Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015

Η Ζωή Είναι Αγάπη, ΓΙΟΛΑ ΔΑΜΙΑΝΟΥ- ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

                                                                         Η Ζωή Είναι Αγάπη, Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου
                                    Είδος :Κοινωνικό/Αισθηματικό
                                    Βαθμολογία: 9/10(Κάθε βιβλίο βαθμολογείται στην κατηγορία του)
                                
       
Είναι μερικά βιβλία που ξεπερνούν το στάδιο της "Λογοτεχνίας" και καταφέρνουν να ανέβουν στο επίπεδο της "κοινωνικής αποστολής".
Βιβλία που ανατέμνουν άφοβα την τραγικότητα, αλλά και το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης, αναδεικνύοντας το πραγματικό νόημα της ζωής με τρόπο καταλυτικό.
Βιβλία που σου αλλάζουν τη ζωή!!!
Ένα τόσο σημαντικό βιβλίο, που έρχεται να ταράξει τα νερά της ρηχότητάς μας κι αφορά σύσσωμη την κοινωνία μας, αποτελεί και το έργο της Γιόλας Δαμιανού Παπαδοπούλου "
Η Ζωή Είναι Αγάπη" με κεντρικό θέμα την Αναπηρία!

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Ιάνθη είναι μια λαμπερή κοπέλα από τη Λευκωσία, η οποία απολαμβάνει ξέγνοιαστη τη νιότη της μέσα από αφελείς ανταγωνισμούς με τη μεγαλύτερη αδελφή της-πλαισιωμένη από τις τέσσερις αγαπημένες της φίλες και τις καθημερινές της αγωνίες.
      Με αυτοπεποίθηση κυνηγάει το όνειρο της δημοσιογραφικής καριέρας, ενώ παραδίδεται στο σκίρτημα με τον λάτρη των απολαύσεων, τον γοητευτικό Άντη.
Μια επιπολαιότητα κι ένα ολέθριο ατύχημα είναι αρκετό για να ανατρέψουν τη ζωή της Ιάνθης και να την περιορίσουν στο αναπηρικό καρότσι.
      Από τη στιγμή εκείνη, παρακολουθούμε τη μάχη της Ιάνθης να αποδεχθεί το γεγονός της τετραπληγίας και να αναδυθεί ξανά από το προσωπικό της σκοτάδι. Σε αυτήν την επίπονη διαδρομή, η Ιάνθη θα γευθεί την προδοσία και τη ματαίωση στη σκληρότερη μορφή τους, μα ταυτόχρονα θα συναντήσει απροσδόκητη συμπαράσταση, που θα της διδάξει να αντεπεξέρχεται στις πρακτικές δυσχέρειες της καθημερινότητας, και να χτίσει σε νέα δεδομένα μια νέα ζωή.
        
Μέσα σε όλα αυτά θα βρει θέση ένα μεγάλο πάθος.
Ύστερα από πολλές στιγμές θυμού, άρνησης κι απογοήτευσης, ύστερα από πλήθος ατελέσφορων προσπαθειών, η Ιάνθη θα συνειδητοποιήσει πως η τετραπληγία δε συνεπάγεται απομόνωση ή εξάρτηση και πως ο καθένας έχει το μερίδιό του στη χαρά και τη διάψευση, στον αληθινό έρωτα και την οικογενειακή θαλπωρή- μ' άλλα λόγια στην Αυτοπραγμάτωση!


ΣΧΟΛΙΟ
Ένα βιβλίο που συνταράσσει την ψυχή του αναγνώστη με την αφοπλιστική του αλήθεια, αλλά την ίδια στιγμή φέρνει αγαλλίαση με τη βαθιά του πίστη στη ζωή!                    
Παράλληλα μια από τις πιο όμορφες ιστορίες αγάπης!
Τρυφερό και πικρό, δραματικό και συνάμα δροσερό, το "Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ" θα σας καθηλώσει.

Μια γλώσσα καλαίσθητη και παραστατική ,η πρωτοπρόσωπη αφήγηση κι η γραμμική εξέλιξη, υποστηρίζουν μια άκρως ενδιαφέρουσα πλοκή, που απορροφά τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα χωρίς να λιμνάσει πουθενά.

Στο "Η Ζωή Είναι Αγάπη", η Κύπρια συγγραφέας Γιόλα Δαμιανού, αναμετράται με ένα ευαίσθητο και φλέγον κοινωνικό ζήτημα, την αναπηρία, μέσα από μια ηρωίδα πειστική και συνάμα γοητευτική.
           Παρά τη βαρύτητα του θέματος το βιβλίο ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στο δραματικό στοιχείο και στον ρομαντισμό- με μια ιστορία που διδάσκει, συγκινώντας βαθιά. 
         Το σημαντικό όμως στο βιβλίο της Δαμιανού είναι ότι επανατοποθετεί το ζήτημα της Αναπηρίας στις σωστές του διαστάσεις...
Επιτέλους, ένα έργο που "αποδαιμονοποιεί" την αναπηρία και δεν την παρουσίαζει ως στίγμα, αλλά ως μια πρόκληση!
Το άτομο με αναπηρία στο έργο της Γιόλας διατηρεί την ακεραιότητα του Προσώπου, που η προκατάληψη απειλεί να  κατακερματίσει:
Με το έργο της η συγγραφέας αποκηρύσσει την Ύβρη του Οίκτου, που ο πρωτοπόρος Στέφαν Τσβάιχ μάς έδειξε πόσο εγωιστικός κι ολέθριος μηχανισμός είναι κατά βάθος.
    Η Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου αντικαθιστά επιδέξια τον οίκτο με την ενσυναίσθηση, δηλαδή τη δυνατότητα να μπούμε στη θέση του Άλλου να τον κατανοήσουμε.
        Για να το πετύχει αυτό η συγγραφέας επιστρατεύει ζωντανές περιγραφές, ώστε η κατάσταση να γίνει βίωμα του αναγνώστη.
    Έτσι, παρακολουθούμε βήμα-βήμα την επίπονη πορεία της ηρωίδας της, με πλήρη σκιαγράφηση όλων το ψυχολογικών της διακυμάνσεων.
Η "Ιάνθη" της διατρέχει όλα τα στάδια του "πένθους" της -από την άρνηση και τον θυμό μέχρι τη "θλίψη" και τελικά την αποδοχή.
Μέσα από όλη αυτή τη διαδρομή ωριμάζει και όλος της ο περίγυρος.
                Με μεγάλη φυσικότητα,λοίπόν εξελίσσεται η μετάβαση της ηρωίδας από τον προστατευόμενο μικρόκοσμο του νοσοκομείου στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον με όλες τις συγκρούσεις, τις εντάσεις και τις δυσχέρειες.Σταδιακά επέρχεται η κοινωνικοποίησή της κ η κατάκτηση σημαντικών στόχων.

Η Ιάνθη αποτελεί έναν από τους πιο αληθοφανείς χαρακτήρες που έχω συναντήσει στη σημερινή μας λογοτεχνία!
Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ή ωραιοποιήσεις -αντιθέτως η Ιάνθη συνιστά ένα από τα πιο βαριά περιστατικά κι οι αντιξοότητες είναι πολλές.
Όλα μέσα από μια απολαυστική κοινωνική ιστορία με πολλούς ρεαλιστικούς χαρακτήρες και ενδιαφέροντες δεσμούς ανάμεσά τους.
                   
Δυο στοιχεία ευνοούν την "Ιάνθη". Η ομορφιά κι η παρακαταθήκη μιας ευτυχισμένη παιδικής ηλικίας-εφόδια απαραίτητα για κάθε άνθρωπο.
Αυτά την οδηγούν στον έρωτα μ' έναν υπέροχο άνθρωπο.
         Στο πρόσωπο του "Φώτη" ενυπάρχει το στοιχείο της μυθιστορηματικής εξιδανίκευσης, που απαλύνει την κατάσταση και συντελλεί στη ρομαντική κατεύθυνση του υπέροχου αυτού βιβλίου.
            Χωρίς βέβαια, να είναι τίποτα αδύνατο, είναι κάπως σπάνιο ένας εξαίσιος, δημοφιλής καλλονός των προδιαγραφών του "Φώτη" να επιλέξει μια κοπέλα με τη βαριά αναπηρία της "Ιάνθης"και να είναι η πορεία τους σχεδόν ανέφελη!
Νομίζω πως καλλιεργείται μια μεγαλεπήβολη προσδοκία, που ευτυχώς μετριάζεται  από καλό χειρισμό της πλοκής!
            Παρά τη μικρή αυτή "ένσταση", η αγάπη του "Φώτη" και της "Ιάνθης" είναι υποδειγματική κι ευφραίνει την ψυχή του αναγνώστη φέρνοντας στον νου τον έρωτα του "Ογκάστους" και της "Χέιζελ" από το "Λάθος Αστέρι" του Gohn Green.
         Πρόκειται για την ίδια μεγαλειώδη ένωση ψυχών, το ίδιο φως που παραμερίζει τον θάνατο και το σκοτάδι.
Και στα δυο βιβλία υπάρχει το σωματικό "πάθος"- στο ένα ο καρκίνος στο άλλο η αναπηρία.
Και στα δύο, η ομορφιά της ζωής υπερτερεί σε ένα πανηγύρι χαράς.
Η διαφορά έγκειται πως η "Χέιζελ" κι ο "Ογκάστους" ήταν κοινωνοί του ίδιου βιώματος και δεν υπήρχε το χάσμα που χωρίζει  "Ιάνθη" και "Φώτη".
                  Η πολύτιμη παρακαταθήκη της ελπίδας όμως είναι σπουδαίο μήνυμα του έρωτα αυτού, που πρέπει να διαφυλάξει ο αναγνώστης  μαζί με άλλες θεμελιώδεις αξίες που προβάλλουν στο καταπληκτικό αυτό βιβλίο είναι η Φιλία και η Συχώρεση.
     "Συγχώρεση" όπως μας απέδειξε και η Σώτη Τριανταφύλλου σημαίνει ωρίμανση και αποδοχή πρωτίστως του εαυτού μας, και ανάληψη των ευθυνών μας.
            Η Συγχώρεση είναι το βάλσαμο της ψυχής και η δυνατότητα να προχωράμε κι έτσι προβάλλει στο "Η Ζωή Είναι Αγάπη".
Είναι η βάση για κάθε αληθινή φιλία,που στο βιβλίο μας προβάλλει με όλες τις συγκρόυσεις και τις κρίσεις της,για να λάμψει ξανά.
 
Διδάγματα πολλαπλά, χωρίς ίχνος διδακτισμού, σε κάνουν να αναλογιστείς τη δύναμη της θέλησης και τη ζωοδότρια αγάπη να νοηματοδοτεί την ύπαρξή μας.
        
Μέσα από το βιβλιο της Γιόλας Παπαδοπούλου συνειδητοποιείς πως τα χέρια και τα πόδια μας είναι Δώρα ανεκτίμητα, που αξίζει να τα εκτιμάμε κάθε μέρα!
Είμαστε υπόλογοι σε κείνους που τα έχασαν:
Έχουμε την ευθύνη να τα αξιοποιούμε μόνο για να υπηρετούμε  την Αγάπη και να ομορφαίνουμε τον κόσμο...

Ένα βιβλίο,λοιπόν, συγκλονιστικό κι αξέχαστο, που θα αλλάξει την οπτική μας απέναντι στη ζωή και θα επαναπροσδιορίσει τις αξίες μας!
Απολάυστε ένα ύμνο στη "Ζωή" ...που... "Είναι Αγάπη"!

                                                    Ελισσάβετ Π.Δέδε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου