Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

John Boyne, Το Αγόρι Στην Κορυφή Του Βουνού

                                               Το Αγόρι Στην Κορυφή Του Βουνού, Τζον Μπόιν
                                                  Είδος Εφηβικό/Ιστορικό
                                                  Βαθμολογία 8,5/10                             
                                 

Ο Τζον Μπόιν αγαπήθηκε παγκοσμίως από τη συγκλονιστική αλληγορία με θέμα το Ολοκαύτωμα:

"Το Αγόρι Με Τη Ριγέ Πιτζάμα", αποτέλεσε ένα έργο ύμνο στον αντιρατσισμό και στη συναδέλφωση των λαών, με το πασιφιστικό πνεύμα που διέτρεχε τα έργα ενός Σαμαράκη...
         Φέτος επανέρχεται με ένα ακόμη μυθιστόρημα, παρμένο από τη ζοφερή εποχή του ναζισμού, με έναν ακόμη νεαρό ήρωα,
"Το Αγόρι Στην Κορυφή Του Βουνού" από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ο μικρούλης Πιερό, γιος μιας Γαλλίδας κι ενός Γερμανού βετεράνου που ζει στο Παρίσι, ορφανεύει στα οχτώ του χρόνια.
Ύστερα από ένα σύντομο πέρασμα από ένα φιλόξενο ορφανοτροφείο, καλείται να κρατήσει τη μνήμη του τον παιδικό του φίλο και να ζήσει μακρυά- με τη μοναδική εν ζωή συγγενή του.
Είναι η θεία Μπέατριξ που εργάζεται ως οικονόμος σε μια εξοχική έπαυλη στις Βαυαρικές Άλπεις!
Το σπίτι αυτό όμως ανήκει στον ηγέτη της Γερμανίας Αδόλφο Χίτλερ, που από την αρχή γοητεύει το μικρό αγόρι.
        Ο Χίτλερ κρατά το αγόρι δίπλα του ως υποτακτικό, όμως με τον καιρό η συναναστροφή του μαζί του θα επιδράσει στην ψυχή του, με τρόπο οδυνηρά απρόβλεπτο...
Το τέρμα της διαδρομής επιφυλάσσει μια συγκινητική ανατροπή...

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Το Αγόρι Στην Κορυφή Του Βουνού συνιστά ένα εφηβικό ιστορικό μυθιστόρημα.
Για άλλη μια φορά ο Τζον Μπόιν αξιοποιεί την εποχή του Β Παγκοσμίου Πολέμου για να αναδείξει την ομορφιά της παιδικής φιλίας και να διεισδύσει στην αγορίστικη ψυχή!
Φιλία που ανέδειξαν δύο ακόμη έργα μέσα στο ανζιστικό κάδρο: O "Ο Μαξ" της Σκάλι και το αρχετυπικό νεανικό μυθιστόρημα του με θέμα την αντιφατική εφηβική φιλία στη ναζιστική Γερμανία, το "Ξαναβρήκα Τον Φίλο Μου" του Φρεντ Ούλμαν.

Αν και τριτοπρόσωπη η αφήγηση, στο "Βουνό" του Μπόυν, τα πράγματα παρουσιάζονται μέσα από τα μάτια του μικρού ήρωα, ο οποίος έχει όλα τα χαρακτηριστικά των πολύπαθων μικρών πρωταγωνιστών στα κλασσικά βιβλία του ΝΤΙΚΕΝΣ:
Πρόκειται για ένα ορφανό νεαρό αγόρι που μπρος στα μάτια του ξεδιπλώνεται ένας άγριος ,ακατανόητος κόσμος παραλογισμού κι αίματος...
Ένα αγόρι αντιμέτωπο με τα οδυνηρά ερωτήματα του Πολέμου και της Απώλειας.
Απωλεια που εκκινεί από αγαπημένα πρόσωπα και φτάνει ως την αθωότητά του...

Σκόπιμα ο τίτλος του βιβλίου παραπέμπει στο πασίγνωστο πια best seller του Boyne, οπότε Το Αγόρι Στην Κορυφή του Βουνού θα αντιπαραβληθεί με κείνο.
Στο "Αγόρι Με τη Ριγέ Πιτζάμα" σκηνικό δράσης ήταν το Άουσβιτς μέσα από τα παιδικά μάτια του μικρού Μπρούνο, ο οποίος υποτίθετο πως ήταν γιος του διοικητή του και τον δένει μια ακριβή φιλία με τον Σμουελ στην άλλη άκρη του συρματοπλέγματος.
Στη "Ριγέ Πιτζάμα" όμως το πλαίσιο ήταν πιο αφαιρετικό-στα ΄όρια της δυστοπίας- καθώς κανένα αληθινό πρόσωπο δεν κατονομάζεται,ούτε καν "φωτογραφίζεται".(Ο Ρούντολφ Χοες -πραγματικό διοικητής- είχε 5 παιδιά ενώ στο μυθιστόρημα ο διοικητής έχει μόνο δύο).
"Το Αγόρι στην Κορυφή Του Βουνού", όμως είναι αυστηρά ενταγμένο στο ιστορικό πλαίσιο...Έχουμε αναφορές στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο κ το ταπεινωτικό πλαίσιο που έθεσε στην ηττημένη Γερμανία(θέμα που στο επίκεντρο του είχε το Μείνε όπου Είσαι κ Όταν Έρθω Φύγε).
Έχουμε ένα σύντομο οδοιπορικό στον αναδυόμενο ναζισμό για να "καταλύσουμε" στην εξοχική κατοικία του Χίτλερ.
              Αυτό το σπίτι δεν είναι συγγραφικό εύρημα:
Είναι το ησυχαστήριο του Χίτλερ στο Μπεργκχοφ, κι ένα πολυτελέστατο σπίτι με την τεράστια βεράντα, όπου είχαν πρόσβαση ελάχιστοι εκλεκτοί του, όπως ο κολλητός του αρχιτέκτονας Άλμπερτ Σπέερ, η οικογένεια Γκέμπελς και η αιώνια αγαπημένη του η αθόρυβη Εύα Μπράουν...
Τους συναντούμε μαζί με το υπηρετικό προσωπικό που είναι προιόν μυθοπλασίας) αλλά και με  άγρυπνη φρουρό, το θηλυκό λυκόσκυλο του Χίτλερ η Μπλόντι-το σκυλί που τον συντρόφευσε πιστά ως την αυτοκτονία του στο καταφύγιο το '45! 
Η ρητορική κι οι αντιδράσεις του Χίτλερ στο βιβλίο προσιδιάζουν σε μεγάλο βαθμό προς τον χαρακτήρα και τις συνήθειές του,αν κι η Εύα Μπράουν παρουσιάζεται με μεγαλύτερη έπαρση από όση της αναλογούσε ίσως.
       Εδώ είναι το σκηνικό του δράματος το οποίο εκτυλίσσεται στην ψυχή του μικρού μας Πιερό...
Μια πορεία αληθοφανής με τον μικρό πρωταγωνιστή να εκπροσωπεί επάξια τον μέσο νεαρό Γερμανό που γαλουχήθηκε στη ναζιστική Γερμανία στα πλαίσια της Χιτλερικής Νεολαίας.
Μια πορεία που υπογραμμίζει την ευθύνη του ενηλικου κόσμου για τα ερεθίσματα στα οποία εκθέτει τις εύπλαστες ψυχές των παιδιών 
Μια πορεία που αναδεικνύει ένα ακόμη ηθικό ιστορικό  ζήτημα, αυτό που με αγωνία έβαζε στο στόμα του Σνάιντερ ο Ιακωβος Καμπανέλλης στο ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ: Την επίγνωση και τη συνενοχή:
"Βλάκα...Ήξεραν...Κανεις μη σας πείσει για το αντίθετο...
Ο μηχανισμός αυτής της διάβρωσης, λοιπόν,και η εθελοτυφλία, ιχνηλατούνται με οξυδέρκεια, ακολουθώντας την ιστορική εγκυρότητα.
         
            Απαιτώντας ένα υπόβαθρο που δεν αντιστοιχεί σε μικρά παιδιά αλλά μάλλον σε εφήβους και σε ενήλικες ,το βιβλίο δε συνίσταται για μικρά παιδιά.Θα το χαρακτήριζα εφηβικό μυθιστόρημα, παρότι η βραχυλογική του γραφή αρμόζει σε παιδικά βιβλία μάλλον....
         Η εξέλιξη του ήρωα προβάλλει σε όλη της την τραγικότητα με αντιπροσωπευτικά στιγμιότυπα μέσα σε μια 8ετία που ρέει γοργά.
Έχουμε συγκλονιστικές στιγμές, που θα σας κάνουν να κλάψετε κι ίσως θα τις ήθελα πιο αναλυτικά δοσμένες.
             Στο τελευταίο μέρος έχω γενικά την αίσθηση πως δεν αποδίδονται οι συγκρούσεις του ήρωα με την ωριμότητα που θα άρμοζε σε ένα νεανικό-κι όχι παιδικό- μυθιστόρημα.
Το φινάλε αποβαίνει προβλέψιμα συγκινητικό, υπαινισσόμενο την κάθαρση...
Έτσι, το Αγόρι Στην Κορυφή Του Βουνού είναι ένα πρωτότυπο ιστορικό μυθιστόρημα για νέους που παρουσιάζει την ανάδυση του ναζισμού με έναν τρόπο πρωτόφαντο που θα σας αιφνιδιάσει, θα σας γοητεύσει και θα προβληματίσει με πληθώρα ηχηρών  μηνυμάτων, που μέσα από την ιστορική γνώση, ανάγονται στο σήμερα. 
                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου