Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, Εκδ Στρατίκη

                                           Η Ζωή Του Χριστού, εκδ Στρατίκη
                               Κείμενο Πάνος Γιαννακάκης
                        Εικονογράφηση Severino Baraldi
                                             Είδος: Παιδικό Θρησκευτικό (7-14xρ)
                                            Βαθμολογία: 10/10
                                        
Ημέρες κατάνυξης και περισυλλογής.Παράλληλα και μια ανάπαυλα από την σχολική καθημερινότητα των παιδιών οι άγιες μέρες του Πάσχα...
Μια ιδανική ευκαιρία να έρθουν τα παιδιά μας σε επαφή με το κλιμα των ημερών και το θρησκευτικό βίωμα, μέσα από οικογενειακές στιγμές.
Κοινωνικά ερεθίσματα όπως οι ακολουθίες της Εκκλησίας μας και πλήθος εθίμων  σίγουρα θα κεντρίσουν την περιέργεια των παιδιών γύρω από το πρόσωπο του Ιησού Χριστού και το βαθύτερο νόημα των Παθών Του!
Ιδεώδης τρόπος είναι, καταρχήν, η αριστουργηματική σειρά του Φρανκο Τζεφιρέλλι ο Ιησούς Από τη Ναζαρέτ ένα έργο σχεδόν θεόπνευστο...
Ο δεύτερος τρόπος φυσικά είναι ένα καλό βιβλίο...
Αρχετυπικό του είδους είναι "Η Ζωή Του Χριστού" από την Πηνελόπη Δέλτα...

Ωστόσο, τα τελέυταία χρόνια με την επέλαση της εικόνας και της νέες παιδαγωγικές θεωρίες αναδύθηκε η ανάγκη για κάποια πιο σύγχρονα αναγνώσματα, πιο ελκυστικά, που να απευθύνονται και σε άλλες αισθήσεις των παιδιών ...
Το χρώμα επιστρατεύθηκε για να συνοδεύει τον ασπρόμαυρο μικρόσκοσμο των βλοσυρών γραμμάτων και να προσελκύσει τους μικρούς αναγνώστες.
Πολλά βιβλία απλοποίησαν κατά πολύ το κείμενο της Καινής Διαθήκης, μιλώντας στα παιδιά για τον Χριστό με εικονογράφηση συνήθως παιδιαστικη.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η καλοδουλεμένη πρόταση  Ζωή Του Χριστού" από τις Εκδόσεις Στρατίκη, που έχουν σημαδέψει 2 τουλάχιστον  γενιές με τα καλαίσθητα βιβλία τους.
Άλλο ένα βιβλίο που διατηρέι τη μοναδική και προπάντων διαχρονική ομορφιά αντίστοιχων του οικου αυτού!
        Βεβαίως, εδώ το κείμενο δεν ανέλαβε η ζωηρή πένα του Πότη Στρατίκη οπως σε άλλα παρόμοια βιβλία της σειράς αλλά ο Πάνος Γιαννακάκης.
Το κείμενο του αρκετά όμορφο, ακολουθει σίγουρα την πιστότητα του ευαγγελικού λόγου, παραδίδοντας τις σημαντικότερες στιγμές του Χριστού χωρίς παρεκκλίση καμιά.
Δεν απουσίαζει καμιά από τις σημαντικές αναφορές που απαιτείται για μια ολοκληρωμένη παρουσίαση, εντούτοις θεωρώ ότι κάποιες στιγμές ίσως και να του λείπει ο παλμός που καθιστά μια αφήγηση ελκυστική σε ένα παιδί.
Αλίμονο, δεν υπαινίσσομαι ότι δεν είναι ένα αξιόλογο κείμενο!
Κάθε άλλο!Στέκεται στο ύψος των περιστάσεων , κομίζοντας ανεκτίμητη γνώση!
Απλώς το θεωρώ ίσως λίγο αυστηρό...
Μου άρεσε επίσης που κάθε ενότητα εισάγεται με μια σχετική, αυτούσια περικοπή.
Εκείνο όμως που δεσπόζει σίγουρα στο βιβλίο είναι η αλησμόνητη εικονογράφηση από τον ταλαντούχο Ιταλό εικαστικό Σεβερίνο Μπαραλντί.
Τον έχω εξάρει πολλές φορές στην παρούσα σελίδα και θα συνεχίσω να το πράττω, δίοτι τον θεωρώ υποδειγμα για κάθε εικονογράφο παιδικού βιβλίου.Η άφθαστη Τέχνη του Σεβερίνο Μπαραλντί αποδεικνύει πως η παιδκή εικονογράφηση δεν πρέπει να  γίνεται πρόσχημα προχειρότητας ή να "μιμείται" τον παιδικότροπες φιγούρες στις παιδικές ζωγραφιές!
               Οι εικόνες του Μπαραλντί, λοιπόν μέσα από εντυπωσιακή αληθοφάνεια και ζωηρά χρώματα οπτικοποιούν ιδανικά τις στιγμες του Θεανθρώπου στη Γη, μεταδίδοντας όλη τη γλυκύτητα, και την εσωτερική, τη θεία λάμψη Του.
Ουρανός και "γη" σε μια μοναδική σύμπραξη  για τη σωτηρία του ανθρώπου, σε εικόνες που θαρρείς κ μεταφέρουν μικρούς και μεγάλους αναγνώστες στους Αγίους Τόπους! 
"Ο Χριστός που ευλογεί τα παιδιά" θα μπορούσε να είναι ενας αριστουργηματικός πίνακας στη συλλογή κάποιου φιλότεχνου, ενώ ξεχώρισα για την εκφραστικότητα της και τη στιγμή των Παθών όπου- από τους λεγεωνάριους που Τον χλευάζουν- "στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται ο των Αγγέλων Βασιλεύς κ ψευδή πορφύρα περιβάλλεται ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις..."


Πόσο σπαρακτική κι αληθοφανής η εικόνα από το Πραιτώριο-σαν πίνακας δυσεύρετος αποδίδει τις στιγμές της Ιεράς Οδύνης και τη σκληρότητα των ανθρώπων προς τον αγαθό Αμνό, που ήρθε απλά να τους διδάξει την αγάπη και να ανοίξει τον δρόμο του Ουρανού στους πεπτωκώτες κληρωτούς του Άδη !
Λόγος και εικόνα λοιπόν σε έναν εξαιρετικό συνδυασμό που φέρνουν το παιδί σε επαφή με το έργο και τα μαρτύρια του Χριστού αποδίδοντας την άμετρη αγάπη Του στονΑνθρωπο.
              Γι' αυτούς τους λόγους θεωρώ το βιβλίο των εκδόσεων Στρατίκη ιδανικό δώρο για τα παιδιά και το συστήνω!
Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο βιβλίο των εκδόσεων Στρατίκη αποτελεί και πολύ καλό βοήθημα στην  εκπαιδευτική διαδικασία -συνοδεύοντας το μάθημα των Θρησκευτικών με τις αξέχαστες εικόνες του Μπαραλντί, όπως αυτή με τον άγγελο που κύλησε τον βράχο κι ανήγγειλε την Πρώτη Ανάσταση στις Μυροφόρες "λευκός ως χιών..."!
Στα must της περιόδου θα αρέσει σε κάθε παιδί, εντυπώνοντας του θεμελιώδη μηνύματα από τη ζωή του Χριστού με χαρακτηριστικές εικόνες που θα το συνοδεύουν μια ζωή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου