Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Mo Hayder, Φονικό Κελάηδισμα

                                         Φονικό Κελάηδισμα , Mo Hayder
                                                             Είδος Αστυνομικό Θρίλερ
                                                             Βαθμολογία 9/10
                                                   

Ανάμεσα στην πληθώρα των αστυνομικών μυθιστορημάτων που κατακλύζουν την αγορά του βιβλίου, μια πένα έκανε αίσθηση την πρόσφατη 3ετία για την τόλμη της.
Οι Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ σύστησαν επιτέλους στο ελληνικό κοινό τη Mo Hayder, που ξεχώρισε τέλη της δεκαετίας του 90 για τα μυθιστορήματά της που χαρακτηρίζονται από ωμότητα και διάχυτο στοιχείο του τρόμου.
Στο Φονικό Κελαηδισμα εγκαινιάζει έναν κόσμο αίματος και νοσηρότητας συστήνοντάς μας έναν ενδιαφέροντα επιθεωρητή...

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ο σκληροτράχηλος Τζακ Κάφερι παραπαίοντας ανάμεσα σε ένα τραυματικό παρελθόν και μια σχέση στηριζόμενη στην ενοχή βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη υπόθεση, άμετρης φρίκης.
5 κοπέλες βρίσκονται τελετουργικά δολοφονημένες σε έναν σκουπιδότοπο κοντά στον Θόλο της Χιλιετίας.
Μια ανατριχιαστική υπογραφή του δράστη παρούσα σε όλες τις νεκροψίες συνδέει τα θύματα σε έναν κοινό παρονομαστή που ο Τζακ Κάφερι προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει με όλα τα σύγχρονα μέσα στης ιατροδικαστικής έρευνας.
Κι όσο οι σκιές του χθες απλώνονται απειλητικές στο παρόν του Τζακ, η ομάδα του παλεύει να κατανοήσει το μυστηριώδες πλάσμα που αντλεί απόλαυση αφήνοντας την αποτρόπαια σφραγίδα του στα άψυχα κορμιά των θυμάτων του.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ.
Η Mo Hayder, 20 xρόνια πριν, ( και 15 αν συμπεριλάβουμε και το θρίλερ της Τοκιο) κατάφερε να βάλει τη σφραγίδα της πάνω σε έναν χώρο που η πρωτοκαθεδρία ανήκει σε πένες αντρικές.
Μπορεί η Άγκαθα Κρίστι κι 100 χρόνια αργότερα η Camila Lackberg να αποτελούν τις δεσπόζουσες γυναικείες παρουσίες στο Αστυνομικό Μυστήριο, όμως η Hayder είναι εκείνη που διέσχισε τα μονοπάτια του αυθεντικού θρίλερ με αφοβιά που απουσιάζει ακόμη κι από άντρες συγγραφείς.
Η Mo Hayder είναι από τους πρώτους που ανέδειξαν όλη τη φρίκη από τον κόσμο του Εγκλήματος, τολμώντας να ξετυλίξει την εικονοπλασία του τρόμου χωρίς εξωραισμούς,χωρίς να αποκρύψει τα πιο σκοτεινά σημεία, 
 κατονομάζοντας παράλληλα τις καταστάσεις με ακρίβεια , όσο οδυνηρή κι αν είναι...
Η Mo συνιστά την απενοχοποίηση του Αστυνομικού Μυθιστορήματος ενόσο φανερώνει όχι μονάχα την εγκεφαλική του διάσταση και τις μαθηματικού τύπου διαδρομές επίλυσης ενός μυστηρίου,  αλλά και την αμιγώς splatter, σωματοποιημένη πλευρά του ενόσο θάνατος επελαύνει.
       Η Hayder δε διστάζει να μας σοκάρει στον ύστατο βαθμό, προκειμένου να μας παρουσιάσει ένα πλουσιότατο ρεπερτόριο διαστροφής και θανάτου από την ανθρώπινη βιαιότητα.
Δυστυχώς για μας , η Μο δε χρειάστηκε να καταφύγει σε οργιώδη φαντασία προκειμένου να εντυπωσιάσει, καθώς η ίδια η ζωή έχει υπάρξει ο πιο αποτρόπαιος συγγραφέας κι η Mo είχε την ευκαιρία να το ανακαλύψει προσωπικά:
Η Hayder είναι μια πολύπλοκη προσωπικότητα, που έχει εργαστεί σε απίθανα μέρη, όπως στην υποδοχή αμφιλεγόμενου κλαμπ ατο Τόκιο ή στην αστυνομία, τα οποία την τροφοδότησαν με εξειδικευμένες γνώσεις γύρω από ακραίες περιπτώσεις της αστυνομικής έρευνας, και τη σκοτεινιά της ανθρώπινης ψυχής.
         Το πρώτο βιβλίο της σειράς με τον Τζακ Κάφερι μς τον ιδιότυπα ποιητικό τίτλο ΦΟΝΙΚΟ ΚΕΛΑΗΔΙΣΜΑ μάς βάζει στα βαθιά καθώς μας αρπάζει στα άδυτα της νεκροψίας 3 γυναικείων σωρών που στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται φέροντας όλες  σημάδια νεκροφιλικής παραβίασης.
Η ιστορία ξεδιπλώνεται σταδιακά μέσα από επίπονες διαδικασίες ερευνας για τις οποίες η Hayder μας παρέχει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που προσδίδουν αληθοφάνεια, επιβραδύνοντας σε φυσικούς χρόνους την πλοκή.
Σε πειστική αναπαρασταση αναμεταδίδεται η φρίκη 
Ταυτόχρονα με την έρευνα η Mo μας μεταφέρει στο πεδίο δράσης του ενόχου, ιχνηλατώντας σταδιακά τα μονοπάτια της νοσηροτητάς του, σε ένα καλοδομημένο ψυχογράφημα
Παράλληλα, σε ένα δεύτερο επίπεδο εξελίσσεται το ατομικό δράμα του κεντρικού πρωταγωνιστή, που κι αυτό συνιστά επιπρόσθετη πηγή οδύνης κι αναπάντητων ερωτηματικών που με αγωνία ταλανίζουν τον αναγνώστη.
Ο Τζακ Κάφερι αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις κεντρικού επιθεωρητή.Παρουσιάζει κι αυτός την οικεία πια για πρωταγωνιστές αστυνομικών θρίλερς εσωστρέφεια , ωστόσο στα 35 του χρόνια, διαθέτει μια πιο mainstream γοητεία και μια προσωπική ζωή καλύτερα τεκμηριωμένη από άλλους.
Ιδιαίτερα οδυνηρή όμως στέκεται η οικογενειακή του ιστορία κι οι ανεπίλυτες εκκρεμότητές της, που προδιαγράφουν πολλές σκοτεινες εξελίξεις,δίνοντας υλικό και για τα επόμενα βιβλία της σειράς.
        Στο τελευταίο μέρος, έχουμε σαφή εστίαση στην τελική φάση της υπόθεσης που φέρνει αντιμέτωπο τον Τζακ με τον μεγάλο του αντίπαλο σε μια κορύφωση πυρετώδη όπως άρμοζε σε ενα καθαρόαιμο θρίλερ σαν αυτό.
Μια δυναμική αρχή από μια συγγραφέα που κατάφερε να καταδυθεί στα μύχια της ανθρώπινης διαστροφής, αποδεικνύοντας πόσο λεπτό είναι το όριο ανάμεσα στο κτήνος και τον ουράνιο προορισμό που εξίσου λυσσαλέα διεκδικούν καθέναν από μας.
Κι αν νομίζετε ότι με το Φονικό Κελαηδισμά φτάσατε στο αποκορθφωμα του αποτροπιασμού κάνετε λάθος διότι έπεται η Σιωπή Των Δέντρων.
 Το Φονικό Κελαηδισμα   κι η συνέχεια , Η Σιωπή Των Δέντρων κυκλοφορούν σε μια ενιαία κασετίνα από τις εκδόσεις Διόπτρα.                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου