Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ, ΒΑΛΣ με 12 ΘΕΟΥΣ

                                       Βαλς Με 12 Θεούς, Λένα Μαντά
                                        Είδος: Koινωνικό
                                        Βαθμολογία: 9/10


Η ίδια το ονομάζει "γούρι" της και το κατονομάζει ως το αγαπημένο της βιβλίο,ανάμεσα σε όσα έγραψε!
Ήταν το βιβλίο που σηματοδότησε δύο πρωτιές για εκείνη -την πρώτη της συνεργασία με τον Θάνο Ψυχογιό και την είσοδό της στον χώρο της τηλεόρασης!
        Σαν σε τραγική ειρωνεία προεικόνισε κάτι από το δικό της πεπρωμένο, που κι η ίδια -σαν την ηρωίδα της- αντιμετώπισε με περίσσιο κουράγιο...
Το Βαλς Με 12 Θεούς ήταν σίγουρα ένα μοιραίο βιβλίο για τη Λένα Μαντά και το πιο πολυσυζητημένο!

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Μια νύχτα με τρομερή καταιγίδα, 4 ετερόκλητοι άνθρωποι θα εμπλακούν σε ένα τροχαίο ατύχημα, που θα τους αλλάξει τη ζωή τους για πάντα!
Ο καριερίστας Κωστής στα πρόθυρα του διαζυγίου
, η ανασφαλής, γλυκιά Ναταλία, 
η χειραφετημένη Ελπίδα, που εργάζεται σε ογκολογική κλινική 
κι η καλομαθημένη, πλούσια Μαρίνα,παγιδευμένη πλάι σε έναν αριβίστα σύζυγο,
θα ανακαλύψουν την αξία της φιλίας και θα τη δουν να τούς αναμορφώνει, στρέφοντάς τους στην αυτογνωσία.
        Ενωμένοι θα αντιμετωπίσουν τις μπόρες της ζωής και τις βουλές των 12 μηνών που "σα θεοί ολύμπιοι κ παντοδύναμοι" όρισαν ένα πεπρωμένο αδυσώπητο κι απροσδόκητο, σφραγίζοντας το με μια αμετάκλητη ετυμηγορία.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Όσοι είχατε την ...ατυχία να το γνωρίσετε από την πλήρως αποτυχημένη τηλεοπτική του μεταφορά, προσπαθήστε επειγόντως να διαγράψετε από το μυαλό σας αυτή τη θλιβερή εμπειρία!!!!
        Το βιβλίο της Λένας Μαντά δεν έχει καμία σχέση με το ασυνάρτητο και..."τραβηγμένο από τα μαλλιά" καθημερινό σίριαλ, που πάσχισε ανεπιτυχώς να αποδώσει τους ήρωές του.  
           Στην πραγματικότητα το "Βαλς με 12 Θεούς" ένα υπέροχο, κοινωνικό μυθιστόρημα που εξυμνεί τη Φιλία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια (και απέχει παρασάγκας από τις εξεζητημένες καταστάσεις που του αποδόθηκαν στην τηλεόραση).
            Έργο γραμμένο στη γλώσσα της αλήθειας , προσγειωμένο σε "γήινα"δεδομένα ,με χαρακτήρες χειροπιαστούς!
Αν και από τα πρώτα βιβλία της Λένας Μαντά, είναι ίσως το πιο ώριμο έργο της.
Γραμμένο σε γλώσσα γρήγορη, τραβηχτική, σύγχρονη -χωρίς καλολογικά στοιχεία- που εστιάζει στην ουσία, το "Βαλς" από την πρώτη σελίδα μας καθιστά κοινωνούς σε ένα μοναδικό ταξίδι σχέσεων κι ανθρώπινης επαφής, που τόσο λείπουν από τη φρενήρη εποχή μας.
             
Στο "Βαλς με 12 Θεούς" δεσπόζει η τόσο ξεχασμένη αξία της Φιλίας σε όλη της τη διάσταση!
Μια Φιλία που εξελίσσεται απολαυστικά, μετουσιώνοντας έναν ομηρικό τσακωμό σε έναν βαθύ, ιερό δεσμό μεταξύ τεσσάρων ανθρώπων!
         Όλα όμως εξελίσσονται με μια μοναδική φυσικότητα.
       Τίποτα δεν εκβιάζεται και όλα ρέουν όπως στη ζωή.
Πότε σαν ήρεμο ποτάμι, πότε σα χείμαρρος ορμητικός και ανελέητος, οι εξελίξεις σφυρηλατούν τους ήρωες, όπως το νερό σμιλεύει τους βράχους!
Μέσα από τη συνύπαρξή τους οι ήρωες στοχάζονται πάνω στον εαυτό και τα λάθη τους τους, "αποκεντρώνονται" από το εγώ τους και βιώνουν το μεγαλείο της αλληλεγγύης, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον!
  Αυτά προκύπτουν από το μεγάλο ατού του βιβλίου, που είναι οι ίδιοι οι χαρακτήρες.
Άρτια ιχνηλατημένοι και απόλυτα απτοί στον μέσο αναγνώστη με ατέλειες και  ανασφάλειες απόλυτα αναγνωρίσιμες σε όλους.
Αυτό συμβάλλει να συμμεριστούμε τις μικρές αγωνίες και τις προσδοκίες τους!
Δεν έχουμε εξιδανικευμένες καταστάσεις , ούτε υπερβατικά πάθη.
Χαρακτήρες συμπαθείς - με αδυναμίες, με σχέσεις που απαιτούν δουλειά και που εξελίσσονται χωρίς αυτοματισμούς!

       Έτσι καθώς οι ήρωες πορεύονται προς την αυτογνωσία , ο αναγνώστης βιώνει την ατομική του κάθαρση μαζί τους.
Ακόμη κι η Μαρίνα που αποτελεί την αμιγώς μυθιστορηματική πινελιά, ακολουθεί μια πειστική διαδρομή προς την κατάκτηση της ευτυχίας της-ίσως πιο...ευνοημένη από τους υπόλοιπους.
Έτσι όμως δεν είναι κι η ζωή;
Τελικά, όλοι κατακτούν μια θέση στην καρδιά μας και το αξιοσημείωτο είναι πως ακόμη κι οι δευτερεύοντες ήρωες εκπέμπουν τη μοναδική τους γοητεία...
Θέλω να σταθώ στο χαρακτήρα της Ευγενίας, της γραμματέως του Κωστή!!!
Δεν θυμάμαι να γεννήθηκε πιο ξεχωριστό πλάσμα στο συγγραφικό σύμπαν της Μαντά από εκείνη!
Μια κοπέλα, στα όρια της παραμόρφωσης, που κατορθώνει να ακτινοβολεί μοναδικά,χωρίς όμως ποτέ να αποσιωπηθεί το αισθητικό της έλλειμμα!
Μαι κοπέλα που προσωποποιεί τον θρίαμβο του ψυχικού μεγαλείου και της αξιοσύνης -ακόμη και σε αντικειμενικά δυσχέρειες!
      Ναι! "Η αληθινή ομορφιά πηγάζει από βαθιά μέσα μας" -όχι μόνο ως τσιτάτο σε παλιό παραμύθι, αλλά και στην πραγματικότητα, που το φως κάποιων μάς τη γεμίζει με χρώματα ...
Αυτή είναι η "άσχημη Ευγενία" που ευωδιάζει την ομορφιά της καλοσύνης και της σοφίας εκείνων που άντεξαν τον εαυτό τους και πάλεψαν το προσωπικό τους σκοτάδι λάμποντας για όλους! 
Ο αφελέστατος τρόπος που παρουσιάστηκε στο σίριαλ η "Ευγενία" απλά με εξόργισε, διοτί πραγματικά εξευτέλισε αυτό το μοναδικό συγγραφικό εύρημα του πιο ωραίου από τους χαρακτήρες του βιβλίου!

Το βιβλίο αυτό ανήκει στα ξεκάθαρα κοινωνικά βιβλία , όπως η Ηρώ και το Τελευταίο Τσιγάρο, όμως υπερτερεί και των δύο.
Παρότι όλα τους πραγματεύονται κάποιο κοινωνικό θέμα(Ηρώ -ναρκωτικά / Τσιγάρο-νευρική ανορεξία) το Βαλς διατηρεί μια μοναδική υπεροχή.
Οι παράλληλες ιστορίες κ το απροσδόκητο της Φιλίας προσδίδουν ιδιαίτερη ένταση και αναδεικνύουν μια πληθώρα κοινωνικών ζητημάτων, όπως το διαζύγιο, η αυτοεκτίμηση, η ασθένεια κι η αξιοπρέπεια!
          Στο Βαλς ανακύπτει ένα μεγάλο ηθικό ζήτημα, στο οποίο το βιβλίο δίνει μια "απάντηση" εναρμονισμένη προς την προσωπικότητα της ηρωίδας...
         Πολλοί είχαν ενστάσεις.
Δε θα πάρω θέση -το μόνο που μπορώ να πω είναι πως η τελική επιλογή προσιδίαζε στην ιδιοσυγκρασία και το ηθικό φορτίο της συγκεκριμένης ηρωίδας!
Από αυτήν την άποψη ήταν ταιριαστή και πειστική και μας συγκλόνισε όλους!

Ένα είναι βέβαιο:Σε ένα "Βαλς" με τις λέξεις και με στοχασμούς γύρω από τον καθημερινό άνθρωπο, η Λένα Μαντά μάς χάρισε μια αρμονική συγγραφική δημιουργία, που αξίζει να τη γνωρίσετε! 

Υ.Γ.Θέλω να εξάρω το μοναδικό αξιόλογο κομμάτι από την απογοητευτική τηλεοπτική μεταφορά, που στάθηκε στο ύψος του βιβλίου:
Δεν είναι άλλο από το ονειρικό τραγούδι τίτλων "ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ" του Σωτήρη Σωτηρχέλλη ,ερμηνευμένο από την αέρινη φωνή της Ελευθερίας Ελευθερίου!
Απολάυστε το και βυθιστείτε στο βιβλίο!


                                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου