Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Stephen Kiernan, Το Μυστικό Του Φούρνου,

                                                                     Το Μυστικό Του Φούρνου, Stephen Kiernan
                                 Είδος :Πολεμικό Δράμα
                                  Βαθμολογία: 8/10

Μεταφράστρια Κλαίρη Παπαμιχαήλ
Τιμή 13, 95

Όλα εκείνα τα χρόνια του πολέμου το ψωμί είχε τη γεύση της ταπείνωσης».


Ο Stephen Kierman έκανε ένα ελπιδοφόρο ντεμπόυτο στα ελληνικά εκδοτικά πράγματα με ένα ιστορικό μυθιστόρημα από την πολυτάραχη περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Το Βέρζερ είναι ένα μικρό χωριό στις ακτές της Νορμανδίας, που γνωρίζει κι αυτό τη γερμανική κατοχή.
Κέντρο και σημείο αναφοράς για όλους, είναι ο φούρνος του χωριού, που ύστερα από την έλευση των Γερμανών περνάει αναγκαστικά στα λεπτά χέρια της Εύας, και καλείται να καλύπτει τις ανάγκες των κατακτητών υποβοηθώντας τη λιμοκτονούσα τοπική κοινωνία με τις πεντανόστιμες μπαγκέτες του.
Η ευρηματική Έυα με ένα τέχνασμα, ξεγελά τους κατακτητές και στήνει ένα δίκτυο χαμηλόφωνης αντίστασης που στηρίζεται στην αλληλεγγύη και προοιωνίζει το Κορυφαίο Γεγονός που μεταξύ άλλων θα αλλάξει την έκβαση αυτού του πολέμου...

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Οι εκδόσεις Κλειδάριθμος συστήνουν τον Κίρναν στο ελληνικό κοινό μέσα από το πρόσφατο ιστορικό του μυθιστόρημα "Το Μυστικό Του Φούρνου", που ήδη ο τίτλος του προδιαγράφει το επίκεντρο της δράσης:
Πρόκειται για τον βασικό φούρνο ενός παράκτιου γαλλικού χωριού, όπου στα χρόνια της Κατοχής γίνεται το θέατρο της δράσης και της ανάπτυξης όλων των καταστάσεων και των χαρακτήρων
Απο την αρχή, η παρουσία των Γερμανών εκδηλώνεται με τον ιδεοληπτικό και φονικό αντισημιτισμό τους, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τον "φούρνο" καθώς αυτός μοιράια περιέρχεται στα χέρια της ψυχοκόρης του φούρναρη, της Εύας.
Η κεντρική αυτή ηρωίδα έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας τυπικής πρωταγωνιστριας τέτοιου βιβλίου:
Είναι συμπαθής, οξυδερκής, ευαισθητη και αθόρυβα ανυπότακτη.
Το τέχνασμα της Εύας συνιστά τον πρώταρχικό πυρήνα αντίστασης στον πάνοπλο κατακτητή.
Είναι αθώο ,σαν παιχνίδι παιδικό:
"Λίγο πριονίδι αντί για αλεύρι στο ψωμι",που παρασκευάζεται για τα κατοχικά στρατεύματα, εξοικονομούν δυο μπαγκέτες την ημέρα, που μοιράζονται δίκαια στους πεινασμένους του χωριού...
Γύρω από αυτον τον πυρήνα λοιπόν ένας χορός προσώπων σαν σε μια αρχαιοελληνική παράσταση:
Με επίκεντρο αυτόν τον Φούρνο ξετυλίγεται ένα κοινωνιόγραμμα, με τυπικές φιγούρες της επαρχίας, που από την αθωότητα μεταβαίνει στη συνειδητοποίηση και στην ευθύνη των επιλογών της, όπως κλήθηκαν λαοί και κοινωνίες να κάνουν απλο τον Πόλεμο αυτόν.
Υπό αυτό το πρίσμα, κάποιοι υποτάσσονται και συμπράττουν με τον εχθρό, ενώ κάποιοι άλλοι επωφελούνται από αυτόν για να επιβιώσουν ενώ άλλοι επιχειρούν μικρά σαμποτάζ ή προσχωρούν ανοιχτά στην αντίσταση, εν μέσω εκτλέσεων.
Ενδεικτικά περιστατικά σκιαγραφούν το δράμα των καθημερινών ανθρώπων στη μάχη της επιβίωσης πέρα από την ηθική , ίσως και την ίδια την λογική πολλές φορές.
Αυτή η διερεύνηση τάσεων ειναι η κεντρική ιδέα στο βιβλίο του Κίρναν:
Η κοινωνιολογική προσέγγιση μιας μικρής κατεχόμενης επικράτειας και η χαρτογράφηση της ανθρωπογεωγραφίας της υπερτερεί δηλαδή της όποιας πλοκής ή των προσώπων.
Υπό αυτό το πρίσμα, η πλοκή και οι συγκρούσεις χαρακτήρων είναι πιο ισχνές και η τοπική κοινωνία αντιμετωπίζεται ως ένα ενιαίο σύστημα...
Ένα καλοδομημένο σύνολο που έχει συνεκτικές δυνάμεις τις αλληλεπιδράσεις των ετερόκλητων ενίοτε κατοίκων του χωριού και την πορεία μιας ολόκληρης κοινωνίας υπό το γερμανικό καθεστώς.
Αυτό διαφοροποιεί το βιβλίο του Κίρναν από άλλα , με εμβληματικότερο το "Αηδόνι", που επίσης αναφέρεται σε ένα κατεχόμενο χωριό της Γαλλίας του ΒΠΠ...
Εκεί όμως δεσπόζουν οι δυο αδελφές και η διαφορετική στάση τους μεσα στην Κατοχή.
Αντίθετα στο "Μυστικό του Φούρνου" η Εύα δε διαθέτει τόσο ισχυρή παρουσία μέσα στα δρώμενα, ούτε είναι η δική της μοίρα το βασικό διακύβευμα:
Όλα τα τεκταινόμενα του χωριού , συνθέτουν ένα μωσαικλο αντίστασης και, τελικά, προεικονίζουν τη Μεγάλη Στιγμή, δηλαδή την Απόβαση στη Νορμανδία που πραγματοποιήθηκε από τις Συμμαχικές Δυνάμεις τον Ιούνιο του 1944.
Παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος που προπαρασκευάζεται η σπουδαία αυτή στρατιωτική επιχείρηση, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην έκβαση του φοβερού αυτού πολέμου.
Μια από τις πιο θρυλικές σελίδες του Β Παγκοσμίου Πολέμου, επεφύλαξε μια συγκινητική κατάληξη, κι είναι ένα θέμα που στην ελληνική μυθιστοριογραφία δεν το συνατάμε συχνά.
Όλα αυτά καθιστούν το" Μυστικό Του Φούρνου" ένα ενδιαφέρον ιστορικό ανάγνωσμα, που ήρθε να μάς μιλήσει για μικρούς ανθρώπους με έναν ηρωισμό μεγάλο που ποτέ δε θα παρασημοφορηθεί.



                                ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ως δημοσιογράφος και μυθιστοριογράφος, ο Stephen P. Kiernan έχει δημοσιεύσει σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια λέξεις. Το έργο του στην εφημερίδα έχει συγκεντρώσει πάνω από σαράντα βραβεία - μεταξύ των οποίων το βραβείο George Polk και το βραβείο Scripps Howard για διακεκριμένη υπηρεσία στην πρώτη τροποποίηση.
Συγγραφέας των μυθιστορημάτων THE HUMMINGBIRD και THE CURIOSITY, καθώς και το επικείμενο μυθιστόρημα THE SECRET BAKER'S SECURITY (Μάιος 2017), έχει επίσης γράψει δύο βιβλία μη φαντασίας, τα ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και τον ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ.
Ο Stephen γεννήθηκε στο Newtonville, NY το έκτο των επτά παιδιών. Έχει αποφοιτήσει από το Middlebury College, έλαβε πτυχίο Master of Arts από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και πτυχίο Master of Fine Arts από το εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Iowa Writers. Έχει προεδρεύσει του διοικητικού συμβουλίου του έργου Young Writers Project, υπηρέτησε στη Νομοθετική Επιτροπή για το Πόνο και την Παρηγορητική Φροντίδα του Βερμόντ και υπηρέτησε στο συμβουλευτικό συμβούλιο της Πρωτοβουλίας Παρηγορητικής Φροντίδας του Νιου Χάμσαϊρ.
Ο Stephen ταξιδεύει στη χώρα, μιλώντας και συμβουλεύοντας για το πώς να επεκτείνει τη χρήση των υπηρεσιών αναζωογόνησης, παρηγορητικής φροντίδας και εκ των προτέρων.
Ένας καλλιτέχνης στην κιθάρα από την ηλικία των δέκα ετών, ο Stephen έχει καταγράψει 3 CD με σόλο όργανα και έχει συνθέσει μουσική για χορό, σκηνικά και ντοκιμαντέρ.
Ζει στο Βερμόντ με τους δύο γιους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου