Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Philip Kerr, Η ΜΟΙΡΑΙΑ ΠΡΑΓΑ

                                                       Philip Kerr, Moιραία Πράγα
                                                     Είδος : Αστυνομικό-Νουάρ
                                                     Βαθμολογία : 10/10

                                           

       
Τον γνωρίσαμε στην εμβληματική Τριλογία Του Βερολίνου, να επιβιώνει στην παράνοια του Γ Ράιχ, χωρίς να αφομοιωθεί.
Ένας αστυνομικός ξεχωριστός.
Δηκτικός αλλά όχι φλεγματικός.
Λάτρης των παθών, αλλά όχι έρμαιο.
Αντικοινωνικός, αλλά όχι ακοινώνητος.
Κυνικός ,αλλά όχι ανάλγητος.
Σκληροτράχηλος αλλά όχι αιμοδιψής.
Πρώσος, αλλά όχι στρατοκράτης.
Εσωστρεφής αλλά απροσδόκητα συμπονετικός.
Ακέραιος ώστε να μείνει πιστός στη Δημοκρατία ,αλλά όχι ήρωας ώστε να πεθάνει για να ανθίσουν τα "Λευκά της Ρόδα"...
Δαιμόνιος αλλά όχι υπεράνθρωπος ώστε να γλυτώσει φίλους και ιδανικά από την ναζιστική μέγγενη...
"Μπέρνχαρντ" κι όχι "Μπερνάρ", ο Λοχαγός Μπέρνι Γκούντερ είναι ο αινιγματικός, ο αξέχαστος Γερμανός ντετέκτιβ, που -χωρίς ποτέ να ενδώσει στον Ναζισμό- βρέθηκε να συναλλάσσεται με την ελίτ του, αυτόπτης μάρτυρας της διαφθοράς και των ειδεχθών εγκλημάτων της.

15 χρόνια μετά την σαρωτική επιτυχία της Τριλογίας, ο ήρωας αυτός επανέρχεται δυναμικά, με τις περιπέτειές του να εξακτινώνονται γεωγραφικά, διερευνώντας τη δράση του τις ζοφερές μέρες που ο Χίτλερ άπλωσε την κυριαρχία του σε όλη την Ευρώπη.
Ο Μπέρνι θα αναγκαστεί να κάνει "αυτοψία" στις σημαντικότερες κατεχόμενες χώρες, στην προσπάθεια του να ξεδιαλύνει μυστήρια και φόνους με πολιτικές προεκτάσεις στα πλαίσια της αστυνομικής του ιδιότητας.
          Πρώτος του σταθμός η Πράγα του διαβόητου Χάιντριχ στο μυθιστόρημα "Μοιραία Πράγα "των εκδόσεων Κέδρος, που έρχεται να επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό των New York Times "Καθηλωτικό", αποτελώντας ίσως την καλύτερη από τις περιπέτειες του Μπέρνι.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
1941: Ο Μπέρνι Γκούντερ επιστρέφει καταρρακωμένος ηθικά από το Aνατολικό Mέτωπο κι ανάμεσα σε εφιάλτες πασχίζει να προσαρμοστεί σε ένα Βερολίνο θλιμμένο, καχύποπτο κι εξαθλιωμένο -σκιά του παλιού μποέμικου εαυτού του.
             Προσπαθώντας να εξιχνιάσει τη δολοφονία ενός Ολλανδού εργάτη θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια παράξενη υπόθεση, όπου ο έρωτας κάνει την παρουσία του.
Τότε θα δεχθεί πρόσκληση απο τον τρομερό "Προστάτη" της Βοημία-Μοραβίας Ράινχαρντ Χάιντριχ,τον επωνομαζόμενο και "Δήμιο", που τού προσφέρει ένα διήμερο στον εξοχικό πύργο του- ανάμεσα σε άλλους υψηλοβαθμους Ες Ες .
Όταν όμως σε ένα από τα δωμάτια βρίσκεται το πτώμα ενός δολοφονημένου φέρελπι Ες Ες υπασπιστη, του Άλμπερτ Κούτνερ, ο Χάιντριχ θα αναθέσει στον Μπέρνι την εξιχνίαση της υπόθεσης, που είναι γι αυτόν ζήτημα τιμής και υπόληψης.
Ο Μπέρνι Γκούντερ θα αποδυθεί σε μια αγωνιώδη έρευνα που θα αναδείξει με τον χειρότερο τρόπο την Τραγική Ειρωνεία να ψάχνεις τον δολοφόνο του "ενός ανάμεσα στους δολοφόνους χιλιάδων..."
Η κατάληξη θα είναι απρόσμενα τραγική για τον Μπέρνι, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη βαρβαρότητα του Γ Ράιχ, όπως αυτή προσωποποιήθηκε μεταξύ άλλων  και από τον  Ράινχαρντ Χάιντριχ.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Επάξια συνέχεια της τόσο αγαπημένης Τριλογίας του Βερολίνου η Μοιραία Πράγα συνιστά έναν επιδέξιο συγκερασμό αστυνομικής λογοτεχνίας και ιστορικού μυθιστορήματος, προορισμένο τόσο για απαιτητικούς αναγνώστες όσο και για τους αμύητους στην αστυνομική Λογοτεχνία.
Ένα αυθεντικό δείγμα νουάρ διαποτισμένο με κριτική ματιά απέναντι στην Ιστορία.
Μια πλοκή που παραπέμπει στον Ρέιμοντ Τσάντλερ, πλούσια σε πρόσωπα κ πράγματα , αλλά και γρήγορη στην εξέλιξή της...
Όσοι έχουν διαβάσει την Τριλογία ,θα αναγνωρίσουν στη Μοιραία Πράγα την ελκυστική γραφή του Φίλιπ Κερρ και τον ξεχωριστό πρωταγωνιστή Γκούντερ...
Γραφή άμεση, χωρίς πλατειασμούς και με ένα αιχμηρό χιούμορ, που φέρνει αβίαστο χαμόγελο , κεντρίζοντας παράλληλα τη σκέψη κι επιτείνοντας τη φόρτιση των καταστάσεων...
Διάλογοι πνευματώδεις και απολαυστικοί, που συμβάλλουν στη χαρτογράφηση των χαρακτήρων.
             Πρόκειται για ένα κείμενο που "σε αρπάζει κατευθείαν" και σε καταβυθίζει στους γκρίζους δρόμους του Βερολίνου, παρέα με τον πνευματώδη και οξυδερκή πρωταγωνιστή.
         Με ζωηρή εικονοπλασία αναπλάθεται η ατμόσφαιρα μιας πόλης που βιώνει το σκοτάδι πίσω από τη βιτρίνα.
Πίσω από τις κραταιές στρατιές πολίτες ξεπεσμένοι,σε μια κοινωνία αποπροσανατολισμένη, που δοκιμάζει τη στέρηση, την απουσία και τον φόβο απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό
Σκηνές του Βερολίνου, που θυμίζουν Φαλάντα και Μπρεχτ, σε μια νουάρ σκηνογραφία, όπου οι σκιές του εγκλήματος δεν αφήνουν κανένα πολίτη ανέγγιχτο...
Ο έρωτας- κι αυτός ηδυπαθής, αλλά ομιχλώδης, πλεκει ένα επικίνδυνο ιστό γύρω από τον Μπέρνι, προσδίδοντας μια όμορφη συναισθηματική πινελιά σε ένα σκηνικό άκρατου κυνισμού.
         Και τότε στο επίκεντρο θα βρεθεί η παραμυθένια Πράγα κι ένα μυστήριο που ανήκει στο αρχέτυπο του λεγόμενου "Κλειδωμένου Δωματίου", που εισήγαγε η Αγκάθα Κρίστι.
            Σίγουρα από αμιγώς αστυνομική άποψη η υπόθεση δεν κομίζει κάτι καινοτόμο για τους γνώστες του είδους, αν και είναι ευφυώς δοσμένη.
           Είναι εμφανές ότι η αστυνομική υφή υποτάσσεται στην Ιστορία με στόχο απώτερο τη χαρτογράφηση του ναζιστικού καθεστώτος και των αντιφατικών προσώπων που απάρτισαν την ελίτ του, καθώς και το πώς δηλητηρίασε τις συνειδήσεις των απλών ανθρώπων.
Μέσα από την ανεξήγητη δολοφονία,λοιπόν, αναβιώνουν οι μέρες του τρομερού στρατηγού των Ες Ες κι εμπνευστή του Ολοκαυτώματος Ράινχαρντ Χάιντριχ στη Πράγα, κι αναδεικνύονται οι ψυχοπαθολογικές προσωπικότητες που τον περιστοιχίζουν λίγους μήνες πριν την "Τελική Λύση".

Σε μια κοινωνία καννιβαλική , όπου οι μηχανορραφίες κυριαρχούν σαν σε "βυζαντινή Αυλή", τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται...
           Το γοητευτικό στον Φίλιπ Κερρ είναι ότι το κάθε του βιβλίο είναι πολυδιάστατο καθώς  δεν εστιάζει σε μια μόνο υπόθεση, αντίθετα, εμπλέκει γύρω από τον άξονά της πολλά ετερόκλητα γεγονότα και πρόσωπα που συνδέονται απροσδόκητα και πειστικά μεταξύ τους.
         Επίσης, με απόλυτη αλήθοφάνεια ο Κερρ ενσωματώνει τον ήρωά του στο ιστορικό περιβάλλον, συμπλέκοντας άρρηκτα τον μύθο του με την πραγματικότητα.
          Όλα τα ιστορικά πρόσωπα σκιαγραφούνται πειστικά, με αντιδράσεις απόλυτα συμβατές προς τον πραγματικό χαρακτήρα τους, όπως μας τον παραδίδουν οι μαρτυρίες κι η ιστοριογραφία...
Αυτή η εγκυρότητα απαιτεί μια σπάνια εμβριθή κατάρτιση που ο Κερρ ξετυλίγει  απολαυστικά σε ολόκληρο το έργο του...
      Η έκβαση της ιστορίας μας, στη Μοιραία Πράγα,λοιπόν, αναδείκνυει τον σατανικό χαρακτήρα του στρατηγού των Ες Ες, Χάιντριχ, δικαιολογώντας τον τίτλο "του πιο επικίνδυνου ανθρώπου στο Ράιχ",που τον συνόδευσε.
              Η Μοιραία Πράγα κλείνει σπαρακτικά, αξέχαστα, αφήνοντας ένα χαμόγελο πίκρας στα χείλη: 
 Ο ήρωάς μας Μπέρνι Γκούντερ, με τη δολοφονία Χάιντριχ μένει να ατενίζει τη "δύση" ενός εφιάλτη , την ίδια στιγμή που αναδύεται ένας ακόμη ειδεχθέστερος, ακριβώς με την ίδια πικρία που ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ατενίζει την ελευθερία του από τον εφιάλτη του "Μαουτχάουζεν" -Αύγουστο του 45- την ίδια στιγμή που ανατέλλει στη Χιροσίμα η πυρηνική εποχή...
Τον νέο αυτόν "εφιάλτη" και το συγκινητικό φινάλε θα τα ανακαλύψετε απρόσμενα στις τελευτάιες σελίδες της Μοιραίας Πράγας...
Aναζητήστε αυτό το "κορυφαίο δείγμα" της νουάρ Λογοτεχνίας που σίγουρα θα σας κάνει να αδημονείτε για ακόμη περισσότερες περιπέτειες του μοναδικού ΄ντέτεκτιβ Γκούντερ!
     
                                                   Δέδε Ελισσάβετ

Σημείωση 1 Το επίμετρο του συγγραφέα παρέχει περιεκτικές και άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες γύρω από τα πραγνατικά πρόσωπα του βιβλίου...

Σημείωση 2 Για περισσότερα στοιχεία γύρω από τη δολοφονία Χάιντριχ, διαβάστε το ξεχωριστό ιστορικό βιβλίο του Binet  Laurent Binet "HHhHεπίσης από τις εκδόσεις Κέδρος!!!!!!

Σημείωση 3 Και να μια πολυ ενδιαφερουσα ιστοσελίδα γύρω από τον αινιγματικο κι αξιολατρευτο Bernie Gunther www.berniegunther.com και τη σειρα των βιβλιων του από τον Philip Kerr

2 σχόλια:

  1. υπεροχος σχολιασμος ελλη μου!!!!!!!!!!!!!! κρυβει ενα πεπλο μυστηριου που πραγματικα σε παρακινει τοσο να το διαβασεις που πιστευω οτι δν θες να το αφησεις ουτε μια στιγμη απ τα χερια σου ελπιζω να το βρω .... (ΖΕΤΑ.Κ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραιος τυπος φαινεται αυτος ο ντετεκτιβ!Με εκανες να θελω να τον ανακαλυψω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή