Σάββατο 2 Μαΐου 2015

ΑΝ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ ΡΩΤΗΣΕΙΣ, Ευαγγελια Ευσταθιου

                                  Αν Τον Άνεμο Ρωτήσεις , Ευαγγελία Ευσταθίου
                                                                                                           Είδος: Αισθηματικό
                                                                                           Βαθμολογία :9/10
             
                               


Θεωρήθηκε το κορυφαίο βιβλίο της αγαπημένης Ευαγγελίας Ευσταθίου, περιλαμβάνοντας όλα τα γοητευτικά στοιχεία της γραφής της στην πληρέστερη μορφή τους:
   "Πράγματι, "Αν Τον Άνεμο Ρωτήσεις" θα σου αποκαλύψει ένα καταιγιστικό αισθηματικό βιβλίο ξεχωριστών χαρακτήρων και ακραίων χαρακτήρων, με το συναίσθημα σε αφθονία.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Σ΄ενα κάστρο στα Πυρηναία ζει απομονωμένος ο απρόσιτος μεγαλοκτηματίας και οινοπαραγωγός της περιοχής, Άλεξ Γκρει.
Οι κάτοικοι τον λατρεύουν ως ευεργέτη, αλλά κανείς δεν τολμά να παραβιάσει το άβατό του εκτός από τον Ζαν- σύντροφό του σε πολύ σκληρές μέρες...
Ώσπου μια νύχτα βροχερή, καταφθάνει στο σπίτι του άντρα αυτό μια κοπέλα με ένα μωρό, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου από ένα οδυνηρό παρελθόν που μετέτρεψε άδικα έναν ντροπαλό νεαρό σε δολοφόνο και στυγνό μισθοφόρο με σημάδια ανεπούλωτα σε σώμα και ψυχή.
Κι 'έτσι αυτός απαρνήθηκε το όνομά του και μακρυά από την πατρίδα του ενδύθηκε μια νέα ταυτότητα-απροσπέλαστη στην αγάπη.
Το κλειδί της αλήθειας βρίσκεται στις μνήμες ενός φοβισμένου κοριτσιού, που θα διαπεράσει την πανοπλία του, κατέχοντας την τελική ετυμηγορία...
         Ποια αλήθεια όμως είναι βαθύτερη από την ανάγκη του ανθρώπου για την Αγάπη;

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Το Αν τον Άνεμο Ρωτήσεις θεωρείται το πιο χαρακτηριστικό έργο της Ευαγγελίας Ευσταθίου.Πρόκειται για ένα εξαιρετικό δείγμα ρομαντικού μυθιστορήματος που εκτείνεται σε δρόμους περιπέτειας και μυστηρίου.
Ετοιμαστείτε για μια πολύπλευρη , έντονη εμπειρία!
          Η συγγραφέας αξιοποιέι τη σαγήνη των λέξεων και των εικόνων για να συνθέσει ένα παραμύθι εφιαλτικό, όσο και μαγευτικό, που θα συγκινήσει τις καρδιές μας.
  
Το βιβλίο ακολουθεί μοτίβα γνώριμα για τον κόσμο των γυναικείων φαντασιώσεων, προβάλλοντας κυριάρχο το αρχέτυπο του σκληρού, αλλά ακέραιου άντρα με τις κρυφές πληγές,σε αντιδιαστολή προς τη δοτική, τρυφερή κοπέλα, που η αφέλεια της την αφήνει εκτεθειμένη σε αόρατους κινδύνους. 
Σίγουρα οικείο πρότυπο ωστόσο η συγγραφέας το διαποτίζει με ασυνήθιστα συγγραφικά ευρήματα και μια συνταρακτική ακολουθία ανατροπών, που συνθέτουν τελικά μια πολύ πρωτότυπη ιστορία
          Η πλοκή στον "Άνεμο" δεν ακολουθεί την πεπατημένη, αλλά διαγράφει ένα "αυτόνομο" μονοπάτι τουλάχιστον στην πρόσφατη μυθιστοριογραφία.
Θυμίζει ρομάντζο του εξωτερικού, καθώς αποκόπτεται από το ελληνοκεντρικό πλάισιο του είδους και μας ταξιδεύει σε τελείως αλλότριες πραγματικότητες, με τοπία πρωτόγνωρα και κόσμους αδυσώπητους, που δύσκολα φανταζόμασταν ότι υπάρχουν έξω από τον μικρόκοσμό μας!

Δυνατότερο στοιχείο του βιβλίου είναι ο κεντρικός ήρωάς του, Άλεξ Γκρει η Ρωμανός Κατράς...
            Η Ευσταθίου, ανατρέπει την προσφιλή εικόνα της απολλώνειας ομορφιάς, "λαβώνοντας" τον ήρωά της με τρόπο που θα αγγίξει την ψυχή κάθε αναγνώστη.
                Ο πολυεπίπεδος πρωταγωνιστής της ιχνηλατείται πολύ πειστικά και προβάλλει αξέχαστα ερωτικός.
             Παράλληλα αναδεικνύεται η ανένταχτη φύση μιας παραγνωρισμένης ευφυίας, που πλήρωσε το τίμημα της διαφορετικότητάς της...
Ως καλή παιδαγωγός, η Ευσταθίου μέσα από τον πρωταγωνιστή της, υποβάλλει το χρήσιμο μήνυμα ότι πρέπει να σεβόμαστε τη μοναδικότητα κάθε παιδιού και να μην την ματαιώνουμε στη γονεϊκή προσδοκία.
          
Ο πολυτάλαντος Άλεξ Γκρέι με τα πολλαπλά του είδωλα, από το κάστρο του στα Πυρηναία (έστω και σε μεγάλη λογοτεχνική "απόσταση") ατενίζει τη θανάσιμη σαγήνη του συγκλονιστικού Ερικ από το Φάντασμα της Όπερας, ενώ το...προσωπικό του, απόρθητο "βασίλειο"  στα βουνά των Άλπεων, φέρνει αμυδρά στο νου καταιγίδες από τα "Καρπάθια" του Βερν και του Στόκερ...     
 Αλλωστε, η αχλύ της παραφοράς και του θανάτου, όπως την υπέβαλλαν μοναδικά τούτοι οι δυο πρωτομάστορες του γοτθικού ρομαντισμού, είναι σημείο έμπνευσης, που με παραλλάγές αξιοποιήθηκε κατά κόρον στη Λογοτεχνία...
Έτσι συμβαίνει και στον "Άνεμο" της Ευσταθίου,που διαπνέεται από τη γοτθική αύρα, μπολιασμένη όμως με μια σύγχρονη ματιά, αλλά και μια πιο κοριτσίστικη, ανάλαφρη οπτική. 

Από την άλλη έχουμε επιδέξιο χειρισμό του μυστηρίου, ενώ το πρωταγωνιστικό ζευγάρι είναι περιτριγυρισμένο από αρκετά ενδιαφέροντες χαρακτήρες που συμπληρώνουν το παζλ μιας αγωνιώδους ιστορίας κι ενός συγκλονιστικού έρωτα.

Σπαρακτικό ως τις τελευταίες σελίδες,το "Αν Τον Άνεμο Ρωτήσεις" είναι η ιδανική ρομαντική ιστορία για να ταξιδέψετε και σίγουρα θα σας "μεθύσει" σαν... το ακριβό κρασί Ραβέν που παράγει με ζήλο ο μυστηριώδης πρωταγωνιστής του!


Γνωρίστε Και...Το ΓΥΑΛΙΝΟ ΡΟΔΟ

                                                                             

1 σχόλιο:

  1. Είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο!!!!Μέσο αυτού γνώρισα την Κυρία Ευσταθίου και από τότε είναι μια από τις αγαπημένες μου συγγραφείς! !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή