Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Mo Hayder, Η Σιωπή Των Δέντρων

                                                       Η Σιωπή Των Δέντρων, Mo Hayder
                                               Είδος Αστυνομικό Θρίλερ
                                                 Βαθμολογία 7,5/10
                                        

Συγγραφέας: Mo Hayder

Μεταφραστής: Γιαννίσης Βαγγέλης
Εκδόσεις: Διόπτρα

Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 512
ISBN: 978-960-605-053-4


Η Mo Hayder είχε ήδη δείξει τις...άγριες διαθέσεις της από το πρωτόλειό της το Τόκυο, καθώς και το πρώτο βιβλίο βιβλίο με τον επιθεωρητή Τζακ Κάφερι το Φονικό Κελαηδισμα.Ακόμη όμως και με τετοια αρχή δύσκολα μπορεί κάποιος να διανοηθεί τι έπεται
Η συνέχεια που επέλεξε είναι δύσκολο να περιγραφεί...

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ένα ζευγάρι βρίσκεται αιχμαλωτισμένο κ αφυδατωμένο μέσα στο ίδιο του το σπίτι, ενώ ο 8χρονος γιος του έχει απαχθεί.Η κακή οικονομική κατάσταση της οικογένειας , όμως, αποκλείει το ενδεχόμενο απαγωγής για λύτρα.Όλα δείχνουν στον Τζακ Κάφερι πως πρόκειται για μια πολύ πιο σκότεινη υπόθεση.
Σύντομα αναδύονται οι δαίμονες από το δικό του οδυνηρό παρελθόν κι οι αποκαλύψεις στοιχειοθετούν έναν διττό εφιάλτη αδιανόητο στο χθες και στο σήμερα...

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ 
Τελευταία έχουν κυκλοφορήσει μπόλικα σύγχρονα αστυνομικά θρίλερ στην ελληνική αγορά, με χαρακτηριστικότερα αυτά του Άρλιτζ που επίσης διαδραματίζονται στην πραγματικότητα του Λονδίνου όπως της Hayder.
   Κανένα όμως δεν μπόρεσε να φτάσει-ούτε καν να πλησιάσει- σε φρίκη, αποτροπιασμό και αγανάκτηση τη "Σιωπή Των Δέντρων".
             Βιβλίο για πολύ γερά νεύρα και κατ εξαίρεσιν οφείλω να προειδοποιήσω ότι η "Σιωπή Των Δέντρων" δεν είναι για όλους τους αναγνώστες.
           Ευθέως συνιστώ να το αποφύγουν άνθρωποι που βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, νέα παιδιά κάτω των 20 και γυναίκες που διανύουν εγκυμοσύνη, καθώς το μυθιστόρημα αυτό πραγματεύεται την πιο τρομερή, την πιο άσχημη, την πιο σάπια πλευρά που μπορεί να αναδείξει η ανθρώπινη ύπαρξη, την Παιδεραστία και το πράττει με τρόπο που κυριολεκτικα  σε συντρίβει.
Είναι γεγονός πως η Mo Hayder στη "Σιωπή Των Δέντρων " διαχειρίζεται με τόση επιδεξιότητα και τόλμη το τρομερό αυτό  θέμα της παιδικής πορνογραφίας που κατορθώνει να αγγίξει τα απώτατα βάθη της ανθρώπινης νοσηρότητας κι όσο επιτείνεται η απέχθεια κι ο τρόμος τόσο "καλύτερο" είναι το αποτέλεσμα.
Το βιβλίο είναι γεμάτο απανωτές ανατροπές, ενώ η συγγραφέας ανακατεύει αριστοτεχνικά την τράπουλα των υπόπτων, ανατρέποντας διαρκώς τις εντυπώσεις.
"Η Σιωπή Των Δέντρων" εξελίσσεται σε διπλό επίπεδο όπως το "Φονικό Κελάηδισμα" .Από τη μια έχουμε τη βασική υπόθεση και στο υπόστρωμα κοχλάζει το προσωπικό δράμα του Κάφερι το νήμα του οποίου ξετυλίγεται από εκεί που έμεινε στο πρώτο βιβλίο.
Μέσα από αυτό εξελίσσεται ο χαρακτήρας του Τζακ Κάφερι αλλά και η κοπέλα που γνωρίσαμε στο Φονικό Κελαηδισμα , η Ρεμπέκα , ωριμάζοντας αμφότεροι μέσα στις σελιδες καθώς αναμετρώνται έντιμα με τα προσωπικά τους τραύματα.
Αθέατες πλευτές απαντούν σε ερωτηματικά του χθες δημιουργώντας νέα, επιτακτικότερα στο παρόν, κορυφώνοντας την αγωνία του Κάφερι και των αναγνώστων.
Είναι όμως γεγονός ότι πέραν του Κάφερι κανένας άλλος συνάδελφος δεν κερδίζει χώρο κ χρόνο ώστε να εκφράσει την προσωπική τους μοναδικότητα.
Η βασική υπόθεση επιφυλάσσει απανωτές εκπλήξεις , που ξεπηδούν διαρκώς με κάθε νέο στοιχείο: Αποσυναρμολογώντας κάθε επίστρωση της υπόθεσης, σαν ένα εφιαλτικό κρεμμύδι φτάνουμε στον πυρήνα που αποδεικνύει πως... η ανθρώπινη διαστροφή 
μπορεί να γίνει αποτρόπαια ευφάνταστη όταν ο άνθρωπος εξαντλεί τα χαρίσματα του για να γίνει πρωτομάστορας της κόλασης,που τη χαρίζει πρόθυμα στους πιο αθώους!
Είναι φανερό πως η Mo Hayder είναι αποφασισμένη με το έργο της να ρίξει απροσχημάτιστα φως στις πιο απεχθείς πλευρές των αστυνομικών χρονικών μέσα από μια συναρπαστική μυθιστορηματική οπτική προκειμένου να μιλήσει για ανομολόγητους εφιάλτες της κοινωνίας ...
Θα ήταν θετικό να μη μείνουμε στη βίωση της φρκης κ τον εθισμό σε αυτήν.
Ίσως βιβλία σαν αυτό μπορεί να ωφελήσουν με βαθύτερους τρόπους, φανερώνοντας εκείνο που αρνούμαστε να δούμε ως κοινωνία για να το καταπολεμήσουμε πιο αποτελεσματικά... 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου