Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Φίλιπ Κερρ, Η Γυναίκα Από Το Ζάγκρεμπ

                                                                                        Η Γυναίκα Από Το Ζάγκρεμπ, Φίλιπ Κερρ
                                              Είδος Νουάρ/Ιστορικό
                                              Βαθμολογία 10/10

                                   
Μεταφρασή: Ιλάειρα Διονυσοπούλου
Σελίδες 472
ISBN: 978-960-04-4657-9
Βάρος: 0.506 κιλά
Εκδότης: Κέδρος
Έτος Κυκλοφορίας: 2015


Ο Φίλιπ Κερρ επαναφέρει στο προσκήνιο τον μοναδικό ντέτεκτιβ Μπέρνι Γκούντερ που το κοινό αγάπησε από τις περιπέτειες του στο Κατύν ("Άνθρωπος Χωρίς Ανάσα"), στην Πράγα ("Μοιραία Πράγα"), αλλά και την τολμηρή περιήγησή του στο Βερολίνο του Χίτλερ ("Τριλογία")...
Στη "Γυναίκα Από το Ζάγκρεμπ", εκτός από μια πολύπλευρη υπόθεση, μας συστήνεται η πιο γοητευτική συμπρωταγωνίστρια του Μπέρνι Γκούντερ, η Ντάλια Ντρέσνερ ,η Γερμανίδα Γκρέτα Γκάρμπο

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

1942. Ο Μπέρνι Γκούντερ καλείται ως ομιλητής σε ένα διεθνές συνέδριο Εγκληματολογίας.Εκεί ανακαλύπτει ένα σκάνδαλο που απειλεί την μακάρια ουδετερότητα της Ελβετίας στον Πόλεμο...
Πρέπει όμως να παραμελήσει κάθε άλλη υπόθεση αφού ο Υπουργός Προπαγάνδας, ο πανούργος Γιόζεφ Γκαίμπελς του αναθέτει μια παράξενη αποστολή.
Θέλοντας να ευχαριστήσει την ερωμένη του Ντραγκίσα  , λαμπερή σταρ του διαβόητου κινηματογραφικού στούντιο UFA , ο Γκαίμπελς αναθέτει στον Μπέρνι Γκούντερ να ξαναβρει τον χαμένο της πατέρα...
Τα χνάρια του άγνωστου Κροάτη θα οδηγήσουν τα βήματα του Γκούντερ στη γερμανοκρατούμενη Γιουγκοσλαβία όπου επικρατεί η τρομοκρατία των Ουστάσι.
Από το Ζάγκρεμπ ως τη Ζυρίχη, ο Μπέρνι Γκούντερ θα εμπλακεί σε ένα γαιτανάκι εγκλήματος κι έρωτα, όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται...

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Η Γυναίκα Από το Ζάγκρεμπ είναι η πιο πρόσφατη και ίσως η πιο φορτισμένη συναισθηματικά περιπέτεια του Μπέρνι Γκούντερ!
             Κατα τη συνήθη δομή όλων των βιβλίων του Φίλιπ Κερρ με τον συγκεκριμένο ήρωα, ξεκινάμε με μια ενδιαφέρουσα αλλά χαμηλότερων τόνων ιστορία από τη Γερμανία,για να ακολουθήσει μια κλιμάκωση σε σχέση με κορυφαίους σταθμούς του ναζισμού στην Ευρώπη!
Η εκτόνωση έρχεται με μια περίτεχνη όσο κι απροσδόκητη σύνδεση των δύο ιστοριών που η "λύση" τους ορίζεται στο σημείο τομής τους!
Παρόν σε όλο το βιβλίο ένα χιούμορ δηκτικό, ευφυέστατο κι απολαυστικό, που συνιστά αυθύπαρκτο σχολιασμό στον παραλογισμό της Ιστορίας... 
          Η βασική υπόθεση "Στη Γυναίκα από Το Ζάγκρεμπ" είναι συγκλονιστική και μεταφέρει τη δράση σε ένα μέρος που μάλλον... "περιφρονεί" η ευρωπαϊκή μυθιστοριογραφία σχετικά με τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο: 
        Πρόκειται για τα Βαλκάνια-κ συγκεκριμένα την Κροατία, ένα πεδίο κρίσιμων μαχών και ανηλεών σφαγών καθ'όλη τη διάρκεια του πολέμου!
Και... επιβεβαιώνοντας το στίχο του Σαββόπουλου "Εδώ Είναι Βαλκάνια -Δεν Είναι Παίξε Γέλασε", στη βαλκανική επικράτεια (κυρίως Ελλάδα -Γιουγκοσλαβία) έλαβαν χώρα τα αγριότερα μαζικά εγκλήματα εις βάρος ντόπιων πληθυσμών - εκτός των εβραικών κοινοτήτων-όχι μόνο από τους ναζί, αλλά κι από τους ντόπιους συνεργάτες τους!
         Αιτία γι αυτό είναι οι εγγενείς αντιπαλότητες και οι θρησκευτικές διαφορές των πολυάριθμων εθνοτήτων, που η ακραία φύση του πολέμου αυτού ανέδειξε στην επιφάνεια!
        Εκκινώντας από ένα οικογενειακό δράμα η υπόθεση στη "Γυναίκα Από το Ζάγκρεμπ" μάς ταξιδεύει σε μια από τις σκοτεινές πλευρές της ναζιστικής κυριαρχίας...
        Ομολογώ ότι το μέρος του βιβλίου που διαδραματίζεται στην Κροατία, εμπεριέχει στιγμές βγαλμένες από τον πιο φριχτό εφιάλτη!
Οι εικόνες είναι έντονες, η αφήγηση υποβλητική, οι σκηνές αποτρόπαιες και πιθανόν να σοκάρουν τους πιο ευαίσθητους αναγνώστες. Στηρίζονται όμως αυστηρά στην ιστορική αλήθεια και σε αδιάσειστα ντοκουμέντα από την ερεβώδη κυριαρχία των Κροατών εθνικιστών Ουστάσι στη Γιουγκοσλαβία της τριετίας '41-'44...Μια αγέλη λύκων που χίμηξε να αφανίσει το Ορθόδοξο στοιχείο με περίσσιο σαδισμο(όπως αποτυπωνεται στις τελευταίες στιγμές του αθώου Μπράνκο Γιούνγκιτς στο χωριό Γκρμπαβάτς)


Η θηριωδία των κροατικών ταγμάτων Ουστάσι συμπυκνώνεται ιδανικά στο στρατόπεδο Γιασένοβατς, που επισκεφθηκε ο ήρωάς μας Μπέρνι Γκούντερ... Μόνο ο τίτλος "Άουσβιτς των Βαλκανίων" αναδεικνύει τη φρίκη του σε όλο της το μέγεθος. Σε αυτό το στρατόπεδο (που το θεμελίωσε ο Υπ Εσωτερικών Αρτούκοβιτς Μάη του 1941,) σφαγιάστηκαν Εβραίοι, Τσιγγάνοι, αλλά κυρίως Σέρβοι, με τον ειδεχθέστερο τρόπο, που εξόργισε κι αυτά ακόμη τα γερμανικά Ες Ες! Τα θύματα ανέρχονται στον ιλιγγιώδη αριθμό των 700.000 αθώων.
   Τι να πει κανείς για τους διαγωνισμούς των δεσμοφυλάκων, που με ειδικά μαχαίρια- τα Σμπρό – Σέκ ή "γκράβιζο"- (φώτο), διαγωνίζονταν ποιος θα κάνει περισσότερους αποκεφαλισμούς παρατεταγμένων ομήρων εντός μιας ώρας! (ένας νικητής έκοψε 1.386 λαρύγγια εντός 6 ωρών!)
Τι να πει κανείς για έμβρυα ξεριζωμένα από τα σπλάγχνα των Σερβίδων ,για τα ψημένα κεφάλια Σέρβων κ τα κατακρεουργημένα πτώματά τους; 
          Τι να πει κανεις για τα παιδιά των Ορθοδόξων που υποχρεώθηκαν να πιουν το αίμα των άρτι σφαγιασθέντων συγγενών τους στην Πέτρινια κι αλλού!
            Τι να πει κανείς για τις ζώνες των Κροατών στρατιωτών διακοσμημένες από βγαλμένες γλώσσες Σέρβων ομήρων ή 
για το... καλάθι από βγαλμένα μάτια Σέρβων του Γιασένοβατς, που τα δώρισαν οι Ουστάσι του Γιασένοβατς στον Κροάτη ηγέτη τους, τον Άντε Πάβελιτς, σύμφωνα με τη μαρτυρία- ποίημα του Μαλαπάρτε ,στο βιβλίο του "Kapput!"
        Τι να πει για τις εκατόμβες των ανύποπτων παιδιών (σερβόπουλων κυρίως), που σφαγιάζονταν χωρίς έλεος εκεί, από τον καθολικό ιερέα(!) και διοικητή Φιλίπποβιτς- Μαιστόροβιτς!

 Ο Κροάτης ιερέας -δολοφόνος του Γιασένοβατς υπήρξε το πρότυπο για τον Κροάτη ήρωα που επιδέξια έπλασε ο Φίλιπ Κερρ...

Ο Συνταγματάρχης Ντράγκαν, με την παράξενη οικογενειακή του ιστορία και το προσωπικό του δράμα, αποτελεί τον "βαθύτερο" και πιο σαρδόνιο χαρακτήρα που συμπεριέλαβε σε βιβλίο του ο Κερρ. 
Παρακινδυνευμένα θα τον θεωρούσα τον αντίποδα του Μπέρνι σε βάθος. Μια διεστραμμένη γοητεία που καθηλώνει - αντεστραμμένη προς αυτήν του Μπέρνχαρντ Γκούντερ...-ένας εωσφορικός εκπρόσωπος της θηριωδίας.
Του απόλυτου Κακού, όπως έχει σκιαγραφηθεί βιβλικά...
       Μέσα λοιπόν σε σχετικά λιγοστές σελίδες, με τη δύναμη των προσώπων κυρίως, ο συγγραφέας ξετυλίγει φωτογραφικά το φιλμ του τρόμου από την Κροατία με μια περιεκτικότητα συντριπτική.
                Ο Φίλιπ Κερρ τελικά, απαλύνει σχετικά "γρήγορα" τη φρίκη αυτή, επιλέγοντας αφ'ενός να μη δώσει παρα πολυ μεγάλη έκταση στο κομμάτι αυτό της Γιουγκοσλαβίας, αφ' ετέρου προτάσσοντας έντονο το αισθηματικό στοιχείο.
Στα ειδυλλιακά τοπία της Ζυρίχης  εκτοξεύεται ο ερωτισμός ανάμεσα στη σαγηνευτική ηρωίδα του συγγραφέα, την Ντάλια κι έναν Γκούντερ οξυδερκή, αλλά και τόσο ευάλωτο συνάμα.
       Προσωπικά με συγκίνησε πολύ να βλέπω τον κυνικό μας Μπέρνχαρντ τόσο βαθια παραδομένο στον έρωτά του για τη μυστηριώδη..."Γυναίκα Από το Ζάγκρεμπ"!
         Ήταν μια πτυχή πολύ τρυφερή κι ανθρώπινη, που ανέκαθεν υπέβοσκε στον ορθολογιστή Μπέρνι κι εδώ ξεπηδά ασυγκράτητη και σπαρακτική.
         Ίσως, στο βιβλίο αυτό, θα μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο η ιστορία στην Κροατία, καθώς τα εγκλήματα του Γιασένοβατς δεν έχουν αναδειχθεί σχεδόν καθόλου στη σύγχρονη μυθιστορία κι είναι συγγραφικό πεδίο "παρθένο", σε σχέση με άλλα αντίστοιχα, όπως λ.χ. το Νταχάου κ το Άουσβιτς.Έπρεπε να μείνει λοιπόν περισσότερο γιατί αυτό ήταν το πιο συναρπαστικό του μέρος..
        Ωστόσο, για να γυρίσουμε στο βιβλίο μας, δε λείπουν κι από την Ελβετία οι αγωνιώδεις στιγμές, τα αιματηρά στιγμιότυπα και το απίθανο ταλέντο του αγαπημένου μας Μπέρνι Γκούντερ να βρίσκεται πάντα στο Ματι του Κυκλώνα και να μπλέκει στους πιο απίθανους μπελάδες!!!
Αδρεναλίνη στα ύψη και εξελίξεις απροσδόκητες σε όλα τα επίπεδα, που αναδεικνύουν και τον αστυνομικό χαρακτήρα του έργου, (που παραπέμπει το Lady In The Lake του Chadler που γενικά αποτελέι επιρροή του συγγραφέα μας.)
         Παράλληλα, το συνταρακτικό φινάλε ευτυχώς στέκεται αντάξιο της ιστορίας, που στο τέλος ικανοποιεί απόλυτα με την τελική ανατροπή και την ποικιλία των συναισθημάτων!

Συνιστώ να ανακαλύψετε οπωσδήποτε αυτήν την περιπέτεια του Μπέρνι, που προσωπικά με γοήτευσε και θα τολμούσα να την χαρακτηρίσω ως την πιο ξεχωριστή του! 

                                             ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑΣΕΝΟΒΑΤΣ!



(Προσοχή-σκληρές περιγραφές και εικόνες)

1) Αρθρο 1ο για το Γιασένοβατς


2) Στο σπίτι του κρεμασμένου η όταν η Κροατία έσερνε στη Χάγη τη Σερβία για Γενοκτονία το 1991-1995

Στο ορθόδοξο μαρτυρολόγιο έχουν συμπεριληφθεί και πολλοί Ορθόδοξοι Σέρβοι που καρτερικά υπέμειναν τα βασανιστήρια των Ουστάσι στο Γιασένοβατς!
Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο νεομάρτυρας Άγιος Βουκασίνος,ένας Σέρβος αγρότης από το χωριό Κλέπτσι, ο οποίος κατακρεουγήθηκε αγόγγυστα από έναν Κροάτη φρουρό,.
Αυτός  τον βασανιζε επί ώρες με το μαχαίρι του, απαιτώντας από από τον Βουκασίνο να δοξάσει το όνομα του Άντε Πάβελιτς και να απαρνηθεί την Ορθοδοξία για τον Καθολικισμό.
Ο Βουκασίνος όμως με πραότητα απαντούσε 
"Κάνε αυτό που πρέπει ,παιδί μου" ενόσο ο φρουρός, έξαλλος από τις απανωτές του αρνήσεις του και τη στοργή του, κατακρεουργούσε πρώτα το ένα αυτί μετά το άλλο έπειτα τη μύτη, μετά τα άκρα και τέλος τα μάτια...
Ο Κροάτης φρουρός μέτα από τη δολοφονια του πράου γέροντα τρελάθηκε, έχοντας διαρκως στα αυτιά του τη γλυκια, πατρική φωνή του Βουκασίνου, που ίσως ακόμη προσεύχεται στον Κύριό Του για τη σωτηρία του δημίου Του,όπως ο Ιησούς για τους σταυρωτές Του...
Η μνήμη του Αγιου Βουκασίνου τιμάται στις 16 Μαίου.   
ΠΗΓΗ proskynitis.blogspot.gr       


34-image002


Αποτέλεσμα εικόνας για ВУКАШИН ИЗ КЛЕПЦА, МЧ.

Προσωπικές Ιστορίες από το Γιασένοβατς 

Προσοχη σκληρα στιγμιότυπα   













3 σχόλια:

  1. ΕΝΑ ακομα πραγαμτικα υπεροχο μυθιστορημα oσο για τον σχολιασμο ελλη μου τι να πω ΜΟΝΑΔΙΚΟΟΟΟΟΣ!!!!!!! αχχ χριστε μου νιωθω τοσο θυμο με αυτα τα φρικιαστικα γεγονοτα που συνεβησαν τοτε διλαδη ποσο ασπλαχνοι ειναι οι ανθρωποι??? γιατι? γιατι? γιατι? αναπηντα.... αυτους πραγματικα που κανανε αυτα τα φρικιαστικα πραγματα θα πρεπε να βασανιζονται μεχρι θανατου χωρις καμια λυπη χωρις καμια συμπονια και συγνωμη που το λεω ετσι ωμα αλλα ετσι νιωθω πραγματικα σου σφιγγετε το στομαχι ποσο κριμα ποσο αδικο........ (ΖΕΤΑ.Κ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκπληκτικο αφιερωμα και απιστευτες πληροφοριες...Δεν τα γνωριζαμε οι περισσοτεροικαι τα παρουσιαζεις ολοκληρωμενα!Βεβαια οι φωτογραφιες ειναι τρομακτικες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανατριχιαστικα τα εγκλήματα των Ουστασι... Τα παρουσιάζεις με πολύ ζωντανό τρόπο. Δεν ήξερα ότι αγιασαν άνθρωποι στο Γιασενοβατς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή