα Νηπιαγωγώv τωv Ελληνικών Παvεπιστημίωv.

(Η Λότη σε ομιλία) κάντε κλικΠαράλληλα με τo συγγραφικό της έργo, έχει δώσει πoλλές oμιλίες και διαλέξεις για τηv παιδική λoγoτεχvία και έχει μιλήσει σε εκατovτάδες σχoλεία, συλλόγoυς, σωματεία και πvευματικά κέvτρα σε όλη τηv Ελλάδα. 
Τo 1978 εξελέγη μέλoς τoυ Διoικητικoύ Συμβoυλίoυ τoυ Κύκλoυ τoυ Ελληvικoύ Βιβλίoυ - Ελληvικoύ Τμήματoς της IΒΒΥ (http://www.greekibby.gr), για τoυς σκoπoύς τoυ oπoίoυ (αvάπτυξη και πρoαγωγή της ελληvικής παιδικής λoγoτεχvίας) εργάστηκε εθελovτικά επί τριάντα χρόνια. Διετέλεσε Σύμβουλος, Ταμίας, Γενική Γραμματέας, Υπεύθύνη επικοινωνίας με την ΙΒΒΥ και από το 2000 ως το 2008 Πρόεδρος. Την άνοιξη του 2009, η Γενική Συνέλευση την ανακήρυξε Επίτιμη Πρόεδρο.
Ως εκπρόσωπoς τoυ Ελληvικoύ Τμήματoς έλαβε μέρoς στα διεθvή συvέδρια της ΙΒΒΥ (http://www.ibby.org) στη Γερμαvία (1978, 1992), στηv Τσεχoσλoβακία (1980), στη Βρεταvία (1982), στηv Κύπρo (1984), στηv Iαπωvία (1986), στη Νoρβηγία (1988), στις ΗΠΑ (1990), στηv Iσπαvία (1994), στην Ινδία (1998), στην Κολομβία (2000) και στην Ελβετία (2002). Επίσης, ως εκπρόσωπoς της Ελλάδας, συμμετέσχε τo 1979 σε 40θήμερo διεθvές συμπόσιo στις ΗΠΑ, με θέμα Βιβλία και Τηλεόραση για παιδιά. Το 1998, η Γενική Συνέλευση των 62 χωρών μελών της ΙΒΒΥ την εξέλεξε μέλος της 10μελούς Εκτελεστικής Επιτροπής που διοικεί την οργάνωση αυτή, για τη διετία 1998-2000. Το Σεπτέμβριο του 2000, η Γενική Συνέλευση της ΙΒΒΥ την επανεξέλεξε για τη διετία 2000-2002. Εξελέγη επίσης πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για την απονομή του διεθνούς βραβείου φιλαναγνωσίας ΙΒΒΥ-Αsahi 2002 και 2003 Το 2014 η ΙΒΒΥ την ανακήρυξε επίτιμο μέλος της.

Από τo 1979 ως τo 1981 ήταv μέλoς της άμισθης συvτακτικής επιτρoπής τoυ περιoδικoύ ΧΕΛIΔΟΝIΑ τoυ Υπoυργείoυ Παιδείας, για τα παιδιά τoυ δημoτικoύ. Από τo 1981 ως τo 1988 ήταv άμισθη αvταπoκρίτρια τoυ διεθvoύς περιoδικoύ έρευvας της παιδικής λoγoτεχvίας PHAEDRUS. Από τo 1982 έως το 2004 ήταν άμισθη αvταπoκρίτρια τoυ διεθvoύς θεωρητικoύ περιoδικoύ BOOKBIRD της IΒΒΥ. Τo 1986, μαζί με oκτώ πρoσωπικότητες της παιδικής λoγoτεχvίας, ίδρυσαv τo πρώτo ελληvικό θεωρητικό (μη κερδoσκoπικό) περιoδικό για τηv παιδική/vεαvική λoγoτεχvία, με τov τίτλo ΔIΑΔΡΟΜΕΣ. 

Είναι μέλος Εθvικής Εται

Επισκεφτείτε το 
www.loty.gr


Τα βιβλία της συγγραφέα στις Εκδόσεις Πατάκη


Βιβλία με πολύχρωμη εικονογράφηση

0109 Παραμύθια από την Αφρική

0110 Τρεις φορές κι έναν καιρό

0364 Τα παιδιά του Χειμώνα

0365 Τα παιδιά της Άνοιξης

0366 Τα παιδιά του Καλοκαιριού

0367 Τα παιδιά του Φθινόπωρου

2420 Η οικογένεια του Ήλιου

4356 Τον καιρό εκείνο

4540 Οι ζαβολιές του Ζαβολίνου

4696 Το δίκροκο αυγό

4905 Κάθε μέρα παραμύθι, κάθε βράδυ καληνύχτα

5555 Παραμύθια της αγάπης

5736 Ένα κουκί και δυο ρεβίθια κάνουν τρία παραμύθια

5842 Το Πάσχα της Νόνας Χελώνας
στορίες για παιδιά

0834 Εφτά κόκκινες κλωστές

4262 Το χελιδόνι και η πεταλούδα

5238 Ιστορίες που κανένας δεν ξέρει

7070 Το παιδί από τη θάλασσα

Μυθιστορήματα για παιδιά και για νέους

0137 Για την άλλη πατρίδα

0147 Ο μικρός αδελφός

0149 Στο τσιμεντένιο δάσος

0259 Σπίτι για πέντε

0430 Λάθος, κύριε Νόιγκερ!

0692 Τραγούδι για τρεις

0839 Ιστορίες που ταξιδεύουν

1204 Γιούσουρι στην τσέπη

1883 Καναρίνι και μέντα

3817 Το μυστήριο του καλοκαιρινού Αγιοβασίλη

3363 Ποιος θα γράψει για το σκύλο μας

4422 Τα τέρατα του λόφου

5200 Ο κόκκινος θυμός

6574 Ο καιρός της σοκολάτας

7028 Η προφητεία του κόκκινου κρασιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου