Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Θεοδώρα Τζόκα , Το Βιβλιο Της Ευδοκίας

                                                          Το Βιβλίο Της Ευδοκίας, Θεοδώρα Τζόκα
                                  Είδος: Αισθηματικό/ Εποχής
                               Βαθμολογία: 9/10
                                  


Συνδέσαμε το όνομα αυτό με το πιο αντιπροσωπευτικό "Ζειμπέκικο" της ελληνικής Μουσικής από τον Μάνο Λοίζο, όμως η ταλαντούχα Θεοδώρα Τζόκα συνδέει τώρα το όμορφο όνομα της "Ευδοκίας" με τον κόσμο του βιβλίου, μέσα από ένα πολύ δυνατό και πολύ ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα που θα σας συγκλονίσει.
Πρόκειται για το "Βιβλίο Της Ευδοκίας" των Εκδόσεων Λιβάνη.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Βοστόνη, ελληνική παροικία, τέλη του '60.
Ένας θάνατος κι ένα παλιό ημερολόγιο, ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου, φέρνοντας στην επιφάνεια τρομακτικά μυστικά και ανήμερα πάθη.
Μέσα από τις σελίδες του παλιού τετραδίου, έρχεται να απαντηθεί το δυσεπίλυτο ερώτημα "γιατί, μεσούντος του Πολέμου, ένα όμορφο νεαρό κορίτσι- η Ευδοκία με τα σμαραγδένια μάτια- δέχτηκε να παντρευτεί τον απωθητικό δωσίλογο του χωριού της, τον 30χρονο Αριστείδη".
Ανακαλύπτουμε, λοιπόν, το τραγικό μυστικό μιας καρδιάς ερωτευμένης, που καταδικάστηκε, απρόσμενα κι άδικα, σε ισόβια δεσμά.
        Η πορεία του αταίριαστου ζευγαριού πολυτάραχη και δύσβατη- από τον περιορισμένο ορίζοντα του γιαννιώτικου χωριού μέχρι τη μετανάστευση στη μακρινή Αμερική, όπου περιμένει μια συνταρακτική αποκάλυψη.
Έκτοτε παρακολουθούμε μια τρομακτική δίνη συναισθημάτων και εξελίξεων που θα σας κόψουν την ανάσα ως τις τελευταίες σελίδες, με την αλήθεια να ζητά τη δική της ιδιότυπη δικαίωση. 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ.
Το "Βιβλίο Της Ευδοκίας" από τη Θεοδώρα Τζόκα, συνιστά ένα από τα πιο συγκλονιστικά αισθηματικά μυθιστορήματα που διάβασα τον τελευταίο καιρό- γεμάτο ανατροπές και έξαρση συναισθηματική, που μεταδίδονται με μια μοναδική υποβλητικότητα στον αναγνώστη.
         Μια από τις δυνατότερες ιστορίες έρωτα- με χαρακτήρες απόλυτα πειστικούς και καλοδομημένους, με πλοκή σφιχτοδεμένη και διαρκώς κλιμακούμενη ως τη δραματική λύση της. 
Ο τίτλος παραπέμπει στο πασίγνωστο "Βιβλίο Της Κατερίνας", όπου ο Αύγουστος Κορτώ μιλάει για τη μητέρα του, Κατερίνα, αφού και στην "Ευδοκία μας" η κεντρική ηρωίδα είναι η μάνα της αφηγήτριας που κάνει την αρχή. 
     
Το βιβλίο ξεκινά με έναν μελαγχολικό μονόλογο μέσα σε μια ζοφερή ατμόσφαιρα, μεταδίδοντας την υπαρξιακή αγωνία του θανάτου και το ρήγμα που φέρνει η αμετάκλητη απουσία.
            Τη σκυτάλη παίρνει ένας ακόμη ήρωας, που μας εκπλήσσει ,δίνοντας μια άλλη πλευρά των πραγμάτων, ώσπου φτάνουμε στο κεντρικό συγγραφικό εύρημα: 
Πρόκειται για ένα προσωπικό ημερολόγιο, που γίνεται ο μίτος της Αριάδνης, οδηγώντας μας σε έναν απρόσμενο λαβύρινθο γεγονότων ,εσωτερικών συγκρούσεων και μια συγκινητική ιστορία αγάπης γεμάτη αγωνία. 
          Κατόπιν,ακολουθεί μια περιήγηση στην ελληνική παροικία της μεταπολεμικής Βοστόνης, όπου μετανάστες από όλες τις γωνιές της Γης αναζητούν νέο βηματισμό στη ζωή τους. Διαγράφεται επίσης, η αντίθεση του οικογενειακού βίου με τον διεφθαρμένο κόσμο  της Νύχτας, για να έρθει εν τέλει μια απροσδόκητη λύση της ιστορίας.

Έχουμε διαρκείς εναλλαγές του ύφους, που εξυπηρετούν την ολόπλευρη παρουσίαση των καταστάσεων, επιτείνοντας την ένταση.
Αυτή η πολυπρισματική οπτική προσδίδει στην πλοκή μια σκηνοθεσία αυθεντικά κινηματογραφική, προσδίδοντας  δραματικότητα, αλλά κι ερμηνεύοντας πλήρως τις επιλογές των ηρώων -όσο ακραίες κι αν είναι αυτές.
            Ο αναγνώστης απορροφάται στο κλίμα του βιβλίου με αμείωτο ενδιαφέρον ως το τέλος του.
       
Το "Βιβλίο Της Ευδοκίας" καταφέρνει όσο λίγες ιστορίες να ιχνηλατήσει τα ερέβη της ανθρώπινης τραγικότητας, ακριβώς στα χνάρια του αρχαίου ελληνικού λόγου... 
          Στο "Βιβλίο Της Ευδοκίας" λειτουργεί ιδανικά το σχήμα "Ύβρις- Άτις- Νέμεσις", όπως το συναντάμε στις αρχαίες τραγωδίες.
Μπορεί τα τερτίπια της μοίρας να θέτουν δυσβάσταχτα διλήμματα στους ανθρώπους, όμως σε κείνους ανήκει η επιλογή και κανένας τους δεν είναι θύμα αμέτοχο, γι αυτό ο καθένας θα λάβει στο τέλος την πληρωμή του.

Μέσα σε όλα, το πάθος της ψυχής προβάλλει πύρινο, μεσα από "χίλια πρόσωπα"- ως ερωτική παραφορά ,μίσος θανάσιμο ,μητρική αφοσίωση, πένθος- και εγείρει αυθεντική συμπόνια του αναγνώστη για κάθε πρόσωπο, όσο ειδεχθή κι αν είναι τα εγκλήματά του.
       Η κάθαρση έρχεται απρόσμενη κι αμείλικτη, εξαγνίζοντας όλα τα κρίματα- τιμωρία μαζί και απώτατη δικαίωση για τον καθένα- εμπνέοντας στον αναγνώστη το αριστοτελικό "έλεος", που τον αναγκάζει αναστοχαστεί. 
          Ο χαρακτήρας, που εναρμονίζεται περισσοτερο με αυτή τη πλευρά του βιβλίου, είναι ο αμφιλεγόμενος Αριστείδης.
        Στο πρόσωπό του συμπυκνώνει την πολυδιάστατη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης, και ταλαντεύεται σαν εκκρεμές ανάμεσα στην αυταπάρνηση και τη φαυλότητα, τη σκληρότητα και τη στοργή, την αμετανοησία και τη συντριβή- με την ψυχή του πεδίο αμφίρροπο ως το τέλος.
        Ένα "Τέρας" που προβάλλει αναπάντεχα τρυφερό, ένας δειλός ανεξήγητα ηρωικός, ένας διπλός "Ιανος" που δεν μπορεί να κατασταλάξει- η αέναη μάχη ανάμεσα στο Κτήνος και τον άνθρωπο.
      Ο Αριστείδης θυμίζε αμυδρά τον θυελλώδη Θέμελη στο "Μυστικό Ήταν Η Ζάχαρη", της Τέσυς Μπάιλα- με την ίδια καταλυτική επίδραση σε όλους τους γύρω του.

Ένα βιβλίο που θα κουβαλάτε τον απόηχό του πολύ αφότου το τελειώσετε.
Για όλα αυτά, συνιστώ το "Βιβλίο Της Ευδοκίας" ως ένα από τα πιο ξεχωριστά αναγνώσματα του φετινού καλοκαιριού.





!!!!!!!!!!! Πάρτε μέρος ΣΤΗΝ  ΚΛΗΡΩΣΗ  για να κερδίσετε 1 ΑΝΤΙΤΥΠΟ!!!!!!!!



ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ 13ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ Η  ΕΡΑΣΜΙΑ ΦΕΡΕΝΤΟΥΡΟΥ(Νο 13)




2 σχόλια: