Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Ελένη Φωτίου, Ο Λύχνος Της Ανατολής

                                                                   Ελένη Φωτίου, Ο Λύχνος Της Ανατολής
                                            
                                              Είδος: Εποχής
                                           Βαθμολογία: 10/10!
                                         

   Μπορεί ένα όμορφο μυθιστόρημα εποχής να συνταράξει όλη σου την κοσμοθεωρία και να σε στρέψει στο πραγματικό νόημα της ζωής; Μιλώντας για το νέο βιβλίο της Ελένης Φωτίου, που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2015 η απάντηση είναι πως ναι!
         Πρόκειται για το μυθιστόρημα εποχής ο "Λύχνος Της Ανατολής"ένα υπέροχο ταξίδι στη σαγηνευτική Αλεξάνδρεια του 20ου αιώνα και στο μεγαλείο της ανιδιοτελούς Προσφοράς...
        Ένα βιβλίο που έρχεται να μας υπενθυμίσει την παιδευτική αξία της Λογοτεχνίας, σε συνδυασμό με την αισθητική του λόγου και μια συναρπαστική μυθοπλασία.
Θεωρώ απαραίτητο να το γνωρίσει και οποιοσδήποτε ονειρεύεται να γίνει γιατρός!

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Αίγυπτος, αρχές του 20ου αιώνα είναι ένα πολυεθνικό μωσαικό.
Παρά τις παροδικές εξάρσεις του ισλαμικής μισαλλοδοξίας, αποτελεί ένα φιλόξενο τόπο, όπου πολλοί αναζητούν μια νέα αρχή, όπως η χιωτική οικογένεια Δανέζη, η οποία πασχίζει να επουλώσει τις τρομερές πληγές της με παρηγοριά την στερνοκόρη της, τη γλυκιά Αγγελική.
Στην Αλεξάνδρεια, εκείνη την εποχή, γεννιέται ο μοναχογιός της επιφανούς οικογένειας Κομνηνού.
               Ένα τραγικό γεγονός ανατρέπει το πλουσιοπάροχο μέλλλον του, ρίχνοντάς τον στην ενδεία.
            Στην εξαθλίωση και στην Απώλεια, ο Πέτρος θα αντιτάξει μια αστείρευτη θέληση για τη ζωή και με σύμμαχο την απροσδόκητη ανθρωπιά κ τις διδαχές του γλυκύτατου παππού Μάρκελλου, θα δρομολογήσει τα μεγάλα του όνειρα και να ακολουθήσει την οδό της Προσφοράς.
           Στα 30 του του είναι ήδη ένας διαπρεπής γιατρός, που χαίρει καθολικής εκτίμησης, καθώς περιθάλπτει ασθενείς από όλο το φάσμα της αιγυπτιακής κοινωνίας.
Από τα χέρια του θα περάσουν μέλη της βασιλικής οικογένειας, ταξιδιώτες, επιχειρηματίες, φελάχους και επαίτες-και όλοι θα βρουν τη σπλαχνική πόρτα του ανοιχτή.
           Παρ'όλη την καταξίωση, όμως ο Πέτρος Κομνηνός πάντα θα αποζητά τον έρωτα των παιδικών του χρόνων, που ήταν κίνητρο κι έμπνευση στο δύσβατο αγώνα του.
Θα καταφέρει να ξαναβρεί την αγαπημένη φιγούρα;
Κι όταν το αποτρόπαιο χθες επιστρέψει απροσδόκητα, θα κατορθώσει ο Πέτρος να διατηρήσει την συνείδησή του ακέραιη;

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Ο "Λύχνος Της Ανατολής" αποτελεί ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα εποχής, με πολλαπλά κοινωνικά μηνύματα.
Από τα πιο ξεχωριστά βιβλία που διάβασα ποτέ - από 'κείνα που σε συνοδεύουν μια ζωή...
Μια συναρπαστική ιστορία κατάφορτη με ενδιαφέροντες χαρακτήρες και μια ευρύτατη κλίμακα συναισθημάτων- από τον δυνατό έρωτα μέχρι τη φιλαλληλία και το μίσος.
         Αφήγηση στρωτή με ελάχιστα χρονικά πισωγυρίσματα, που στηρίζουν την εξέλιξη των πραγμάτων. 
        Εκείνο που καθιστά το βιβλίο αυτό αλησμόνητο όμως, είναι πως παράλληλα με το συναρπαστικό μύθο του, έρχεται να κομίσει διδάγματα, που παρηγορούν κι αναμορφώνουν την ψυχή. 
Το βιβλίο της Ελένης Φωτίου είναι πραγματικά ένας "λύχνος χάρτινος" που φωτοβολεί ιστορική γνώση, δυνατά συναισθηματά κι ωραία,ξεχασμένα ιδανικά
Προπάντων, το βιβλίο διαλαλεί μια αυθεντική πίστη στον Άνθρωπο, τον οποίο ανυψώνει ξανά εκεί που του αξίζει.
                     Μέσα από τις σελίδες του "Λύχνου Της Ανατολής" σεργιανούμε στην μαυλιστική Αίγυπτο των αντιθέσεων, των χρωμάτων και των γεύσεων.
Περιπλανιόμαστε σε πολυτελείς επάύλεις, συνοικίες επαιτών, χωριά φελάχων.
       Το βιβλίο μας συστήνει μια Αλεξάνδρεια λίκνο του Πολιτισμού και των πολιτικών παθών, παρακολουθώντας την πορεία της ακμάζουσας παροικίας των Ελλήνων Αιγυπτιωτών,από τις αρχές του αιώνα, στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι τη βίαιη εκρίζωσή τους στα 1966.
            Σαν θεματολογία ο "Λύχνος της Ανατολής" παραπέμπει στην εξαιρετική ηθογραφία της Ευγενίας Φακίνου "Έρως-Θέρος -Πόλεμος", υπερτερώντας όμως  σε εξελίξεις, συναισθηματικό βάθος και ηθικό διαμέτρημα!

...Γιατί ,πρωτίστως, ο Λύχνος της Ανατολής είναι το οδοιπορικό ενός χαρισματικού γιατρού, που από την εξαθλίωση έφτασε στο όνειρό του και μετουσιώσε το προσωπικό του δράμα σε συμπόνια.
              Ανάγλυφα σκιαγραφείται το πλέγμα των αξιών που σφυρηλάτησαν έναν αδαμάντινο,ανθεκτικό χαρακτήρα, μετατρέποντας ένα ορφανεμένο αγόρι στον "Αλβέρτο Σβάιτσερ της Ανατολής"!
Όπως ακριβώς κι ο Αλσατός θεολόγος και γιατρός, που γνωρίσαμε και στη βιογραφία από τον Τάσο Αθανασιάδη, έτσι κι ο Πέτρος Κομνηνός της Ελένης Φωτίου καταδύθηκε στη Γνώση και την επέστρεψε ως προσφορά στον πλησίον- φίλο ή εχθρό.
      Έχοντας το πνεύμα μπολιασμένο καλοσύνη, ο Πέτρος απέδειξε αυτό που κήρυττε ο Αριστοτέλης κ υπερθεμάτιζε ο Γκάντι.
Ότι "Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά,δεν είναι σοφία αλλά επιζήμια ραδιουργία για την κοινωνία."Έτσι η δοτικότητα του Πέτρου ήταν που ανέδειξε το μεγαλείο του πνεύματος, τροφοδοτώντας τη φιλοπονία του και την άοκνη προσφορά του. 

Ένας ανάργυρος γιατρός, λοιπόν,σαν τους Αγίους Κοσμά & Δαμιανό της ορθόδοξης παράδοσης, που είναι στο κείμενο διάχυτη ως Πίστη, χαρά κι έμπνευση για ωραία έργα.

Παράλληλα, κι ένας ερωτευμένος άντρας που αναζητά τη χαμένη του αγαπημένη με την αγωνία του "Ορφέα" κάνοντας τα χαρίσματά  του όχημα να της προσφέρει έναν ακόμη λαμπρότερο "προσκυνητή της αγάπης της"...

Ένα άλλο στοιχείο που προβάλλει έντονα στο βιβλίο είναι η οικογένεια ως καταφύγιο και ως "πολλαπλασιαστής της αγάπης" που από τον στενό της πυρήνα διαχέεται κι απαλύνει τις πληγές των γύρω- απάγκιο για το κοινωνικό σύνολο...

Αυτή είναι η πορεία του Πέτρου, που θα διαβάσετε στον "Λύχνο της Ανατολής" να γίνεται ο ίδιος ένα θαύμα, ένας ζωντανός "Φάρος της Αλεξάνδρειας" για όλους μας...
        Ένας νικητής- όχι γιατί δεν αντιμετώπισε δυσκολίες κι αποτυχίες, αλλά γιατί κατόρθωσε να κάνει τον εαυτό του Πρόσφορο στην Ανάγκη, κατατροπώνοντας έτσι το "Κτήνος", που μας φυλακίζει στη μοναξιά του χρησιμοθηρικού Εγωισμού, πυροδοτώντας τα δεινά μας- είτε στον μικρόκοσμο των διαπροσωπικών σχέσεων είτε στο μακροεπίπεδο της Πολιτικής.
             Το πιο ηχηρό μήνυμα είναι πως κάθε άνθρωπος κυοφορεί μέσα του το θαύμα, αρκεί να πορευτεί αγόγγυστα με συνοδοιπόρους την πίστη και την εργατικότητα...Αρκεί να μη "σπαταλά την ύπαρξή του" όπως προειδοποιεί κι ο Αλεξανδρινός Καβάφης- βουβός συμπαραστάτης του ήρωά μας...
Ο "Λύχνος της Ανατολής" κόντρα στην κερδοσκοπιά της εποχής μας με το χρήμα να μετρά την ευτυχία μας, διδάσκει εξαίσια τον αστείρευτο πλούτο των δοτικών χεριών...

Με χαρά πληροφορήθηκα στο επίμετρο ότι η ιστορία του Πέτρου βασίζεται σε πραγματικό πρόσωπο, τον πατέρα της συγγραφέως, που συνόψισε την κοσμοθεωρία του στο βιβλίο του "Ο Γιατρός Στην Κοινωνία".
Ευχαριστώ την Ελένη Φωτίου λοιπόν, που συνέπτυξε αυτήν την ανεκτίμητη κληρονομιά σε αυτό το σπουδαίο μυθιστόρημα, προσφέροντας μας με τόσο απλό κι απολαυστικό τρόπο  μια πολύτιμη παρακαταθήκη.

Σε εποχές υλιστικές και αποπροσανατολισμένες, σαν τη δική μας τέτοια βιβλία σηματοδοτούν ένα φως μες στο σκοτάδι και μας ωθούν να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας προς το μεγάλο, το ξεχασμένο διακύβευμα:Τον ίδιο τον Άνθρωπο!
  Αφήστε αυτόν τον "Λύχνο Της Ανατολής" να σας ταξιδέψει με το κρυμμένο "παραμύθι" του, φωτίζοντας τις καρδιές σας με την ζεστή του ακτινοβολία!
Ένα βιβλίο που δε θα το ξεχάσετε ποτέ...




Συγγραφέας: "Φωτίου Ελένη"

Η Ελένη Φωτίου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Ο πατέρας της υπήρξε από τους σημαντικότερους γιατρούς της Αλεξάνδρειας.
Σπούδασε τοπογράφος και μιλάει τρεις γλώσσες.
Εκπαιδεύτηκε στις δημόσιες σχέσεις και στην επικοινωνία.
Εργάστηκε στην Ολυμπιακή Αεροπορία ως ιπτάμενη συνοδός.
Ασχολείται με τη στιχουργική και τη ζωγραφική, ειδικά την αγιογραφία. Περνάει τα καλοκαίρια της στα Κύθηρα, στο μαγευτικό κόλπο του Αυλαίμωνα.
Ασχολείται με την τουριστική βιομηχανία, ενώ πάντα συνεχίζει να γράφει.
Έχει δύο παιδιά.
Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της ...Και το Όνομα Αυτής Μυρτώ.


Βιβλιογραφία
…και το όνομα αυτής Μυρτώ...
…και το όνομα αυτής Μυρτώ... (ψηφιακό βιβλίο)
Ο λύχνος της Ανατολής
Ο λύχνος της Ανατολής (ψηφιακό βιβλίο)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου