Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ , Η Γητεύτρα Των Αθηνών

                                                             ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ, Η Γητεύτρα Των Αθηνών, Δήμητρα Ιωάννου
                                                      Είδος: Αισθηματικό Εποχής
                                                  Βαθμολογία: 9/10
                                           
Φέτος , η Δήμητρα Ιωάννου, που αγαπήθηκε για τη μαγευτική "Κασσάνδρα" και το μελωδικό "Τραγούδι Της Αννέτας", μάς προσέφερε ένα υπέροχο μυθιστόρημα , που διατήρησε πολλά αγαπημένα στοιχεία της γραφής της , αλλά διαφοροποιηθηκε ταυτόχρονα από τα προηγούμενα με τρόπο που με χαροποίησε πολύ.
Ελάτε να γνωρίσουμε τη Βαλεντίνα ,τη γητεύτρα των Αθηνών από τις εκδόσεις Ψυχογιός και να σεργιανήσουμε μαζί της στην Αθήνα της Μπελ Επόκ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ (ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ)

Ποια είναι η μυστηριώδης Αγγελική και γιατί το όνομά της ταράζει τη ζωή της διάσημης Βαλεντίνας, της μεγαλύτερης Ελληνίδας ηθοποιού στην Ωραία Εποχή των Αθηνών;
         Το κουβάρι της μνήμης αποκαλύπτει τη συγκινητική ιστορία μιας μικρής υπηρέτριας που πάλεψε με νύχια και με δόντια για να επιβιώσει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. 
Κακοποιημένη, διωγμένη από την οικογένειά της και κατηγορούμενη για ένα έγκλημα που δεν έκανε, το σκάει μεταμφιεσμένη στην πρωτεύουσα. 
Διανύοντας με πείσμα την απόσταση από τα κακοτράχαλα μονοπάτια της ελληνικής υπαίθρου ως τα κομψά αθηναϊκά σαλόνια της υψηλής κοινωνίας
και από τα κακόφημα καφέ σαντάν του Ιλισού ως τα μεγαλύτερα θέατρα της Μπελ Επόκ, καταφέρνει να ξεδιπλώσει το πηγαίο ταλέντο της και να βγει νικήτρια.
Είναι πλέον η κορυφαία ντίβα του θεάτρου.

Γοητευτικές φιγούρες στο πολυκύμαντο ταξίδι της, η πονόψυχη Αιμιλία, ο λουστράκος Λουκίλης, η καλοαναθρεμμένη Βιργινία, ο κούτσαβος Τσατσαρώνης, η έμπιστη Μπέτυ, ο ιδιόρρυθμος ποιητής Ιάκωβος και πάνω από όλους ο άρχοντας Σέργιος Σγουρός που θα της διδάξει την αγάπη.

Μια αγάπη τόσο δυνατή, που θα αλλάξει τη ζωή της για πάντα!
Η Βαλεντίνα επιστρέφει έπειτα από χρόνια στη γη των προγόνων της. Μια μεγάλη ανατροπή συγκλονίζει το είναι της, ενώ ζοφερές σκιές παραμονεύουν ύπουλα μέσα στο σκοτάδι, ζητώντας εκδίκηση…
      Ένα μαγευτικό οδοιπορικό στην Μπελ Επόκ, την πιο γοητευτική εποχή των Αθηνών, γεμάτο ονειρικές εικόνες και καταιγιστικά συναισθήματα.



ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Εύλογα διαπιστώνει κανείς πως η Βαλεντίνα της Δήμητρας Ιωάννου συνιστά μια δυνατή ιστορία εποχής με πολλά στοιχεία αισθηματικού δράματος και κοινωνικές αποχρώσεις.
                Σίγουρα το μυθιστόρημα αυτό φέρει πολλά αναγνωρίσιμα στοιχεία των αισθηματικών αναγνωσμάτων εποχής, όπως τα θεμελίωσε η πολυγραφότατη πένα του εμβληματικού Γρηγόρη Ξενόπουλου- χαράσσοντας τον αρχετυπικό δρόμο που ακολούθησαν πολλοί.
              Σε αυτό το κλίμα η Δήμητρα Ιωάννου ξεδιπλώνει μια πολύ όμορφη έμπνευση πλούσια σε συναισθήματα και εικόνες, που μας ταξιδεύουν σε μιαν εποχή ρομαντική και νοσταλγική.
Ενώ η συγγραφέας διατηρεί τον σπαρακτικό συναισθηματισμό που διακρίνει και τα προηγούμενα βιβλία της (απογειώνοντάς τα), τούτη τη φορά, "κρατά" το μεταφυσικό στοιχείο μακρυά- βήμα που με ενθουσίασε καθώς δείχνει τάση να εξελίξει τη γραφή της.

Με τη "Γητεύτρα Των Αθηνών" η συγγραφέας μάς ταξιδεύει στην Μπελ Επόκ όπου και άνθισε το "αστικό" θέατρο, αναδεικνύοντας τις πρώτες σταρ της εποχής.
Άφθονες ηθογραφικές πινελιές συνθέτουν ένα αντιπροσωπευτικό κάδρο της ανέμελης περιόδου που προηγήθηκε των μεγάλων εθνικών καταιγίδων.
Οι αθηναικές συνοικίες,
τα πολυτελή θέατρα και τα καφέ σαντάν με άρωμα από Παρίσι, 
τα μόνιππα να χτυπούν γλυκά στα λιθόστρωτα, οι γειτονιές μυρωμένες γαζία και γιασεμί ,
αλλά και ο σκληρός, ανόθευτος κόσμος των κουτσαβάκηδων με τους ομιχλώδεις τεκέδες και τα μαχαιρώματα τιμής
ζωντανεύουν ξανά μια πιο ξέγνοιαστη  Αθήνα, όπως την τραγουδούσε λίγο αργότερα κι η Βέμπο.

Αντιθέτως δεν υπάρχουν αναφορές στην πολυτάραχη πολιτική ατμόσφαιρα μιας περιόδου που στιγματίστηκε από εναλλαγές κυβερνητικών σχημάτων, διχασμούς και αναβρασμό..
            Ωστόσο αυτό είναι κάτι αμελητέο για τον αναγνώστη καθώς από την πρώτη σελίδα νιώθει να τον απορροφά η συγκινητική ιστορία.

Στο επίκεντρο, η ομώνυμη ηρωίδα.
Θεληματική και πραγματικά σαγηνευτική  συγκεντρώνει τις αρετές του ιδανικού θηλυκού:
H Bαλεντίνα συνιστά το ατού κ συνάμα την μικρή αδυναμία του βιβλίου αυτού:
Σίγουρα γοητεύει τον αναγνώστη με την πολύπαθο φορτίο  που η μοίρα της φόρτωσε στον ώμο και την ομορφιά της ψυχής της, που ακτινοβολεί στο αψεγάδιαστο κορμί και την καθηλωτική της όψη.
Από την άλλη, όμως προβάλλει ίσως παραπάνω εξιδανικευμένη από ό,τι θα έπρεπε και αναπτύσσεται κάποιες στιγμές "σε βάρος άλλων χαρακτήρων",όπως λ.χ. ο Λούκας που θα ήθελα να έχω δει περισσότερο.
        Αυτή είναι μια λεπτομέρεια που εύκολα παρακάμπτει ο αναγνώστης όσο ξετυλίγεται μια ιστορία που τα έχει όλα:
Koινωνική αδικία, αγωνία, βαθύ έρωτα, εκδίκηση και- προπάντων- ανατροπές μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η Βαλεντίνα μας πλαισιώνεται από πολλούς αξέχαστους χαρακτήρες, που κατορθώνουν να αφήσουν το στίγμα τους και να στροβιλιστούν μαζί της σε έναν χορό πάθους και ατόφιας συγκίνησης, προτάσσοντας υψηλές αξίες της ζωής...
           Η ερωτική ιστορία που δεσπόζει είναι πειστική και η συγγραφέας μας καθιστά κοινωνούς της τραγικότητάς της , ενώ μας επιφυλάσσει μια συγκλονιστική έκπληξη από ένα απροσδόκητο πρόσωπο.

Σε γενικές γραμμές η Βαλεντίνα είναι ένα από τα ωραιότερα δείγματα "ρομαντικού αναγνώσματος εποχής", και θα αγγίξει σα χάδι κάθε αναγνώστη παίρνοντας μακρυά τις πεζές έννοιες, αντικαθιστώντας τες με φωτεινές σκέψεις για τη ΄ζωή και τους ανθρώπους, όπως πρέπει πρωτίστως να εμπνέει κάθε βιβλίο.

Αγάπησα στην απλότητά του το ρομαντικό αυτό μυθιστόρημα και πιστεύω ότι το ίδιο θα συμβεί με εσάς.
Παραδοθείτε στις γητειές της Βαλεντυίνας και σεργιανήστε μαζί της στα χρώματα μιας  Αθηνας αθώας, που εμείς την αξιωθήκαμε μόνο από φωτογραφίες σε σέπια. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου