Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ

                                 Μαντώ Μαυρογένους, Ειρήνη Κοκολάκη-Καλαμάρη
                                                   Είδος: Iστορικό Μυθιστόρημα
                                                   Βαθμολογία 9/10


Δύστυχως στο άκουσμα της Μυκόνου μάς έρχονται συνήθως, αντανακλαστικά στον νου ειδυλλιακές διακοπές, γραφικές παραλίες, διασημότητες και ξέφρενη διασκέδαση...
Πόσοι γνωρίζουν όμως ότι η Μύκονος είναι η γενέτειρα της σπουδαίας ηρωίδας, Μαντώς Μαυρογένους που τα είχε όλα και τα έδωσε όλα για την Ελλάδα και την Ελευθερία τη δική μας;
Η Ειρήνη Καλαμάρη παίρνει την πρωτοβουλία να μας συστήσει, λοιπόν, την ηρωική αρχοντοπούλα της Μυκόνου, μέσα από ένα πολύ ξεχωριστό ιστορικό μυθιστόρημα,που μας δίνει μια ιδανική ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε την Μαντώ Μαυρογένους ύστερα από την πετυχημένη κινηματογραφική απόδοση της ζωής της με την αλησμόνητη Τζένη Καρέζη.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Μαντώ Μαυρογένους, μας συστήνεται μέσα από τη στοργική ματιά της παραμάνας της ,Περεζιάς που σαν παλιά παραμυθού εποπτεύει και μας αφηγείται την πολυτάραχη ζωή της...
Η πανώρια κόρη του Νικολάου και της Ζαχάρως Μαυρογένη γεννήθηκε το 1796 κι από μικρή έδειχνε πως ήταν ένα χαρισματικό κορίτσι με εκθαμβωτικό κάλλος σώματος και ψυχής.
Πνεύμα ανήσυχο και σπινθηροβόλο, πολύ σύντομα θα επηρεαστεί από τον θείο της και φλογερό πατριώτη, παπα-Μαύρο και θα αναζητήσει τρόπους να συνδράμει στον εκκολαπτόμενο αγώνα των Ελλήνων εναντίον του τουρκικού ζυγού.
Μέσα από τους αγώνες της θα λάμψει μια απαστράπτουσα προσωπικότητα θαμπώνοντας ολόκληρη την Ευρώπη κι εμπνέοντας μεγάλο φόβο στους εχθρούς και θυελλώδη πάθη στο πέρασμά της.
Ο φλογερός της έρωτας της Μαντώς για τον Δημήτριο Υψηλάντη θα συνυπάρξει με τον άσβεστο πόθο της για την Ελευθερία της Ελλάδας από τους Τούρκους.
Και τα δύο όμως θα τα πληρώσει με άμετρο πόνο,κατατρεγμούς η διπλά προδομένη ηρωίδα Μαντώ...

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Οι εμβληματικές προσωπικότητες του '21 έχουν απασχολήσει την ελληνική ιστοριογραφία αλλά και μυθιστοριογραφία.
Ανάμεσα σε σπουδαίους εκφραστές αυτής της τάσης όπως ο Σπύρος Μελάς, ο Δημήτρης Φωτιάδης και ο Σαράντος Καργάκος έρχεται να προστεθεί αυτή η μυθιστορηματική μονογραφία της Ειρήνης Νικολακάκη -Καλαμάρη για τη Μυκονιάτισσα αγωνίστρια Μαντώ Μαυρογένους.

Συνδυάζοντας ιστορική εγκυρότητα, στοιχειά αλλά και άφθονο συναίσθημα αυτή η μονογραφία αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη κάθε Έλληνα!

Η δομή του βιβλίου είναι "σκηνοθετημένη" με τον τρόπο που συναντήσαμε και στη δημοφιλή ιστορική ταινία του Κώστα Καραγιάννη (1972),καθώς η αφήγηση ξεκινά από τις τελευταίες μέρες της Μαντώς, όταν αυτή απαξιωμένη και άπορη, αιτάται σύνταξη Αγωνιστού από τη νεοσύστατη Πολιτεία.
Στα επόμενα κεφάλαια έχουμε μια γραμμική παράθεση των σημαντικότερων σταθμών στη ζωή της Μαντώς σε μια αφήγηση παραστατική, πλούσια σε συναισθηματα που σκιαγραφεί ικανοποιητικά τα πρόσωπα του "δράματος" .
           Η αφήγηση ακολουθεί τη μέθοδο του τρίτου παρατηρητή που μεσολαβεί ανάμεσα στον ήρωα και στον αναγνώστη.
Η Περεζιά αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο.
Την επιλογή ενός τρίτου προσώπου -και μάλιστα από το υπηρετικό προσωπικό-ως αφηγητή, τη συναντήσαμε και σε άλλα έργα όπως η ιστορική βιογραφία Ο Κύριός Μου Ο Αλκιβιάδης του Άγγελου Βλάχου.
Υπάρχει και σε  έργα της Κλασσικής Λογοτεχνίας, όπως τα Ανεμοδαρμένα Ύψη που τον λόγο παίρνει η οικονόμος Νέλλυ κι ο Ενοικιαστής.
           Παρόλαυτα, στη Μαντώ δεν εναρμονίζεται πλήρως "ο ρόλος της Περεζιάς στην πλοκή", με την "αφηγηματική οπτική", καθώς η Περεζιά αφηγείται με διεισδυτικότητα και καταστάσεις τις οποίες δε θα μπορούσε να γνωρίζει, αφού δεν ήταν φυσικά παρούσα.

Η ιστορία της Μαντώς δίνεται υπό έναν άξονα αμιγώς προσωποκεντρικό, χωρίς ιδιαίτερη ανάλυση του υπόλοιπου πλαισίου ή της δράσης προσώπων που τη συντρόφευσαν στους αγώνες ή καθόρισαν τη μοίρα της χωρίς να συσχετιστούν σε προσωπικό επίπεδο μαζί της(οπως ο Κολοκοτώνης, ο Κωλέττης κ.α.)          Οι σελίδες του βιβλίου είναι πασπαλισμένες από την χρυσόσκονη της καταπληκτικής της γοητείας και της εκθαμβωτικής ομορφιάς της.
Βήμα-βήμα παρακολοθούμε τη νεαρή Μαντώ να περιφρονεί κάθε ευκαιρία να χτίσει μια πλούσια , ξέγνοιαστη ζωή (ως αρχοντοπούλα και περιζήτητη νύφη που ήταν), καθώς ο πόθος της Λευτεριάς πυρώνει κάθε ικμάδα της ψυχής της.
Γευόμαστε βαθιούς έρωτες που μετουσιώνονται σε κοινούς αγώνες για την Ελλάδα και μαζί της συμπάσχουμε τις ώρες της απώλειας!
Η Μαντώ, είναι ένα πλάσμα γεμάτο ερωτισμό και βάθος ψυχής, που θα φανεί και τις γυναικείες της στιγμές:
Παρότι γράφει μια ιστορική βιογραφία, η συγγραφέας δεν κρατά την αποστειρωμένη απόσταση ιστορικών βιβλίων από την πρωταγωνίστρια της, αντίθετα, εμφυσεί πνοή ζώσα στους ήρωες της και μας μας στροβιλίζει σε μια συναισθηματική δίνη που συνταράσσει την ψυχή -ειδικότερα των πιο ρομαντικών αναγνωστών.
Η συγγραφική ευαισθησία διαποτίζει με συγκινητικό λυρισμό τις στιγμές έρωτα, ιχνηλατώντας παραστατικά τον πρώτο οδυνηρό σκίρτημα της Μαντώς ,αλλά και τον μοιραίο έρωτά της με τον Δημήτριο Υψηλάντη, που τον ανακαλύπτουμε στιγμή τη στιγμή, με τη φαντασία να συμπληρώνει πειστικά το παζλ των προσωπικών τους στιγμών.
Εικόνες, ήχοι χρώματα ξεπροβάλλουν ζωηρά στα μάτια μας.
Όλα αυτά βοηθούν τον αναγνώστη να γνωρίσει πραγματικά την σπουδαία ηρωίδα και να κατανοήσει το μέγεθος και το κόστος της θυσίας της.Τη διαφοροποιεί, επί παραδείγματι, από την επίσης αξιοθαύμαστη,αλλά μπαρουτοκαπνισμένη γόνο καπεταναίων ,Λασκαρίνα που και τον έρωτα χάρηκε και τη μητρότητα αξιώθηκε, παράλληλα με την προσφορά της στην πατρίδα.
            Η Μαντώ πλήρωσε ένα πολύ βαρύτερο τίμημα ζωής, χάνοντας τα πάντα, για να πέσει θύμα συνωμοσιών και να γευθεί την προδοσία από το αρτισύστατο κράτος κυνηγημένη από τον φθονερό Κωλέττη...

Βιβλία σαν τη Μαντώ της κ Καλαμάρη επιτελούν έναν  πολύ σπουδαίο ρόλο, που υπερβαίνει την ψυχαγωγικό ρόλο ενός μυθιστορήματος και αποτελούν ένα μικρό προσκύνημα στην εθνική μας μνήμη- την ποτισμένη με το "τίμιο αίμα" όσων αγωνίστηκαν για τη δική μας Λευτεριά!










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου